Scudo Sports

Aynı donanımlı faklı marka modellerinde neden fiyat farkı var?

@Hamit E.

Hamit, dedim ya son kullanıcıya ulaşana kadar farklı stratejiler devreye girer diye.

Gerçekten de daha fazla üreten firmanın malı daha ucuzdur. 100 birime mal edip 500 e satabilir, bunun alt yapısını reklamla doldurur, beyin yıkama. 200 birime mal eden diğer firma da 400 e satabilir. Ama ilk firma isterse 190 birime satarak ikinci firmayı piyasadan da siler, gerek görürse yapar.

Küçük firma olarak yapman gereken, maliyetini en aza düşürmek ve mümkünse öbür markadan farklı bir yenilik yapmak yani ar-ge. Ya da büyümek. Büyüyemediği için iflas eden çok firma vardır.

Bir de az ama el yapımı olması itibariyle herbirisi tek benzersiz olan ürünler vardır, bunlar fabrikasyonlara göre daha karlı satılabilir ve rekabet edebilir.

@Hamit E.

Hamit, dedim ya son kullanıcıya ulaşana kadar farklı stratejiler devreye girer diye.

Gerçekten de daha fazla üreten firmanın malı daha ucuzdur. 100 birime mal edip 500 e satabilir, bunun alt yapısını reklamla doldurur, beyin yıkama. 200 birime mal eden diğer firma da 400 e satabilir. Ama ilk firma isterse 190 birime satarak ikinci firmayı piyasadan da siler, gerek görürse yapar.

Küçük firma olarak yapman gereken, maliyetini en aza düşürmek ve mümkünse öbür markadan farklı bir yenilik yapmak yani ar-ge. Ya da büyümek. Büyüyemediği için iflas eden çok firma vardır.

Bir de az ama el yapımı olması itibariyle herbirisi tek benzersiz olan ürünler vardır, bunlar fabrikasyonlara göre daha karlı satılabilir ve rekabet edebilir.

Scudo
Teşvikler sadece Türkiyede mi var? Vay canına,

Biz firma olarak Almanya da bir imalathane açtık, 10 işçi almamız şartıyla Alman devleti o işçilerin maaşının yarısını ve vergilerini 3 yıl için kendisi ödedi.

Tekrar edeyim, imalat sanayi için ar-ge maliyeti cironun belli bir oranını geçemez ve ilk kaba maliyette "genel giderler" içine dahil edilir. Yazılım firmalarını veya hizmet sektörünü bilemem.

Farklı şeylerden söz ediyorsunuz. Konumuz yatırım teşviki değil, AR-GE bütçesi ve bunun karşılanması.

Şöyle düşünün. Alanında 1 numara olan bir AR-GE mühendisi var, bu mühendisi istihdam etmek isteyen de iki rakip firma. Şimdi bu firmalardan biri, mühendise yıllık 200K USD gelir garanti etse ve bu gideri devlete ödetse, bu yapılan diğer rakip firmaya karşı haksız rekabeti devlet eliyle desteklemek olmaz mı?

Teşvik kısmi ve geçicidir; söylediğiniz şeylerin tutarlı bir yanı yok.

@Bahadır Gürel

ben bisikletimden memnunum zaten. kullanım amacıma güzel hizmet ediyor.
sadece hep yabancı olanı yabancı olanların arasında da pahalı olanı tavsiye ediyoruz ki bazen yabancı markalarda servis problemide olabiliyor.

@Mehmet Altuğ

Devlettekiler aptal ya "sana ne, ben mühendise bir milyon dolar veriyorum, ver teşviği" diyene hemen al kardeşim diyecekler. Ortalama diye birşey var. Biz ar-ge ye eğer bulabilirsek Boğaziçili olmadı odtü lü alırdık. Maaşını firma içi dengelerine göre belirlerdik. Ama onlara hiç bir zaman "sen daha yenisin önce cüzzi maaşla başla sonra artırırız" demezdik. Herkese derdik ama ar-ge ye değil, biliyoruz kosgeb verecek maaşını.

@Mehmet Altuğ

Devlettekiler aptal ya "sana ne, ben mühendise bir milyon dolar veriyorum, ver teşviği" diyene hemen al kardeşim diyecekler. Ortalama diye birşey var. Biz ar-ge ye eğer bulabilirsek Boğaziçili olmadı odtü lü alırdık. Maaşını firma içi dengelerine göre belirlerdik. Ama onlara hiç bir zaman "sen daha yenisin önce cüzzi maaşla başla sonra artırırız" demezdik. Herkese derdik ama ar-ge ye değil, biliyoruz kosgeb verecek maaşını.

