Scudo Sports

balata yapma

Engin Tetik

Daimi Üye
Tepki
149
Bisiklet
Salcano
arkadaşlar shımano mekanik fren sistemi kullanıyorum balatalarını çıkarıp eski balatalarını zımparada iyicene zımpara atıp sonra oto tamircisinden alcağım balatayı inceltip belli bir kalınlığa getirdikten sonra o balatayı yapıştırsam demir yapıştırıcısıyla olurmu acaba ben bunu denicem arkadaşlar sizlerinde cavaplarını bekliyorum

Scudo
Bunu ilk defa duydum ve güzel bir fikir ama "demir yapıştırıcısı" ne derece saglam tutar bir fikirim yok bu yapıştırıcının iyi tutmasıyla alakalı bence:)

Bu ise yariyor, denenmisi de vardi. Balata olarak fren degilde sanirim debriyaj balatasi alindiginda sanirim daha iyi demislerdi, sertlik olarak. Balata satan yerlerde bunu sorabilirsiniz, yumusak olanini tercih edin disklerin sagligi icin.

Karaköy'de cm²'de 200 kg tasiyabilen ve 270° isiya kadar dayanikli celik-epoksi bulmak mümkün.

demir yapıştırıcısı tutar tahminimce arkadaşlar çünkü ben torna tesfiye işinde çalıştığım için kırılan ufak tefek demir parçalarını biz bu yapıştırıcıyla yapıştırıyoruz olması lazım halil abi senin sözüne katılıyorum debriyaj balatası kullanıcam öle denicem olumlu olumsuz haber veririm sizlere

oooo ben yaptım bile kullanıyorum çok süper oldu hiç bir sorun da yok

Bu linkte detaylı bir anlatım mevcut: http://www.mtbtr.com/gezi_yayin/yayin.asp?kayitno=644 Umarım işine yarar:)

Arkadaşlar kendi yaptığınız balatalara nekadar güveniyorsunuz? Neden böyle hayati önemi olan piyasada kolayca bulunun ve çokda pahalı olmayan bir parçayı kendiniz üretmeye çalışarak kendinizi riske atıyorsunuz.İllaki orjinal üreticiden olması gerekmiyor.Piyasada baradine vs birçok frene uyumlu çeşit çeşit balata üreten kaliteli ve ucuz markalar bulmak mümkün.Eğer olayı maddi açıdan da düşünürsek.Ayrıca zaman kaybı.Düşününki tepeden yüksek hızlarda iniyorsunuz frenlere sertce asıldınız ön frenin balatası yapıştırdığınız yerden çıktı kaliperle rotor arasına girdi rotoru yamultdu yamulan rotor kırıldı vs fren klitlendi.Biton masraf çıktı bu can sağlığınız yanında devede kulak kalır.Birde kendinizi bu şekilde düşerken nasıl bir darbeye maruz kalacağınızı hayal edin.:( Veya frenlerin en gerektiği zaman yeterli dozajlama yapamadığını düşünün isterseniz.:( Bazı şeyleri insanın kendisinin üretmesi icat etmesi elbetde güzeldir, ama bunu yaparken sağlığınızı hiçe saymayın.

@Özgür

ben de katılıyorum arkadaşlar.
geçen sene elimizde bir sürü kamyonlardan çıkan debriyaj balataları vardı. onları bir güzel gerekli boyutlara ve şekle getirip aynı sanayi sitesinde olduğumuz bir balatacıya yapıştırma konusunda yardım için gittim. o da bana çok yüksek ısıya dayanabilecek yapıştırıcı tavsiye etti ve ona göre yaptık. balatalar görünürde çok iyi görünüyordu. ilk denememde inişe geçmeye başladığımda gerçekten de çok güzel tutuyordu. nasıl olsa koskoca kamyon debriyajı balatasıydı bisiklet vız gelecekti. çok memnun bir şekilde inerken inmişin son kilometlerinde bir anda önce arka fren sonra ön fren boşaldı. yani yapıştırdığım balata yerinden çıktı. ısının etkisimidir yoksa sürtünmenin mi bilemiyorum. tabi durmak için düşmek zorunda kaldım çünkü sürekli dönüş ve iniş olan bir parkurdu. gerçi ben bir hasar görmedim ama sonuç böyleydi. yapıştırıcıyı yanlış mı seçtim acaba diye düşündüm ama balata fabrikasının verdiği yapıştırıcıyı kullanmıştım ve 1 gün mengene de sıkıştırarak sabitleştirdim
onun için siz yine orjinalden vazgeçmeyin derim.

arkadaşlar önemli olan zorları başarmaktır kapatırmısın hallil abi konuyu lütven

@Engin Tetik

Bu konuda önemli olan zoru başarmak değil.. önemli olan bu yazıları okuyan bisikletçilere "doğru ve sağlıklı" bilgiyi verebilmek... İlkerikier arkadaşımız bunu denemiş başarılı olmamış... yani bir balata dediğin 10-15 dolar bişey bu kadarcık parayı zaten bulamıyosan bu sporu yapmanında alemi yok (yada farklı bir acıdan en ucuz hidrolik frenler 150 euro, bu parayı verip fren alabilen insan 15 dolar verip kendine balatada alabilir!)
Özgür arkadaşımızın verdiği örneği bir kafanızda canlandırım.. ve sonra kendinize şu soruyu sorun: "-değer mi?"
iyi forumlar...

@Özgür

Abi boşver sen, adam o riski göze almış zaten. Herkesin kendi kararını verebilecek aklı-iradesi var. Onlar kendi yapar, sen ben orjinalini alırız. Sen takılmana bak boşveer:)

Bitmiş balatalarınızı sanayideki balatacı adamlara götürün, onların alet edavatı var, üzerine yeni metal çakıp veriyolar. Sanırım çiftini 15-20TLye fln yapıyolardı. Ama ne derece sağlıklı olur bilmiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Özgür Tunalı
@TrekOnur
Zaten baradine balatalar 15-20 ytl gibi fiyatlarla satılıyor.:rolleyes: Her markaya göre balatası var.Orjinal balatalar birazdaha pahalı.Ben bu yüzden kasmaya gerek yok dedim ama anlaşılmamış demek.

• Beğen
Tepkiler: TrekOnur
Geri