Scudo Sports

Aramızda avukat var mı acaba?

anzolot

Forum Demirbaşı
Tepki
1.255
İsim
murat yücedemir
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Arkadaşlar merhaba,
2 haftadır gözüme ne uyku giriyor ne doğru düzgün yemek yiyorum. Bana rica etsem maksimum 5 dakikasını verebilecek bir avukat arkadaşımız var mı acaba?

Scudo
Mümkünse burada paylaşsanız hocam. Belki aynı durumla karşılaşmış biri yardımcı olmaya çalışırdı.

Haklısınız @brdtl canımı sıkan durumu şöyle özelyeyeyim;

Oturmuş olduğum eve 2012 yılı Şubat ayında taşındım, ilk giriş kiram 700 TL. idi, kira artışlarımı her yıl ÜFE üzerinden hesaplayarak yaptım hatta 2013 yılı 736,54 olarak çıkarken ben rakamı yukarıya yuvarlayarak 740 yaptım, hatta bazı zamanlarda hesabımı kardeşim ile ortak kullandığımızdan (hesap işletim ücretinden kaçmak için) o bazı aylarda 760 olarak yanlışlıkla yatırmış. Kardeşimin fazla yatırması heralde ev sahibinin ağzını sulandırdı ve eksik yatırıyorsunuz demeye başladı, bu arada can sıkıcı bir şekilde emlakçı devreye girmeye başladı ve kira artışını %10 olarak her sene yapmam gerektiğini söyledi, %10 artış hiç bir yerde olmaz yasalar ne şekilde artış yapıyorsa o şekilde yatıracağımı söyledim. Emlakçı geçen cumartesi günü bana evden çıkın, siz bugün çıksanız ben oturduğunuz evi 1.600 liraya kiraya veririm dedi. Yada bana 1.500 komisyon vereceksin, kirayıda 1.500 yapacaksın oturmaya devam edeceksin bugünkü ederi bu kadar dedi..

Geçmiş kira farkları için ev sahibi seni avukata verecek ve tahliye işmeni yapacak dedi, bu arada ev sahibinin oturduğum apartmanda 3-4 yan apartmanda yine bir o kadar mahallede de toplamda 10 kadar gayrimenkulü var. Bende eski dekontlarıma bakar incelerim, yasal artış ile ödemem gereken rakam varsa ev sahibinin hesabına sehven yatırılan kira farkı diye belirtirim dedim. Emlakçının ofisinden ayrılırkende bana seni avukata verecem o ilgilensin dedi, bende -beni avukata ver ozaman seninle niye konuşuyoruz, bende bir avukatla görüşeyim bakalım senin benden istediğin komisyon için ne diyecek dedim.

Akabinde emlakçı 1 saat sonra bana telefon açtı ben senden komisyon istiyorum demedim, kira farkını hesapla 1540 lira kira artışı var bu sene kiranı bu şekilde artır dedi ki bu rakamda yasal değil.

Allah kiracıları emlakçı denen ve hiç bir şey yapmadan milleti yolan o emlakçılardan korusun, ev sahibi olmak isteyenleri tez zamanda ev sahibi yapsın..

@Bisiklet Muptelasi müsait olduğunuzda durumum hakkında düşüncenizi belirtirseniz çok memnun olurum

@anzolot Kira kontratınızın var olduğunu düşünerek sözleşme sürenizi bilmek istiyorum.

• Beğen
Tepkiler: anzolot
@anzolot eski yatırdığınız kira bedelleri için ev sahibiniz siz yatırdıktan sonra "eksik" demediyse sıkıntı yok onlara karşı yapabileceği bir şey yok.
yeni dönem kira artışı için ise sizden "uyarlama" talep edebilir, uyarlama şudur "konutun kira bedeli emsallerin çok altında kaldı, bunu dengeleyelim", aranızda anlaşabilirsiniz veya anlaşamazsınız. Anlaşamazsanız siz sözleşmenizde yazan oranda artış yapıp yatırırsınız, konut sahibi beğenmezse size "dava" açar, dava sonucunda hakim "uyarlama" kararı verirse yeni dönem kiranız, sözleşme yenileme döneminden itibaren o bedelden hesaplanır farkı ödersiniz.
Sizin komisyoncu ile herhangi bir işiniz yok, çok lagaluga yaparsa ağız dolusu bir "s...." çekin:)

Aranızdaki kira sözleşmesinde belirli bir artış oranı belirlenmediyse, yıllık üretici fiyat endeksi üzerinden bir artış yapmanız yeterlidir, kiralarınızı düzenli ödüyorsanız Mahkeme tahliye etmeyecektir.

