Scudo Sports

Arka Vitesin Geçişlerin Otomatikleşmesi

JusTiMe

Siyah Bisiklet Delisi
Tepki
1.079
İsim
emre
Bisiklet
Mosso
Şimdi arkadaşlar arka vitesin otomatikleşmesi dediğimiz şey herkesi bildiği gibi vitesin pedal çevirirken pat pat pat diye ses çıkarması. Aklımdakilerin tamamen yerine oturması için size soruyorum bu sorun neyden kaynaklanıyor? Yeni vites attırıcı alsam bile bu sorun olmayacağı anlamına gelmiyor sonuçta...
Yaptıklarım;
1- Arka Aktarıcıyı 2 kez yaptırmak
2- Petrolcü de köpükleyerek ve ardından tazyikli suyla yıkamak
3- Arka Aktarıcıyı söküp balata spreyi ve bez yardımıyla silmek
Aktarıcı ve yardımcıları hakkında bilgiler;
1- Acera rd-m390 9 vites arka aktarıcı
2- Zincir shimano cn-hg53
3- Acera fd-m390 9 vites uyumlu aynakol
4- Arka aktarıcıyı tekrardan sıfır olarak almış olmam
5- Kadro kulağını değiştirmiş olmam
tekrar açık açık soruyorum suçu nerede acaba? Lütfen aydınlatın beni

Scudo
Sadece dogru ayarlanmamis. Kadro kulagi yamuksa da olabilir.

@H.T yazdıklarımı okudun mu acaba?

Ruble dişleri keskinse yani artık değişmesi gerekiyorsa ses çıkartabilir. Birde arka vitesin kablosunu tutan cıvata ve kıskaca bakın, bir iki milim yanlış takılsa bile gürültü yapıyor, bakınca anlarsınız zaten doğru mu değil mi.

@JusTiMe uslubuna dikkat et kardes sana yardimci olmaya calisiyoruz. İki kez ayarlattigin dogru ayar yaptirdigin anlamina gelmez. Kirden dolayi sekme yapmaz. Telin gerginlik ayarini tutturamazsan zincir ust disliye gecmeye calisirken sekme yapar. Hem isi bilmeyip hem de artistlik yapma bosa

Tazyikli suyla köpükle sürekli yıkayıp balata spreyiyle de silerseniz her türlü tak tuk sesin çıkması olası. Tazyikli suyla yıkama balata spreyi pek tavsiye edilmez. Siz orayı hafifçe yağlayıp o şekilde bırakın.

Konuyu görünce aklıma bişey takıldı. Bizim bi arkadaşın bisikletinde otomatik vites vardı (!). Nasıl olduğunu anlamadım, baktım sağına soluna aktarıcının ama farklı bir sistem göremedim. ''Ver bi tur atayım'' dedim, kadans artınca vitesi yükseltiyor, kadans azalınca vitesi düşürüyor ( vites 3x7 ). Elektronik de değil. Ve en şaşıracağınızı umduğum nokta BİSİKLET 200 TL LİK BİR MARKET BİSİKLETİ .:eek::acpsnr:

Bende de benzer bir sorun vardı. Bir sürü şey denedim. Önce zinciri değiltirdim. Sonra arka aktarıcıyı. Kulakçıkta problem olabilir dediler, bir arkadaştan söktük denedik yine olmadı. Son olarak tüm vites (hatta hazır değişmişken fren) kablolarını iç-dış değiştirdik ve sorun çözüldü. Zaten bisikletçim ilk başta büyük ihtimalle kablolar eskidi ve oksitlendi/paslandı ve sorun bundan ama ben sana masraf çıkartmak istemedim demişti. :)

Uzun lafın kısası istersen sadece arka aktarıcı kablosunu iç dış değiştir. Umarım sorunun en kısa zamanda çözülür.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@alperr125

Bi anlayabilseydim iyi olacaktı.

