Balkan turu yol arkadaşı / bosna hersek - sırbistan - karadağ - arnavutluk- makedonya

Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
merhabalar ,
Eylül ayında kamplı Balkan Turu düşüncesi, planı olan varsa benim böyle bi düşüncem mevcut. Birlikte yol arkadaşlığı yapacak pedalşör arkadaş Arıyorum!? var mıdır arkadaşlık edecek .?:):krnz:.





Balkan turu Yol arkadaşı / Bosna hersek - Sırbistan - Karadağ - Arnavutluk- Makedonya

merhabalar :hhhhhh:

Esasında en son karadeniz turundan sonra hep aklımda balkan turu yapmak var idi. Ama cokda üzerinde durup detaylı bir şekilde rota incelemesi yapmadım acıkcası . Kafamda kaba taslak bir rota var ..Rotayı detaylı bir şekilde belirlememin nedeni yol arkadaşımla ortak karar vermek idi.

Ege & Akdeniz & karadeniz kamplı bisiklet turları yaptım ..Yurt ici uzun tur deneyimim var kendimce. Haftasonu tatillerinde ise yalova mudanya erdek bursa taraflarında kamp yapmaya gidiyorum .. Bisikleti sadece pedal cevirmek degil yeni isanlarla tanışmak tarihi antik kentleri keşfetmek doğa ile ic ice olmayı manzaralı huzur duyacagım yerde kamp atıp kamp ateşinde cayımı demlemeyi o mutlulugu o keyfi yaşamayı amac biliyorum aynı zamanda bisikletimin pedallarını cevirirken .

Balkan turu düşüncemdeki amac ise farklı medeniyetleri farklı dilleri kültürleri yerinde görmek . Kendi kültürümüze , tarihimize yakınlık.tarihi antik yapıların hala var olması ,doğa güzelliklerini barındırması ,Vize olayı olmaması başlıca nedenlerim arasında.

Bunu yaparkende yol arkadaşına ihtiyac duymaktayım. Hem yolda birlik ,dayanışma ,destek, moral motivasyon ,muhabbet ,eglence vs arkadaşı ihtiyac diye düşünüyorum .. Şimdilik sanki yola cıkacakmışım ki hazırlıklarımı yapmaktayım . Yol arkadaşı istememin temel nedeni 1- Yabancı lisanım yok sonucta farklı bi medeniyete farklı dillere sahip olan birkaç ülkeyi gezip görmek istiyorum .ilk yurt dışı deneyimim oldugu icin yabancı lisanımda olmadığı icin yol arkadaşı istiyorum ister istemez. 2- Bi turda moral motivasyon, dayanışma ,birlik berarberlik, gülüp ,eglenme, paylaşma yol arkadaşınla paylaşmak daha keyifli olucagı icin istiyorum
.. Karşılıklı uyum icerisinde amacımızın ortak zevk ve hobisi olan bisiklet güzelliğini yaşamak .:harika:


Düşündüğüm ülkeler de vize istenmiyor. Kimlik ve pasoport yeterli ..giriş ücreti mesela bosna hersek e 20 -25 tl civarı diye hatırlıyorum . Bi avrupa ülkesine göre nerdeyse maliyeti yok ..Tek maliyet olarak gidiş - geliş ucak maliyeti diyebiliriz. Daha dün baktım bosna hersek e ucak bileti 285 tl ye kadar buldum detaylı ve devamlı araştırılırsa daha uyguna da bulunur diye tahmin ediyorum .. Total bi maliyet hesabı yapmadım acıkcası .. İlk önceliğim uyumlu bi yol arkadaşı bulup onunla planlama yapmak hazırlığımızı yapıp eksiklerimizi gidermek. Sonrası zaten kolayca halledilebilicek şeyler.(link)

Eger düşünceniz var ise ve istanbulda oturuyorsanız uygun bir zamanda karşılıklı birşeyler icerken hem tanışmış oluruz hemde yüz yüze konuşarak daha samimi bi ortam yaratabiliriz bu tur la ilgili..
 
Scudo

mahden

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Temmuz 2013
Mesaj
470
Tepki
842
Şehir
istanbul/beşiktaş
Bisiklet
Sedona
karadağ euro kullanıyor, Bosna'ya göre 2 katı maliyetli bir ülke, biz yarısını yaptık çok güzel bir rotadır tavsiye ederim.. şimdiden yolunuz açık olsun.
rotanızın önemli bir bölümünde İngilizce bilen sayısı da az, ben babil'i yaşayarak el yordamıyla anlaştım hep:)
 
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
Ömrümünüzün ne zamana kadar sürecegini bilmiyoruz ve belkide hayatımızda bir kez yaşayacagız bu hazzı. Yurtdışı deneyimi yaşamak istiyorum. :rolleyes::kyfmyrn:

Eğer bi yol arkadaşı bulursam bu hayalimi gercekleştirisem önümüzdeki sene avrupa turu düşüncem şimdiden var .. Avrupa turu ile final yapmak istiyorum .. İtalya - İsvicre - Avusturya - belki buna Almanya yı da dahil edebilirim ama şimdiden bunu konuşarak hem konu dağılabilir hemde önümdeki şuanki hedefimden uzaklaşmış olurum.:harika:

Yapacağım tur maliyetli olucağını düşünmüyorum acıkcası eger sorun bütce sıkıntısı ise. Konaklamalarımı coğunu kamp cadır olarak düşünüyorum . Turdaki en fazla gider olarak uçak maliyeti olarak tahmin ediyorum. Esasında dil bilen bir arkadaş olmasa da olur .. Turda birlikte pedallarken doğanın bütün ihtişamını seyrederken yol arkadaşımın verdiği güven yetecektir veya pedallarken die düşünüyorum .. Yabancı bi ülkede yanlızlığını giderecek hayatın zevklerini güzelliklerini paylaşabilicegim yol arkadaşı olsada olur kısacası.;)

Teşekkür ederim :hhhhhh:

Kamplı Balkan bisiklet turu düşüncesi olan arkadaşlar tam sırası ! ‍♂ 37250079_10214624801306196_3067523517487513600_o.jpg
 

murat16

Aktif Üye
Kayıt
12 Mart 2006
Mesaj
150
Tepki
152
Yaş
57
Şehir
Çeşme İzmir
Bisiklet
Sedona
Güzel düşünce. En sevdiğim rota. Zaman (Eylül) müsait değil. Ama takipteyim. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: omer.f.tasdemir.10
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
Tarih esnetebilinir ! pegasus da %50 kampanya var 15 ekim - 30 mart arası ..
 