Raşit bey, kendi yazdığınızı okumuyorsunuz ve kendinizle çelişkiye düşüyorsunuz. Şu satırları ben yazmadım:

- Meşhur Ar-Ge maliyetleri sandığınız gibi genel maliyet hesabına dahil edilmez. Edilmeyecek derecede az tutulmak zorundadır çünkü. Yüksek Ar-Ge maliyetini devlet karşılar, biz de, Türkiye de bile. Büyük firmalar argelerinde çalışan mühendislerin maaşlarını devletten alır.

Her neyse, konu kişiselleşmeden "benden bu kadar" deyip çekiliyorum. Size kendi doğrularınızla başarılar dilerim.

Benim doğrum olsa ne olur olmasa ne faydası var artık. 7 bin km ötede bambaşka bir ortamdayım. Bilmeyen çok kişi var, onlar için söyliyeyim.

Bir örnek daha, bir malzeme geliştirdik, faydalı model aldık, kosgebe başvurduk, bunun imalatı için aha bu dört eksenli cnc gerekiyor, kataloğu bu dedik. CNC nin yarı fiyatını ödedi kosgeb. Firmayı kafalayıp fiyatını iki kat gösterseydik tamamını alırdık yani. (Yapan var. Var da, o para senin vergin.)

Benim doğrum olsa ne olur olmasa ne faydası var artık. 7 bin km ötede bambaşka bir ortamdayım. Bilmeyen çok kişi var, onlar için söyliyeyim.

Bir örnek daha, bir malzeme geliştirdik, faydalı model aldık, kosgebe başvurduk, bunun imalatı için aha bu dört eksenli cnc gerekiyor, kataloğu bu dedik. CNC nin yarı fiyatını ödedi kosgeb. Firmayı kafalayıp fiyatını iki kat gösterseydik tamamını alırdık yani. (Yapan var. Var da, o para senin vergin.)

Ya Hamit, ne bu her mesaj iki kere yazıldısenin topikte..

Raşit out...

Sanırım sorunun cevabı, markanın değeri olmalı; "Bianchi, Carraro, Ghost ve Lapierre Accell Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin tescilli ticari markasıdır.", muhtemelen hepsi aynı fabrikada, aynı arge mühendisleri tarafından üretiliyordur ama nihai satış fiyatları farklı.

seninkide çifter geliyor raşit abey.

forumda birşey var. email ile haber edilemiyorum mesela ben.

ben argenin devlet tarafından desteklenme hususu hakkında cahilce bir yorum yapayım.
mehmet arkadaş genelde abdyi ele almış. abd ve ab olaylara farklı bakıyor. abd tamamen kapitalist düzen. insanı parası olmazsa fazla iplemeyen bir sistem, onun için devlet ne haliniz varsa görün diyor. iyi yaparsan sen kazanacan kötüyse sen batacan.

ab tarafında ise sosyal ve halkçı politika daha fazla uygulanıyor ve yatırımcılar teşvik ediliyor. ama teşvik ve arge farklı şeyler. bana göre teşvik argeden sonra gelir. şimdi gidip devlete ben tahtayla çeliği alaşım yapacağım kafamda proje var arge için para lazım ve argenin nekadar süreceği belirsiz derseniz devlet bunu karşılamaz. ancak tahtayla çeliği uğraştınız 6 yıllık emek sonucu alaşım elde ettiniz. devlete gidip, agalar ben bunu yaptım tüy gibi hafif ve çok sağlam, 6 yıldan beri uğraşıyorum şukadara mal ettim fikrimi derseniz devlet size politikasına göre ödeyeceğini öder.

arge ucu açık bir tanım çünkü. bütün gün yay play station oyna soranlara arge yapıyorum, kafamda düşünüyorum aslında der firmalar ve devletten paraları cukkalar.

Bir bisikleti fiyatlandırmak için;
Marka değeri + Bu markanın kendi imalatı olan bölümlerin malıyeti + işçilik KDV + dışardan satın alınan donanım maliyeti. Basitçe hesaplama budur.

İki farklı marka, iki ayrı MTB düşünün, ikisindede shimano deore set kullanılmış olsun. Yukardaki listede en belirgin olması gereken deore set fiyatı bile farklı olabilir, Fabrikanın biri 1000 adet sipariş vermiştir, diğeri 5000 adet sipariş vermiştir daha ucuza almıştır.

gördüğünüz gibi dışardan gelen donanım bile fiyat farkı yarata biliyor.

tamam anlıyorum.
bende diyorumki çok alan firma büyktür yani yabancı bayıldığımız markalar. onların ucuz olması gerekir :)
ama az deore set alan yerli marka daha ucuz

bide şöyle düşün

lokantadan mantı istiyorsun. sana normal tabakta yoğurtlu ve üstü yağlı mantı geliyo yanında bitane kaşık. fiyatı 5 lira.
restoranttan mantı istiyorsun. tabak şekilli yoğurdu yağı hepsi aynı tabağın yanında bi parçacık ta maydonoz veya başka bişe var. ve kaşık zımbalanmış bi kağıtta geliyor. fiyatı 15 lira

Evet sn Hamit E. bu konuda haklısınız.
Her şeyden önce marka büyüklüğüne yapılan bir ödeme var.
bisiklet sektörüne özgü olmayan bir durum bu.

