Scudo Sports

Ayak Tarak Kemiği Kırıkları (5. Metatars Kemik Kırıkları)

ag249

Forum Bağımlısı
Tepki
1.715
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Ayağımızdaki 5. metatars kemiği, ayağın en dış tarafında bulunur. Ayaktaki kırıkların çoğunluğu burada oluşur. Bisikletçilerde de sık gerçekleşen bir kırıktır. Metatars kırıklarının üç çeşidi vardır. Bunlar kırığın oluştuğu bölgeye göre ayrılır.

1. Bölge: Avülsiyon Kırıkları
En sık görülen 5. metatars kırığıdır. Ayağın içe doğru sertçe burkulması sonucu tendonun kemiğin ucunu çekerek kırması ile oluşur. Genellikle yürüme botu ile tedavi edilir.

2. Bölge: Jones Kırığı
Kemiğin biraz daha ileri kısmında oluşur. İyileşmesi zor olan bir kırık türüdür. Bölgeye kan akışı azdır.

3. Bölge: Stres Kırığı
Kemiğin orta kısmında oluşur. Tekrarlayan baskılar sonucu oluşan mikro kırılmalar nedeni ile ortaya çıkar.

Genel görünüş:
Bende 1. bölgede kırık oluştu. Alçı ya da bot kullanmadım (sosyal izolasyon + evden çalışma sağolsun gerek kalmadı). Üç hafta oldu, şu an normal yürüyebiliyorum ama doktor iki hafta daha pedal çevirme dedi (iyileşme süresi toplam 5 hafta). Dün trainer üzerinde hafif deneme yaptım. Neredeyse hiç basmadım kırık olan ayak ile ama yine de hafiften bir ağrı oldu. Ben de bıraktım hemen.

Bu kırıkları yaşayanlar var mı? Tecrübeleriniz nelerdir?

• Üzgün
Tepkiler: CNC
Scudo
Araba çarpması sonucu ayağımda tarak kemiklerinden biri kırılmıştı. Hangisi olduğunu bilemiyorum çünkü aynı anda ayak bileğinde bulunan ve medial malleol diye tabir edilen kemik de kırılmıştı. Asıl sorun oydu. Ameliyatla yerine oturtuldu. Ayağım, parmaklardan dize kadar kırk gün alçıda kaldı. Bu sürede hiç yere basmadan çift koltuk değneğiyle gezdim. Tarak kemiği de alçı içinde kendi kendine iyileşti.

Alçı alındığında bir ayağımın dizden aşağısı incecik kalmıştı. Doktor on seans fizik tedavi önerdi. Sekiz seans yetti ama. Fizik tedavide kondisyon bisikleti de vardı. Egzersizlerde sadece tarak kemiği kısmı ağrımıştı, bilekte sorun yoktu.

Ayak bileğimde halen üç vida duruyor. Beş yıla yakın oldu ama aldırmaya cesaret edemedim henüz. Bisiklet sürmeme engel teşkil etmiyor. Ağır bir şey taşırsam ya da ayakta uzun süre hareketsiz kalırsam sızlıyor sadece. Bir de yeni bir yeteneğim gelişti bu sayede. Sanki parmak kıtlatır gibi ayak bileğimi küt diye kıtlatabiliyorum istediğim zaman :koptum:

Şimdi aklıma geldi, dipnot olarak yazayım. Ameliyatı yapan doktor 40 gün iş görmezlik raporu verdi. Bu ameliyat için devlet memurlarına 60 gün veriyorum ama sen özel sektördeymişsin, çabuk iyileşmeye bak demişti.

• Beğen
Tepkiler: ag249
Sizinkinin yanında benimki kırık bile değilmiş :D

• Beğen
Tepkiler: CNC
Merhaba a.gul29 forumda 5. Metetars kırığı yazınızı okudum acaba durum nedir. Her kırık jones kırığı diyip geçiyorlar Avulsiyon kirigin farkında değil kimse sanki. Alçı sonradan lazım oldumu? Doktorunuz hangi sehirde idi?

Merhaba a.gul29 forumda 5. Metetars kırığı yazınızı okudum acaba durum nedir. Her kırık jones kırığı diyip geçiyorlar Avulsiyon kirigin farkında değil kimse sanki. Alçı sonradan lazım oldumu? Doktorunuz hangi sehirde idi?

Merhaba, yorumu yazdığım günden itibaren 2 hafta daha bekledim, o arada denemeler yaptım trainer üzerinde, ama biraz şişme ve kaşıntı olduğu için zorlamadım. Toplam 5 hafta bitince normal tempoda bisiklete devam ettim hiç olmamış gibi, herhangi bir problem olmadı. Dediğiniz gibi, bir genelleme mevcut bu kırıkla ilgili, bayağı araştırmıştım zamanında, aradaki farkı atlayan yazılara da denk gelmiştim. Burada İstanbul'da bir özel hastaneye gittim, doktor alçı yapalım dedi, ben gerek yok evden çıkmayacağım zaten deyince tamam ama sakın zorlama gibi bir telkinde bulundu. Ben de dediğini yaptım.

(Bu arada konuyu açarken eklediğim resimler silinmiş, kırık türlerini gösteriyorlardı)

Son düzenleme:
Simdi durum nasil ağrı hissiyat varmi?

Son düzenleme:
Sizin kirikla benim kirik aynimi merak ediyorum sizde beni takibe alsanız veya bozbas@hotmail.com bir email atarsanız filme bakma sansimiz olurmu karşılıkli Jones diyip geçiyorlar can sıkıcı bir durum

Sizin kirikla benim kirik aynimi merak ediyorum sizde beni takibe alsanız veya bozbas@hotmail.com bir email atarsanız filme bakma sansimiz olurmu karşılıkli Jones diyip geçiyorlar can sıkıcı bir durum
Merhaba, açıkçası benim tıp eğitimim yok, araştırdığım kadarıyla yorumlarım ama eksik veya yanlış olur. Forumda @dryakup23 kullanıcısı var, nickten de anlaşılacağı gibi kendisi doktor, müsaitse belki o size cevap verebilir. Benim kırık için çektiğim filmim e-nabızda gözükmüyor, güzükseydi size gönderirdim, karşılaştırırdınız.

• Beğen
Tepkiler: Berti
Geri