Wasabie

Daimi Üye
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesaj
375
Tepki
1.235
Yaş
36
Şehir
Edirne
İsim
ALİ ALPER
Bisiklet
Diğer
iyi turlar..
 
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
Bu Yolculuk için aldığım Notlar ;

Bosna Hersek Gezi Rehberi

**Kosova'dan Bosna Hersek ve Sirbistana geçiş sıkıntılı
**Bosna hersek 'te fiyatlar bizim ülkemizden cok daha ucuz. (bu konuda farklı görüşler mevcut, iki katı daha pahalı diyenlerde var) alkol ucuz insanları samimi sıcak iyi.
**Mostar'a kadar gitmişken ordan poçitel (türk köyü) ve blagay'a da gitmek lazım hatta blagay 'Da yemek yiyin sus sesleri arasında.
**Mostar'a yakın blagaja ve kraviçe şelalerine gidebilirsiniz .
**Blagay köyünde kamp atabilirsiniz.
**Blagaj Mostar'a 10 km yer alan bu alan bu bölge osmanlı zamanlarından kalan dağ yamacında, dağdan akan serin suların dibinde yer alan tekkesi ile bilinmektedir. Tekke etrafında bulunan resturantlarda mutlak serin sularda yetişen balıklardan tatılmalıdır.
**(Poçitel) Kaleye çık ve neretva nehrinin mavisiyle ,yeşilin kucaklaşmasına eşlik eden taş yapıların muhteşem manzarasının huzunu hisset türk kahvesini ihmal etme .
**Bosna'nın yokuşları acayip 2 saat elimle bisiklet ile öğle sıcağında yokuş çıktığım oldu .Bir bisikletçinin yorumu :)
**Tüm balkanların '' en kazık'' exchange ofisleri Bosna Hersek' te . Euro ve dolar hangi para birimini bozdurursanız bozdurun kesinlikle komisyon alıyorlar. Bir kaç kez kurları takip edin ve ona göre davranın.
**Balkan resturant, cafelerinde genel sorunu burada yemekler çok ucuzken ,içeçekler cok pahalı oluyor .Saray Bosna'nın her yerinde çeşmeler var.
**Hem Saray Bosna hem Mostar Belgrad 'a göre soğuk şehirler. Geceye doğru rüzgarlı ve soğuk oluyor.
**Saray Bosna'da mostarda'da kamp atabilirsin , özellikle Mostar köprüsünün altında hava karardığında kamp kurabilir,sabah erken saatlerde kalmanız gerekecek. Bosna Hersek'te kamp alanı -Priboj-
**Bosnalılar fazla türkçe ve ingilizce bilmiyorlar.(farklı rivayetler var bu konuda )
**Bosna Herseğin yarısı Bosna savaşından kalma Sırp cumhuriyeti diye bir bölge rotanızda kalacak yerler konusunda haritaya dikkatli bakmanızı öneririm . Sırbistan dan daha milliyetçi.

saraybosna-gezilecek-yerler-haritasi.jpg


- Mostar -

**Ferhadiye caddesi'nin başında İkinci dünya savaşı sonrasında yakılmış bir özgürlük ateşi var -Sönmeyen Ateş-
**Başkent Saray bosna'ya 2 saat uzaklıkta küçük bir şehir mostari boşnakların değişi ile - Stari most- yani mostar köprüsü. Nevetra nehrinin üzerinde muhteşem bir taç.
**Köprünün yakınında bir çok Boşnak böreği yapan mekan var .Boşnak böreğin dışında yine hamur işi olan pita, Boşnak usulü köfte cevapi, klepe ,boşnak mantısı ve bey corbası lezzetli yemeklerden .
**Mostar 'Da hostel tavsiyesi olarak- Hostel Golden Bridge Mostar- bir başka öneri ise -Hostel Lovely Home-
**Mostar köprüyü arkanızda bırakarak biraz yürüdüğünüzde -Koski Basta- ismindeki çay bahçesine oturmanızı öneririm .
**Mostar'a uğramadan konaklama için nehrin sağ tarafında boşnak ,sol tarafı ise hırvat mahallesidir.
**Mostar 'dan ünlü boşnak böreğini yemeden , muhteşem etleriyle yapılmış cevapi kötesinin yanında yöresel peynirlerle harmanlanmış salatalarını tatmadan ve köprünün iki ayağını birleştiren tarihi dar sokaklarında gezerken boşnak dondurmakarını tatmadan gelme.
cevapi ,Boşnak köftesi ,yöresel peynirlerle harmanlamış salatası mostar köprüsünün cevresindeki dar sokaklarında boşnak dondurma
**mostar köprüsü (stari most) , koski bata da çay iç , (pita ,klepe boşnak mantısı ve bey çorbası icebilirsin )
**poçitel (türk köyü ) kaleye çık kahve iç.
**blagay yemek ye sus sesleri arasında .blagay'da kamp atabilirsin .osmanlı zamanlarından kalan dağdan akan serin suların dibinde tekke . tekke etrafında bulunan resturantlarda serin sularda yetişen balık ye .blagaja ve kraviçe şelalerine gidebilirsin .
**hostel tavsiyesi olarak ; -Hostel Golden bridge mostar - Ve - hostel Lovely Home-

