Standartlar konusuna şöyle cevap veriyim, inşaat mühendisiyim ve karayollarının bir kaç yönetmeliği dışında tüm yol yapım standartlarını abd ve avrupadan alıp kullanıyoruz. Bütün yaptığımız test ve planlamalar bu ülkelerin standartlarına göre yapılıyor. Yani ana ulaşım amaçlı yollarımızın dahi ülkemizde doğru düzgün standartı yok. Bu yüzden ülkemizde bisiklet yolu vs standartı olmasını beklemiyorum. Yanlış hatırlamıyorsam Avrupa devletlerinin genel bir standartı oluyor ve ülkeler kendi ülkelerinde uygulanabilir şekilde düzenliyor. Ülke ülke ve hatta bölge bölge uygulanış şekli değişmekle birlikte ana çerçeve aynı kalıyor.
Engeller konusuna gelirsek, bisikletin en önemli organı frenlerdir. Yaya ve bisiklet yolları arasında kalan yeşil alanın sulama sistemi bisiklet yolunu suluyor (Bu sulama sistemi 1 yıldır aslında bu bölgeyi suluyor. Daha önce bu kısımda park eden araçları suluyordu). Islak yolda frenlerimiz ne kadar iyi olursa olsun fren performansı düşüyor. Bu açık ve net. Fren performansının düşmesi fren mesafesinin uzamasına sebep olur ve güvenliği azaltır. Freniniz tutmadığında çarpmamak için şerit değiştirmeye çalışabilir ve kaza yapabilirsiniz.
Benim tek bir beklentim var. Yaptığın işi iyi yapacaksın. Ne iş yaptığın önemli değil, iyi yapacaksın.
Bana göre bu yolda olması gerekenler;
-Bisiklet şerit genişliği en az 85cm olacak şekilde şeritler çizilmeli.
-Bordürlerin üzerinde reflektör ve akşam için aydınlatma olmalı.
-Bisiklet yolunun aydınlatılması sağlanmalı.
-Yaya yolu iyileştirilmeli.(Bizim yola musallat oluyorlar)
-Yayaların bu yola inmemesini belirten uyarı levhaları bulunmalı. (Bordürlerin arkası boş, yazılabilir. Bugün yaşadığım olayda yolun yayalara da ait olduğunu iddia eden kişilere denk geldim.. Bilmeyenler var. )
-Frenlemeye etki edecek durumlar kaldırılmalı.
-Bisiklet yolunda bulunan çukur ve mazgallar orta kısımdan ve şeritlerden kaldırılmalı.
-Kaldırıma yakın kısımdaki dallar budanmalı.
-Araç girişi için ayrılmış bordürler araçların park etmesini engelleyecek şekilde düzenlenmeli.
-Yolun akıcılığı sağlanmalı.
.
.
.
Ve mümkünse bisiklet yollarında ya sıcak asfalt ya da hava sürükleyici katkılı beton yol tercih edilmeli. Farklı yerlerde beton yol kullandım, o kadar sessiz ve akıcı yol görmedim. Mevcut yol bölünüyorsa bu gereksiz olur ama yeni yapılacaksa hem daha ucuz hem daha iyi..