Scudo Sports

Aynakol ve Ruble Çıkmazı

ÇaNakkaLeRuHu

Forum Bağımlısı
Tepki
5.488
İsim
MuHammeT
Bisiklet
Merida
Tam olarak istediğim cevapları alabilmek adına konu açmam gerekiyordu. Belkide yüzlerce konu içinde istediğim cevaplar vardır fakat benim bunları araştırmaya vaktim yok. Bu meyanda konu açmak zorunda idim. Benim öğrenmek istediğim üstadlar şudur. MTB bisikletimde 2500 km. kadar 44-33-22T sram s1000 aynakol, 11-36T sram pg-1030 ruble kullandım. Sonrasında takip edenler bilir MTB mi satıp Merida Cyclocross 500 aldım. İlk sürüşlerimde MTB ile hiçbir farkının olmadığını hatta MTB min daha performanslı olduğunu inceleme konularımda bahsettim. Sonrasında bunun ayarların bozukluğundan kaynaklandığını farkettim. Ayarlarını saat gibi yapınca MTB mi bir tık geçtiğini farkettim. Herneyse fazla uzatmayayım. Sonuçta yokuş ve düz yol performansı olarak beklediğim değerleri göremedim. Sonrasında Cyclocross umu Endurance olarak revize edebileceğimi öğrendim. Bunun için aynakol ve rublemi değiştirmem gerekiyordu. Akabinde bunun araştırmasına giriştim. Birçok fikir vardı tabiki ortada. Herkez benim dediğim dedik öttürdüğüm düdük diyordu.
Ben şunu öğrenmek istiyorum. 53/34 aynakol yaprakları ayrı ayrı alınarak montaj yapılabilirmi(Elimdeki shimano rs500 aynakolun üstüne) ? Bu aynakol ile 11/32 ruble uyumunda sıkıntı çıkarmı ? Hatta 11/34 ruble kullanabilirmiyim ? Yine aynakolda olduğu gibi elimdeki mevcut 11/28 rubleye diş eklenerek (32 ve 34) arttırılabilirmi ? Shimano 105 SS arka aktarıcım bunlarla uyum sağlarmı ? KMC x11 zincir uyum sağlarmı ? tüm bunlar 2x11 li sistem olarak sorunsuz çalışırmı ? Bu sistem yokuş ve düz yol performansında beklentilerimi karşılarmı ? Bu sistemin oluru var ise bisiklette ( Merida Cyclocross 500 ) değişmesi gereken başka parçalar varmı ? Takır tukur olan dişli lastikleri hangi silik hybrid lastik ile değiştirmeliyim ki yine araziye girebileyim ve yolda akabileyim :koptum: Biraz fazla oldu heralde :p
Yol bisikleti olayına Cyclo ile de olsa yeni geçtiğimden dolayı bunların sistemleri hakkında cahil sayılırım. Üstadlar yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Güncel.

Scudo
Evet kısa bacak ilk önce arka aktarıcıyı değiştirmeniz gerekecek. Benim bisikletim de 50-34 11-32 oran la uzun bacak aktarıcı mevcut.

• Beğen
Tepkiler: Whirlwind
Benim anlamadığım şey nasıl yol bisikletidir ki bu düz yolda mtb den kötü olabilsin. Ben komple XT setli mtb den triban 500 e geçtim resmen uçuyor bisiklet. Akıcılık olsun pedal tepkisi olsun dağlar gibi fark var. Eğer dağ tırmanışı gibi çok dik değilse veya ortalama eğim ama çok uzun yokuşlar değilse yol bisikleti ile gayet iyi yokuş çıkılıyor.

Lastik konusunda çok tecrübem yok ama bi mtb lastiği ile yol lastiği kıyaslaması yanlış olur. Önceki mtb bisikletimde slick lastik vardı. 26x2,0 lastik süper akıcıydı ama arazi performansı tedirgin ederdi. Sonra ortası düz yanları dişli lastik aldım nispeten güzeldi. Yol bisikletimde hutchinson equinox var onunla da dağ yollarında gezdim. Toprak çamur kum hepsine girdim. Tabii ki hep korkarak. Şimdi 27,5x2,20 lastikli mtb var onunla mutluyum.

Diyeceğim şu ki lastik konusunda hepsi bir arada olsun demek çok zor. Araziye gireceksem mtb ile çıkıyorum. Asfalt yol ise triban500 ü çıkartıyorum.

@trainspotting35

Desenize işimiz uzun...