-Saray bosna -

**Çarşının olduğu kısımdan cıkıp Milijacka Nehrine doğrı ilerlediğinizde sanki şehir tamamen değişiyor.Avusturya-Macaristan dönemin avrupayi tarzı binalarını görmeye başlıyoruz .
**Bosna hersek açısından önemli bir yer alan şehrin merkezine yakın bir noktada göreceğiniz ( ''İsa 'nın Kalbi'' adlı saraybosna katolik katedrali bi götik mimari örneği ve ibadete acık .Sacred Heart Cathedral kilisesi.
**Balkanların en iyi cevapcici - Zeljo Cevapdzinica - dır.( ortak görüş)
**İsa'nın Kalbi Kadetral Serajova 'da ferhadiye caddesi ortasında bulunmakta. Katedralin hemen üst caddesinde -Sönmeyen Ateş - anıtı bulunmaktadır.
**Dilek çeşmesi baş çarşı'nın sağ tarafında bulunmaktadır.
**Kale'ye cıkıp sarajevo panoramik izleyebilirsiniz.
**Bir çok gezginin uğradığı çok güzel mekan alkol veya kola içebilirsin. Ferhadiye caddesinin ilerisinde bulunmaktadır. Maps.me ile bulabilirsiniz. -Zlatna ribica (gold fish)
**Saray bosna'yı ayaklarınızın altına seren Beyaz Tabya'yı çıkılmasını tavsiye ederim.
**Sırp milliyetçisinin Avusturya-Macaristan veliahtı Ferdinanad ve hamile eşini öldürdüğü Saray Bosna suikastı burada gercekleşmiş birici dünya savaşını başlatan kurşunun atıldığı yer -Latin Köprüsü- ve karşısında bununla ilgili müze bulunmakta .
**Saray Bosna 'da görmeniz gereken en hüzünlü yer olan -Umut Tüneli -(15:30 kapanıyor ) 800 metre uzunluğundaki umut ,acı ve insanlık adına utanç tüneli.
**Kendimi Bursa' da hissetiğim geleneksel türk mimarisi örneği bi Baş Çarşı'sı var Saraybosna 'nın
**Baş çarşıya giderken solda devasa katedral. Old town ,sarajevo ''isa'nın Kalbi'' - Sacred heart cathedral-
**Baş çarşı , sönmeyen ateş anıtı ,Umut tüneli (Utanç tüneli )
**Dilekk çeşmesi (Baş çarşının sağ tarafında )
**Balkanların en iyi cevapcici -Cevabdzinica Zeljo-
**Birçok gezginin uğradığı çok güzel mekan alkol ve kola icebilirsin -Zlatna Ribica ( Gold fish )
**Kaleye çıkıp sarajevo panaromik izle - beyaz tabya - (bijela tabija) 667 metre yükseklikte
**latin köprüsü ( latin bridge ve karşısında müze (eski belediye binası ) tarihi kütüphaneye dönüştürülmüş .
**baş çarşı ve civarında görülebilicek yerlerin başında sebil , gazi hüsrev bey cami ,beyaz burc ,brusa bedesteni,imparator cami ve saat kulesi.
**sebil baş carşının giriş kısmında yer alıyor .(sebilj)
**gazi hüsev bey cami ( begova dzamija ) mimar sinan tarafından yapılan cami baş carşıda bulunuyor .
**umut tüneli (sarajevski ratni tunel)
**latin köprüsü (latinska cuprija)1. dünya savaşının başlangıcı olarak kabul edilen yer.
**hünkar cami (fatih cami ,imparator cami ) - careva dzamija - hünkar camisi diğerlerinden ayıran en temel özellik osmanlının bosna fethinden sonra saraybosna'da yapılan ilk cami olmasıdır.osmanlı bayrağı miberde hala görülebilir.
**saray bosna müzesi ( gradsi müzej ,brusa bezistan )
**milli kütüphane ( eski belediye binası ,vijecnica) saraybosna 'da idari bina olarak inşa edilip sonrasında kütüphane dönüştürülen yapı .latin köprüsü yakınında bulunan milli kütüphane dünyaca ünlüdür.
**morica han -saraybosna 'da günümüze dek gelen ilk handır.başçarşı 'da bulunur morica han.
**saraybosna'daki en eski ve caddelerden biri olan bakırcılar çarşısı (kazandziluk).bakırcılar çarsısında hem görülecek hemde alışveriş yapılacak bir yerdir.
**saat kulesi ( sahat kula) gazi hüsrev bey cami yanındadır.
**saraybosna katedrali-- katedrala srca ısusova- (isa 'nın kalbi katedrali)
**alifakovac müslüman mezarlığı - şehrin ünlü mezarlığıdır. milijacka nehri kıyısında bulunan alifakovac bölgesi , bu mezarlık ile ünlüdür.bu tepeyi önemli kılan özellik saraybosna 'nın ünlü lideri aliya izzet begovic ve 1700 şehit mezarının burada bulunuyor olmasıdır.
**inat evi (Inat kuca) lezzetli boşnak yemekleri ve şarapları burada tadılabilir.
**sonsuz ateş -(vjecna vatra )2. dünya savaşında saraybosna'nın kurtuluşu icin dikilmiş bi anıttır.mars halla tito caddesinin köşesinde bulunmakta.
**osmanlı kalesi - bijela tabija- (beyaz tabya ) saraybosna 'ya hakim bir noktada bulunan kale şehrin tarihi yapılarından .şehrin neredeyse tamamını görülebileceği osmanlı kalesi 667 metre yüksekliktedir.
**saraybosna 'da kalınacak yerler ; başcarşı ya hem kısa mesafede -HOTEL BOVTİQVE36
**Hotel colors ınn sarajevo
**residence ınn by marriott sarajevo
**hotel president sarajevo
** hotel europe

