Aynakolu adam etme

F

Ferhat Fırat

Misafir
Mekanik olarak sağlam, kozmetik olarak sorunlu aynakolu bir atölye çalışması ile nasıl bisikletinize uygun hale getirebileceğinizi paylaşayım sizinle. Atölyede çalışmaktan tabi benim kadar zevk alıyorsanız denemelisiniz. Zira bu sırf ekonomik bir çözüm için yapılacak bir iş değil. Aynakolu toparlarken sıkıntılı dişliler varsa onları da değiştirebilirsiniz. Her bir dişliyi internette uygun fiyata bulmak mümkün.

Boya işlemi iki yolla yaptırılabilir. Birinci yol. Fırın oto boyası. Bu seçenek için aynakolun boyasını tamamen kazımanız gerekmez. Tek yapmanız gereken zımpara kağıtlarını kullanarak aynakol üzerindeki pürüzleri gidermek. darbeli yerler varsa düzleştirmek. Sonrasında dilediğiniz renge boyattabilirsiniz. İyi bir ustaya yaptırırsanız çok temiz bir iş çıkacaktır ve metalik renkler dahil dilediğiniz renge boyatabilirsiniz. Eğer ustanın o anda boyadığı arabanın renginde isterseniz sizin için boya hazırlaması gerekmeyeceğinden çok daha ekonomik olur. (20 TL gibi bir ücrete yaptırabilirsiniz) Dezavantajı aynakol çok temas edilen bir parça olduğundan boyada zamanla hasar olabilir.


Benim gibi çok daha dayanıklı ve sert bir boya olan elektrostatik boyayı tercih ederseniz öncelikle ihtiyacınız olan malzemeler bir kutu boya sökücü, bir tel fırça ve birkaç ince zımpara kağıdı. Bunları kullanarak aynakolun üzerindeki boyayı temizleyin. Her tarafı tertemiz olsun. Sonrasında hafifçe zımparalayın. Sonra elektrostatik toz boyama yapan bir yere götürün ve boyattırın. oto boyası gibi her renk yok bu seçenekte. Ancak çok sağlam ve temiz bir iş çıkar sonuçta. Deore Aynakolun boyası çıkarıldıktan sonraki halini aşağıda paylaşıyorum. Boyandıktan sonraki halini de yakında paylaşacağım. Fikir vermesi açısından daha önce aynı işlemle beyaza boyattığım Truvativ Isoflow aynakolun resmini gönderiyorum.

http://i.imgur.com/8mPEpD4.jpg

http://i.imgur.com/S5WXP4z.jpg

http://i.imgur.com/8elmQVf.jpg
 
Scudo
Kayıt
16 Temmuz 2014
Mesaj
193
Tepki
131
Şehir
İstanbul
Truvavit'in boyası çok güzel görünüyor, işlemi nerede ve ne kadar bir ücrete yaptırdığınızı öğrenebilir miyim ?
 

SerkanH

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Nisan 2014
Mesaj
3.494
Tepki
2.334
Yaş
44
Çok güzel görünüyor. Renk çeşidi fazla olmuyor demişsiniz. Kırmızı rengini bulmak o kadar zor değildir er halde? Benimde aklımda geçmiyor değil. Klasik renklerden sıkıldım. Daha çiziği dahi yok ama canım istiyor değiştirmeyi..
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Elektrostatik boyada ana renklerin neredeyse hepsi var. Ama beyaz,siyah gibi renkler genellikle hazırda oluyor ve hemen boyatılabiliyor. Diğer renkler için beklemek gerekebilir. Zira sadece bu parçayı boyamak için hazırlık yapmak istemezler. o anda hangi renk boyama yapıyorlarsa o renk en kolayı. Ama beklerseniz istediğiniz renkli üretime sıra geldiğinde aradan kaynatırsınız. Ücretine gelince bu kısmı biraz tutturabildiğine. Hiç para istemeyen bir yere de denk gelebilirsiniz 50 lira isteyen bir yere de. Sanayide biraz gezmeniz gerekir.
 

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
Evet çok orjinal olmuş, yenilerinin fotolarınıda bekliyoruz, eskilerin boyasında henüz aşınma olmadı heralde?
 

Samet POLAT

Daimi Üye
Kayıt
15 Mayıs 2011
Mesaj
279
Tepki
160
Şehir
KOCAELİ
Bisiklet
Eddy Merckx
@Ferhat Fırat

aynakol hakkında güncel bilgi veya resim var mı ?
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Bugün boyanacak kısmet olursa. Rengine karar veremedim uzadı.
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Aynakolun bitmiş hali.
http://i.imgur.com/M6Hj3En.jpg
Gayet güzel ve temiz bir işçilik olmuş. Boyacının eline sağlık. Bir daha bu şekilde bir aynakol elime geçerse kırmızı deneyeceğim.

