Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

soner kalaycıoğlu

Forum Demirbaşı
Tepki
922
İsim
soner
Başlangıç
1968—69
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Klasik
Başıboş köpekler,bir kalkınmışlık sorunudur.Gelişmiş ülkelerde böyle bir sorun yoktur.Bisikletçiler olarak uzun yol sürüşlerini olumsuz etkileyen bir faktördür.
Sürü psikolojisi olarak,bu köpekler daha tehlikelidir.Ferdi olarak bu köpeklerle ilgilenmek yetersizdir.Kurumların sorumluluğu önem kazanmaktadır.
Bisiklet gruplarıyla ilgili kurumlar zorlanmalı ve uyarılmalıdır.Hayvan severler ve aktivistleriyle temasa geçilmelidir.Sevgiler saygılar.

(link)

Scudo
aman usta, başıboş köpeklerle ilgili fazla konuşma forumdaki ''hayvan'' severler çabuk alınıyor sonra, her türlü pisliği, edepsizliği yapıp çok modern ve çağdaş taklidi yaparlar ihalede senin üstüne kalır sonra.

İstanbul Anadolu yakasında 3 yıldır bireysel olarak pedal çeviren amatör bir bisikletçi olarak konuyla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istedim. Uzun bulmayıp okumayı düşünenler için buyrun;

Öncelikle Başıboş köpekler kesinlikle bir güvenlik problemidir.

*Çeşitli sebeplerle bir hevesle alınıp heves geçince şehrin dış alanlarına bırakılan köpeklerin bir bölümü kısa süre içinde oradaki diğer köpekler tarafından öldürülüyor.

*Hayatta kalan köpekler bir sürüye dahil olup kendilerine yer ediniyorlar. Sürü içinde insandan uzak alanda yaşamaya başlayan köpekler çok kısa süre içinde karakter değiştiriyor.

*Şehirde yaşayan hayvanseverler köpeklerin yaşadıkları alanlara giderek yemek artıkları veya mamalarla besliyorlar. (Suadiye'den arabaya atlayıp Şile Yolu'ndaki köpeği besleyip kendi güvenli konfor alanına geri dönmek çok kral hareket)

*Bu besleme işi genellikle ana yola yakın yerlerde yapıldığından köpekler bu alanları bölge edinip konuşlanıyorlar.

*Amatör bisikletçiler olarak bizler, İstanbul gibi keşmekeşin, trafik probleminin yüksek olduğu bir şehirde, sahil hattındaki yoğun trafikle, kuzeydeki köpek sürüleri arasına sıkışıp kalmış durumdayız.

Bu noktada "Köpek kovalayınca kaçmayın sevin" diyen arkadaşı zerre dikkate almayın zira bir insan köpekten korkuyorsa korkuyordur, bunun temelinde bir fobi veya bir travma olabilir, kişi çekingen mizaçlı olabilir, yaptığı panikle bir arabanın altına da girebilir. Ani bir refleksle köpeklerin arasına da düşebilir.

*Son dönemde yasaklı ilan edilen tehlikeli türlerden de bu alana bırakılanlar olduğundan, bazı sürüler içinde pitbull cinsi köpekleri bizzat kendim görüyorum.

Yaptığım son turda doğa harikası köyler arasında gezerken sağımdan solumdan fırlayan köpek sürüleri arasında kaldım defalarca.
Köpek dediğin arkadan kovalar, ben F1 Pistinin yakınında bana tam karşıdan koşan kangal köpeğiyle karşı karşıya kaldım. Göçbeyli dönüşünde sürünün içinde siyah bir pitbull vardı. Ayrıca tarla içinde başıboş gezen beyaz bir pitbull daha gördüm.

*Gerek belediyeler, gerek sorumluluk duygusundan bi haber maymun iştahlı hayvan bakıcıları gerekse aman uzaktan seveyim diyen hayvanseverler koca şehrin çevresini açık hava barınağına çevirdiler ellerine sağlık.

