Scudo Sports

Antreman öncesi, sırası ve sonrası beslenme

@Oguz_

ben bisiklete binmenin yanında çok daha fazla yüzüyorum haftada 3 gün halı saha da maç yapıyorum, spor yapmadan önce ki gün ve spor yaptıktan sonra ve mola sırasında protein takviyesi yapıyorum, harcadığım kalorinin hesabı yok normal beslensem sanırım bir deri bir kemik kalırım bazılarının dediği gibi makarna pilav et tavuk az yesem şekerim düşer bayılır kalırım sanırım, eve gelince ne bulursam götürüyorum 5 tabak da yesem doymuyorum doymadan sofradan kalkıyorum...

bu arada haftada 3 tane trabzon ekmeği yerim 1 tanesi marketlerde satılan 200 gramlık ekmekten 4 kat daha ağır

buna rağmen yağ oranım sınırda %6 civarı

Scudo
@Ali Uzel

Kıtap ben de olmasa ınanırdım da maalesef ıkı sayfasında bır spor yazmıyor ve arka kapagında da bır tane spor kelımesı yok .(link)

@Ali Uzel

Yazımı tekrar inceledim de, spor yapmayın diyor gibi bir ibare kullanmamışım. Evet hoca spor yapın diyor. Neredeyse her bölümde var. Kitapta tarif ettiği "sabah 1 saatlik yürüyüş" şeklindeki spora, verdiği tavsiyeler gayet uyumlu. Enerji ihtiyacı ve bunu sağlayacak besinlerin dengesi gaet kıvamında. Ancak 1 saatlik yürüyüşte harcanacak efor ve kalori ile, aynı yada daha uzun süreli -ki bu forumda hep daha uzun süreli sürüşler çerçevesinde konuşuluyor- bisiklet sürüşündeki harcanacak efor ve kalori aynıdır diyorsanız saygı duyarım. Ama ben öyle olmadığını düşünüyor, biliyor ve yaşayarak bizzat görüyorum.

Yazımda sizin başka konulardaki değerli fikirlerinizi de merak etmiş olduğumu ve yardımcı olmanızı rica etmiştim ama sanırım gözünüzden kaçtı, yahut yazmaya zamanınız yok :) (Zehir kavramı - yüksek efor sarfeden sporculara yönelik tavsiyelerinin olduğu kitap/bölüm vb)

Yine de teşekkür ederim. Hatırlatmış oldunuz Karatay hocanın neredeyse her sayfada spor yapın diye yazdığını :)

Spor iyidir :)

• Beğen
Tepkiler: Serdar Unalan
@Ali Uzel

Gündüz programlarında orta yaş ve üstü, özellikle kilolu, diyabet problemi olan vs. insanlarımızın sorularını cevaplayan ve onlara yönelik sağlık/beslenme önerileri veren bir doktorun bahsettiği spor muhtemelen 100+ km, 1.500 metre kazanımlı bir performans sürüşüdür bence de. Evet.

@ebubekir sözbir

Bence konuyu dağıtmayalım:) Var ya da yok olması farketmez (ben fazlaca var diye hatırlıyorum, yukarda da yazdım) Hiçbir tıp adamı zaten spor yapmayın demez. Kitapta yazsa da yazmasa da yapılmasını söyler. Ancak konumuz spor yapın deyip demediğinden ziyade, yüksek eforlu spor yapanların beslenmesine yönelik tavsiyleri ve bu kişilerin karbonhidrat alıp almamasına yönelik düşünceleri.

Neyse, ben aksine yönelik bir kaynak bulana kadar, yüksek eforlu sporlardan önce, gerekli olduğu kadar ve uygun şekilde karbonhidratı almaya devam edeceğim. Soranlara da tavsiye edeceğim. Spor yapacağız derken vücudu haşat etmenin anlamı yok. :)

Ali bey bu forumdaki pek çok performans bisikletçisi ben de dahil olmak üzere sizin dediğiniz gibi şekeri çok az kullanıyordur.Çünkü kilo almak istemez yokuşları daha iyi çıkmak ister.Hepside kuru adamlardır,kıçlarında don durmaz:).Antrenman dışı günlerde izinizdeyiz ne dersen yaparız.Pedal gününde ordinaryus olsan dinlemeyiz veririz kendimizi k.h'ın kralına.Ha bu arada zannetmeyin beni performansçı,kıyısından bulaşmışız.

@AykutÇ.

Bende zaten "spor yapmayın diyor" dediğini yazmadın. "Spor yapmayan Türk Vatandaşı için yazmış" demişsin. Ona cevap verdim.
Kelime oyunları ile bir yere varmak zor.