Karadağ Gezi Rehberi

**Kotorda'da ,Budvada'da kamp attım hiç bir sıkıntı olmadı. Karadağ ,Makedonya sıkıntı yok rahatlıkla kamp atabilirsin .
**Kotor'da kale ,Budva ve Bar denize girmelik.
**Kotor körfezi ve Budva' yı görmeden gelmeyin.Kotor körfezi eski dağ yolunu (Avusturya yolu) kullanarak gidin.Podgorica 'dan ,otobanı kullanmayın muhteşem manzaralar var .Kotor Dubrovnik'in kücük kopyasıdır.
**Karadağ'da gece gündüz far acmak mecburi.
**Budva ,Montenegro kamp alanları bulabilirsin. Budva merkezdeki plajın en soluna doğru gidip sahile cadır atabilirsiniz. Kimsecikler karışmıyor .
**Kotor şehir olarak cidden pahalı ,Budva Kotor'dan baya daha ucuz.
**Karadağ'da ücretler pahalı ,para birimi euro kullanıyor avrupa birliğine üye degil . Pet şişeler pahalı,her çeşmeden istifade edebilirsin.
**Karadağ'da euro gecmese uzun uzun kalınacak yerlere sahip çok güzel ülke
**Montenegro'da 4 HOSTEL tavsiye ediliyor ,manzaresı efsane .
**clupler ve diskolar gezginler icin bütün gezi bütcesini eritmeye cok müsait.sahilde yer alan JARDİ'İ tavsiye ediliyor.
**karadağ 'da PREMİUM SÜPER MARKETLERİ diğer marketlerden ucuz
**karadağ şehirleri arasında budva , ulcinj ,sutomore ,bar ve herceg novi 'yi şiddetle tavsiye ediyorum .
**karadağ'da yeme içme çok iyi pizzaları leziz. deniz mahsulleri konusunda 'da iyi olduklarını söylemek gerekiyor .yemek konusunda fiyatları biraz pahalı .pastaneler tercih edilebilir.( pastane -pekaralar)
**kotor'un sahili taşlı ve kücük ,denizi yosunlu ve taşlı .suyu çok soğuk fakat budva daha güzel sahili kum denizi'de öyle yüzme ,güneşlenme heycanınızı budva 'ya saklayın
**karadağ'da DURMİTOR NOTİONAL PARK kamp alanı .
budva_64413.jpg


- Kotor -

**eski şehir icerisinde bulunan PİZZERİA SARA en iyi pizzacı. St.tyriphon kilisesinin tam karşısında tavsiye edilir.
**kotor sahilin sonuna doğru SANDRELA FASTFOOD gidebilirsiniz ,ucuz.
**Kotor kalesine çık ve akşam manzarasını seyret, ordaki ortamı gör.
**Kotor hemen marinaya indiğinizde 200 metre solda kullanılmayan otel var ,bahçesi müthiş manzara güzel gündüzleri denize sıfır uyanmanız harika .
**kotor'da hostel olarak HOSTEL 4U öneririm .denize sıfır ve eğlenceli genellikle akşamları barbükü yapıyorlar 5 euro karşılığında .yine 5 euro karşılığında budva'da gece cluplerine götürüp getiriyorlar.
**SAN GİOVANNİ KALESİ (KOTOR KALESİ ) kaleye cıkmak icin sabah 07:00 'de hem serinden gitmiş olursunuz hemde üçret vermezsiniz.
**Kamp atılabilir sıkıntı yok .
**marinaya indiğinizde 200 metre solda kullanılmayan otelin bahçesinde kamp atılabilirnir.
**kotor kalesine çık.
**Hostel tavsiyesi -4hostel-
ST.NİKOLA CHURCH- ST.LUKE- meydanın en görkemli yapıtları arasında göze carpıyor .
**JOHN'S CASTLE (Kotor fortress) kotor surlarının bir parcasını oluşturan johnS castle '' giovanni'' ismiyle de biliniyor .eski şehir'i kuş bakışı bir görüntü snunuyor .kaleye toplamda 1350 merdiven ile ulaşılıyor.
**KAMPANA TOWER- nefes kesen görüntüsü ile turistlerin etkilenmeyi başaran kampana tower karadağ'ın en önemli tarihi simgelerinden .
**kotor katedrali -Cathedral of saint tryphon- Old town 'un ara sokaklarında bulunuyor.
**SVETİ LUKA KİLİSESİ -(church of sveti luka) eski şehir meydanın göbeğinde bulunuyor.
**kayaların leydisi- (our lady of the rocks)- yapay olarak oluşturulmuş ada .1722 yılında kurulmuş icerisinde bir kilise ve hediyelik eşya satan küçük bi dükkan bulunmaktadır.
**denizcilik müzesi - şehrin tarihini ,gecmişini yansıtıyor .müze ''eski şehir'' sınırlarında yer alıyor.
**kotor körfezi- mavinin ve yeşilin huzur verici etkisini aynı anda yaşatan kotor körfezi.
**saat kulesi - silah meydanı üzerinde konuşlanmış olan saat kulesi ,heybetli boyutuyla görenleri ilk bakışta kendine hayran bırakıyor .17. yüzyılda inşa edilmiş. hemen altında utanç anıtı var .

- Budva -

**SVETİ NİCOLA adası Budva'ya çok yakın mesafe de yer alan ada hawai olarak 'da bilinir. ada ağaçlarla kaplı ve iki güzel plajı vardır .ulaşım sahilde bulunan ve tekneler kullanılabilir.
**SVETİ STEFAN adası truzim firması tarafından satın alınan ada, şuanda restore edilen evleriyle birlikte komple otele ait . dolayısıyla adaya girbilmenin otel müşterisi olmanın dışında pek yolu yok .adanın şahane kumsalında denize girilebilinir.
**budva 'ya gidipte DANS EDEN KIZ HEYKELin önünde fotoraf cekmeyeni dövüyorlar :)
**budva 'da gece hayatı gündüze göre cok daha hareketli .denize paralel sahil yürüyüş yolunda bulunan gece clupleri inanılmaz hareketli
**Budva gezilecek yerlerin neredeyse hepsi eski kent olarak bilinen sur içine toplanmış şekilde.
**OLD TOWN günümüze çok iyi korunmul ,eski kentte dolaşırken kendinizi ortaçağ atmosferinde hissedebilirsin.
**old town -(eski şehir) budva'nın en önemli noktası .budva gezilecek yerler listesindeki hemen hemen tüm öenmli yapılar burda.
**SVET STEFAN -karadağ'ın en ünlü yerlerinden olan svet stefan budva'ya çok yakın konumda yer alan ufak bir ada.adanın cevresinde yer alan muhteşem mazara eşliğinde plajın da denize girebilirsiniz..
**SVETİ NİKOLA ADASI- budva yakınındaki sveti nikola adası hawai olarak bilinir ve cevresindeki en önemli yerlerden biridir.adaya ulaşmanın en kolay yolu bot taksi ya da sandallardır.
**PETROVAC -deniz kenarında yer alan kasabadır. budva ve bar arasında yer alan petrovac 600 metrelik kumlu bir sahile sahip .
** ETNOĞRAFYA MÜZESİ -budva gezilecek yerler listemizdeki önemli müzelerden birisidir.budva 'nın köklü tarihi rağmen bu müze sadece son 20 yılın süreci yansıtılmaktadır.
**dans eden kız heykeli -budva'nın en cok fotoraflanan noktalarından biri
** marina
**HİSAR (THE CİTADEL)
**KİLİSELER ; Church of st john the -şehrin en eski kiliselerinden .
**Church of st mary of punta
**Church of st sabas the sanctified
**Church of the holy trinity
**early chritian basilica
Budva-Plajları.gif




