Scudo Sports

Araba Çarptı

@Ekrem Erten

diyorsunuz ki, zihinsel engelli ya da bir cocuk bu durumda, sofor soluna ya da sagina bakarken arabanin onune ciktiysa, cocuk ya da engelli kisi suclu?

bunun aciklamasi olamaz. akan trafigi kontrol ettikten sonra onune bakmadan gaza basmasi kaza demektir.

• Beğen
Tepkiler: Rıdvan UĞUR
Scudo
@Mehmet Ergene

Geçmiş olsun...

Farkedilmek, kazayı önceden ertelemektir. Kazayı erteleyemiyorsan koruma kıyafetleri hasarı en aza indirmek içindir.

Eğer ki kazadan kaçamıyorsanız olabildiğince az hasar alamak için LÜTFEN akıllı ve bilinçli davranın.

Kask,far,zil,kıyafet,eldiven,gözlük vb. güvenlik ekipmanları hayatınızı kurtarır.
Güzel olmak için kask, hafif kalsın diye far takmamazlık etmeyin. En önemlisi trafik te kullanıyorsanız trafik kurallarına harfiyen uyun. Bisiklet çocuk oyuncağı, hayatınız ise bir kumar olmamalı.

Tekrardan geçmiş olsun. Ama trafikte ters yönden gitmekle büyük hata yapmışsın. Eğer arkanı görmek istersen bu konu ile ilgili kask aynaları var. Onları kullanabilirsiniz ve herzaman farkedilmediğinizi düşünerek hareket edilmeli. Kullandığımız aletler insanlara kolay ve tehlikesiz olabilir ama bana göre gördüklerime göre kullanılan en tehlikeli taşıt olarak görülmelidir.

Motorsiklet kullanan arkadaşlara da aynı konularda dikkat etmelerini ÖNEMLİ rica ediyorum. Cadde de yarış yapmak hele hele gün içinde hiç de güzel olmuyor.

• Beğen
Normal bir sürücü aynı anda iki yöne bakamayacağına göre, sağına baktıktan sonra son olarak sol tarafını kontrol ederek yola çıkacak ve dikkati normal olarak trafiğin aktığı yönde olacaktır. Bu durumda saatte 10-20 km ile ters yönden önüne çıkan bir aracı da, hele ki kamyon ebatlarında değilse, büyük ihtimalle göremeyecektir.

Önemli olan bizim araçları görmemiz değil, en az bir ton ağırlığındaki araçların arasında sinek kadar kalan bizleri, o araçların sürücülerinin görmesidir. Bunu da beklemedikleri yerlerden çıkarak yapamayız.

Her sürücü zaman zaman sağ, sol, arka tarafını, göstergeleri kontrol etmek için, hapşırdığı için gözünü yoldan ayırır. Bu anlarda önlerine atlayıp da fren yapmalarını beklemeyelim. Yasalar önünde haklı olmak hayatımızı kurtarmaz.

Ben de araba kullanıyorum, bisiklet de kullandığım için bu konuda çok hassasım. Ancak trafikte sağ taraftaki bisikletlere mümkün olduğunca uzak geçmeye çalışırken, yeterli mesafe yoksa durup beklerken, ters yönden, birden bire dibimde bitiveren, geceleri hiçbir aydınlatması olmayan bisikletliler kendilerinden çok beni korkutuyor. Araçlarda sağ arkayı gösteren bir ayna var ancak önde araç varken sağ ileriyi gösterebilen bir teçhizat yok. Sağa dönmek için burnunu çıkaran bir araçla sürpriz bir temas işten bile değil.

Trafikte varlığımızın kabul edilmesini istiyorsak virüs gibi boşluklardan ilerlemek yerine trafiğin trafiğin doğal bir parçası gibi, kuralına göre davranmamız gerekir diye düşünüyorum.

Çok uzattım, son bir not; bir arkadaşıma ters yönde bisikletle ilerlerken, nasıl olsa ters yönden araç gelmez diyerek arkasını kontrol etmeden manevra yapması sonucunda kendi gibi ters yönden gelen bir araç çarptı. Neyse ki bir şey olmadı.

• Beğen
Yalnız arkadaşlar şöyle birşey var,
Tamam belki ters yönden gitmek çok akıl karı birşey sayılmaz. Ancak eğer bir tali yoldan anayolagirecekseniz her iki yönüde kontrol etmeniz gerekir. Sonuç olarak yukarıda bir arkadaşımında belirttiği gibi trafiğin hiç bir şekilde parçası olmayan unsurlar var. (Çocuklar, engelliler gibi.) O sırada bir görme engelli kardeşimiz istemeden de olsa oradan geçiyor olabilir. Böyle bir durumda sürekli trafiği karşıdan alan bisikletçiyi suçlamanında bir manası yok artık bence. Bütün tartışma karşı tarafın kurallara uymayacağı ve bisikletçi olarak görevimizin bu kurallara uymayan insanlara göre davranmamız gerektiği üzerine bina ediliyor. Ama ben artık buna isyan ediyorum. Sadece kurallara uymak neden asla yeterli olmuyor bu ülkede.

rıdvan şükür şu mesajını gördüm iyisin hala umarım. ben şu mesajını okuduktan sonra kasksız da töbe çıkmam paylaşımın için sağol tekrar.

