Scudo Sports

Aynakol uyumu

Scudo
Uymasina uyar ama MTB icin uyumlu degildir yol/yaris bisikletleri icin uyumludur. Benim bildigim de carraro force 520 bir MTB dir.

Seçtiğiniz aynakol yol bisikletine ait bir üründür, aynakol alacaksanız TOURNEY için aynakol kombinasyonu 42-34-24 veya 48-38-28 şeklindedir bu dişli sayısına göre almalısınız.

Sadece istemek ve alıp takmak yeterli olmaz buna göre arka kaset dişli kombinasyonu, ön vites, arka vites ve vites değiştiricileri hatta ve hatta zinciri de değiştirmen gerekebilir ki, mtblerde 44-48 arası olan aynakol dişli aralığından 52 li bir dişliye geçerseniz çap başta olmak üzere bütün değerlerde diğer dediğim parçalara yansıyaraktan değişiklik yapılması gerekecektir.

yani sadece bu aynakolla beni idare edecek şekilde kullanamaz mıyım? Kullanamazsam tam olarak nelerin değişmesi gerekir kısaca yazarsanız sevinirim..

Bu aynakolu bu sistemde kullanamazsın, zorlasan bile kullanamazsın, uyum yok birkere, hız istiyorsan komple vites sistemini değiştiriceksin.
Şöyleki TOURNEY'den örnek verirsem;
-AYNAKOL : 48-38-28D
-ZİNCİR : CN-UG51
-ARKA AKTARICI : RD-TX75
-RUBLE : MF-TZ31-CP
-ÖN AKTARICI : FD-TX51 (48-38-28D)dişli ile uyumlu
Kolları saymaya gerek yok bunlarla uyum sağlar şu anki kollar.
İşte bu sebeplerden dolayı değmez.

Bu şekilde komple yani bu aynakola göre değiştirmeyi düşünsem 30 42 52 yi yine kullanamaz mıyım?

Aynakolu neden değiştirmek istiyorsunuz? Vitesler size küçük geldiği için ise hybrid veya yol bisikletine geçme zamanı gelmiş demektir.
Sadece bisikleti geliştirmek için değiştirmek istiyorsanız aynakol başlamak için kötü bir yer; maşadan veya lastiklerden başlamanız daha iyi olur.
Yine de değiştireceğim diyorsanız;
Bisikletin üzerindeki orta göbek kare mil değilse değişmesi lazım.
Ön attırıcının en iyi ihtimalle yukarı kaydırılması, muhtemelen de üçlü yol attırıcısına geçilmes, lazım. Çünkü Tourney ön attırıcı 52 aynakol için tasarlanmamış. Önde muhtemelen sorunlu vites geçişleri olacak.
Zincire 6-8 bakla eklenmesi lazım. Bisikletteki Altus arka attırıcı zincir uzunluğunda max 43 bakla farkı tolere edebiliyor, yani küçük ayna-küçük rublenin dişli sayısı ile büyük ayna-büyük rublenin dişli sayılarının farkı max 43 olabiliyor. Bu aynakolla aradaki fark (52+34)-(30+11)=42 diş olacak. Zincir uzunluğunun çok iyi ayarlanması lazım, gerçi ayarlansa bile problem çıkarır...
İdare etmeye çalışmak yerine trekking aynakolu(48-38-28) alın, zincire 4 bakla ekleyin, ön attırıcıyı yukarı kaydırın.
Aynakolu değiştirmeniz çok fayda sağlamaz verimlilik adına, belki ilk aldığınızda 1 km/h daha hızlı gidersiniz o da psikolojik :)

Saygılar...

• Beğen
Tepkiler: osmancan71
Merhaba ben yeni aynakol alacağım göbek ile beraber. Kadroma uygun olması gerekiyor mu? Yani a aynakol/göbek b kadrosuna takılmaz. gibi bir ibare var mı? varsa neye dikkat etmeliyiz?
1-2 aynakolda 170 ve 175mm yazdığını gördüm bu mm değerleri neyi ifade eder?
Teşekkürler

@omerfaruk615
Kadro uygunluğu hakkında kesin bilgim yok, onu başkası cevaplasın. 170 172,5 175 ise kolların uzunluğunu ifade ediyor.

• Beğen
Tepkiler: omerfaruk615
@omerfaruk615

Yanlış bilmiyorsam göbeklerin uzunlukları kadroya göre değişiyor bunu göbeğin söküldüğünde üzerinde yazan ölçüden uzunluğunu öğrenip o uzunluğa göre seçim yaparak halledersin aynakolda ki değer ise @Mustafa Zeybek in dediği gibi kolların uzunluğu. Bunun yanında vites sisteminizin seçtiğiniz aynakol dişli sayısını destekliyor mu öğrenmen gerek yoksa vites sisteminizde sıkıntı oluşabilir.

@omerfaruk615
Aynakol uzunluğu kadroya göre değişiyor
xxs-xs 170 mm — s-m 172.5 mm — l-xl 175 mm oluyor genelde

@omerfaruk615 arkadaşım yukardaki yazılan bilgileri öncelikle sil :)
4. Element tahta değil :) uydurmayalım. :)

Öncelikle aynakol ile göbeğin uyumlu olması gerekiyor. Bunuda nerden bakıyoruz eklediğim fotodan. Aynakolun modelini buluyorsun karşılığında denk gelen orta göbek modeli ve kaç mm olması gerektiği yazıyor. Bu kadar kolay. Hadi kolay gelsin.
142433 dosyayı görüntüle

Ayrıca 170 175Vs yazan şey ise aynakolun krank uzunluğudur. Bacak boyuna göre değişir.
Atıyorum değerleri dikkate almayın.
90 cm bacak boyun varsa 170 lik kullanman gerekir 175 kullanırsan rahatsız eder Gibi.
Bunu öğrenmek için de Çağrı Terzioğlu nun bir videosu vardı. Onu izlersen fikir oluşacaktır.

Tern verge d9 katlanır bisikletimin aynakolunu değiştiriceğim. Amacım daha küçük bir aynakol takmak rahat yokuş çıkabilmek için. Mevcut durumda bisikletin arka kaseti Shimano 11-36T 9spd. Mevcut aynakol yerine Shimano Nexus Aynakol C6000 33T ((link)) takmayı düşünüyorum. Sizce zincir uyumu açısından sorun yaşar mıyım?

Geri