Mülk sahibi Muhtemelen yıllık yüzde on artış üzerinden bir hesap yapıp Sizin hakkınızda bir icra takibi başlatacak. Bu icra takibi icra dairesine kimliğinizi sunmak kaydıyla itiraz edin internette itiraz hususları ile ilgili onlarca örnek dilekçe var.

Sizin itiraz etmeniz onların dava açma zorunluluğunu doğuruyor.

Dava açmaları mukabilinde ödeme dekontlarını mahkemeye Sunun şayet elinizde dekont yoksa bankadan kira tarihinden itibaren yapmış olduğunuz ödemeleri isteyin, mülk sahibine yaptığınız ödemeleri işaretleyip mahkemeye sunun.

Ondan sonra Bilirkişi incelemesi yapılacak bilirkişi sizi haklı bulacaktır küçük ihtimalle bulmazsa Bana bir daha mesaj atın :)

Gel gelelim o adi Emlakçıya...

Emlakçılık görevini kötüye kullanması münasebetiyle ve sizi tehdit etmesi münasebetiyle hakkında derhal savcılığa suç duyurusunda bulunun. Ayrıca emlakçılar odasına Şikayet edin.

@anzolot Öncelikle geçmiş olsun. Aynı temennileri/duaları ben de ettim zamanında. 2012 yılında yaptığınız kira sözleşmesi eğer yenileme tarihinde herhangi bir değişiklik olmamışsa her yıl yenilenmiş kabul edilir. Örnekle açıklamak gerekirse; ocak ayında yaptığınız kontratın süresi dolduktan sonra şubatta kira öderseniz 1 yıl daha uzamış olur. Kontratınız süresi dolmadan sizi evden çıkarmak isterse taşınma masraflarınızı kısaca zararınızı talep etmek üzere şikeyetçi olabilirsiniz. Artış oranı ile ilgili bilginiz doğru. Dediğim gibi üzerini talep ediyorsa kontrat sonunu beklemesi, beklemek istemiyorsa da sonucuna razı olması gerekir. Emlakçı beyefendinin (!) söyledikleri kendi fikirleridir. Siz kiranızı ödüyorsanız ve bunu belgeleyebiliyorsanız avantaj sizde. Can sıkıcı fakat sizden yana sonuçlanacak bir süreç maalesef. Allah kolaylık versin.

@hamlet2006 2012 yılında girdim eve, kontrat süresi 1 senelikti kira artışını düzenli yaptım.
@mahden ev sahibi her hangi bir şekilde eksik demedi, emlakçı da zaten normal bir emlakçı değil. Sadece benim ev sahibimin mülkleriyle ilgilenmeye başlamış onun üzerinden para kazanan biri.

2013 artışıyla ilgili de şöyle bir yazı vardı;
2013 kira artış oranı nasıl hesaplanır? sorusuna yanıt arıyorsanız enflasyon oranlarıyla haşır neşir olmanız gerekiyor demektir. Çünkü kiralar Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları baz alınarak artıyor. Bu yeni uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni Borçlar Kanunu'nda yapılan bu düzenlemeyle kira artışlarına enflasyon oranları girmiş oldu.
Yeni uygulamayla kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklar da rafa kaldırıldı. Çünkü kira artış oranının ne olacağı konusunda fikir birliğine varamayan kiracılar ve ev sahipleri, kira artışlarında her ay açıklanan yıllık ÜFE artışı oranını baz alıyorlar. Hal böyle olunca ev sahipleri kirayı yıllık ÜFE oranından fazla artıramıyor. Aksi takdirde kiracı mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir. Demiş..