Arnavutluk Gezi Rehberi
** arnavutluğun en güzel plajları ksamil, dhermi,himare
** tiran'da üniversitenin ormanı ,göletleri ,var kamp atılabilir .(üniversitenin arkasındaki parkta göle karşı kamp)
**arnavutlukta kamp alanı KUKES
**Arnavutlukta yollar dar ve yokuş
**Tiran'da hostel tavsiyesi olarak TRİP'N HOSTEL temiz,sıcak bir mekan merkeze yakın .ev yapımı birasını iç mutlaka.
**Dajti dağına cıkabilirsin şehir manzarasını seyret ,teleferikle 20 dk sürüyor gidiş geliş 6 euro
** güvenli bir yer olmadığı söyleniyor arnavutluk icin ,hatta geçim kaynağı '' GASP'' diyen bile var :)
**arnavutluk'ta DURRES'e uğra yol üzerindeyse yazın harika
**arnavutluk güney sahilleri BERAT,GJİROKASTRA harika
**osmanlı devletinin beş asır hüküm sürdüğü arnavutlukta ,BERAT tıpkı türkiyedeki safranbolu evlerini anımsatır gibi mimarisine sahip .
**BERAT'ı ikiye ayıran ortandan gecen bir nehir var .BERAT hem müslüman hem de ortodoskların yaşadığı bir yerleşim yeri .tıpkı bizim mardin -midyat 'ta olduğu gibi .BERAT'ta hiçbir din ayrımı gözetilmiyor .insanları sıcak ve samimi .
**arnavutlukta BELVİCA BALIĞI yemeni tavsiye ederim .BELVİCA BALIĞI ohri gölünde yetişir.
**İŞKODRA tam bir bisiklet şehri . 28 nentori ve kole ıdromeno caddeleri festival gibi cok hareketli ve güzel mimarili binalara sahipler.merkezde kahraman park var burada ALİ RIZA PAŞA ANITI nı görebilirsiniz .osmanlının balkanlardaki son kalesi burasıydı .
**DAJTİ DAĞI ( teleferik) at turu , piknik, kamp alanı ,yürüyüş parkurları .burası harika bi yer eğer tiran'a yolunuz düşerse tavsiye ederim .
**tiran şehir merkezinde EDEN PARK ya da tam karşısında MULLİRİ VJETER de kahve icebilirsin .
**tiran ara sokaklarında pizza yiyebilirsin .savaş zamanında italyanlar kaçmış ,blok bölgesinde akşamları caddeleri canlı oluyor ya da clube gitmek isterseniz DİSCOBOX öneririm.
** arnavutuk para birimi leki'dir .1 tl yaklaşık 36 leke denk geliyor .
**arnavutluk BLOK BÖLGESİ kominist donemde 1911 'e kadar halka kapalı şekilde şehirdeki zenginlerin yaşadığı yaşadığı bölge olarak geciyormuş .şimdilerde ise en lüks resturantların gece hayatının aktığı yer .
arnavutlukta ELBASAN 'a giderseniz ELBASAN TAVA yemeği ihmal etmeyin :)

Makendonya Gezi Rehberi

**makedonya STRUGA 'da en az ohrid kadar güzel neredeyse aynısı çok daha ucuz .
**STRUGA 'nın suyu ılık fakat ohrid gölün suyu dağlardan gelen sular sebebiyle tüm yıl buz gibi.
**makedonya yemekler konsunda türkiye'ye çok benziyor .aynı zamanda türkiye 'den ucuz .özellikle etleri kaliteli .
**makedonya 'da VERO MARKETLERİNDE çok çeşit var. fiyatları fena değil .
** denenmesi gereken balkan lezzetleri ; BUREK (börek) ,CEVAPİ , öneri olarak üsküpte TURİST'te tavsiye edilir. PLESKAVİTSANIN tadı hic bir hamburger le kıyaslanamaz bile. KURU FASULYE türkiyeden farklı olarak terağlı ve paprikalı olarak yapılır ,daha kurudur ve güveçte pişer . SHOPSKA SALATASI .BELVİCA BALIĞI ohri gölünde yetişen BELVİCA 'yı ohri gölüne karşı yiyebilirsin. PEYNİR ÇEŞİTLERİ , TRİLECE TATLISI
** ANTİK TİYATRO kaleye doğru cıkmadan hemen yolunuzu biraz değiştirseniz tiyatroya ulaşmış olacaksınız ,üçretsiz.
**MAVROVA MİLLİ PARK burası makedonyanın en büyük milli parkı .
**BİTOLA 'ya git gör .büyük iskenderin döneminden kalma antik şehir ve atatürk'ün okuduğuu okul muze halinde .2. dünya savaşından kalma tepe var .
**makedonya kızları güzel evlen gell :)
**manastıra uğrarsınız orda dönerci var , dönercinin karşısında tatlıcı.
thumbnail-mekedonya-gezilecek.jpg

