başlıktan da anlıyacağınız gibi bisikletimin arka göbeği dağıldı.Yeni bir göbek alsam kendim değiştirebilirmiyim,değiştirmeden halledebilir miyim veya değiştirsemde fiyatları ne civardadır..???bilgisi olanalr aydınlatırsa sevinirim.
arka göbeğin içini doldurmak için öncelikle rubleyi sökmen gerek.rublenin kendine özel bir anahtarı vardır.rublenin orta kısmına girip sola doğru çevrildiğinde ruble sökülür.çok güç isteyen bir sökme işlemidir.rubleden kurtulduktan sonra orta mili sökmek gerek.orta milin iki ucundada somunlar vardır.bu somunlardan bir taraftaki kontralıdır.yani milin üstünden söymen zor olur.hiçfarketmez sen herhangi bir uçtaki somunları gevşet kontralı olan zaten açılmaz.şimdi milide söktükten sonra sıra yatakları temizlemeye geldi.eski bir bez alıp yataklardaki yağı sil.göbekteki yatakları.sonra kontrol en bir bozukluk varmı diye bazı yerler aşınmış olabilir.yataklarda sorun yoksa eline gresi sürebileceğin birşey al.mesela ben eski bir tereyağı bıçağı kullanıyorum.yataklara gres sür.yanlız bilyaları yatağa dizerken koyduğumuz bilya gresin içinden düşmeyecek gibi sür.yani göbeği toplarken bilyaları gres tutacak yoksa iş çok zor olur.gresleme işi bittikten sonra eline dökülen bilyaları al.hepsini tek tek sil.silerkende bak bakalım üzerlerinde aşınma varmı diye.bozuk olat bilyaları yenileri ile değiştir.toplarda bir sorun yoksa sıra mile geldi.milde bilyalara değen bir somun benzeri bir parça var.konik gibi bir parça.o parçayıda kontrol et eğer aşınma varsa onuda yenisi ile değiştirmen gerek.bir sorun yoksa yağından arındır.şimdide topları dizicez.göbeğin içinden bilyaları tutan bir yuvarlak metal çıkıcak.onu at gitsin.o parçayı çıkarınca bilyaların yetersiz olacak bu yüzden elindeki bilyaların iki katı bilyaya ihtiyacın olacak.bisikletçinden bu bilyaları temin ettikten sonra eline ince uçlu birşey al.ben karga burnu kullanıyorum.topları tutabileceğin birşey olmalı.sıra ile topları yatağın içindeki grese bırak ve üstüne grese yapışacak kadar bastır.sağda ve soldada aynı işlemi yap.bilyaları dizmek bu oluyor.bilyaları yuvarlağı tamamlayacak şekilde dizdikten sonra eline mili al.milin kontralı tarafını ne taraftan çıkardıysan yine o taraftan topları düşürmeden göbeğin içine sok.rublenin olduğu yer açılmadıysa yine rublenin olduğu yerden açılmayan kısmı sokman gerek gibi.yoksa mil ters olur.mili bir taraftan geçirdikten sonra diğer taraftan bilyalarla temas eden parçayı takmalısın.konik olan parçayı.sonra sırası ile söktüğün somunları takmalısın.burda sıra önemlidir yoksa bisikletine uyum sorunu olur.elindeki somunları yerleştirdikten sonra tekerlek seti ile bisikletçinin yolunu tut.ve tamirciye gevşek olan kısmın yani son olarak taktığın kısmın kontra olması gerektiğini söyle çünkü bunu sen yapamazsın.bir kaç anahtar gerekli.ve göbeğin akıcılığı önemli.kolay gelsin.
galiba ben bu işi yapamam en iyisi bisikletçiye götürmek zaten ön direksiyon bilyalarıda dağılmış sanırım orada oynuyor iyi bi bakıma sokiyim ben bisikleti yinede çok sağolun
gecen haftalarda benimde arka göbek zor donuyordu. arka gobegi kopmle dagıtıp temizledikten sonra gresledim.montajıda yaptıktan sonra bisikleti son bir kac gun sorusuz kullandım ancak gobek yine zor donmeye basladı.
sizce bunun sebebi kontranın tam sıkılamamıs olmasımı?
cunku sıkmak icin baya bi ugrasmıstım; bi taraftan karga burun ile tutup kurbacıkla sıkmıstım demekki yeterli olmamıs.
baska bir sebebi olabilirmi? baya bi sıkmıstım cunku tabi bilyelere zarar vermeyecek kadar
bence son kontrayı yapamamışsınız.o karga burnu ile olcak iş değildir.karga burnunun gücü yetmez.onun için gereken anahtar ile sıkmak gerek.tekrar sökmenize gerek yok bence.bisikletçinize gidip son kontrayı yaptırabilirsiniz.
Arkaşım benim anladığıma göre arka göbek tekerliğin zincirin döndüğü yer.oranın bilyaları dağılmıştır.(mümkün olursa resmini koy...)bilyaları dağılınca o göbek ya bir bisikletçiye oarayı düzelte bilirse düzelir ki düzeltme oranı yüksek.eğerdüzelmezze o tabiki değişebilir ama fiyatatları 10TL-30TL arasıdır diye tahmin ediyorum çünkü orası önemli bir parça...