*Her şeye rağmen sahildeki magandayla muhattap olmaktansa yine köpeklerin arasına sürüyorum, rotalarımı artık köpek trafiğine göre oluşturuyorum. Bir de yalnız süren biri olarak çevredeki bisiklet gruplarını inceliyorum artık.

*Peki neden endişeliyim? Neden bu hobiyi sporu neyse, dilediğim gibi bireysel ve gönlümce yapamıyorum? Neden vergisini verdiğim yolu, sokağı yokuşu ormanı kullanamıyorum?

Köpekten korkuyorsanız durmayın arkadaşlar durup sevmeye çalışmayın zaten korkuyorsanız sevemezsiniz, basabildiğiniz kadar basın, yakın mesafeye gelince avazınız çıktığı kadar BAĞIRIN.

Naçizane düşüncem budur.

Sokakları kedi köpekten arındırdığınızda başımıza fareler üşüşecek. Kedi köpek meraklısı değilim ama kedili/köpekli sokakları fareli sokaklara yeğlerim.

@şimano Ben bir hayvanseverim ve ne pisliğimi, ne edepsizliğimi gördüğünüzü merak ettim. Bu konuya dair birçok hayvanseverde muzdarip. Konuya dair görüşlerinizi, beklentilerinizi yerel yönetimlere ileterek talepte bulunabilirsiniz. Sokakta tehlike yarattığınızı düşündüğünüz canlılara sahip çıkabilirsiniz ya da iyi bir olanak için barınaklarda imkan sağlayabilirsiniz. Geriye kalan her canlı için kendi önlemimizi almak zorundayız, doğaları gereği onlara müdahale etmemiz doğru değil. Bakınız köpekler için nasıl bisiklet üstünde korunabiliriz örneği için bir başlık mevcut, orda yöntemlerimizi konuşarak bizler için yarattıkları tabiri caizse tehlikenin önüne geçebiliriz.​

• Beğen
Tepkiler: ajann
Sokakları kedi köpekten arındırdığınızda başımıza fareler üşüşecek. Kedi köpek meraklısı değilim ama kedili/köpekli sokakları fareli sokaklara yeğlerim.
Kedi tercih ediyorum ben şahsen, yolda üstüme saldırıp şarampole yuvarlanmama sebep olmuyorlar.

Konu başlığında kedi yazmıyor. Ayrıca kediler tarafından parçalanarak öldürülen çocuk ve genç kadın haberleri okuduğumu hatırlamıyorum.
Elma ile armudu, kedi ile köpeği ayırabilmek zor olmamalı.

Fareden yürümeye çalışmışsın ama kedilere laf söyleyen olmadı, ve fare avında köpekten çok daha iyiler, ordan sana ekmek çıkmaz yani. Bi de fare avlayan kedi yerine köpek koymuş, çok akıllıca.

Ben bir hayvanseverim ve ne pisliğimi, ne edepsizliğimi gördüğünüzü merak ettim.
Ben de hayvanseverim, ama işin ucunda "bir insanın ölmesi ihtimali" varsa başıboş köpeklerin varlığının "bir şekilde" sonlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Siz ise "doğalarına müdahale etmemiz doğru değil" diyorsunuz. Arkadaş sizin gibi düşünenleri kastediyor sanırım.

Köpekten korkuyorsanız durmayın arkadaşlar durup sevmeye çalışmayın zaten korkuyorsanız sevemezsiniz, basabildiğiniz kadar basın, yakın mesafeye gelince avazınız çıktığı kadar BAĞIRIN.
Köpek alanından çıkmayan kişiyi öldürmeye niyetli şekilde üstüne koşuyor havlıyor ve ısırıyor. Forumdakiler de kendini öldürmeye niyetli bir hayvana el uzatıp sevmeye çalışmaktan bahsediyor. Uzat da koparsın o elini...

