Scudo Sports

Antalya'dan güllük dağı termessos milli parkına pedalladık (rakım: 1050 metre)

cagdascaneroglu

Daimi Üye
Tepki
1.013
İsim
Çağdaş Can
Bisiklet
Salcano
Alışkanlık haline geliyormuş doğayla buluşmak. İlk başta rota araştırmaları başlıyor, sonra her haftasonu yaptığımız alışveriş merkezi gezme ve şehir içindeki kalabalık dinlenme noktalarımız değişmeye başlıyormuş. Doğa ile tanıştıkça; satın alma alışkanlıklarımız farklılaşıyor, yaşadığımız hayatta ki konfor beklentimiz azalıyor, şehirde sıradan yaptığımız aktiviteler doğada daha bir keyifli hale geliyormuş. Kalabalık bir kahveci de kahveni içmek yerine, kamp ocağında yapılan bir türk kahvesini; bir gün gölün kıyısında, bir gün dağın tepesinde üstelik yaşanılan koca şehire, onca kalabalığa tepeden bakarken içmek insanı daha bir aydınlatıyor, sorunların sadece şuan gözlerinin önünde yer alan şehirde ne kadar da küçük kaldığını farketmeni sağlıyormuş... Bisiklet doğa ile insanı buluşturan, o aradaki köprüyü kuran bir araçmış. Her anı hissetmeni, yavaşlatmanı ve algılamanı kolaylaştıran bir dostmuş insana... :)

12311352_10154061490404181_186924615_o.jpg

1540548_10154022435279181_8119984428091375959_o.jpg

12874670_10154061490514181_857187830_o.jpg

Yeliz ile birlikte bir Antalya ve çevresinde bir çok turumuz oldu. (Antalya'dan, Olimpos'a,
Doyran'a,Gökdereye, Kemer'e vs.) Okumak isteyen arkadaşlar aşağıda ki linklerden bu tur yazılarına da göz atabilirler.

(ANTALYA-KEMER-OLİMPOS GEZİSİ KAMPLI) Antalya'dan Olimpos'a Sevgi(!) ile Pedallıyoruz...

(DOYRAN GEZİSİ) Antalya'dan Doyran'a Sevgi(!) ile Pedalladık...

Hafta içi yoğun çalışma zamanından sonra hafta sonu dinlenme fırsatları yaratmak önemli, herkes için dinlenme farkı birşeyi ifade etsede biz bisiklet sevenler yorulmayı dinlenmek olarak benimsemiş bulunmaktayız. :) 12.Mart Cumartesi akşamından alınan bir karar sonrasında Pazar sabahı Antalya'dan Termessos Milli Parkına doğru pedallamaya karar verdik. Bu turu daha öncesinden ben 1 defa yapmıştım. Rotanın güzelliğine doyamamış olsam ki Yeliz'e de anlattıktan sonra 1.5 yıl sonra birlikte gitmeye karar verdik. Tur süresi boyunca gidiş dönüş 75 km yol yapacağız ve 900 metre rakıma kadar bisikletlerimizi sürüp yaklaşık 3 km boyunca trekking yaparak 1050 metreye kadar tırmanacağız. Yeliz için bu turun önemi bisiklet ile tırmandığı maksimum rakım rekorunu kıracak olmasıydı. Biraz endişe ve keyifle yola çıktık. :)

SJCM0331.jpg

Bu bölgeyi bilenler eğer Isparta istikametine gidecekseniz, ilk başta Kepez rampasını aşmanız gerekmektedir. Yol güzel olmasına rağmen emniyet şeridi dardır ve araçlar hızlı seyreder. Rampanın bitiminde rakım olarak 210 metreleri görürsünüz. Yukarıda ki de rampayı çıkarken ki bir fotoğraf...

SJCM0356.jpg

Rampanın tam ortasına geldiğimizde Yeliz dur şurda oturalım, dinlenelim diyor :) 2-3 dakikalık bir su molasından sonra yolumuza devam ediyoruz.

SJCM0359.jpg

Rampa bittikten sonraki bölge Güllük Dağı Termessos Milli Parkı girişine kadar hafif eğimli düz sayılabilecek bir bölge. Yol güzel ve hızlı bir şekilde yol alıyoruz.

SJCM0370.jpg

SJCM0374.jpg

Bu bölgenin ismi Düzlerçamı diye geçiyor. Yaban hayat hala buralarda var olur durumda. Yanlış, yasak avlanmaların ve bilinçsiz insanların önüne geçilebilirse devam eder umarım...

SJCM0397.jpg

12722481_10154061412214181_174036821_o.jpg

Genişletilmiş bir orman yolu !