Fazla miktar ürün alan fabrika(marka) mutlaka ucuz alıyordur, bundan neden eminim; ben elektrik sektöründeyim, sıemens, omron, telemecanıque gibi markanın değişik ürün guruplarından bol bol kullanıyorum. miktar nekadar fazla olursa, o derece iskontolu alıyorum.

Burda biklet severler ürün alırken biraz bilinçli davranmalı, birbirimizede yol gösteerek boşu boşuna birbirine yakın bisikletlere fazla para ödemeyelim.

Yüksek ar-ge de maaşını devletten alıyorsa Salcano niye arge yapmıyor sorusu oluşuyor sanırım. Bunun nedeni Salcano üretim yapmamasından kaynaklanıyor. Malzemeleri uzakdoğudan getirtip kendisi montaj yapıyor.

Piyasaya sürülen ürünler farklı stratejiler ile sürülür. Bunda müşterilerin durumuna bağlıdır. İki ram markası Kingston, Twinmos'u biliyorsunuzdur. Bilgisayar siteleri yaydınlaşmadan önce bu iki marka ocz, corsair, gskill gibi markalardan daha fazla satar ve daha yüksek fiyatlıydı. İnsanların mhz den bile haberi yoktu. Kingston mu o süper. Ama işin aslı OCZ, Corsair, Gskill ciddi büyük firmalar ve 1.sınıf ürünlerken Kingston, Twinmos ucuz üretilen 2.sınıf ürünlerdi. İnsanlar Kingston ve Twinmos'u iyi reklam olayı ile büyük bir marka gibi lanse edip güzel para kazandılar. Ürünler hakkında bilgisi olmayan müşterilerde piyasa bu şekilde şekillendirilir.

Salcano'nun web sitesine bakın.

MTB : 79
Yol/Yarış : 12

Baktığınız zaman MTB ürünleri şehir ve yol bisikletlerinin toplamının iki katıdır. Gören sanki insanlar dağdan aşağı inmiyoruz sanırlar. Çocuk bisikletinin kadro dizaynı MTB şeklindedir.

Müşterinin aklını sulandırma ne istiyorsa onu ver düşüncesi.

Arge ile çalışan firma ile toplama yapan firma arasında performans farkı yaratacaktır. Fiyatta üretim + marka değeri yansıyacaktır.

BMW içindeki motorun aynı güçteki motoru argesiz başka bir arabaya tak. Hızda, dönüşte ve kazada kalitesini gösterecektir. Arabayı daha hızlandırmak için rüzgar tünellerinde hava direnci hesaplıyorlar. Böylece kısa sürede daha fazla hıza çıktığı gibi hava direncinin kırılmasıyla daha hızlı gidiyor. Virajlarda hızla araba girince kaymasını azaltıyorlar. Argesiz araba kaza anında haşatı çıkarken arge ile adamlar kazadan insanların kurtulma olasığını baya artırıyorlar ki. Aynı şiddetteki kazada argeli araçta insanın burnu kanamazken diğerinde içinde kurtulan kalmıyor.

Specialized ve Trek yurtdışı fiyatlarının çok üstünde bisiklet satıyor. Nasıl olsa reklamı bol diye düşünüyorlar heralde. Yolunacak kaz da hazır. Belki gümrük vergisiyle fiyatı artıyordur ama bu kadarda olmazki.
Hem yurtdışı fiyatıyla aynı satan markalar da var. Onlar nasıl para kazanıyorsa. Enteresan yani.

Bence bisiklet alacak arkadaslar en azindan alacagi bisikletin dunyadaki fiyatiyla turkiye fiyatini karsilastirsin.
Dogus holdingin nasil bu kadar cok buyudugunu anlamak isteyende alman otomobil sitelerine baksin. Sanirim meseleyi anlayacaktir.

Bence bisiklet alacak arkadaslar en azindan alacagi bisikletin dunyadaki fiyatiyla turkiye fiyatini karsilastirsin.
Dogus holdingin nasil bu kadar cok buyudugunu anlamak isteyende alman otomobil sitelerine baksin. Sanirim meseleyi anlayacaktir.