- Ohrid -

**OHRİD genelde herkes türkçe biliyor ve bir çok resturant'da türkçe menüler var .
** şehirde görmeniz gereken diğer bir önemli yerlerden biri , manzarası ve konumu harika konuma sahip ,ohrid icin makedonya'nın kudüs'ü sayılmakta AZİZ YUHANNA KİLİSESİ
** Su müzesini (BAY OF THE BONES ) gezebilirsiniz. ST.NAUM MANASTIRI ve ormanlık alan icinde gölün su kaynakları mevcut. su kaynaklarına tekne turu yapılıyor. manastır icinde doğal alan mevcut .
** SAMUEK'S FORTRESS (OHRİD KALESİ) şehrin en tepesine inşa edilmiş olan bu kale size çok güzel ohrid gölü ve şehir manzarasına karşı fotoraf çekebileceğiniz en güzel tarihi yapı . kale 09:00 açılmaktadır.
**SAİNT JOHN AT KANEO KİLİSESİ 'ni kesinlikle görülmeli daha sonra kaleye cıkabilirsin.kapanış 18:00
**ohrid gölü temiz ve berrak ege'yi aratmaz.
**OHRİD kesinlikle es gecilmemeli kamp alanları hem cok ucuz hem cok konforlu .kamp alanlarının hepsi göl kenarkarında ve hepsinin plajı var .
**ohrid ve cevresini rahatça gezmek icin 2 gün yeterli olacaktır .
**(OHRİ) ANTİK TİYATROSU , STETİ JOVAN KİLİSESİ, OHRİ KALESİ , OHRİ GÖLÜ görülmesi gereken yerler.
**SVETİ MANASTIRI ohrid 'e 30 km kadar mesafesindedir. ülkenin en önemli tarihi eserlerindendir.mimarisi ile epey ihtişamlo durmaktadır.arnavutluk sınırına çok yakın ohrid'de safranbolu tipli evlerin olduğu bölgede bi hostel de kaldım , günlük 8 euro ödedim SUNNY LAKE HOSTEL
**BAY OF THE BONES MÜZESİ (suyun üzerindeki şehir )Ohrid'e 15-20 dakikalık bir mesafededir. yüzyıllar önce insanların kendilerini korumak icin suyun üzerine evler inşa ettikleri söylenmekte )
** CHURH OF OUR LADY PERİVLEPTA KİLİSESİ mimarisi ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden .(elveda rumeli dizinde kullanılan konağında bulunmakta bahçede.)
**ohrid gölü -unesco dünya miraslar lisetesinde .
**Ohrid kalesi -( samuel's fortress )ohrid şehir manzarasını ayaklarınız altına seren ohrid kalesigölün manzarasını güneşin doğuşu ve batışını en iyi şekilde görebiliceginiz noktalar arasında kalıyor.
**SVETİ JOVAN KANEO KİLİSESİ - (Church of st john at kaneo ) şehir ve ohrid gölü manzaralarını ziyaretlerine sunan kiliseyi gezebilir eşsiz manzara karşısında bol fotoraf cekebilirsiniz.
**st sophia kilisesi.
**SAİNT PANTELEİMON -Bizans stilini yansıtan mimari yapı ohrid gölü ile birlikte görkemli bi manzara sunuyor.
**NATİONAL WORKSHOP FOR HANDMADE PAPER(lupco panevski)kağıdın yapım aşamasını canlı olarak izleyebileceğiniz yer.
**st naum manatırı - (monastery of saint naum ) mimarisi yapısı ve muhteşem manzarası ile turistleri ilgi odağı .
**ohrid eski çarşı- (old bazaarr) çeşitli el yapımı ürünler,yiyecekler ve icecekler satışa sunuluyor .
**BAY OF BONES MUSEUM -su üzerinde inşa edilen ve açık hava müzesi haline getirilen müze.
**ali paşa cami
**the church of st bogorodica perivlepta (st. clement )ohrid gölü manzarasına hakim ,gayet görkemli kilise.