SJCM0418.jpg

SJCM0420.jpg

Evet, 26. km'nin sonunda yolun sol tarafında böyle bir yazıyla karşılaşıyorsunuz. Hava biraz bulutlu... Yağmurun olma ihtimali biraz düşündürse de devam ediyoruz. Buradan sonra 9 km boyunca sürecek %10 ile %14 arası eğimlerle Güllük Dağı zirvelerine doğru tırmanışımız başlıyor. İçeriye girerken müze kartımız sayesinde ücretsiz geçiş yapabiliyoruz.

SJCM0433.jpg

SJCM0426.jpg

Yolun gözünüzün önünde kıvrılarak uzaması ve yükseldikçe gördüğünüz manzaralar tur keyifli yaparken, ara ara dinlenip su molası ve meyve molası vermeyi ihmal etmiyoruz :)

SJCM0453.jpg

Bu yola "KralYolu" diyorlarmış. Nede olsa zamanında Büyük İskender'in bile feth edemediği bir şehir Termessos...

SJCM0460.jpg

Rakım 500 metreleri gördüğünde Yeliz kendi rekorunu kırmış oluyor ve haliyle zeybek havası eşliğinde kutlamalara başlıyor :):) En yüksek rakımı Antalya-Olimpos arasında ki kamplı turumuzda görmüştü. O zamanlar kendi ifadesine göre sürünerek çıktığı 480 metre rakımlar artık onun için bir hiçmiş :) Kesinlikle bu turun en büyük amacı Yeliz'in turdaki eğim ve psikolojik eşik barajını 900 metrelere taşıyacak olmasıydı. Bu ileride yapacağımız uzun soluklu turlarda ona bir limit mesafe olacaktı...

SJCM0456.jpg

Haydi bisikletlerimize binelim daha yükseğe derken bisikletlere zıplayarak koşuyordu. Ta ki... :)

12325698_10154061412229181_2128163032_o.jpg

Yolların "Z" şekline dönüştüğü ve eğimlerin yükseldiği anlara kadar :) Evet yolun son 3 km'sini zikzak çizen tırmanışlar yaparak tamamlamanız gerekiyor.

SJCM0511.jpg

Evet sonunda Termessos'un antik kent giriş kısmına ulaşıyoruz. Bulduğumuz bir bankta yemeklerimizi ve içeceklerimizi miğdemize gönderip, keyfimizi daha çok yerine getiriyoruz. Çünkü bundan sonra bisikletleri burada bırakarak 1050 metre rakıma 3 km'lik bir yürüyüş yapacağız...

Molamızın timelapse çekimi...

SJCM0527.jpg

Patika yollardan tepeye doğru çok keyifli bir tırmanış parkuru başlıyor.

SJCM0537.jpg

Yürüyerek tırmanışın yorucu olmayacağını düşünürken, ara ara mola veriyoruz. Bisikletle sarfettiğimiz efordan sonra tırmanış biraz yoruyor. :)

12873657_10154061411774181_1532127282_o.jpg

Tepeye çıktıkça güneş yüzünü gösteriyor. En tepede Antalya manzarasının da göründüğü bir amfi tiyatro bulunmakta.

12874109_10154061412234181_1163822796_o.jpg

Evet, rakım 1048 metreleri gösteriyor artık :)

12443441_10154061412289181_997178307_o.jpg

Amfi tiyatroya vardığımızda fotoğraf çekilmek ve dinlenmek için kendimize süre veriyoruz. Yarım saatlik bir dinlenme ve "vayy be zamanında buralarda insanlar yaşarmış, gösteriler düzenlenirmiş :) " muhabbeti ve girişte aldığımız bilgilendirme yazılarını okuduktan sonra geri dönüş başlıyor... (Tarihi kent gerçekten büyük bir yer heryerini gezmemize rağmen fotoğraflarını çekmiyorum...)

SJCM0594.jpg

Bisikletlerimizi bıraktığımız yere geri dönerek, ören yeri tabelasında son bir hatıra fotoğrafı veriyoruz. :)

SJCM0820.jpg

12874512_10154061412179181_1859691141_o.jpg

Çektiğin tüm acıların karşılığıdır çıkılan yokuştan bisikletle geri inmek... Gün batıyor, ılık bir meltem esiyor :) karanlığa kalmamak için pedallıyoruz. Bu noktadan sonra eve varana kadar fotoğraf çekmiyorum...

Aşağıda tur verilerimi yazan "Runtastic Pro" uygulamasıyla kaydettiğim bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

Umuyorum ki okumaktan keyif almışsınızdır. :)

Herkese mutlu ve sağlıklı günlerde pedallamalar...

12499566_10154061742204181_1904382154_o.jpg

12325516_10154061742094181_474609519_o.jpg

Dosyalar

• SJCM0514.jpg
    SJCM0514.jpg
    215,3 KB · Okunma: 35
Scudo
Güzel bir tur olmuş, ayaklarınıza sağlık. Yürüyüş patikasının uzunluğu ne kadar? Bisiklet için uygun mu ve yasal bir engel var mı?

