Arkadaşlar Çanakkale - İzmir turuna az kaldı..
sizinle paylaşmak istediğim bilgi ve önerilerim var.
Yaklaşık 350- 400 km. yol katedeceğimiz ve bunu grup disiplini içinde gerçekleştireceğimiz için
plan, program, organizasyon, koordine.. başarılı olmamızda büyük etken olacak.
Sonuçta birlikte hareket edeceğimiz bu turu hepimiz mutlu, ve sağlıklı tamamlayabilirsek kazanmış olacağız.
Aksi halde birimiz bile mutsuz ve sağlığımızdan olursak hepimiz kaybeden olacağız.
Bunun için de ne taşıyacağımız, nerde mola vereceğimiz, nasıl besleneceğimiz ve hareket edeceğiz önemli..
Araçla tatile çıkanlar bilir uzun yol öncesi arabanın yağına, suyuna, mekanik aksamına vs bakılır..
Bizim ise sadece bisikletlerimizin bakımını yapmamız yetmez kendimize de iyi bakmalıyız,
gerek fizik gerek mental olarak bu tura hazırlanmalıyız.
Yanımızda taşıyacağımız malzemeler.. ağırlıkları.. bu konuyu sonraya bırakarak beslenme konusuna değinmek istiyorum.
Aşağı yukarı hergün 80-90 km yol yapacağız ve sıcaklığın etkisini hissedeceğiz.
Yorulacağız..
Yapılan araştırmalarda sporcu sakatlanmalarında en büyük sebebin yorgunluk olduğu gözlemlenmiştir.
Yorgunluğun bilimsel açıklamasını bir kenara bırakırsak ne demek olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz.
Bunun önüne nasıl geçilir? yada nasıl hafifletilir?
Elbette yeterli beslenme ve vücudun kendini onardığı zaman dilimi olan dinlenme ile.
Bu turumuzda maxsimum keyif, fayda.. minimum zarar görmek istiyorsak bazı
önlemler almalıyız.
Yani domates, peynir, karpuz ile bu turu bırakın tamamlamayı
sakatlanmamız, kas deformasyonu, eziyet çekmemiz kaçınılmaz.
Peki sporcular uzun turlara, müsabakalara nasıl hazırlanır ve müsabaka esnasında nasıl beslenip yaşarlar?
Görkem.. adamım.. senin bana söylediğin birşey vardı..
Bir test yapılmış ve fındık ezmesi vs. (karbonhidrat) yiyen sporcular et, süt (protein) yiyen sporculardan daha iyi bir performans sergilemişler vs.
Doğru..
Bununla ilgili yazıyı bende okudum hatta bir tv kanalında da belgeseli vardı.
Bu yeni bulunan bişey değil.. Az çok beslenme bilgisi, karbonhidrat, protein yapısını bilen kişi bunu bilir.
Evet.. Yüksek karbonhidrat içeren besinler kana çabuk karıştığı ve sindirim sisteminin kolayca hazır enerji haline getirdiği ilk besinlerdir.. proteinden daha kolay emilirler ve müsabaka esnasında patlama diye tabir
ettiğimiz enerji artışı, performans sağlarlar.
Ama protein ile karşılaştırılamazlar çünkü ayrı katagorideler.
Kaliteli karbonhidrat dediğimiz esmer pirinç, meyve şekeri, fınfık, fıstık, ceviz vs.. müsabaka öncesi alındığında kaslardaki glikojen depolarını doldurur ve yeterli enerjiyi sağlarlar.
Ya sonrası..?
Uzun süreli veya ağır yük altında gerçekleştirilen müsabakalarda kas yıkımı kaçınılmazdır..
Bunlar kas fibrillerindeki mikro yırtıklar, kanamalar şeklinde olur ki bunu karbonhidratlar onaramaz.. Çünkü içlerinde vücudun yapıtaşı olan aminoasit yoktur.. aminoasit sadece proteinlerde vardır.
Hep karbonhidrat ile beslenen bir yarışçı günler süren bir müsabakada karbonhidrat-protein ile dengeli baslenen bir yarışçıyı ilk gün belki geçebilir.. ama günler ilerledikçe kasları onarılamadığı için düşen bir grafikte performansı azalır.. hatta kas kaybı.. sakatlık..
devam ederse de kalıcı hasarlar yaşar.
Dengeli beslenen ( proten-karbonhidrat) bir sporcunun bile vücudunun kendini onarması için 48 saate ihtiyacı vardır.
Peki zaman ile yarışılan etaplı müsabakalarda sporcuların ben 48 saat dinleneyim diyebilir mi?
O zaman ne yaparlar?
Bol protein, aminoasit, vitamin (vitaminler protein ve aminoasitlerin enzimlenmesi için gerekli) alırlar ve kaliteli bir uyku uyurlar. Uyku, dinleme vücudun kendini onardığı çok önemli bir zaman dilimidir.
ve ertesi gün minimum hasar maksimum güç ile yeniden yarışa devam ederler.
Bunu bizzat tecrübe ettim, yoğun ağırlık çalıştığım ( günde 8-9 ton) zamanlarda. dengeli beslenme, aminoasit, vitanim ve kaliteli uyku ile ertesi gün kendime "acaba dün antreman yaptım mı?" diye sorduğum çok oldu..
Şimdi tur esnasında nasıl besleneceğiz konusuna gelelim..
Sabah, içinde 3-4 yumurta beyazı olan kaliteli bir kahvaltı (egg vücut için çok gerekli bir protein)
Sıcakta yumurta nasıl yenir? demeyin.. proteinin en yoğun olduğu yumurta beyazı sindirimde sorun yaratmaz, zaten efor altında sindirim sorunu da olmaz. ne yesen sindirirsin.

