Amortisörsüz modellerde tümsekler bisikleti nasıl etkiler?

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
soru bu, yolda abuk sabuk tümsekler çukurlar var diyelim, ben de arada bunlara giriyorum. bunun sonucunda jantlar yamulur mu, kadro kırılır mı, vites bozulur mu, teller bükülür mü... vs bilgi verebilir misiniz?
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bu durumlarda ayağa kalkıp yani bisikletten yükü azaltıp o tümsek ve çukurlardan geçişte bisiklete amortisör havası vermeniz gerekir. Bunu yapınca pek sıkıntı olmaz yani ben böyle yapıyorum ve şu ana kadar sorun olmadı. Gerçi gece sürüşlerinde bazı çukurlar zor fark edilse de, gündüz zaten geriden fark ediyorsunuz yani kontrol edebiliyorsunuz. Ama buna rağmen ayağa kalkmayıp o şekilde geçiş yaparsanız akordlarda sorun olabilir. Hele yol bisikletiyse, hepten sıkıntı olur.
 

Migel

Daimi Üye
Kayıt
2 Mayıs 2015
Mesaj
237
Tepki
431
Şehir
Çanakkale
İsim
Migel
Bisiklet
KTM
Yoldan karşı karşıya geçerken bir hatun beni kesince bende keseyim dedim tam cafenin önünde :)Taş çatlasın 3 parmak yüksekliğindeki kaldırımı unuttuk tabi o anda :)Hız taş çatlasa 5-6 km.En son bisikleti orda bırakmış örümcek adam gibi kaldırıma iniş yapmıştım :) Yani kısacası eğer amortisörsüz ve ince lastik kullanıyorsanız devamlı gözünüz yolda olması gerekiyor.Çok ufak engebelerde dahi beklemediğiniz anda takılıveriyor.Duvara çarpmış gibi arka kaldırdı bisiklet üstünden uçtum açık söyleyeyim :)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@BF Okuru
gece oluyor zaten sorun, kütürt diye ses geliyor, aha diyorum aktarıcıları yolda bıraktık bisiklet single speed oldu, sonra bi daha kütürdüyor aha diyorum tekerler yalan oldu, küçük teker alır bmx yaparım bisikleti sonra bir daha kütürdüyor, bu sefer diyorum ki maşa kırıldı, sanayide kestirip unicycle yaparım bisikleti, napalım kader böyleymiş diyorum. sonra aydınlıkta bakıyorum, pek anlamadığım için kırık dökük bir yeri yokmuş gibi geliyor bana ama işte ya sorun varsa diye soruyorum. arada bisikletçiye götürüp bisikletim yamuk mu, binilir mi buna diye sorayım madem.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@obezkirpi yani o şekilde kötü ve garip garip şeyler aklınıza gelebilir özellikle sert geçişlerde bu durum aklınıza gelebilir ama dediğim gibi en güzeli amortisör havası vermek zararı %50'ye düşürecektir...
 

cpt.erhan

Daimi Üye
Kayıt
25 Nisan 2015
Mesaj
217
Tepki
200
Yaş
39
Şehir
Antalya
İsim
Erhan
Bisiklet
Specialized
bisiklet marka ve modeline göre değişebilir ama mesela bazı firmaların yaptığı testleri görmek insana güven veriyor.
 

AliÇimen

Daimi Üye
Kayıt
9 Nisan 2015
Mesaj
327
Tepki
256
Şehir
Bulancak/Giresun
İsim
Ali Çimen
Bisiklet
Salcano
@obezkirpi
Hocam gece gece iyi güldüm vallaha yalan yok.:koptum:
 

Sadettin Z.

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2014
Mesaj
2.207
Tepki
11.769
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Cyclocross
Aslında bunun tek ve kesin bir cevabı yok. 3000 TL civarına satılan karbon kadro-105 5800 setli bisiklet de var, o fiyata sadece jant setini alabileceğiniz bisiklet de var.

Hız için vidaların ağırlığı bile azaltılmış bisiklet de var, arazi için yapılmış cyclocross sınıfı da var.

Altınızdaki bisiklet ve onun bileşenleri bu sorunun cevabını ortaklaşa verir. Ekmeğin boyutu ile köftenin sayısı arasındaki orantı mühim.

Bu tanıma göre yolda hatun kesmeye uygun en ekonomik çözüm mtb gibi duruyor. :)