• Beğen
Heryerim ağrıyo. Çarpmanın etkisiyle kask sayesinde başıma birşey olmamış olsada boynum çok ağrıyor. Bunun dışında kaburgaların, sırtım çok ağrıyor. Hiç darbe almamış olmasına rağmen göğüs kafesim ağrıyor. Ama bunlar sadece basit ağrılar. Bunları saymazsak aslanlar gibiyim:)

Geçmiş olsun...arkadaşların çoğu yazmış ama tekrarlamakta fayda görüyorum. Çünkü bisiklet kullanıcıları olarak, trafikte önemli bir başka sorumlulukla daha bisiklet sürmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. O da, bir kazaya karışıp canımızın zarara uğraması durumunda, bisiklet kullanmanın can güvenliğimizi riske attığı yönündeki propagandaya daha fazla maruz kalma ihtimalimizin artması...şöyle ki, yakınlarımız can güvenliğimiz için endişe duyanlar, belki doğal ve ülkemiz koşullarında belli oranda haklı olarak, bisiklete binme konusunda sürekli bizleri uyarıyorlar. Ve bisikletle ilgili kazalara vs. daha duyarlı oluyorlar. bir yerde bir şey görse ya da duysalar hemen bu kötü örnekleri bisiklet aleyhine kullanıyorlar. Dolayısıyla güvenli bisiklet kullanma konusunda, bisiklet sporu ve kültürüne karşı bir sorumlulukla da duyarlı olmalıyız diye düşünüyorum.
Trafikte güvenli bisiklet kullanmakla ilgili, bu forumda bir arkadaşımızın yaptığı güzel bir çeviri yazı vardı, okunmasını hararetle öneririm.
trafikte, bizim araçları görebilmemizden önemlisi, motorlu araçların bizi görmesidir. O yüzden mutlaka diğer araçlar gibi olmamız gereken şeritte, sağ şeritte olmalıyız. ayrıca her fırsatta bisikletin de trafikteki diğer araçlar gibi hakları olan bir araç olduğunu söylüyorsak, diğer araçlar gibi kurallara uymalı, o trafik kurallarının bizleri de bağladığını bilmeliyiz.
trafikte görünür olmak için, sahip olduğumuz bütün imkanları kullanmalıyız. görünmesi kolay kıyafetler, ön ve arka ışıklandırmalar, reflektörlü şeritler, kask ışığı, reflektörlü yelek vb. Bu saydıklarımın hepsi, 100 TL'yi geçmiyor.
ayrıca, bir arkadaşımızın yazdığı gibi trafikte kimseyle inatlaşmamalı, kimseye meydan okumamalı ve kimseye bir şeyler öğretmeye kalkmamalıyız. kendimizin ve çevremezidekilerin güvenliğini düşünerek kullanmalıyız. Kask ve eldivenin gerekliliğini söylemeye bile gerek olmadığını gösteren yüzlerce örnek var forumda.
ucuz atlatmışsınız. aslında bir musubetin bin nasihata bedel olduğunu siz daha iyi biliyorsunuz ama bu vesileyle paylaşayım dedim.

üç gündür bana geçmiş olsun dileklerini ileten herkese buradan çooooooooookkkkkk teşekkür ederim arkadaşlar. çok iyisiniz. umarım hiç birimizin başına bir daha böyle şeyler gelmez.

• Beğen
Tepkiler: Emre Yalcinkaya
Çok geçmiş olsun arkadaşım bugün bende rampa aşağı düştüm :) en az 50 ile gidiyordum.Allah'tan kol ve bacaktaki sıyrıklarla atlattım.Benim de başımda kaskım vardı.

Tekrar çok geçmiş olsun sana.

İnsanlar ne kadar kaskı acayip bulsalar da bazen hayat kurtarabiliyor.Aldırmamak lazım.Zamanla onlar da anlayacak kaskın bir gereklilik olduğunu.

• Beğen
Çok geçmiş olsun arkadaşım,kask alışkanlığının olması sevindirici,kazasız belasız günler dilerim.Malatya Bisiklet Topluluğundan çok selamlarımızla...

• Beğen
@Ufuk Yılmaz 45
Ufuk kardeşim sana da ve Rıdvan'a da geçmiş olsun...

Arkadaşlar gerekenleri söylemişler. Ters yönde gitmeme önceliğine ben de katılıyorum. Ama bazen ben de ters yönden gitmeyi daha az riskli olduğu durumlardan dolayı tercih ediyorum. Örneğin Şile yolu üzerinden Altunizade'ye saptığımda sapak sayısı açısından bunu daha doğru buluyorum.

Kazasız pedallamalar...

• Beğen
Geri