Geri kalanı nutella, peynir.. meyve suyu vs.. klasik kahvaltı.. ardından vitamin.
Kahvaltıdan 1 saat sonra yola çıkılabilir. ve mide boşaldığı anda iki tablet aminoasit.
Yolda verdiğimiz molalarda fındık, fıstık.. ceviz.. kayısı.. kara üzüm.. karpuz vs..
Öğlen yemeğinde de protein (et) ve karbonhidrat.
Akşam kesinlikle makarna veya pilav ve et.
Ardından uyumadan hemen önce boş mideye 2 tablet aminoasit.
ve sabah zımba gibi uyanma
bu beslenme şekli neden önemli?
domates peynir.. ne bulursan yeme.. elbet bununlada tur tamamlanır. sakatlık, hayattan bezme, geri dönünce bir süre bisiklete binememe, ve günlerce sürecek yorgunluk ile. (Yıkım anca kendini onarır.)
Oysa benim istediğim bu turu zorlu bir antreman, maksimum keyif, eğlence ve en önemlisi sağlıklı şekilde vücuda artı birşeyler katarak tamamlamak.
Grubun ihtiyacını karşılayacağını tahmin ettiğim FDA onaylı
(Food and Drug Administration : sadece yiyecek ve ilaclari degil, bildigim kadariyla tum tibbi cozumleri (tip cihazlari, yontemleri ..vs.) de denetleyen ilaç sanayi için son derece önemli bir kurum ) ICO tavsiyeli (ICO : Uluslararası Olimpiyat Komitesi Beslenme Çalışma Grubu ) vitaminler benden.. ki bunlar supradyn, one-day vs ile karşılaştırılamaz bile.. sporcular için özel olarak hazırlanmış vitaminlerdir.
Bende mevcut olan ama hem pahalı.. hemde herkese yeteceğini zannetmediğim aminoasitleri amerikan pasajından temin edebilirz
onlarda FDA-ICO onaylı.
Sanırım 100 ytl civarında bunu kişi sayısına bölerek karşılayabiliriz tur sonrasına da bolca kalır. (Adet/fiyat orantısı ile daha ucuza da alınabilir)
Ve gelellim yanımıza götüreceğimiz ekipmana;
Görkem bu konuyu daha önce yazmıştı
Bende detaya girmek istiyorum,
İki grup malzememe olarak ele alacağım;
1- herkeste olması gerekenler
2- bir yada birkaç adet olması gerekenler
2. GRUBA GİREN
- Güneş yağı en küçük ambalaj 200 gr.. (sanırım)
herkesin taşıması gerekmez ortak bütçemizden 1 adet alırız o bitince yenisini alırız
- 1 adet tencere.. sabah yumurta akşam makarna yapmak için
- Çelik çamaşır ipi (plastik kaplı) 2-3 adet
e yolda terleyeceğiz.. akşam kuru giysilerimizi giydikten sonra buldğumuz bir çeşmede
sabun ile giysilerimizi yıkar iki bisiklet yada ağaca gerdiğimiz ipe asarız.
- Sabun.. hem el yüz temizliği hemde giysilerimizde kullanabiliriz
giysilerin ömrünü deterjana göre daha uzatır.. her yerden temin edilir.
- El fenerine gerek yok hepimizin bisiklet farımız var sanırım.
- İşaret fişeği (2-3 tane olması gerekli) av bayilerinde var. Olası bir acil durum için
- Zincir tamir aparatı 2 tane olsa yeter.
- Birkaç bakla zincir.. bu hafif olur.. hepimizde olsa iyi olur..
- Yedek vites, fren teli.. buda hafif herkes alsın.. (kimseye vermem
- 2-3 adet biber gazı. (av bayiileri..)
- Çekme halatı.. hafif ipek alaşımlı bir çekme halatı bende var.. 1 adet yeter.
- 1 adet akord anahtarı.. ( ne işe yarayacaksa

- Telsizi olanlar telsizleri.. Bende 2 tane var birini Deniz e veririm.
Görkemm.. sendekini yaptıramadıysan yaptıralım..
- Koli bantı, tercihen şeffaf

çok amaçlı kullanılabilir herkes. 1 adet alsın
1. grubtakileri herkez biliyor sanırım.
Kim ne getirecek yazarsanız. gereksiz şeyleri taşımamış oluruz.
Mesela;
Çekme halatı, 1 biber gazı, 1 işaret fişeği , 1 adet çamaşır ipi benden..
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Sizde düşünün hayatı.. turu kolaylaştıracak detayları atlamayalım.
Bu arada bende müzekart aldım..
Bir konuda nerelerde kamp kuracağımız.. bu pek sorun olmaz ama bir arkadaş tüm Ege'de uygun kamp yerlerini forumda yayınlamıştı bende
kaydetmiştim.. onuda eklemeye çalışacağım.