Scudo Sports

Bazen düşünüyorum da spor gerçekten faydalı mı?

@Antecurs
Hatta binlerce yıl yaşayan ağaçlar da var :koptum::harika:

Scudo
Bence burda istatistikler ve incelenen sporcuların ne kadar "doğru" olduğu önemli ? Bu problemi yaşayan sporcular bütünün % kaçına denk geliyor ? Ne kadar doğal yollardan kendilerini geliştirdiler ? Kronik rahatsızlıkları veya yatkınlıkları varmıydı ? Uğraştıkları spor ne ? Biraz daha gerçekçi düşünmek lazım bence böyle ayrıntılara takılmak biraz yanlış gibi

Neolitik çağdan önceki avcılık- toplayıcılık döneminde atletik yapılı insanlar klan içinde alfa dominant konumdaydı.Bunlar nesillerini sürdürmek ve gen aktarımı konusunda diğerlerine göre daha avantajlıydı.Tarım devriminden sonra mülkiyet,veraset ve aile kavramları oluştu.Atletik yapılı bir insan ile hınbıl ve şişman bir insan arasındaki avantaj skalası daraldı.Atletik olmanın -görece- bir üstünlüğü kalmadı.Günümüz modern toplumlarında kadının seçiciliği ve gen aktarımının ana kriteri mali güce endekslidir.Erkeğin mali gücü ne kadar iyi ise genlerini aktarma şansı o derece yüksektir.Günümüzde uygarlıktan uzak ücra bir Borneo ormanına düşen bir uçaktan kurtulan insanlar şayet oradan kurtulamaz ve uzun yıllar orada kalmak zorunda kalırlarsa gen aktarımındaki seçicilik Neolitik çağdan önceki duruma dönüşür.Yaşamak için atletik olmak zorundasın.Burada mali güç geçerliliğini yitirir.Yukarıdaki çıkarımım genelleme içermez.Hülasa spor yapmak iyidir.Kendimizi ne zaman Borneo ormanında bulacağımızı bilemeyiz.Şaka,şaka.

@Antecurs tavşan evet zıplıyor ama sürekli zıplayan bir tavşan gördünüzmü köpek evet koşuyor 30 40 km hızla ama geri kalan 17 saat da uyuyor.

peki o duruyor dediğiniz kaplumbağaların karınca gibi hiç durmadan yavaş da olsa hareket ettiklerini biliyormuydunuz...

işleyen demir ışıldar... herşeyin fazlası zarar sporun da...

• Beğen
Tepkiler: Osman D.
@Cem Unden Merhaba;
Asiri stres altindaki sporla bizim yaptigimiz spor arasinda cok fark var.Herseyin fazlasi zarar.Fakat bizim yaptigimiz ömrümüze ömür katiyor.Misal haftada en az 3-4 gun bisiklete binerim sahsim adina en azda 3 saat olur bu.Bu sagliklidir.Ama sporcular cok yogun calusiyorlar ve baski var hayat spor oluyor bunyede bir yere kadar.Durum bundan ibaret yani.
Spor sagliktir kilo verirsiniz.Devamli idmanli oldugunuz icin usengecliginiz olmaz direnciniz yuksek olur.Bunlari yasadim sahsen.Iyi Forumlar Tabi sahsi gorusum bunlar...

Bir akrabamız sabah ezanı ile kalkıyor. İneklerinı damdan çıkarıp otlayacakları yere bağlıyor. Sonra tarlaya girip ekinlerin ilgileniyor öğleye doğru hayvanları gölge bir yere çekiyor onlara şu veriyor sonra yemek yiyip tarlaya geçiyor sonra ikindi vakti ineklerim başka bir yere bağlıyor ağaçları ile ilgileniyor sonra inekleri dama sokup 2 saat kadar eliyle sagiyor aksam yemegi yiyip aksam ezanıyla yatiyor. Yazın izmirde aksam ezanı 21 gibi okunuyor sabah ezanı na yetisemedim tembellikten. Şimdi bu adama spor yap desem beni inekle döver. Ama biz burositlerde oturup klavye leri öttürüyoruz ve hazır gıda tuketip ense yapiyoruz. Tabii ki bu durumda bize spor şart. Eurosporta düşen zavallı lar ise bilimsel veriler ışığında insan anatomisinin sınırlarını zorluyor. Onlar modern zaman gladyatorleri. Arenada seyirciyi canı pahasına eğlendirmekle görevliler. Onların yaptıkları spor değil.

sporun gerçekten faydalı olması için makina gibi sürekli çalışman lazım. 10 kova ter döksen geçtiğin güne göre daha da sağlıklı olursun. kalp rahatsızlığı yaşayanlar bisikletin o oturuş pozisyonunda yoğun efor sarfettikleri içinde olabilir belki.

Spor dediğimiz olay aslında vücudu paslandırmamak çalışır vaziyette tutmak.

Ama insanlar rekabet karıştırıp onun da içine ediyor doğallığını kaybettiriyorlar.

Azı karar , çoğu zarar ;)

Zaten cogu dopingden uci lisansi iptal ediliyor

insanoğlu, her duruma uyum sağlayacak şekilde programlanmış.
ne kadar çok masabaşında oturup hareketsiz kalırsak o kadar hamlaşıyoruz, dayanıklılığımız düşüyor, en ufak bir aktivitede hemen yoruluyoruz.
bisiklet olur koşu olur farketmez, düzenli spor yaptığımız takdirde bu dayanıklılık artıyor, bu bile tek başına yeterli bi kriter benim için ;)

Profesyönel spor ile amatör spor insan bedeninde çok farklı etkilere sahip uzun vadede. Karıştırmamak lazım.

Geri