Konu başlığında kedi yazmıyor. Ayrıca kediler tarafından parçalanarak öldürülen çocuk ve genç kadın haberleri okuduğumu hatırlamıyorum.
Elma ile armudu, kedi ile köpeği ayırabilmek zor olmamalı.
Fareden yürümeye çalışmışsın ama kedilere laf söyleyen olmadı, ve fare avında köpekten çok daha iyiler, ordan sana ekmek çıkmaz yani. Bi de fare avlayan kedi yerine köpek koymuş, çok akıllıca.
Sadece fare yazarak hata etmişim. Fare ve sıçanlar demeliydim. Kediler küçük fareleri avlayabiliyor ama kendinden büyük sıçanlara bişey yapamıyor. O büyük sıçanları işte köpekler avlıyor. Sokakları hayvanlardan arındırmanın sonuçlarından birisi olan newyorku örnek verdim. Fare ve sıçanlar newyork sokaklarında cirit atıyor.
Kedi köpek meraklısı değilim. Hatta köpeklerin yanından geçerken korkarak yavaş yavaş geçerim ama yine de fare ve sıçanların olduğu sokaklardansa kedi köpekli sokakları yeğlerim.

@can_celik Nasıl sonlandırabiliriz'i konuşalım o halde. Mesela bulunduğunuz ilde yerel yönetimlerle iletişime geçip çözüm sunuyor musunuz? Arkadaş sizin gibi düşünenleri kastediyor sanırım tarzı mesajınız yerine bırakın konunun ilgili kişisi beni mi kastediyor cevap versin, bazı durumlarda ortam kışkırtıcıları hoş olmuyor. İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. Her türlü problemde sorun nasıl çözülür konusu için yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiği kadar.

Sadece fare yazarak hata etmişim. Fare ve sıçanlar demeliydim. Kediler küçük fareleri avlayabiliyor ama kendinden büyük sıçanlara bişey yapamıyor. O büyük sıçanları işte köpekler avlıyor. Sokakları hayvanlardan arındırmanın sonuçlarından birisi olan newyorku örnek verdim. Fare ve sıçanlar newyork sokaklarında cirit atıyor.
Kedi köpek meraklısı değilim. Hatta köpeklerin yanından geçerken korkarak yavaş yavaş geçerim ama yine de fare ve sıçanların olduğu sokaklardansa kedi köpekli sokakları yeğlerim.

"Sıçan kovalayınca korkmayın - kaçmayın, sevin!" başlıklı konu açma isteğimi bastırıyorum.
Şakası bir yana fareler nasıl halk sağlığı problemi ise başı boş köpeklerde sokaklarda yine halk sağlığı ve can güvenliği problemidir.

Ankara' da da başıboş köpek olayı çığırından çıkmış durumda. Sadece bisiklet için değil en kötüsü çocuklara saldırmaları. Bulundukları yerlerde ekosistemi de doğru bir şekilde etkilediklerini sanmıyorum. Durum "hayvanları seviyorum, doğayı seviyorum ben nolur öldürmesinler" sınırını çoktan geçti. Durum artık bir güvenlik ve ekosistem meselesidir. İşin uzmanları kimlerse acil olarak yerel yönetimler tarafından çağırılıp görüşleri ve araştırmaları alınıp müdahale edilmesi gerekmektedir.

Nasıl sonlandırabiliriz'i konuşalım o halde. Mesela bulunduğunuz ilde yerel yönetimlerle iletişime geçip çözüm sunuyor musunuz?
Secda hanım merhaba, ben konuyla ilgili İstanbul özelinde İBB ve İlçe belediyelerine vatandaş olarak kaydımı oluşturdum.
Yalnız ülkemizde bir konuyla ilgili yeterli kamuoyu oluşturulamazsa veya konunun muhattabının yeterli gücü yoksa maalesef harekete geçilmiyor. İki yıl önce sokak köpeklerinden kaçan bir mobiletli işçi "öldü" şu an yaşamıyor.