@gokean "1- Arka Aktarıcıyı 2 kez yaptırmak" yazdım ya o sırada kabloları bile değiştirdim

@JusTiMe

Sorun ne zamandan beri devam ediyor? Hep tazyikli su mu yedi bu bisiklet? Önce
"Yeni vites attırıcı alsam bile bu sorun olmayacağı anlamına gelmiyor sonuçta..." demissiniz, ardindan "Arka aktarıcıyı tekrardan sıfır olarak almış olmam" demissiniz :acpsnr: hangisi dogru?
En olasi problem bisikletin saga dogru dusmus, devrilmis olmasi veya o bolgeden bir darbe almis olmasi ve arka aktaricinin ve kulagin yamulmus olmasi. Ayrica aktarici nasil yaptiriliyor? "Arka Aktarıcıyı 2 kez yaptırmak" demissiniz :naslyany:

Bisikleti araba gibi yikamayin. Hic olmazsa bunu surekli yapmayin. Yilda 1 olsun hadi. Arka aktaricinin icinde buyuk bir yay olur ve o yay da yaga ihtiyac duyar. Arka aktariciya gelen kablo da hafif yagli olmalidir, daha rahat hareket edebilip vitesi daha duzgun degistirsin diye. Fakat acikmalarda "yagladim" ifadesi yok. Bisiklet habire tazyikli suyu yiyor :(

Ozet geceyim: Ya arka aktarici ve kablosu yagsizliktan gorevini yapamiyor. Ya da kulak veya aktarici yamuk.

Veya problem cok daha basit aslinda, vites ayariniz duzgun yapilmamis olabilir.

@Serkan Mıstınoğlu Tam olarak anlatayım size olayların tamamını
1- Aktarıcının vites geçme ayarlarını 2 ustaya yaptırdım sonuç olmadı köpük ve tasyikli suyla yıkadıktan en en geç yağı 30dk içinde sürdüm pazar günü yıkadım bu sefer resimde o anlattığım vida pat gitti acerayı tutan makinesiyle yapılan vida gitmiş :D

2- aktarıcıya giden kabloları ustaya çıkartıp yeni kablo taktırdım

3- Aktarıcıyı hepsiburada'dan 20 kasımda almıştım ilk bağlandığında zamanda da yapıyordu. Bu da demek oluyor ki yeni alsam bile yapmayacağı anlamına gelmez mantığıyla yazdım

@OnurÖzdağ acera aynakol shimano hg300 ruble acera vites kolu acera ön aktarıcı shimano hg53 9 vites zinciri bundan daha uyumlu çalışabilecek sistem var mı acaba? son olarak hepsini aynı gün taktırmıştım aktarıcıyı o zaman ki 2.eldi sonradan bu sıfır aktarıcıyı aldım

@JusTiMe

Aktaricida problem olmasi muhtemel. Aktaricinin omrunu belirleyen şey icindeki buyuk yay. Sifir almis bile olsaniz urun herhangi bir sekilde defolu veya yayi zarar gormus de olabilir.
Zaten bu yayi korumak ve arka aktariciyi daha uzun yillar kullanabilmek icin, bisikletinizi evde muhafaza ederken vitesinizi cok gergin birakmayin, arka aktarici az gerilmis durumda beklesin deniyor (ruble de aynakol da kucuk dislilerde olsun)

Veya aktariciyi uzerine monte ettigimiz kulak yamuk

• Beğen
Tepkiler: amoush00
@JusTiMe
Sn JusTiMe sorunlu bölgenin farklı açılardan fotoğraflarını çekip yükleyebilirseniz bisiklet konusunda uzman olan arkadaşlar soruna ilişkin daha doğru önermeler yapabilir.
Esen kalın.

@Mesut DOĞRU Çok geç mecburiyet doğdu onu değiştirmem için ekstradan arka vites kolunun göstergesi bozuldu o çalışmıyor. Hazır alivio arka aktarıcı alayım derken vites kolu da alayım uyumlu şekilde çalışsınlar aceranın vites kolunu ilk günden beri hiç sevmemiştim fırsat oldu :D ama 360 derece(misal) resmini çekip getireyim :D

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
Geri