• Beğen
Tepkiler: cagdascaneroglu
Yine şahane bir tur, derli toplu içten bir anlatım, samimiyetiniz kelimelerinize yansıyor, nice kazasız belasız turlar olsun :) Alanya tarafına yolunuz düşerse mutlaka haberleşelim zira Antalya taraflarında bir turda mutlaka aklımızda olacaksınız, sevgiler.

yasal zorluk yok o güzargahta yer yer bozuk yollar var doyrana varmadan önce

• Beğen
Kardeşim ilk anlattığın o düşüncelerin farkına varınca insanın evrene bakış açısı değişiyor.

• Beğen
@ömer mahmut erdoğpan
Teşekkürler, yürüyüş rotasına bisikletiniz elinizde çıkabilirsiniz. Sanırım ki böyle yasal bir sınırlama yok.

@ÖmerMurat
Teşekkür ederim güzel yorumun için.:) Tabi ki Antalya'ya geldiğinde buradan ulaşmanı bekliyorum, bir plan yaparız. Alanya taraflarına gelirsek aklımızdasın.

@Osman D. @ekren gökhan Teşekkürler yorumlarınız için... Nicesi sizlere...

çok geniş açılı çekim olmuş
balık gözü etkisi fotolarda çok kötü etki yaratmış
gezi güzel

Ne söylenebilir ki muhteşem.

yine güzel bir gezi ve anlatım olmuş,daha nicelerine inşallah @cagdascaneroglu kardeşim.Ayrıca Doyran göleti gezini de okudum,güzel bir gölet,etrafını da turlamanı tavsiye ederim ve gölete yaklaşırken çıktığın rampanın sol tarafından içeriye bir yol giriyor o yolun devamın da dere kenarına geliyorsun ve ilerisinde de küçük şelaleler.Son olarak Doyran göletinin şehire yakınlığı ve güzelliğinden bahsetmişken sana bir gölet daha tavsiye edeyim;belki keşfetmişsindir bilmiyorum ama Ekşili göleti var yine şehir merkezine yakın bisikletle rahat gidip gelebileceğin ve yollarının çok güzel olduğu köylerden geçtiğin,kent ormanı kepez rampasından sonrası yolu düz olan çok daha güzel ve büyük bir gölet,en kısa zaman da görmeni tavsiye ederim,yollarını ve göleti çok seveceksin eminim.

Dosyalar

• IMAG0633.jpg
    IMAG0633.jpg
    185,3 KB · Okunma: 8
1000 metre rakımda bile arka fonda araba görünce hay dedim :) benim kadar arabalardan nefret eden bi insan yoktur herhalde. fotoğraf ve yazılarınızı keyifle okudum inceledim. güzel günleriniz bol olsun

• Beğen
Tepkiler: E.Balkan
Antalya'da çoğu ören yerlerini ARABAYLA gezmiş olmama rağmen, Termessos'u gezmemiştim. Güzel bir tur olmuş. Tebrikler. Belki bende bisikletle çıkarım, ama çok rampa var.

Termessos içinde ya da civarında kamp yapılabilecek (ücretli ya da ücretsiz) alan var mı? Bu yaz benim de yolum düşebilir. Daha doğrusu, bu konuyu ve fotoğrafları gördükten sonra rotama dahil edebilirim burayı da.

Super olmus. Benim merak ettigim yola yayan devam etmeden evel biskeletleri alenen yol kenarina mi koydun yoksa zulaladin mi dostum? :D

• Beğen
Tepkiler: DKN
Tek kelimeyle harika! Zevkle okuyup keyifle baktım fotoğraflara :) Gerçekten çok iyi bir tur olmuş.

Termessos candır birgün oralarda beraber pedallamak dileği ile arşivimden benden de birkaç resim naçizane :)

220.jpg 221.jpg 233.jpg 234.jpg 237.jpg 240.jpg 246.jpg 259.jpg 261.jpg 264.jpg 268.jpg 269.jpg 276.jpg 279.jpg 283.jpg 284.jpg 290.jpg 298.jpg 302.jpg 303.jpg 310.jpg 312.jpg 315.jpg 319.jpg 322.jpg 330.jpg

Çağdaş hocam ben de dahil olmak üzere forum üyesi arkadaşları alıp Termesos'a götürüp, heyecanınızı ve neşenizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Birlikte de bir tura katılmak isterim daha önce de dediğim gibi.
Selamlar, esen kalın.

Bütan-propanda kahve keyfi enfes doğrusu.Resimler ve anlatım yine ayrı bir güzel.Sayende yeni yerler öğrenmiş oluyorum.Tekrardan yüreğine ve ayaklarınıza sağlık.

Geri