Scudo Sports

Araba balatasından fren balatası yapımı

Yigit K.

Aktif Üye
Tepki
91
Bisiklet
Salcano
Herkese merhaba daha önce konusu açıldı mı bilmiyorum fakat Google üzerinden aradığımda daha önce böyle bir konu olmadığını gördüm ve merak ettiğimden açmak istedim.

Öncekile merak ettiğim şey şu bir sürü arabanın fren balatası bittiğinde değişme gidiyor ve büyük ihtimalle o balataların çoğu çöpe gidiyor. Benimde aklıma bir fikir geldi fakat uygunanabilir mi bilmiyorum eğer uygulanırsa bedavaya çıkma balata bulup yapabiliriz. Uygulanmasıda şöyle, bulduğumuz fren balatasını heryerinden bir bisiklet fren balatası kadar kestiriyoruz tahminimce 3-4 çift balata çıkabilir bu balataları bir şekilde demir kısımdan ayırıyoruz ve saf balata elde ediyoruz sonra bunları uygunca biçimlendirip kendi bitmiş balatamızı iyice zımparalayak 502 yardımıyla yapıştırıyoruz. Deneyen arkadaş varsa bu konu altından konuşalım

Scudo
Herşeyin yolunda gittiğini varsayalım. 60 km.hızla yokuş aşağı giderken, 502 dediğin o yapıştırıcı balatalara binecek devasa yükü tutabilecek mi peki?
Yanlış anlamanı istemem fakat gereksiz ve riskli bir uygulama bu düşündüğün şey.

@Aytaç DİREK sadece örnek verdim dahada güçlü şeyler bulunabilir hatta balataların gerçek yapıştırıcısıda bulunabilir

O balatalar perçinlenerek birleştiriliyor..
Hadi perçinlediniz diyelim kullandığınız balata ömrünü bitirmiş bir balata işinize yaramaz. sıfır aldınız diyelim onu yerinden sökerken asbeste maruz kalacaksınız. Sonuç kanser

Ben mekanik disk frenime motosiklet balatasından yapmıştım. İlgilenenlere resim atarım.

• Beğen
Tepkiler: Falkee
Valla ona uğraşacak zamanım ve aletlere verecek paramda varsa giderim sıfırından balatayı takar bisikletimle gezerim :D

Yenilikçi ve üretici bir fikir olduğu için mükemmel bir konu olarak görüyorum. Uygulanabilirliği tartışmalı fakat tüketim karşıtı, geri dönüşümlü her ihtimal değerlendirilmeli. Eleştirileri de dikkate almalı.

Bitmiş dediginiz balata az kaldığı için değiştiriliyor, güvenlik şeridi gibi bisey var balata oraya kadar azaldiysa ses yapıyor değişmesi gerektiği mesajı veriyor, eski balatalarda evet asbest içeriği vardi ama artik yok diye biliyorum asbestlilerin ömrü uzun oluyodu hatta ama çevreye zararlıydı. Yani olmaz diye birşey yok bence çöpe atılacak balataya para da istemezler diye düşünüyorum. Sadece fren balatasi değil debrijay balatasi da iş görebilir
Edit: sadece mantık yürütüyorum daha uzun ömürlü olabilir ama buna karşın arabalardaki disk ile bisikletlerdeki diskler malzeme olarak farklıysa o balata bisiklet diskini bozabilir.

Bendede sıfır balata var fakat aslında yaklaşmak istediğim konu çok farklıydı. Sadece küçücük bir balata için bile yaklaşık 30-40 lira isteniyor ki bu hiç yoktan 3 4 ayda tekrar eden bir masraf benim konuyu açarkenki düşüncem bitmiş araba balatalarını tekrar geri dönüştürerek kullanmak böylece hem doğayı kendi çapımızda koruruz hemde el becerimizi geliştiririz ve eğer hiç bugüne kadar denenmediysede bir ilke imza atarız neden olmasın? :)

Bence sen çıkma bi kamyon lastiği bul sorunun tümden çözülür kilolu yada kondisyon falan yapmak istiyorsan süper olur

@mariokaldato aşırı sağlam olur. Bence o kadar sağlam olmasına gerek yok, falım sakızı iyice çiğneyip onla yapıştırsak kafi.

Hepsini yapabilirsinizde balatayı yerinden sökemezsiniz gibi geliyor.

her şeyimi kendim yapmaya çalışırım, ancak fren gibi hayati öneme sahip bir konuda kesinlikle elimi sürmem, arkadaşın dediği gibi risk almaya gerek yok, kaldıki çok sık ta balata değiştirmiyoruz. güvenlik her şeyden önce gelir.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Frene yaptığım en riskli hareket:

Telin geçtiği borunun ucu kopmuştu. Ben de kornişlerde kullanılan dübele tel hortumunu soktum, kornişi de hortum yuvasına oturttum. Eskisinden sağlam oldu aslında :D

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@dodurgalı_06 calisir..devam..ama cabuk kenar erimesi olur gibime geliyor.

Balata isine gelecek olursak yanilmiyorsam sifir balatada 2,,3 mm lik bir et kalinligi var..bunu tutturabilmek cok zor..ayrica metal govdeye yapistirmak ozel bir teknik ve presleme gerektirir.nasil bir yapistirici kullaniliyor bilmiyorum..epoksi felanmi acaba.

Mükemmel bir konu . Uzun zamandır bende düşünüyordum böyle bişi yapmayı. Fakat ''Günün videosu '' , ''Günün özlü sözleri '' gibi forumun bel kemiği olan demirbaş , eğitici ve öğretici konular varken bende bu konu ile ilgili başlık açıp forumu kirletmek istemedim. Peki naptım . Başladım tek tek tüm forumun konularını okumaya . Ne kadar şanslıyım ki üyeliğimin 1 senesi dolmuşken bu konuya rast geldim ve 1 senelik uğraşım sonucu bu bilgilere ulaşabildim. Şimdi Tolga neden herhangi bir başlığa yazıp sorunun cevabını hemen öğrenmedin dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü soru odaklı konularda 2 satır cevap yazmayan arkadaşlar , forumun tartışmalı konularında birbirlerine üstün gelmek için yarım sayfalık yeri geldiğinde 1 sayfalık uzun uzun yazılar yazdıkları için meşgul olabilirlerdi. Veyahut cevabı yine 2 satır olan bir soru için yarım sayfalık içinde nutuklar barındıran bir yazıya maruz kalabilirdim. Velhasıl kelam bu riskleri göze almadım. Şu an forumdaşımız Hami bulut'tan beğeni almışçasına çok mutlu ve mesudum. Fark ettiğiniz gibi bir çok şey yazdım fakat yine konuyla alakalı fikir , görüş belirtmedim. Olsun hiç önemli değil. Bu süreçleri atlatan herkes bilgiye rahatça ulaşabilir.

• Hahaha
Tepkiler: Hami Bulut
Geri