@ajann akın biraz yukarıda böyle bir konuşma var
https://www.bisikletforum.com/git/mesaj?id=2681156
öldürülme uyutulma yanlıları ve karşıtları diye kutuplaştırılmazsa olayı tartışmak kolaylaşır aslında (ne dediğini bilmeyen emeczupları bir yana bırakıyorum). Ortada bir sorun var sokakta köpek olması ve bu sorun çözlmeli olayın özeti bu aslında. ben de öldürülme uyutma seçeneğini uygun bulmuyorum ama iş insanların ölümüne neden olacaksa o zaman da tek çare ise uyutulma seçeneği devreye girmeli.
korktuğu için saldırıyorsa da insanlar da zarar görüyorsa bu da sorun, çözüm sokakta köpek olmaması bence
Bence insanların %90 sizin gibi düşünüyor. Ama işte yukarıdaki arkadaş gibi, sorumluluğunu almadan bir köpekle duygu mastürbasyonu yapmak için geliyor yazıyor.
Sorun belli bu köpeklerin bu sayılarda sokakta olması.
Çözüm bu köpeklerin başka bir insanın canana zarar gelmeden sokaktan alınması.
Bizim tartışmamız gereken nasılı. Ama biz hala sokakta kalsın diyenler ile tartışıyoruz.
Asıl koşulması gereken bu. Ama siz toplatılmaya da karşısınız.
Onun içinde şunları söyleyeceğim.
Öncelikle bir köpeğin saldırgan olup olmadığını, ne kadar saldırgan olduğunu öğrenmek için bir olay vukuu bulması gerekiyor. Bir köpeği birisini kovaladı diye saldırgan nitelemek pek olası değil. Ya köpek ilk olayında birisine öldürücü şekilde saldırırsa? Toplumsan düzende en öncelikli şey insan canıdır. Bakın olması lazım vs. demiyorum. İnsan canının önceliği insani bir şeydir. Dünya tatlısı dediğiniz köpek, bölgeye gelen dominat bir köpek tarafından başka bir bölgeye sürülebilir ve o dünya tatlısı köpeğiniz, kısırlaştırılmış olduğu için kızgınlık dönemi psikoloji dışında bir sebepten saldırgan bir köpeğe dönüşebilir.
Bir de şöyle bir örnek vereyim "Kiraz", eski ev arkadaşımın dünya tatlısı köpeği yetişkin insanlarla tanımasa bile can ciğer, tanısa bile çocuklara düşman bir köpekti.
Olay sadece saldırma olayı da değil ki. Köpek dışkısını kedi gibi saklayan bir hayvan değil. Orta yere konduruyor. Bunun doğrudan veya dolaylı ortaya çıkarttığı hastalıklar var. Her yere saçılan mamalar başka bir durum.
Ben Eskişehir'de yaşıyorum. Bizim burada köpekler kafelerde, tramvayda dobi dobi yatıyorlar. Seviyoruz falan. Benim kendi adıma bir sokak köpeği problemin doğrudan yok. Ama başka şehre bile gitmeden şehir merkezinden uzaklaştıkça sokak köpekleri insanlar için problem olmaya başlıyor.
Herkes kendi ütopyasında yaşamak ister. Ama kendi çevremiz, etki alanımız dışında da bir dünya var. Ayrıca sizde biliyorsunuzdur ki bu hayvanların da sokakta yaşamları kolay değil.
Ben canı değilim, hepsini toplayalım öldürelim asla istemem. Ama berbat yönetilen bir ülkede, berbat bir ekonomide konforlu, sağlıklı barınaklarda bu hayvanları ömürleri boyunca mutlu yaşatalım da diyemiyorum. Gerçekler var.
Sizin pembe gördüğünüz yönleri herkes pembe görmüyor veya yaşanan hayat tecrübeleri renkleri değiştirebiliyor.
Sokak hayvanlarına karşı kendi önleminizi alın oyun oynamak amaçlı havlayan köpekleri korkup kacarsaniz saldırgan olarak algılamaya devam edebilirsiniz.
Emin olun bir köpeğin oyun oynamak için paytak paytak koşarak havlamasıyla sırt tüylerini dikentip kuyruğunu yere paralel konuma getirip hırlama, havlama karışımı gelişi ayırt edebiliyorum. Ve genelde işim yoksa da dediğiniz gibi gelen köpekle oynarım. Köpekleri sokakta istemiyor olmam köpekleri sevmediğim anlamına gelmez. Ayrıca belki sizin olmamıştır ama uzunca süre ve çokça köpeğe de sahiplik ettim. Onun içinde lütfen burada köpek davranışları uzmanıymış gibi konuşmayın. Yukarıda bu işin profesyonellerinin yorumları da var.