@özcan yılmaz

Performans bisikletçileri ne yiyeceklerini biliyor. Performans bisikletçileri zaten yüksek glisemik indeksli beslenmenin zararlarını da biliyor. Performans bisikletçisi olmayıp bir takım beslenme reçeteleri konusunda ısrar edenlere yazıyorum. Performans bisikletçiliği adı altında kendilerini karbonhidrata boğanlara yazıyorum.

@Ali Uzel
Sız bogmuyorsanız 5 6 yumurtayla bır 150 kılometre yapında gorelım .Bu kadar korkmayın

@Ali Uzel

Evet. Haklısınız :) Tıpkı koca yazıdan ve size sorulmuş olan sorular olduğu halde aradan cımbızla cümle seçerek konuyu farklı yere çekmeniz gibi :) Kendi adıma özür dilerim eksik ifade kullanıp yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğim için.

Neyse sanırım cevabını merak ettiğim sorular için sizin değerli bilgilerinizi edinemeyeceğim. Okumaya devam. Belki diğer kitaplarda bulurum cevabı. Yahut fizyoloji ve özellikle spor fizyolojisine dair referans kitaplarda.

• Beğen
Arkadaşlar uğraşmayın, salın. Savunulan eksik beslenme şeklinin bu gibi sonuçları olacak illa ki. Ne güzel demiş Mevlana; "Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır."

Şimdi buna da "Ha işte insanın kendini bilmesi ne güzel" falan gibi bir kontra gelir.

Konunun başında mısırımı frigomu aldım izliyorum yazan arkadaşlar haklıymış gerçekten. Ha ama onlar da şekerli bak, yemeyin sakın. Önünüzde dursun.

@AykutÇ.

Cımbızla çekilmesini istemiyorsanız cımbızla çekilmeye müsait ifadeler kullanmayın.

@Ali Uzel

Bundan sonra bu noktaya dikkat edeceğim merak etmeyin. Merak ettiğim nokta ise, size açık açık sorulmuş olan sorulara cevap alabilmemiz için ne yapmamız gerekiyor acaba ? :)

Ben hala şu kıymanın yağı ile makarnanın zehir olmasını ve kıymetli Karatay hocamın sporcu beslenmesinde karbonhidratın rolüne dair düşüncelerini merak ediyorum da.

"Bu arada Ali bey, kıymanın yağı ile makarnanın birleşince zehir olması kavramını tam olarak anlayamadım. Zehir kelimesi ile kastettiğiniz madde/metabolik yolak nedir acaba?"

"Bu doğrultudaki fikirlerinizi, veya varsa Karatay hocanın kitapları arasında "Sporcu beslenmesinde karbonhidratın yeri" temalı bir bölüm, kaynak gösterirseniz sevinirim."

"Yazımda sizin başka konulardaki değerli fikirlerinizi de merak etmiş olduğumu ve yardımcı olmanızı rica etmiştim ama sanırım gözünüzden kaçtı, yahut yazmaya zamanınız yok (Zehir kavramı - yüksek efor sarfeden sporculara yönelik tavsiyelerinin olduğu kitap/bölüm vb)"

...gibi cümleler kullanmışım önceki mesajlarımda. Belki gözünüzden kaçtı. Son kez soracağım. Bu konularda bizi aydınlatır mısınız? Ya da aydınlanabilmemiz adına kaynak kitap ismi verebilir misiniz? Cidden merak ediyorum bu kaynakları. Zevkle alıp okuyacağım.

Cevaplamayacaksanız da belirtirsiniz sevinirim. Hürmetler...

• Beğen
Kıymanın yağı ile makarna meselesini anlatayım.

Yağ ile şeker karşılaştığı zaman (şeker makarnada var): şeker molekülleri yağı okside ederek bozuyor ve damarlar başta olmak üzere bir çok yere zarar veriyor. Yağ tek başına faydalı ama şeker molekülü ile temas etmiş yağ zararlı hale dönüyor.

Bizim Türk usulü beslenmede et yemekleri yanında çoğunluka pilav veya makarna vardır. Bir de bunları ekmekle yeriz. Ekmekler de çok şekerli. Bu karışım gayet zararlı bir karışım.

@Ali Uzel

Anladım. Teşekkür ederim. Bu konuyu bir araştıracağım bakalım. Dedikleriniz doğru ise çözüm protein içerikli besin ile karbonhidrat içerikli besini farklı zamanlarda, tercihen en 2 saat aradan sonra almak.

Oksidatif maddeler damar duvarlarına son derece zararlıdır muhakkak. Karbonhidrat ile protein yahut proteinin yıkım ürünü olan aminoasitlerin hangi biyokimyasal yolakta ne şekilde bir oksidan madde oluşturduğuna (tabi oluşturuyor ise) bakmak lazım. En yakın zamanda bakıp, sonucu burada paylaşacağım inşallah.

