Cem Unden, milyon defasini bilmiyorum ama, pek cok defalar konusuldugu asikar!
Ben konuyu bir defa daha kendi acimdan yorumlayayim:
Killarin ne oldugunu, neye yaradigini biyoloji okuyan herkes bilir. Bir görevi, tarihsel gelisme icerisinde, insanlarin vücut isisini ayarlamak icindir. Ikincisi de, asiri heyecan aninda vücudun korunmasi, görünüsünü degistirmesi görevidir. Adrenalin artmasi halinde killarin dikelmesi, erkegin kadina hos görünmesi, sogukta killarin deri izolasyonunu artirabilmek icn dikelerek arada hava tabakasi yaratmasi, bu nedenlerledir. Günümüz insaninda, killarin bu fonksiyonlari büyük ölcüde kalktigi icin killarin sayisida azalmistir. Estetik anlayisi degistigi icin, sac, sakal trasi, belirli bölgelerde hijyenik ve estetik traslar sekline dönüsmüstür. Sayilari büyük bir bölümde azalmis olan killarin bu tarihsel görevlerini bazen izleyebiliriz. Cok sogukta, veya korku aninda tüylerin diken diken olmasi gibi. civarindaki kücük kaslar ve tüylerin kendi yasayan köklerinin enerji ihtiyaci (yani kan, oksijen, karbonhidrat...vs) mutlaka vardir. Fakat bu ihtiyac, iki kere elinizi kaldirip sacinizi kasimanizdaki enerji kadar bile degildir. Yani Bisiklet kullanimindaki etkisini unutabilirsiniz.
Bisikletcilerin( sadece sportif olan kullananlardan veya sportif müsabaka yapanlardan bahsediyorum) bacak killari konusunda milyonlarca(!) defa konusulmus.
Iki nedeni vardir deniliyor; 1. Düsme, yaralanma sonrasi yaralarin tedavisi ve iyilesmesini kolaylastirmak, hizlandirmak. Aksi taktirde yaralandiktan sonra traslayip, yara tedavisi cin bant gazli bez kullanmak bile aci verici olur.
2. Müsabaka sonrasi masajda. rahat masaj yapilmasini saglamak.
Ikinci noktanin, pek cogumuz icin gecersiz oldugunu varsayiyorum.
Birinci nokta üzerine de kendi tecrübelerimi yazayim. Yalniz antrenman yaptigim sürece, ki bunlar genellikle kis aylari oldugundan ve cok kalin giyinildigi icin bacak killarini yok etme ihtiyaci duymuyordum, duymuyorum. Daha aktif oldugum dönemlerde (20 seneyi gecti) hem daha iyi korundugu icin, hem de düsme tehlikesini azligini gözönüne alarak, cok iyi tecrübeler sahibi oldum. Ilk traslari, grup antrenmanlari baslayinca yaptim. Simdi baharda ilk daglara cikmaya baslayinca, yüksek süratli inisler dolayisiyla, veya refakatciler oldugu zamanlar yapiyorum.
Türkiye'de bacak killarinin yok edilmesi, erkekler icin mutlaka bir sorundur. Hele Türkiye' de bisikletciligi sadece sehirlerde bir kesimin yaptigini göz önüne alirsak, kirsal yöreden gelen insanlar icin bacaklarini tras eden erkekler(!) normal insanlar degildirler. Diger yandan killi bacaklarla kisacik, daracik pantalon giyen erkekler de anormal(!) insanlardir. Bu mizahi yaklasimdan yola cikarak, ne kadar zor bir durumla karsi karsiya olundugu aciktir.
Ben bu bacak killari konusu ile alakali bir noktaya daha degineyim. Cok uzun mesafe bisiklet kullananlara, hele fazla killi iseler, apis aralarindali killari da yok edip krem kullanmalarini tavsiye ederim. Aaaa. ne kadar ayip ve acayiplere aldirmadan, bu zorluklara gögüs germekten baska care yok!
Bacaklardaki killari, kremle mi, bilmem ne otu ile mi, trasla mi temizlemeli konusu, herkesin kendi tercihidir. Sadece sunu belirtmek isterim; bacaklarda düsme aninda asfalta sürtünebilecek, taytin altinda bile olsa, her noktayi temizlemek gerekir. Hele taytin altindaki yaralar, eve gelinceye kadar kurumus kan ve taytin gözenekleri arasina girmis killar sebebiyle size bu yazilanlari hatirlatacaktir. Taytin cikartirken vay halinize!