Scudo Sports

Aracın sağından geçerken üzerine kırması(KAZA)

Scudo
Bugünde sokakta giderken sağa kırmasam dümdüz girecekti şerefisz adam üstüme gazlayarak geliyordu geçince döndüm gittim hakılısın diyor geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Çınar
Sinyal eksikliği zaten çoğunlukla olan bir durum, ancak geçiş üstünlüğü konusunda şöyle muhteşem bir kural var:

c) Kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretlerle belirlenmemiş ise;
1. Motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara,
2. Motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca, geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

Yani diyor ki, bırakınız geçsinler. Bazen görüyorum mesela bisikletli arkadaşın solundaki araç sinyal veriyor, ama arkadaş kaptırmış geliyor. Hayır işte, sen dur bekle, adam geçsin, sen de sağ salim geç. Bırakın araç önünüze geçsin. Arkadan sıkıştırmaya meyilli gelen varsa fren yapın, yol verin gitsin.

Diğer sinyal hataları için ise çare aksiyon kamera gerçekten. Çünkü aksiyon kamera da yoksa, adam dese ki "ben sinyal vermiştim, bisikletli arkadaş kör noktamda kalmış göremedim", o zaman elinizde kaydı kuydu olmayınca siz suçlu duruma düşeceksiniz. Aksiyon kamerasızlık pişmanlıktır.

@MehmetErtekin

Kanunda yazan aynen bu şekildeymiş gibi tırnak içine almışsınız ama bu sizin yorumunuz. Lütfen 46. maddeyi tekrar okuyun, o zaman haksız olduğunuzu görürsünüz.

• Beğen
Bence bu olay kontrolsüz ve kural dışı şerit değiştirmeye girebilir. Araç arkasından gitmek her zaman sağlıklı değil. Sıkışık olmayan trafikte mesafe korunup gidilir ama sağ şeridin büyük bir bölümünün park nedeniyle işgal edildiği ve araç yoğunluğunun olduğu noktalarda bisikleti en az 1 tonluk iki makinenin arasında sürmek risklidir.

• Beğen
@MehmetErtekin
Açık ve net şekilde yazılmış yasalara karşı tavrınız gerçekten çok eğlenceli. Bu yazdıklarınız sizin için bir anlam ifade edebilir ancak yarın başınıza bir şey geldiğinde, mahkemede bir ciddiyeti yok bunların. Hakime, "ne yapayım arkamdan korna mı çalsınlar" mı diyeceksiniz gerçekten? Tek şeritli yolda giderken arkanızdan araç geliyorsa, bankete yanaşarak araca yol verirsiniz. Bu trafik kanununda yine bliertilmiş bir maddedir, motorsuz taşıt olarak motorlu taşıtlara yol verirsiniz. Sürekli banketten gidemezsiniz.
Yine aynı kanunda bir şeridi iki aracın kullanamayacağı yazar. Yani bir otomobille aynı şeritte yanyana gidemezsiniz. Şeridi paylaş demek, yan yana sürün demek değil. O şeridi kullanma hakkı bisikletlinin de var, birlikte kullanın, onu yolun dışına ittirme, sıkıştırma, taciz etme demektir. Bir şeritte dört tekerlekli bir aracın yanında başka hiçbir araç gidemez. Bu kanunla açık ve nettir.

Yolun en sağından sürmek maddesi tüm taşıt sürücüleri için geçerli. Sizin anlayışınıza göre emniyet şeridinden otomobille gidebilmemiz gerekir. Gidebiliyor muyuz? Yolun en sağı, sağ şerittir. Sğa şeridin sağ ifadesi ise iki tekerlekli araçlar şeritte yanyana gidebileceği için sağ şeridin de sağdaki kısmını ifade eder, banketi ya da emniyet şeridini değil. Banket ya da emniyet şeridi kimsenin yasal sürüş alaanı değildir.

Diğer araçlara oranla sağdan sürmek diye bir ifade yok. Yol şeritlerle ayrılmıştır ve bu şeritler takip edilir.