- Üsküp -

**Üsküp otobüs garının hemen arkasında şehir içi otobüs garı var ,buradan ve bazı duraklardan 60 numaralı otobüsler saat başı MATKA KANYONUNA gitmektedir. harika bi doğa ,çok uzun güzel bir patika yol var (3 km) mağaraya tekne ile gidiyor sadece .kanyona 'da kano kiralayabilirsin.
**harika yemekleri uygun fiyata yiyebilmek mümkün .sıcacık börekleri carşıya gidip demlenmiş çayla beraber nefis fiyatlar gayet uygun ve ürünler kaliteli hayatımızda yediğimiz en güzel köfteyi ve kurufasulyeyi burada yedik.
**üsküp'te SİLBO , kıymalı burek tavsiye ederim .
**üsküp 'te osmanlı çarşısı var orada kuru farasulye meşhur ,lezzetli.
**makedonya meydanı ve hemen yanındaki TAŞ KÖPRÜ , ÜSKÜP ÇARŞISI , MURAT PAŞA CAMİSİ , ÇİFTE HAMAM VE MİLENYUM HAÇ
**üsküp heykeller cenneti .
**üsküp 'te çarşı'da patatesli soslu hamburger ye .müthiş bir şey ,lezzetli. (et ucuz )
**üsküp ; bukadar beğeneceğimi hiç düşünmezdim. matka konyonunda kano kiraka oradaki ruhu yaşa.
**makedonyanın meydanı ve çarşıyI birbirine bağlayan osmanlı döneminden kalma köprü TAŞ KÖPRÜ
**makedonya MİLLİ MÜZESİ osmanlı idaresi ,dünya savaşları ,yugoslavya dönemi ,makedon devrimi gibi dönemlerdeki makedon liderlerin balmumu heykelleri sergiliyor.görülmesi gereken yer .
**SOYKIRIM MÜZESİ 2. dünya savaşı sırasında öldürülen üsküplü yahudilerin fotorafları sergiliyor müzeye giriş ücretsiz.
**VODNO DAĞI ;üsküp panaromik izlmek ve dünyanın en büyük haç sembolü görmek için gidebilirisiniz. (MİLLENİUM CROSS)
**esşi benzeri olmayan TETOVA ALACA CAMİ caminin hem dış hem iç süslemeleri ile kendine hayran bırakıyor .
** Makedonya üsküp arası tam heykeller şehri .arkedoji müzesi meydanın tam karşısında sağda ve burayı mutlaka gece izlemelisiniz. meydan cok büyük ve ara sokaklar istiklal caddesi gibi. ST.CLEMENT ORTODOSK KİLİSESİNİ görmenizi tavsiye ederim . Balkanlar 'da gördüğüm en güzel kiliselerden MOTHER TERASE EVİNİ GÖREBİLİRSİNİZ .Meydandan gidiliyor ,trafiğe kapalı caddenin orta kısımlarında .
**ÜSKÜP KALESİ giriş ücretsiz .manzarası icin çıkılır .
Balkan Gezi Rehberi Notlarım
**okadar şehre gideceksin ve gelince aklında kalanlar sadece KARADAĞ,(KOTOR ,BUDVA VS ) OHRİD ,BELGRAD olacak .
**yol kenarlarında otokamplara raslayacaksınız .buralarda konaklayabilirsiniz.fakat hostel-otel konaklamaları zaten cok ucuz.
**balkan turunda kırsal kesimde cadır kurmakta sorun yasanmıyor .adriyatik sahilinde su bulmakta zorlanacaksın ,kamp yapmaya karar vermeden önce suyunu doldurmalısın kişi başı 3 lt .bosna 'da -makedonya 'da su sorunu yok .güvenlik sorunu yaşamazsın .market alışverişi ile kendin pişirmeyi tercih et ,ekonomik olur.
**visa karttan harcama yapın az bir euro yanınızda bulundurun .
** soğuk ve yağmurlu gecme olasılığı yüksek tebbirli gidin .
** gideceğin yerlerin haritalarını indir yola cıkmadan (maps.me) marketten müzeye ,otogardan ,içme suyuna herşeyi buluyorsun .oflıne çalışıyor.
** sigara burdan pahalı
**google translate kesinlikle kur ve dilleri çevrimdışı yükle camera ile anlık çeviri yapıyor .
** paranı euro yap orda CHANGE yaparsın veya euro kullananlarda var .
**dönüş bileti nerede konaklama yapacağına dair rezervasyon çıktısı vs burada önemli kısım sizin net planınız olduğunu görmesi ve ülkede kalıcı olarak istemediğinize ikna olması gerekiyor .
**exchange ile paralarınızı dönüştürebilirsiniz.exchange ofisleri ile paranızı çok rahat biçimde o ülkenin birimine cevirebilirsin.
**her ülke her ülkenin parasını cevirmiyor .
**türkiye'deyken ya euro ya da dolar yapmanızı öneririm .
**balkanlar yeme içme konusunda türkiye'den çok daha ucuz bir ülke.et ve süt ürünleri kesinlikle denenmeli .fiyatlar türkiye 'nin yarı fiyatlı ayarında .Alkol fiyatları ise türkiye nin üçte bir fiyatında . dikkat edilmesi gereken tek ülke karadağ .
**sınır kapılarında rezervasyon isteyebilirler. ben fake rezervasyon cıktılarını kullandım .
**arnavut halkı hoşgörülü degil genel anlamda. yollar tehlikeli .
**balkan resturantlarında ,cafelerinde genel sorunu burada yemekler çok ucuzken içecekler çok pahalı oluyor .
**pastanecilik konusunda balkanlar gercekten muhteşem lezzetlere sahip adı buralarda (PEKARA) geciyor .
**sınır kapılarında hic bir sorun olmadı gayet güzel davranıyorlar bisikletli olunca zaten çok güzel davranıyorlar .arama bile yapmıyorlar.
**para taşıma konusunda önerim ; BOYUNDAN ASKILI CÜZDAN.
**İngilizce bilen az ,türkçe bilen insanlara denk gelmeniz muhtemelen özellikle MAKEDONYA -BOSNA HERSEK -KOSOVA' da
**Wifi yaygın degil.
 
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
Mesleğim aşcılık, hobim bisiklet, bisiklete binmemin amacı sadece pedal cevirmek degil Abim :) başı boş sadece gidip gelmek istemedim aynı zamanda gezmek, görmek, öğrenmek istedim Balkan turum'da :hhhhhh: Eşlik edecek var mıdır hala buralarda? :(
 
  • Beğen
Tepkiler: Devenez ce que

Devenez ce que

Daimi Üye
Kayıt
14 Mayıs 2018
Mesaj
320
Tepki
984
Yaş
49
Şehir
Istanbul / Sancaktepe
İsim
Murat
Bisiklet
Kron
Tabi ki o en doğrusu bence de, yoksa amaç pedal çevirmek olsa çık burda yola çevir çevir gel, ne gereği var oralara gitmenin. İyi hazırlık yapmışsın bravo! :harika: Başkaları için de çok faydalı olacaktır bu bilgiler ama burda herkesin dikkatini çekmeyebilir, istersen Balkan ülkelerinde tur yapacaklar için kapsamlı bilgiler vb. ayrı bir başlık açabilirsin. Yol arkadaşlığı konusuna gelince; malum iş durumları, ev durumları... :( Eylül'ün 17-24 arası bir hafta boşluğum var, o da hanımdan izin koparabilirsem eğer, ama düşük bir ihtimal, o yüzden sen bana fazla güvenme kardeşim o konuda :)
 
  • Beğen
Tepkiler: BugAdam
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
Aynen abi :harika: Bisiklet mantığı bende de böyle çalışıyor .:) Başkalarıda faydalanır diyerekten kendi araştırmalarımı paylaştım ..Günlerimi aldı diyebilirim tek tek notlar alıp sonrasında pc ye dökmek zahmetli oldu :hihi:Gezginlerin bloglarını okudum ,facebook gruplarında gecmiş postlarını baktım ,böyle bir geziye cıkanlardan birebir iletişim kurup bilgiler aldım vs . Bi bu kadar daha tam detaylı bilgiler mevcut onu paylaşma ihtiyacı hissetmedim .ilgilenen olursa paylaşırım onuda.:hhhhhh: Yok abim bi beklentim yok öyle bi hisse kapılmadım zaten .Sorun yok ,illaki birileri cıkar.:rolleyes:
Şuanda görüştüğüm iki kişi var tarihlerde anlaşabilirsek yolculuğumuz başlayacak eylül başlarında.:cool:
 
  • Beğen
Tepkiler: Devenez ce que

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@omer.f.tasdemir.10
Hocam avrupada kamp alanları dışında çadır kurmak çok zor, zaten yol kenarlarında neredeyse boş alan yok. Bu arada iskandinavya ülkelerinde otel fiyatları ortalama 400 TL'den başlar, genel olarak avrupa ülkelerinde küçücük oteller zaten 300 TL'den başlıyor. Ben olsam asya kıtasını veya arjantin, uruguay taraflarını düşünürdüm. Hem avrupada yapılabilecek pek birşey yok tur bisikletçiliği adına, hani sizi zorlayacak bir yolda yok. Sadece düz yolda pedal çevirip gittiğiniz yerlerdede hep aynı tarz şeyler görürsünüz. Eğer tecrübeniz varsa bizim 'TÜRK' tur bisikletçileri için çok sevilen bir yer olan orta asya 'TÜRK' devletlerine gitmenizi öneririm. Hem arazisi çok zorlayıcıdır hemde size daha çok şey katar. Bu arada bu bölgeyi bizim bisikletçilerimizden duyumlarımdan dolayı tavsiye ediyorum.

