Scudo Sports

Arabasız Pazar Günleri Nasıl Oluşturulur

soner kalaycıoğlu

Forum Demirbaşı
Tepki
933
İsim
soner
Başlangıç
1968—69
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Klasik
1634332890885-ataraba.jpg

1973 Hollanda ,araba kullanmanın yasak olduğu arabasız pazar günlerinden biri.

Bizde de böyle bir şeyler olur mu? Talep olursa arz yaratılır.Önce toplum isteyecek.Her pazar yüzlerce bisikletli yollara düşecek ki,trafik önlem ala ala bıkacaklar.Sonunda bu pazarı bisikletlilere bırakalım diyecekler.Hiçbir şey savaşmadan hazır kazanılamaz.Bu enerji ve yakıt krizi fırsata dönüşebilirdi.Şimdiye kadar ön hazırlık yapılmış olsaydı, işte bisiklet devriminin tam sırasıydı.Dılarla konuşuyorum,hiçbir şey birikimsiz hazırlıksız olmaz.Niceliksel birikimler,niteliksel değişimlere yol açar.Yaşadığım Ankara'da bu birikimi göremiyorum.İş saatlerinde 1-2 bisikletli anca görülebiliyor.Hafta sonları tek tük gençler.Sanırım yakıtın pahalılaşması yetmiyor.Araba yakıtları ortadan kaybolmalı ki,bisikletli yaşama geçilebilsin.Benimki de hayal kurmaya benziyor.Saygılar,selamlar..

Son düzenleme:
Scudo
Böyle bir şeyin olmasını gönlüm ister lakin biz hem zihniyet yapısı olarak hem de özellikle ekonomik olarak buna hazır değiliz. Çoğumuz vardiyalı ya da pazarları da çalışıyoruz. Çalışma saatlerimiz 10-12 saat üzerinde. Bu yüzden pazar günleri gelişmiş ülkelerdeki gibi tatil günü değil bizim için. Ayrıca o kadar çalıştıktan sonra bisikletle değil de araçla da gezmek isteyen saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.

Yaparsa Reyiz yapar. :ssrtcbya:
Engin ekonomi bilgileri ile yakında dolares 40 olur,benzin 50 olur. O zaman seve seve herkes uyar.Arabasız bırak pazar gününü, arabasız her gün yaşar millet.

Bizim ülkemiz de bisiklet yolundan yürümenin yasak olduğunu bile bile yürüyen insanlar olduğu sürece, bu tarz bir etkinliğin gerçekleşmesi imkansız.

Araba erkeğin gücünü temsil eder. Arabasiz erkeğin erkekliği sorgulanır. Sahil kenarina gider arabasından inmeden ickisini sigarasını içerler. İlk aldığı arabasında ilk gecesini arabada uyuyarak geçiren erkekler oldukca çoktur. Arabası ile dolaştığı zaman kendini dünyanın en çekici, ulaşılmaz insani zanneder. Hatta ölümsüz olduğunu zanneder.
Yakıt fiyatları 50 TL olsa çocuğunun boğazından keser o arabaya biner. Filmlerde pc oyunlarındaki karakter gibidir hiç bir şey onu hızlı olmaktan alıkoyamaz.

Komsu ilçede görev yapan bir memur trafik kazası geçirdi çocuğu vefat etti İl de görev yapan bütün memurlar yardim için para topladılar. Meğer adam devamlı ilçeden ile giderken hız denemeleri yapiyormuş. Toplanan yardımla tekrar araba alıp kaldığı yerden devam etmişti.

Yani kısacası o iş olmaz güzel abim.

Toplumda arabanın markasına, şekline göre zayıf insanlardan karşılık görüyorsun . " Araban karakterinmiş " gibi davranan pek çok insan var. Otomobiller bir tür güç göstergesinin ağa babası .

Çoğu kişi de bunu yenebilmiş durumda. Yakıt fiyatları arttı diye, araçsız pazar saçmalık olur tabi. Çoğu insan pazar gününü araç olmadığı halde, yakıtlar 3 - 4 - 5 - 6 lira iken de bisiklet - doğa yürüyüşü ile geçiriyordu. (Etrafımda gördüklerim)

Arabayı hayatının neresine iliştirdiğinle alakalı bir durum .

• Beğen
Tepkiler: ahmet1914 ve MakRo
Olur mu ya, pazar günü arabaya binilecek, boğaza gidilecek, kahvaltida fotolar storyler cekilecek, instaya atılacak, yoksa nasil ifade edecegiz kendimizi, instagram olmadan nasıl yaşarız?
Güzel düşünmüşsün de bizim o seviyelere ulasmamiz icin minimum bi 200 yil falan daha var. Ayrıca yakit zamlarina da hic guvenme, litresi 150-200 lira da olsa binecek o arabaya. Bisiklete binerse elalem ne der?

Pazar günleri arabaya binilecek ki, sağa sola gidilecek, para harcanacak. AVM olur, kahvaltı mekanları olur, çarşı pazar olur... Önemli olan evden çıkıp para harcanacak herhangi bir yere gidilmeli.
Arabasız bir pazar gününde insancıklar en fazla mahalledeki markete gidebilir. Bir kaç kişi bizim gibi bisiklete biner, harcayacağı en fazla yine marketten ıvır zıvır almak olacaktır.
Kapitalizm ve bundan nemalanan, iş adamları, siyasiler, esnaf vs... bunu istemiyor, hunharca para harcanmalı.
Bu sebeple bu dediğiniz olmaz.
Ama şu olabilirdi, Dünyadaki otomobil ve akaryakıt fiyatlarında ki bu krizin olacağı belliydi, bisiklet ve elektrikli bisiklet talebinin tüm Dünyada artacağı da belliydi.
Bizim kapitalist iş adamları ve bundan rant sağlayacak siyasiler bisikleti çocuk oyuncağı olarak gördükleri için değerlendiremediler. Değerlendirmiş olsalardı, arabasız Pazar gibi ütopik bir şey olmasa da, bisiklet kullananlara fayda sağlayacak başka bir şeyler olabilirdi diye düşünüyorum.

18 yıl önce araba mı vardı :) 18 yıl önce araba yoktu, uçak yoktu, tren yoktu. Siz hangi ülkede yaşıyorsunuz.

:koptum::koptum:
Çayı duvara püskürttüm.İşin kötüsü helal paramla aldığım çay ziyan oldu.Bari en azından reyizin fırlattığı çay olaydı:ckskc:
Gülecek birşey yok 20 yıl önce @mariokaldato dostumla atlarımıza nal çakmak için çok nalbant sırası bekledik hey gidi günler hey.

18 yıl önce araba mı vardı :) 18 yıl önce araba yoktu, uçak yoktu, tren yoktu. Siz hangi ülkede yaşıyorsunuz.
😂😂😂 ben ailemizin fotoğraf albümlerini kurcalayıp babamın ben portakalda vitamin iken ilk aldığı 0 km otomobili ile (1993 Tofaş Doğan SLX) çekilmiş fotoğraflarını telefonuma kaydedelim de bir sokak röportajına yakalanmam durumunda böyle bir soruda kozum olsun 😂😂🤣

Böyle bir şey olacaksa da bence benzin zammıyla olmaz. Okulda bir arkadaş otobüsle 20 dk sürecek olan yolu hergün arabayla geliyor geçenlerde şey diyordu "benzine/mazota zam geldi insanlar yine de arabayı bırakmıyor" :)

Bizim ülkemizde asla ama asla böyle şeyler olmaz/olamaz.Araba bir statü göstergesidir bizim toplumumuzda

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Geri