Vaybe mesajimi dortlemis forum. Artik begenende dort kez begenir :-D

Vaybe mesajimi dortlemis forum. Artik begenende dort kez begenir :-D

Isin asli coca cola pepsi cola turka le cola vs gibi es deger urun hitap ettigi kitle bilinirlik gibi dusunulebilir nihayetinde arcelik altus grundig vestel seg vs gibi alt urun urun farklilastirilmasi olarak ta değerlendirilebilir

Daha ucuza muadili oldugu halde daha cok para verdiginiz herhangi bir sey dusunun.

Hersey olabilir. Cep telefonu olsun. Televizyonlarda satilan cakma akilli(?) telefonlardan birisi olsun, adi da Mertung Galaksi 6s olsun, digeri de atiyorum ayni sekil semale sahip Samsung Galaxy S5 olsun.

Samsung'un isletim sistemi android. E Mertung'un da android. Mertung'un cift simi var, radyosu var.. Samsung'un yok.

Mertung 299 tl ve simdi arayan sansli 250 musterimize verecegiz. Ama ben Mert E. kotasini kullaniyorum, telefonlarimiz kitlendi, 100 de kendi kontenjanimdan aciyorum ve 350 adete cikariyorum.

Samsung S5 ise 2200 tl. E niye Samsung aliyoruz? Niye Mertung'u tercih etmiyoruz? Donanimsa donanim, performanssa performans.\

E kazin ayagi oyle olmuyor cunku. Elimize aldigimizda ayni, kagit uzerinde daha guclu gibi goruyoruz Mertung'u ama gunun sonunda stabilite problemleri yaratiyor, acilip kapaniyor, kenarlari dokuluyor..

Bisiklette de boyle. Ayni gibi gorunuyor, ama bisikletin ana komponenti kadrosunda kalite farki cok olabiliyor. Boyasi daha zor zarar goruyor, cunku daha kaliteli bir finishing uygulanmis oluyor; yuksek hizlara cikildiginda rijitligini kaybetmiyor, pedala bastiginizda bisikletin akiciligi bozulmuyor (gavurun stiffness dedigi hadise). Siz ayni kalite aluminyum diye dusunuyorsunuz, ancak pahali bisikletin aluminyumu ayni malzemeden yapilsa da profili farklilik gosteriyor, boylece gereksiz agirliklarin onune geciliyor, ama saglam olmasi gereken yerlerden de odun verilmiyor. Siz ayni gibi goruyorsunuz, ama kalite kontrol duzgun yapilmadigi icin uc gun sonra sagindan solundan birseyler firliyor, pedal yerinden cikiyor, problem yaratiyor.

Isin bir de arge, pazarlama, satis giderleri de var. Var oglu var.

Bu bir tercih meselesi. Kimi kadroyu iyi secer, donanimi zamanla arttirir. Kimi donanimi secer, en basindan yatirim yapayim, kadro cok da umrumda degil der.

Beyaz esya tamiri icindeyim. Bu sebebden bir kac fikir soyleyeyim.
Arçelik bir makine 15 lira.
Altus bir makine 10 tl
Aslinda bunlarin fabrikalari ayni. Tek farklari oradaki İSİM. Bazen sadece isime para veriliyor. Ama her sey icin gecerli diyemeyiz.

Yakında araştırdığım için çok net bir örnek vereyim : Scott Speedster 50 ile Salcano XRS 030 Apex yaklaşık aynı fiyata satılıyor. Donanım özellikleri arasında dağlar kadar fark var.

Arabalarla vs. kıyaslama yapılmış, aynı mantıkla hareket edersek

- Scott kadro haricindeki parçalarını kendi mi üretiyor?
- Scott gerçek donanım, salcano çakma donanım mı kullanıyor?
- Scott'ın Türkiye çapında 7/24 yol yardım hizmeti mi var?
- Scott ncap çarpışma testlerinden 5 yıldız, salcano 2 yıldız mı almış?
- Scott'ın claris seti salcano'nun apex setinden daha mı dayanıklı?

Bütün bunların cevabı : Hayır

Bir tek (o da öyleyse) scott fabrikasında vidalar daha iyi sıkılmış, vites ayarı daha iyi yapılmış olabilir. Vidaları daha iyi sıkılmış ve üzerinde scott yazıyor diye bu donanıma bu parayı vermeye değer mi? Bence değmez.

Bu tüketici tarafı tabi. Satıcı tarafında işin içersine maliyet muhasebesi, kar majı, vs. bir sürü şey giriyor fiyat belirlerken. Bir de fiyatı pazar payı da etkiliyor. Eğer pazar büyükse büyük firmalar sırf küçük yerel firmaları ezmek için zararına fiyat kırabiliyor (bkz. Coca Cola ve Siemens) Doğru düzgün yerel firma kalmayınca da diledikleri gibi at koşturabiliyorlar. Allahtan o kadar büyük bir bisiklet pazarı değiliz :)

Geri