@furkantrojka

Banket yada emniyet şeridiyle alakalı birşey söylediğimi sanmıyorum mesajlarımda. Yasa dışı bir davranışım da olmadı hiç. Benim anlamadığım nokta hiç mi bir aracın yanından geçmediniz bu güne kadar? Yol verirken de diğer araçla aynı şeritte oluyorsunuz. Yani aslında herkes aynı şekilde sürüyor aynı şekilde kullanıyor şeritleri yolları.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Burası Türkiye her an tedbirli olmamız gerek, ne kadar iyi olursak olalım bir anlık dalgınlık, bir anlık yoldan gözümüzü ayırma geri dönüşü olmayan şeylere yol açabilir. Belki de araç sağa kırmadan önce aynaya baktı da siz kör noktadaydınız sizi göremedi, çoğu insan' nın kanında var hatasını kabul etmemek. Olmuş bitmiş size birşey olmadıysa bu kadar takılmaya gerek yok, sizin için bir tecrübe akıldı kalıcı bir anı olmuş.

• Beğen
Tepkiler: MehmetErtekin
@Murat B.

Ben sadece daha önce okuduğum cyclingtr.com'dan alıntı yapmıştım. Kendim tırnak içine almadım. Trafik kanununda bisikletler ile ilgili maddeleri alıntı yapıp paylaşmışlar. Bu benim yorumum değil.
13dd00ea3bbb3a5c7562632c7952bd58.png

@MehmetErtekin
Yol verirken banket/eminyet şeridine yanaşıp, duruyorsunuz. Bir aracın yanından tabi ki geçtim ancak yavaş giden bir taşıtın sağından geçmedim. Geçmem de. Ya ben de yavaşlarım ya da imkan varsa sollarım. Kanunen de mantıken de yapılması gereken budur.

@MehmetErtekin

Sizin yorumunuz olmasa da başkasının yorumu. Bakın kanunda yazan aynen şu şekilde:

Madde 46 – Karayollarında trafik sağdan akar.
Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler:
a) Araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmek,
b) Şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklemek,
c) Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek,
d) Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli olarak işgal etmemek,
e) İki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet, otomobil,kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek,
Zorundadırlar.
Karayollarının belirli kesimlerinde, bu yollardan faydalanma zorunda olan hayvan sürücüleri, hayvanlarını veya hayvan sürülerini gidiş yönünde yolun en sağından ve en az genişlik işgal ederek ve imkan olduğunda taşıt yolu dışından götürmek zorundadırlar

Yani, madde 46'da bisiklet için özel bir hüküm yok; "motosiklet, otomobil,kamyonet ve otobüs dışındaki" tüm araçlar (trakör, tır, iş makinası, vs.) ile aynı kapsamda. Buna göre geçme (sollama) ve dönme dışında en sağ şeritte gitmek zorunda, geçme ve dönme için diğer şeritleri kullanabilir.

Geçmiş olsun. Size ciddi bir şey olmaması sevindirici.
Ülkemizde insan hayatı pek önemli değil. Trafikte eğer küçük bir araç kullanıyorsanız ya da bisiklet gib motorsuz bir taşıt kullanıyorsanız sizin canınız can değil. Büyük araçları olanlar, ciplere binenler en kıymetli insanlar.
Bu aslında bize başka önemli bir şeyi gösteriyor. Bu ülkede insana değil paraya ve statüye saygı gösteriliyor. İnsana olan bakış açısı değişmedikçe, trafikte bizlere karşı sergilenen küstah tutum ve davranışlar devam edecek.

@Murat B.

Bunu ilk yazan arkadaş cümleyi de yanlış yazmıştı ben onu düzeltmek amacıyla böyle yazıyor diye paylaştım. Sizin benimle derdiniz nedir anlamadım. Ben diyorum ki bisiklet sağdan gider hatta aynı şeritte iki bisiklet yanyana sürebilir. Ama bisiklet araç ile aynı şeritte süremez diye bir madde yok. Varsa onu gösterin. Kanunda bisiklete her şekilde motorlu taşıtlara göre daha esnek maddeler var. Araçlara uygulandığı kadar sert maddeler yok. Motorlu ve motorsuz taşıtlara iki aynı şeymiş gibi davranmayın diyorum. Eğer araba ve bisiklet aynı şey diyorsanız zaten başka diyecek sözüm yok size.

Geri