Scudo Sports

Aynakol çıkmıyor

Hollowtech göbekli sisteme geçmek için aldığım çektirme aparatı ile alivio aynakolumun dişini yedirmiştim. Bisikletçi bana kızdı. Tam sıkmamışın dıştaki kılavuz dişliyi demişti. Bugün oğlumun bisikletini boyamak için aynakolu sökmeye zorladım ve bu sefer iyice sıktığım halde aparat diş yemek üzereydi. Bir tur kaptı diyebilirim. Uzun lafın kısası ucuz etin yahnisi yenmiyor. Çektirme aparatı asla ucuz almayın. Aynakol katili bunlar
Boya işçliğini nasıl yapıyorsunuz ?

Scudo
Çektirmenin dişli kısmı aynakola tam fiti fitine girmiyosa yalama olur. Ayrıca, çektirme dişleri yalama oldu diye aynakol çöpe atılmaz. Unior'un ve superB'nin konik çektirmesi var. Onunla aynakol çıkartılır. Aslında çektirme olmadan da tüm aynakollar çıkartılır, 2 çeneli rulman çektirmesi, veya da 2 adet 15 cm uzunluğunda rijit çubuk ve çekiç 3'lüsü ile göbeğe zarar vermeden çıkartılır.
Tastamam sıktım çektirmeyi dişlisi de oturdu ama olmadı. İçine takıp sıkarak çekmeye başladığımda diş atladı bir tane bende geri çıkardım. Çektirme aparatının dişli çapı 21.4 mm olması dikkatimi çekti. Üretimden kaynaklı diye düşünüyorum o yüzden yazdım. Bahsettiğiniz yöntemlere başvurmadım açıkçası poşetle aynakolu sardım boyadım 😊.

Boya işçliğini nasıl yapıyorsunuz ?

Önce orijinal boyayı zımparayla matlaştırdım. Üzerine sprey boya sıktım. Sonra bi poşeti buruşturup yeşil gibi cırtlak bir renk spreyi poşete sıkıp onu bisiklete değdirerek rastgele desenler bıraktım. Sonra bi on dk kadar bekleyip vernik sıktım

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Bahsettiğiniz yöntemlere başvurmadım açıkçası poşetle aynakolu sardım boyadım 😊.
Konu aynakolun çektirme dişlerinin yalama olmasıydı, boya ne alaka anlamadım?

• Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: MAERKEK ve Sinyor
Tüm sorun çektirme aparatındaymış. Dediğim gibi aynakollarınıza yazık etmeyin. Çok kalitesiz olursa çıkarmak yerine diş yiyor. C19A4C14-5996-4130-B1DE-E33EA10B6F5F.jpeg

• Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Tüm sorun çektirme aparatındaymış. Dediğim gibi aynakollarınıza yazık etmeyin. Çok kalitesiz olursa çıkarmak yerine diş yiyor. 325208 dosyayı görüntüle
Bu vesileyle, çektirmeyi aynakola vidalarken sıkı sıkı girmiyorsa (yani çektirme ve aynakolun dişleri arasında çok az da olsa boşluk varsa) nasıl bir yöntemle çıkartıyorum onu söyleyeyim. Bir kişi (nispeten güçlü kuvvetli olan) sadece sağ aynakolu tutarak bisikleti yere paralel şekilde havada tutmalı. Diğer kişi de sol elinde sağlam metal bir çubuğu mile dayayıp sağ elindeki çekiçle allah ne verdiyse vurmalı. Bu şekilde çıkıyor. Ben bunu kardeşimle yapıyorum.

Son düzenleme:
selamlar herkese,

bende de eski bianchixc-penta mtb var, 25 yıllık olabilir.

bunu biraz temizleyip tekrar kullanmak için baya bir bakım vs yaptım.
ancak şu aynakol kısmını klasik çektirme aletiyle açamadım.
farklı bir yuvası var, hiç bir şekilde tutmuyor.
araya wd-40 sıkıp biraz bekledikten sonra dişlinin dibine murçla biraz vurdum ama olmadı, çokta zorlamadım yamulur diye.

diğer eski bianchi xc aspid olanda çektirme aparatı oldu ona.

nedense penta olan modelde olmadı.

benzer sorunla karşılaşan oldu mu ya da böyle bir yuva için nasıl bir aparat alınmalı?