@ilkercom

Daha önceki konularımda ikisi arasındaki performans farkını kıyasladım. Gerçekten çok fazla bir fark yok. Yada benim beklentilerim fazla idi. Gerçi yol sistemine alıştım denemez. Bisiklet ile 3 tur yaptım şu an evde uykuda. 15-20 günlük bir hastalık evresinden yeni çıkıyorum. Belki vites sistemine alışınca performanslar biraz daha farkedebilir lakin yine de iyi değil. İnişlerde aynakol kesinlikle yetmiyor. MTB ile sallana sallana 65 yaptığım yolda Cyclo ile kendimi yırtarak 60 zor yaptım. Tırmanma işi de 36/28 dişli ile belkide alışkın olmadıımdan kaynaklı çok sıkıntılı. 34/32 yada olabilirse 34/34 bir aynakol ruble dişli oranı ile bayağı fark eder diye düşünüyorum.

Valla ne istediğinizi ben anlayamadım. Meridanın hangi performansından memnun kalmadınız yokuş mu çıkamadınız yoksa hız mı alamadınız. anlamadığım halde bazı cevaplar vermek isterim.

İlk olarak hiç bir aktarım elemanına dokunmadan, en fazla 25'lik lastik takıp deneyin, muhtemelen farkı çok hissedeceksinizdir.
53-34 oranlı bir aynakola ben hiç rastlamadım 50-34, 52-36, 53-39, 53-44 var benim bildiğim. Arka aktarıcıda ise hesap basit büyük dişli 28e kadar kısa bacak 28 sonrası uzun bacak kullanmanız gerekir. Ayrıca aynakol değişimi ile rublenin yada tam tersi ruble değişimi ile aynakolun bir alakası yoktur.

Dediğim gibi siz dişsiz 25 lastik bulup takın, aradığınız şey lastik sizin :)

@mehmet.ali

Yokuş da çıkamadım hızda alamadım. İkisi birden. Lastik ile bayağı bir fark yaratacağını bende düşünüyorum. İlk ordan başlama fikri güzel. Deneyeceğim. Teşekkürler.

@trainspotting35

Bazı hataların farkına varmak için içine düşmek gerekir lafta yetmez :eek:ops::(

Sanmıyorum, dediğim gibi hiç denk gelmedim düşününcede ön aktarıcı 34-53 geçişinde bir hayli zorlanır gibi geliyor.

• Beğen
@ÇaNakkaLeRuHu

53/39 aynakol muhtemelen 130mm BCD ölçüsündedir. 34 yaprak dişli ise kompakt yapıda olduğu için 110mm BCD ölçüsündedir. Yani normal şartlarda bu iki yaprağı bir araya getirememeniz gerek.

Uyumlu parçaları bulup bu ortaya karışık aynakolu oluşturduğunuzu varsaysak bile ön aktarıcınızı tasarlanmadığı bir şekilde çalışmaya zorlayacağınız için muhtemelen berbat vites geçişleri ile karşılaşırsınız.

Yine aynakol yaprakları arasındaki diş sayısı farkı arka aktarıcınızın kapasitesini aşmasına neden olacağı için uzun bacak aktarıcı ile dahi 11-34 kaset kullanmanız mümkün olmayacaktır.

Yaptım oldu diyecekler için pist müsait, ancak görünen köyü navigasyonla aramaya gerek olmadığını düşünüyorum.

52-36'dır o :)

• Beğen
@İbrahim A.

Gerçekten ne demek istediğinizi anlamış değilim şu an. Kondisyonumu şu ana kadar 44-33-22T aynakol ve şu anki kullandığım 46-36T aynakol ile deneme fırsatım oldu. 50/34 hiç denemedim. Beni kesmez diye düşünüyorum dedim dikkat ederseniz. Buda kendi sınırlarımı bildiğimden kaynaklanıyor. 50/34 ün benim performansıma yeteceği konusunda nasıl emin oldunuz ?

@Sadettin Z.

Tatmin edici bir yorum @Sadettin Z. bey. Aynakol seçeneklerimin fazla çeşitli olmadığını bu noktada anlamış bulunuyorum. Teşekkürler

@mehmet.ali

yok hayır 52/34 olduğuna emin gibiyim. %70 - %30. Bulursam atacağım ilanı.

Buyrun ilanı. @Sadettin Z. bey. Bu ilan sizin tezide biraz çürütüyor gibi.

Satılık - Ayna kolun babası. Cannondale hollowgram SI - 530 Gr.

Geri