Pilavın, hele ki pirinç pilavının glisemik indeksi 100-110 arası. Saf glikozdan bile fazla yani. Daha pilavı kaşığa aldığında bile pankreas vücuda muazzam insülin pompalar desek yeridir. Yemeklerle veraber veya ayrı olarak her türlü pirinç pilavı yenmesine ben de karşıyım. Ama nefisimi susturmak adına ayda yılda 1-2 defa bol yoğurtla (glisemik indeksi düşürmek adına) yerim.

Ama aynı şeyleri makarna için söyleyemem. Gerekçeleri zaten fazlasıyla yazdım yukarda. Aksine dair tıbbi bilgi bulursam zevkle paylaşır ve hatamı düzeltirim.

Ekmek konusunda ise; fırınlardaki beyaz ekmek olarak satılan madde son derece zararlı. Pilav gibi aşağı yukarı. Ekmeğin evde yapılmasını tavsiye ederim. Ekmek makinesi alıp (60 TL'ye aldım geçen sene ve birçok gereksiz bisiklet ekipmanından daha faydalı bir alet), ununu, tahılını vs doğalından, esmerinden bulup evde yapılan ekmek ile o beyaz ekmeği aynı kefeye koymamak gerekir. O şekilde yapılan bir ekmek zaten miktar olarak beyaz ekmekle doyulan miktarın 3te1i ile bile doyurup gerekli enerjiyi veriyor. 1 kere pişirdiğimizde, 4 kişilik bir aileye 3-4 gün rahat yetiyor.

Netice itibari ile, yüksek performanslı bir spor öncesi usulüne uygun şekilde makarna yemenin sakıncası olmadığını düşünüyorum. Makarna vb karbonhidrat ile et vb proteinlerin aynı anda yenmesi durumunda bir sakınca olup olmadığını, ne gibi oksidan maddelerin salgılanmasına sebebiyet verdiğini, veyahut vermediğini araştıracağım. Teşekkür ederim cevaplarınız için.

• Beğen
@Ali Uzel

'Yazdıkların baştan sona yanlış. Dayanaksız.'

@AykutÇ.

Tecrübemle diyorum ki ekmeğin de her şekli zararlı. Tam buğday ekmeği dahi zararlı çünkü kendiniz de yapsanız içindeki şeker oranı çok yüksek. Karatay'ın kitabını tepki ile değil inanarak okuyun. Uygulamak veya uygulamamak size kalmış. Karatay gibi doktorlar yazdıkları kitaplarda bilimsel araştırmaların sonuçlarını yazıyorlar. Kendi "düşündükleri" şeyleri yazmıyorlar.

Ayrıca unlu mamullerdeki gluten konusuna girip daha fazla kafa karıştırmak istemiyorum.

@Ali Uzel
Yanlış anlamazsanız bir şey soracağım; ölmemeye oynuyorsanız "ki öyle bir şey yaptığınızı düşünmüyorum" çok yanlış yoldasınız. Bunu o kitapta bulamazsınız mesela. Sağlıklı beslenmek iyidir, lakin sağlıklı beslenirken insan kendi ruh halini fazlaca sıkıntıya sokmamalıdır. Sizin burada yapmış olduğunuz tespitler hayatınızın büyük bir bölümünü Karatay ve onun doktrinleriyle doldurduğunuzu gösterir gibi. Bence vücudunuzun sağlığına dikkat ederken ruh sağlığınızı bir kenara bırakmayın.

Sultan Süleyman'a kalmadı böyle hiçbir kitap yazmaz ...

@Berk Karaca

6 yıl kesintisiz biniş , 2008 öncesi 2000-2008 arası 2 bisiklet eskittim bir adet gıant atx serisi 840,birde citybike salcano 28-
2000-2008 arası aşırı yoğun olmasa bile binmişliğim vardır,2000-2014 arası 14 senenin yalnış beslenmenin etkileri olsa idi doktor muayenesinde belli olur idi,iki farklı doktorda çek-up yaptırdım.

@Kudret Kurtcebe

Kudret bey, sağlık konu olduğu zaman herşey bir "ihtimaldir". Ömrü boyunca sigara içip hiçbir hastalığa yakalanmadan ölenler de var. Neyin zararlı olup neyin olmadığını bilirsek kendimizi ona göre ayarlayabiliriz. Önemli olan bilmektir.

Dayım çok fazla tatlı yiyen bir insandı. Hergün muhahhak tatlı yerdi. Hayatı boyunca hasta olmadı ve ileri bir yaşta aniden vefat etti. Ama bu şekerin zararsız olduğunu da anlatmaya yetmiyor.

Geri