Boyanmış halini de ekledim ama kimseden ses çıkmadı???
 

emre0x5d

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Eylül 2011
Mesaj
491
Tepki
267
Şehir
Adana
Sanki karbeyaz durmuyor gibi göründü bana. Resimlerde galiba sıkıntı var. Her zaman gözümüzün gördüğü renkleri yaklayamayabiliyorlar. Direk size soralım, sıfır o güzelim beyaz bisiklet gidon vb parçalarındaki beyaz gibi durduğunu doğrulayabilir misiniz? Öyle ise bisikletin kadrosunu sıraya sokalım :)
Bir de matlık, parlaklık durumu nasıl? Islak beyaz ya da mat beyaz gibi seçeneklerimiz var mıdır elektrostatik boyada? Yukarıdaki resimde tam ortada gibi.
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Resimde biraz kötü çıkmış. Ben beyaz kalitesi olarak beğendim. Gayet güzel bir iş çıkarmışlar. Islak beyaz bir görüntüsü var.
 

Samet POLAT

Daimi Üye
Kayıt
15 Mayıs 2011
Mesaj
279
Tepki
160
Şehir
KOCAELİ
Bisiklet
Eddy Merckx
@Ferhat Fırat
Ben takip ediyorum konuyu :) benimde aynakolun sol tarafını boyatmam lazım da iyi bir usta bulamadım. Aklımdan kolu size göndermek var hatta özel mesaj atacaktım ya neyse buradan sorayım :) uygun olursa şayet göndereyim size musaitseniz
 
Kayıt
2 Kasım 2014
Mesaj
26
Tepki
42
Şehir
ankara
Bisiklet
Lapierre
gerçekten harika görünüyor zımpara işini su zımparasıylamı yapıyosunuz ve kaç kum? birde üzerine vernik yapılıyormu ben bu yöntemle kadromu boyatmayı düşünüyorum.
 
Kayıt
15 Mart 2014
Mesaj
65
Tepki
32
Yaş
33
Şehir
İstanbul / Fatih
Bisiklet
Salcano
Beyazda yakışmı hani :) Ayrıca kadronun boyuna göre uyumlu renklerle başka aynakol boyanılabilir.
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Sorulara toptan yanıt vereyim. Kadro boyatmak için önce komple kazımak gerekir.zor olabilir. Muhtemelen kumlama gerekir veya boya sokücüyle çok uğraşmak gerekir. Sonuçta elektrostatik sert bir boya. Kadro için oto boyası daha uygun olur. Üzerine de sert vernik. Daha uygun olabilir. Aynakol için elektrostatik daha iyi bir secenek
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
İstanbula kargoyla gonder, boyat kargoyla geri al. Toplamda gereksiz masraf olur. Her şehirde elektrostatik toz boyama yapan burgerler mutlaka vardır.
 

emre0x5d

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Eylül 2011
Mesaj
491
Tepki
267
Şehir
Adana
@Ferhat Fırat

Neden kadroya iyi olmuyor hocam? Hatta sağlam, çizilmeye dayanıklı diye hem kadroyu hem jantları elektrostatik boyatmaya heveslenmiştim :)
Boya sökmek çok sıkıntı olmaz, uğraşırım be. Başka bir sebebi mi vardır acaba?
Boyayı söktükten sonra bir süre çıplak alu+carbon kullanırım bir de :)
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.779
Tepki
19.390
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
@Mustafa Kocabaş
Tozlu boyama kadroya hicbir zarar vermez ve normal otoboyacisinin vurdugu boyadan daha iyi olur ama bu islemi yaptirmak icin zemin cok temiz bir islem görmüs olmasi gerekiyor. Bunun icin de en iyi islem kumlamadir.

Tozlu boyamanin avantaji normal boyaya karsi sudur....
1. Normal boyadan daha serttir
2. Normal boya bir yara aldiginda yaprak seklinde kalkar ve tozlu boyamada bu olay yoktur
3. Normal boya gibi kolay kolay cizimez ama yinede bu hic cizilmez anlamina gelmez
4. en iyi avantajida boyandikdan sonra boyada akma veya üzerinde toz birikimi olmaz, firindan tertemiz cam gibi cikar.
5. tozlu boyamadada her istediginiz renk tonlari bulunur ve ayrica vernik tozuda bulunmaktadir.

Eger kadroyu tertemiz yaparsaniz kadronuzu gönül rahatligiyla tozlu boyaya verebilirsiniz.