Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

İyi niyetli bir yazı ancak atlanan konu şu: Şu anda sokaklarda başıboş gezen köpeklerin sayısı bilinmiyor. 2 sene önce çevre bakanı 10 milyon demiş. Bazısı buna kedi dahil diyor. BAzıları değil bu rakam köpek diyor. Ama bir gerçek var şu anda çok fazla başıboş köpek var. Sayısı bilinmiyor. Tahminen 8 milyon ile 16 milyon arasında köpek var.
Bu kadar köpeğe barınak yapsan bursa yüz ölçümünden fazla yer kaplıyor. Bu köpeklere mama taşımaya insan yetmez tır yetmez.

• Beğen
Tepkiler: SlowButProud
Scudo
Okullarda eğitim, sahiplendirme, sokağa bırakılan hayvanlara cezalar, bunlar iyi niyetli düşünceler ama şu durumu çözmek için yeterli değil. Bu kadar sokak hayvanına barınak sağlamak için için bu ülkede ne bütçe ayrılır ne de zaten öyle bir alan, ekip ve istek mevcut değil zira milyonlardan bahsediyoruz...
Defalarca kovalanmış, bisiklet üstünde ısırılıp yere uçmuş ve bisiklet hayatı öncesinden de gelen köpek fobisine sahip biri olarak üzülsem de içimden gelmese de çözüm belli. Adını koymaktan çekinmemiz, tepki alma korkusu, linç kültüründen payını alma endişesi gerçekleri değiştirmiyor. Bu sorunun çözümü belli. Sayıları çok fazla ve artmaya devam ediyor. Kelimeye dökmek zor olsa da itlafa mecburuz.
Bu ülkede, mevcut düzende bu konuyla ilgili bir çalışma yapıldığına dahi inanmıyorum çünkü seçim kazandırmaz! Bu sorunu çözmek için ayrılacak bütçe de seçim kazandırmaz.

İtlaf adından utanılacak birşey değil.
Anahtar konu şu. İtlaf devlet tarafından veya devlet tarafından yetkilendirilmiş kişi/kurumlarca yapılmalıdır. Kanunen/dinen/etik olarak olması gereken budur.

Diğer çözüm olarak sunulan herşey oyalamaca ve maksatlıdır.

Bu gün çocukları koruyan 1 ( sayı ile bir ) dernek varken adında hay huy geçen 2700 dernek var. En son pawguards adlı oluşum ( dernek bile değil , yasalardan kaçmak için şirketleşmişler ) deşifre oldu. Yöneticilerinin ve kurucularının secereleri döküldü.

Bizim şu aşamada yapabileceğimiz şeyler :

1 Öncelikle kendimizi ve çevremizdekileri yasa çıkana kadar korumak
2 yasanın düzenlenmesi ve düzgünce uygulanması için sosyal medayada ve gerçek hayatta sesimizi yükseltmek.
3 Bu konuda çalışan dernek ve oluşumları dikkatlice seçerek destek olmak. Ki içlerinde maksadı belli olmayan tipler de var.

• Beğen
Tepkiler: karadavud
Hayırlı olsun köpektaparlar yüzünden ülkemiz artık kuduz tehlikesi olan ülkeler listesinde yer alıyor!
Başıboş köpek sorununun çözülmesini ben de istiyorum fakat kullandığınız üslup hoş değil. Zaten her alanda ötekileşiyoruz, ayrışıyoruz. Bari burada kutuplaşma olmasın.

Başıboş köpekler ülkede yaşayan herkesin ortak sorunu. Ayrışmaya gerek yok. Bu işi çözmesi gereken merciler üzerindeki baskı giderek artıyor. İlla ki bir noktadan sonra adımlar atılacaktır. Biz üzerimize düşenleri yapmaya, yetkilileri baskılamaya devam edelim yeter. Birbirimizle atışmak çok boş ve saçma geliyor bana.

Konuya odaklanmak en iyisi. Bu mevzu Atatürk modeli çözülür. başka yolu yok. Bütün dünya da aynı modeli kopyalamış.

(link)

13 haziran 1932 tarihli resmi gazete.

Başıboş köpek sorununun çözülmesini ben de istiyorum fakat kullandığınız üslup hoş değil. Zaten her alanda ötekileşiyoruz, ayrışıyoruz. Bari burada kutuplaşma olmasın.

Bu bir ötekileştirme değildir. Sizin çocuğunuz gözünüzün önünde köpekler tarafından parçalansa, babanızın bacağı bir köpeğe yem olsa ve etrafta hala onlar da patican, onlar bizim evladımız yorumları yapan insanların olduğunu görseniz bunu en hafif tabirle köpeklere tapmak olarak tanımlardınız. İnsan hayatına kast ediliyorken hala sokak köpeklerine sempati ile yaklaşanlara karşı bir saygım yok.

Bu bir ötekileştirme değildir. Sizin çocuğunuz gözünüzün önünde köpekler tarafından parçalansa, babanızın bacağı bir köpeğe yem olsa ve etrafta hala onlar da patican, onlar bizim evladımız yorumları yapan insanların olduğunu görseniz bunu en hafif tabirle köpeklere tapmak olarak tanımlardınız. İnsan hayatına kast ediliyorken hala sokak köpeklerine sempati ile yaklaşanlara karşı bir saygım yok.
O kadar uzağa gitmeye gerek yok. 2 yıl içinde 1 defa köpek tarafından ısırıldım. Kuduz aşısı için defalarca hastaneye gitmem gerekti. Bulunduğum konumda da bir sürü başıboş köpek var ve elektrik kesintilerinde kapkaranlık semtte direkt çete halinde üzerime saldırıyorlar. Oturduğum apartmanın çaprazındaki müstakil bir evde de her sabah 3'te havlamaya başlayan yaklaşık 7-8 köpek barındırılıyor. Uyuyamıyorum.