Amiyane tabirle "Duyar kasmayı" gerçekten seven biri değilim ama birileri de bizim duyarımızı kassın artık.

@Samet M. Tabiki de haklısınız bu konuda duyarlı olmalıyız ve kamuoyu oluşturup ilgili yerlerde muhattapları ile görüşebiliriz. Fakat benim altını çizdiğim durum; hayvansever olmakla itham edildiğimiz konunun tarafımca hoş karşılanmaması. Sürekli birbirimize saldırı halinde konuyu farklı yerlere taşırız, çözüm üretmek için fikirlerimizi saygı çerçevesinde iletmemiz gerekiyor.

Köpekçi tayfa eskisi kadar rağbet görmüyor, bu husus çok önemli, insanlar artık köpeklerden de köpekçilerden de duyar kasan boş tenekelerden de bıktı. Belediyelerin köpekleri toplayıp barınağa götürmeye çalıştığı zaman ne kıyametler koptuğunu az çok sosyal medya kullananlar bilir. Belediye çalışanları da köpeklerle uğraşmak istemiyor, karşılarına aldıkları güruh olayları çarptırıp ilgi çekmenin derdinde, çünkü bu ülkede köpek dokunulmaz bir canlı ve birisi duyar kasıyorsa kesinlikle haklıdır, hindistanda inek neyse türkiyede köpek odur. Neyse ki yeni nesil akıllı ve bu malum tayfaya pirim vermiyor, üç beş yaşlı kokona ve yancı meriçler dışında sempatizanları kalmadı. Aklı başında normal psikolojideki bir insan sokakta köpek görünce şaşırır ama bizdeki 'çağdaş' tipler evinde artık kalan biber dolmasını sokağa boca edip köpek 'besleyerek' vicdanlarını rahatlatıyorlar. birde pittbul besleyen tırrek tayfa var onlar ayrı bir facia.

Ben de hayvanseverim, ama işin ucunda "bir insanın ölmesi ihtimali" varsa başıboş köpeklerin varlığının "bir şekilde" sonlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Siz ise "doğalarına müdahale etmemiz doğru değil" diyorsunuz. Arkadaş sizin gibi düşünenleri kastediyor sanırım.
Biz spor yapalım diye tümünü öldürün o zaman.Var mı böyle bir düşünce.Ben % 90 kırsal alanda sürüş yapıyorum.Burada koyun sürüleri ve onu koruyan köpekler oldukça var.Ben şu ana kadar da onları hal ve hareketlerimle tehdid etmediğim için vukuatım olmadı.Irklar birbirine saygı duymalı kanımca.

Ben şu ana kadar da onları hal ve hareketlerimle tehdid etmediğim için vukuatım olmadı.
Şu saçmalıkları ne zaman keseceksiniz? Bir köpeğin saldırmaya (parçalamaya desem daha doğru aslında) niyetlendiği veya ısırdığı her kişi sanki köpeği tehdit ediyor da... Ben yaya geçmeyen bir anayolda giderken yola bitişik bir tarlayı koruyan azman bir köpek tarafından ısırıldım. Sahibi bağırmalarımı duyup köpeğe komut vermeseydi çok daha fazla yerimden ısırılacaktım. Araç sürerken köpeğe çarpmıyım diye başka yere çarpıp ölen, veya köpek saldırısından kaçarken araba altında kalıp ölen, veya direkt köpek ısırıklarıyla kan kaybından ölen insanlar oldu bu ülkede. Başınoş köpek ilkelliği yüzünden yakınını sevdiğini kaybeden insanların suratına söyleyin bunları acaba ne karşılık alacaksınız?

Mümkün olduğu kadar sahiplendirilecek, barınaklara yollanacak, kapasite yetmiyorsa "maalesef" uyutulacak. Bunun çözümü budur.

Geri