Onun dışında avrupa'dan keyif alacağınızı düşünmüyorum, daha önce o bölgede yaşadığım için ben keyif alamadım. Düz asfaltta boş boş pedal çeviriyorsunuz. Şehir değiştiriyorsunuz yine heryer aynı, bence bu işin içinde biraz aksiyon ve zorluk olmalı. :)
 
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
Çok teşekkür ederim güzel tavsiyelerin icin:harika: ama şimdilik konu balkan turu arkadaşlığı :hhhhhh:.Msj da bahsettiğim gibi, şimdiden konuşarak konu dagılabilir .konunun dağılmasını istemiyorum anlayışın ve tavsiyelerin icin teşekkür ederim :)
 

Devenez ce que

Daimi Üye
Kayıt
14 Mayıs 2018
Mesaj
320
Tepki
984
Yaş
49
Şehir
Istanbul / Sancaktepe
İsim
Murat
Bisiklet
Kron
@omer.f.tasdemir.10 Hazırlık iyi güzel ama çok da fazlasına gerek yok aslında, hem "evdeki hesap çarşıya uymaz" durumları var, hem de "kervan yolda düzülür" hesabı... Ben iki üç hafta önce Viyana'dan Bratislava'ya bir tur yaptım, hem de nerdeyse hiç hazırlık yapmadan (yazısını da bugün yazdım forumda hatta, istersen bakabilirsin). Bir program yapıp ona bağlı kalmaya çalışmak insanda biraz stres yaratabiliyor, onun yerine kendini biraz da yolun / şartların akışına bırakmak... Tabi senin turun benimki gibi olmayacak, elbette biraz daha hazırlık istiyor, o yüzden dengeyi kurmak en iyisi... :harika:

@KitapSever Hocam Arjantin, Uruguay iyi güzel de, hem kendini, hem bisikletini oralara taşıtmak da çok da ucuz değil yani...
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Devenez ce que Hocam sonuç olarak tur bisikletçiliğide her türlü pahalı diyelim. :) Arkadaşın konu dağılmasın, umarım istediğin yol arkadaşını en kısa sürede bulursun hocam...
 
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
@Devenez ce queabim (2 kez) ege , (1 kez ) akdeniz (1 kez) karadeniz turları yaptım.:) bütün turlarımda şimdiye denk hic plan rota araştırması yapmadan doğaclama yaparak gittim hepside keyifli ,eglenceli zevk aldığım turlar idi.:hhhhhh: ilk kez yurt dışı yapacağımdan dolayı ve maliyeti diğerlerine göre biraz daha fazla olduğundan daha bilincli gitmek hazırlanmak istedim plan rota olarak . zaten konu başlıgım '' balkan turu ile ilgili notlarım '' diye paylaştım .hepsini gezebilirmiyim bilmiyorum ama balkan ülkeleri kücük olduğundan ve gezilip görülcek kısımlar birbirine cok yakın ayrıca farklı noktalarda bir günden fazla kalacağım yerler de var ..yeterli olucağını düşünüyorum .tabi yol arkadaşı cıkarsa plan ve rota konusunda fikir alışverişinde bulunabilinir .
:harika:
@KitapSever teşekkür ederim. umarım :asik:
 

CeyhanV

Üye
Kayıt
8 Ağustos 2016
Mesaj
58
Tepki
112
Yaş
45
Şehir
Lüleburgaz
İsim
Ceyhan
@omer.f.tasdemir.10 Bahsettiğiniz ülkeleri gezmek için (not ettiğniz grzilecek yerleri de hesaba katar isek) epey zaman lazım bence. Ne kadar zaman ayırmayı düşünüyorsunuz böyle bir gezi için acaba? Nereye kadar gidebileceğinizi zamanınız belirleyecek sonuçta.
 
Kayıt
2 Ağustos 2014
Mesaj
88
Tepki
65
Yaş
34
Şehir
istanbul/Başakşehir
İsim
ömer faruk
Bisiklet
Bianchi
@CeyhanV

merhabalar , yakın zamanda bi hanımefendi (seçil zor) 12 günde 4 balkan ülkesini gezdi facebook dan bakabilirsiniz .başka bir arkadaş (erkek) 12 günde 6 balkan ülkesi gezdi. benim tur sürem esnek. rahatlıkla yapabiliceğimi gezebilicegimi düşünüyorum .zaten notlarım diye paylaştım gezilecek diye başlık atmamıştım :harika:(yıllık iznim 24 gün ama hepsi bana göre cok )tur gün sayısını vermek farklı yorumlar cıkabilir tur gün sayısını yol arkadaşıma göre ayarlayacağım kısacası tur icin gün esnek . tur gün sayısı ve rota ,plan yol arkadaşımla fikir alışverişinde bulunaraktan degiştirilebilinir.
 

FARGO

Aktif Üye
Kayıt
18 Nisan 2015
Mesaj
161
Tepki
455
Yaş
42
Şehir
Ankara
Bisiklet
Geotech
@omer.f.tasdemir.10 Dostum güzel plan. Katılmak isterdim çok. Geçen sene on günlük Balkan turu yapmıştım otobüsle. Turun en zevkli kısmı Karadağ olacaktır. Adriyatik boyunca pedallarken bitmesin diyeceksindir eminim. Arnavutluk'a dikkat etmeni tavsiye ederim. Rehberimiz insanlarının kurallara pek de riayet etmediğini söylemişti. Bosna'da Blagay Tekkesine vardığımızda bir bisikletli ile karşılaşmıştım. Adını unuttum. İstanbul'dan oraya gelişinin yirmi gün sürdüğünü söylemişti.
 
  • Beğen
Tepkiler: omer.f.tasdemir.10