Bu sorunu ben de yaşıyorum ve ben de bir şekilde çözümlenmesi taraftarıyım. Ama forum içinde kimseye köpektapar diyerek hakarette bulunmuyorum.

Neyse uzatmaya gerek yok. Kendi düşünceniz. İyi günler dilerim.

Ankara'da bir çocuğa daha saldıran sokak köpekleri, çocuğu parçalamış. Durumu ağır ve yoğun bakımda, hayvan severler hemen toplanmaya başlamış. Çocuğun hayatı bu kadar değersiz mi yahu, bu nasıl bir sevgidir. Bu işin sevgiyle felanda alakası yok, artık ipin ucu kaçtı gereken neyse yapılmalıdır. Avrupa'da olduğu gibi gerekli önlemleri alsınlar yeter artık.

Ankara'da bir çocuğa daha saldıran sokak köpekleri, çocuğu parçalamış. Durumu ağır ve yoğun bakımda, hayvan severler hemen toplanmaya başlamış. Çocuğun hayatı bu kadar değersiz mi yahu, bu nasıl bir sevgidir. Bu işin sevgiyle felanda alakası yok, artık ipin ucu kaçtı gereken neyse yapılmalıdır. Avrupa'da olduğu gibi gerekli önlemleri alsınlar yeter artık.

forumdaşlar yanlış anlamasın. :
Ben Almanya nın bisikletforum u radforum.de yi takip ediyorum.

bisikletçi bugün biraz çevre turu yaptım. Çok güzel bir geyik ve iki tavşan gördüm! Diye yazıyor.
Bizde ise bu hayvan sevgisi kedi-köpek arasına sıkışmış durumda.
Bu nasıl bir sevgiyse:
Petshop-şehir veterinerleri-mama fabrikaları
Bu sevginin baş aktörleri.

yani can dostlar diyince bana bu üçlü çeteyi çağrıştırıyor. Umarım anlatabildim.

şu kedi köpek muhabbetini bırakalım lütfen.:)

Daha önce hiç saldırmayan köpekler kış gelmesi ile nedense saldırmaya kovalamaya başladılar. Kış gelince neden bunlar azıtıyor böyle? Geçen gün arabanın altında kalacaktım bu itler yüzünden.
Geçmiş olsun.
şu kedi köpek muhabbetini bırakalım lütfen.:)
Yetişkinlere bile zarar verecek bir boyutlara ulaşan bir problem çünkü, 10 m başı boş hayvandan bahsediyoruz. Bu yüzden boş bir muhabbet olmaktan çıktı durum.

Daha önce hiç saldırmayan köpekler kış gelmesi ile nedense saldırmaya kovalamaya başladılar. Kış gelince neden bunlar azıtıyor böyle? Geçen gün arabanın altında kalacaktım bu itler yüzünden.
Siz söyleyince dikkatimi çekti. Evet geçen gün bisikletlilere alışık bir köpeğin bisiklet yolunda bana bir bakışı var, her an saldıracak gibi :))) Biraz konuşunca yumuşadı.

birkaç gün önce burda 3 lü çete demiştim;

petshoplar, şehir veterinerleri, mama fabrikaları.. sizi gidi it’ çiler sizi.:

(link)

• Beğen
Tepkiler: Scyleia
Bir ben mi köpek falan üstüme gelince ben de üstüne gidiyorum ? Ben niye kaçmıyorum acaba..

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Çözüm basit; sokaktan topladığın köpekleri 1 ay içinde sahiplendiremezsen hemen uyutacaksın. Kısırlaştırmak falan bunlar hepsi köylü tesellisi, romantik solcu söylemleri.

Kısırlaştırma güzel bir çözüm olabilir

Kısırlaştırma güzel bir çözüm olabilir
Hangi birini kısırlaştıracaksın? Dışarda yüzlerce binlerce sokak hayvanı var. Bence bu sorunda bir sekilde büyük ilerleme sağlandıktan sonra, tekrar sorunun baş göstermemesini sağlayacak bir çözüm olabilir kısırlaştırma. Sayı azken kısırlaştırma yapmak kolay ve sistematik ilerleyebilir. Şuan icin sadece biraz frenletir ve gerçekçi bir çözüm olamaz diye düşünüyorum.

Hangi birini kısırlaştıracaksın? Dışarda yüzlerce binlerce sokak hayvanı var. Bence bu sorunda bir sekilde büyük ilerleme sağlandıktan sonra, tekrar sorunun baş göstermemesini sağlayacak bir çözüm olabilir kısırlaştırma. Sayı azken kısırlaştırma yapmak kolay ve sistematik ilerleyebilir. Şuan icin sadece biraz frenletir ve gerçekçi bir çözüm olamaz diye düşünüyorum.
Maliyet açısından bakmak lazım. Toplanıp, kısırlaştırılıp, ömrünü doldurana kadar beslenmesi oldukça büyük masraf. muhtemelen, itlaf edilecek köpekler.

Geri