@anzolot "Kanunen belirli süreli sözleşmeletin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır"
Sizi koruyan en güzel maddelerden biri bu. Karşı tarafı uyandırmayınız.
Meleyip meleyip dursunlar

Değerli vakitlerinizi ayırıp cevap verdiğiniz için ayrı ayrı teşekkür ederim, içimi rahatlattınız.
Benim malım, benim kararım ne istersem onu yaparım diyen ev sahiplerinden o kadar çok çektim ki. Her sene etrafa bakıp şurada kira şu kadar benim de evim bu kadar eder diyerek benzer sıkıntıyı çok yaşadım. Kiracılıkla boğuşan herkesin kendine ait gönlündeki evde oturmasını temenni ediyorum..

@anzolot Size en son şöyle bir tavsiyede bulunmak isterim.Baktınız herşey sizin aleyhinize gidiyor.Maliyeye bir şikayette bulunun ev sahibim"Kira gelirleri vergisini" tam yatırmıyor diye tırmalasın dursun.
Bunu yazıp da ev sahibinin günahına giriyormuyum bilmiyorum;ama bu kadar açgözlü bir insanın vergisini hakkıyla ödeyeceğine dair şüphelerim var.

Hem 10 dairesi var hem de kirasını düzgün ödeyen insanla uğraşıyor:El insaf

@hamlet2006 Ev sahibi herşeyini banka aracılığı ile yapıyor ama emlakçının her hangi bir belgesi, emlakçılık yapabileceğine dair yetkinliği vs. olduğunu düşünmüyorum. Açmış ofisi ben emlakçıyım diyor, camında ne bir satılık ne bir kiralık ilanı var, merdiven altı emlakçısı

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
@hamlet2006

Valla çok ilginç. Millet düzgün kira ödeyen bulamaz, adam bulmuşta bunuyor.

Hazır konusu açılmışken yıllık üretici fiyat endeksi 2018 Mart ayı itibariyle ne kadar acaba? Tüik'in yayınladığı haber bülteninde sadece değişim oranlarını bulabildim nereye bakmam gerekiyor? Teşekkür ederim :)

• Beğen
Çok bilmiyorum olayın iç yüzünü ama enflasyon %20-30'ken devletin açıkladığı uyduruk rakamlarla artış yapıp, yasalar böyle dediğinizde ev sahibinin hakkını gasp etmiş olmaz mısınız? Yapılan hareket her ne kadar yasal olsa da ahlaki midir? Ev sahibi evimden çık, başkasına çok daha fazla ücrete kiralarım demekle haksız mıdır? Ev sahibi hayır kurumu mudur ki 5 liralık malı 3 liraya versin. Belli ki o da yatırım yapmış, karşılığını almaya çalışıyor.

Burada anladığım kadarıyla iletişim sorununuz var. Kira artışını Üfe oranında otomatik yapmak yerine ev sahibini arayıp konuşmanız gerekirdi. Bu tarz işlerde önemli olan devletin uyduruk sözleşmeleri değil tarafların samimiyeti ve güvenidir.

• Beğen
Tepkiler: davitprinter
@10urr Sözleşmeler her iki tarafın hakkını korumak ve güvence altına almak için yapılır.
Artırımlar belirli kriterlere göre yapılmalıdır yoksa artırım miktarı neye göre kime göre belirlenmelidir.Birine çok birine az gelir; bundan dolayı subjektif kriterler õn planda tutulamaz.Yoksa kaos çıkar.
Sözleşme yapıldığında ev sahibi kirasının yıllar içindeki değişimi öngõrebilir.Buna gõre kirasını belirlemeliydi.Pişmiş aşa su katılmaz.
Devletin enflasyon verilerinin gerçekle çok õrtüşmedigi de ayrı bir gerçek

• Beğen
@anzolot

Yazmadan önce oraya bakmıştım teşekkür ederim yine de, ben sadece kaynağı merak etmiştim hangi tarihte nerede yayınlanıyor diye ki doğrulayabileyim, kesin olsun :)

Geri