20250202_160842.jpg20250202_160836.jpg20250202_160908.jpg

Tesadüfen, yukarıdaki gönderide çektirmeyle çıkartılamayan aynakolların nasıl çıkartılacağını yazmışım:

Bir kişi (nispeten güçlü kuvvetli olan) sadece sağ aynakolu tutarak bisikleti yere paralel şekilde havada tutmalı. Diğer kişi de sol elinde sağlam metal bir çubuğu mile dayayıp sağ elindeki çekiçle allah ne verdiyse vurmalı. Bu şekilde çıkıyor. Ben bunu kardeşimle yapıyorum.
O deliğe (kranktaki delikten bahsediyorum, orta göbek milindeki delikten değil) giren ve mümkün oldukça kalın, içi dolu metal bir çubuk bulman gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: refirefi
12 metriklik civata ile çok basit bir şekilde çıkarabildim. bu tip ayna kol için aparata gerek kalmıyormuş.
benzer sorunu yaşanlar bu şeilde çıkartabilir.
20250604_164750.jpg

20250604_164813.jpg

Selamlar kömürlükten çıkardığım ne zaman satın aldığımı hatırlamadığım (15 yıl dan eskidir muhtemelen) deore xt 9 vites mtb bisikletimin aynakol resimleri aşağıdadır. Bu bisikleti usülünce toplayıp köyde ki bir çocuğa hediye edeceğimden dolayı bu aynakolu çıkarmam ve dişliyi değiştirmem gerekiyor. Aynakolu sökebileceğim parçanın ismini öğrenmek istiyorum.

Aynakolun iç tarafında, japoncamıdır korecemidir anlayamadığım telefonunda translate yapamadığı silik yazılar var modelini bilen varsa aynakolun modelini öğrenmek istiyorum. Ayrıca aynakol 64 mm bcd, (link) bu dişlinin bu aynakola uyma ihtimali varmıdır?

photo_2025-06-16_22-48-26.jpg
photo_2025-06-16_22-48-16.jpg

@Kerem Tarık pas sökücü sprey sıkıp sökmeyi denediniz mi?
Arka taraftan uzun alyan ile sökülmesi lazım.
Ön taraftaki 4 vidanın boşta olduğunu varsayarak söylüyorum

(link)

Son düzenleme:
@KnowX octalink göbek ve aynakol değil bu. Octalink aynakolda bulunan 4 sıkma vidası bu modelde yok, octalink aynakol sökme/çektirme aletinin dişleri crank dişlerini karşılamıyor. Aynakoldaki dişlere metrik civata deniyoruz, ölçüyü alıp tornada birşeyler yapalım diye ölçü metrikde değil.

@KnowX octalink göbek ve aynakol değil bu. Octalink aynakolda bulunan 4 sıkma vidası bu modelde yok, octalink aynakol sökme/çektirme aletinin dişleri crank dişlerini karşılamıyor. Aynakoldaki dişlere metrik civata deniyoruz, ölçüyü alıp tornada birşeyler yapalım diye ölçü metrikde değil.

kırmızı ile işaretledeğim alyanlar dan bahsediyorum. Bunlar alyan değil mi?

1000038667.jpg

Selamlar kömürlükten çıkardığım ne zaman satın aldığımı hatırlamadığım (15 yıl dan eskidir muhtemelen) deore xt 9 vites mtb bisikletimin aynakol resimleri aşağıdadır. Bu bisikleti usülünce toplayıp köyde ki bir çocuğa hediye edeceğimden dolayı bu aynakolu çıkarmam ve dişliyi değiştirmem gerekiyor. Aynakolu sökebileceğim parçanın ismini öğrenmek istiyorum.

Aynakolun iç tarafında, japoncamıdır korecemidir anlayamadığım telefonunda translate yapamadığı silik yazılar var modelini bilen varsa aynakolun modelini öğrenmek istiyorum. Ayrıca aynakol 64 mm bcd, (link) bu dişlinin bu aynakola uyma ihtimali varmıdır?

327991 dosyayı görüntüle
327992 dosyayı görüntüle
Isis, octalink vs her türlü çektirme ile denedim hiç biri oturmadı. 2 bacaklı klasik çektirme ile aynakolu bugün çıkardım.

• Beğen
Tepkiler: KnowX
Geri