Scudo Sports

alüminyum ile karbon nasıl ayırt edilir

nuruasakir

Forum Bağımlısı
Tepki
311
İsim
recep
Bisiklet
Salcano
aklıma gelen ve mrerak ettiğim şeylerden biri

alüminyum ve karbon kadro birbirinden nasıl ayırt edilir

kadroya tık tık vurup sesi dinleyenleri gördüm

varmı böyle bir imkan dışardan baktı mı yoksa parçayı söküp tartmak falan mı lazım :D

• Beğen
Tepkiler: Hayrettin
Scudo
alüminyum kadrolar kaynaklı karbonda bu durum yok en basitinden.

eklem yerlerinde kaynak varsa alüdür.
kaynak yoksa yüksek ihtimla karbon az ihtimal alü dür. çünkü karbon görünümlü alülerde var.
yada sesinden anlarsın gene. tık tık tekniğiyle :D

İki farklı kadroya da dokunduysan farkı anlarsın diye düşünüyorum, zorda kalırsan tık tık :D

• Beğen
Tepkiler: nuruasakir
Karbon metal olmadığı için alü kadar soğuk olmaz diyr düşünüyorum kadroya dokununca

Yalnız geçenlerde 2 adet biri karbon biri alüminyum bisiklet inceleme fırsatım oldu alüminyum olana hasta oldum nerdeyse kaynak yok geçme kadroda değil ama öyle bir yapmışki güzeldi.

benm bisiklette karbon maşa alüminyum çerçeve karbon arka ayak varmış üzerinde yazıyo tık tık yapıyorum her yerden ayrı ses çıkıyo :D anlayamıyorum
ama karbonun şeklinden az çok anlaşılıyo daha kalın düz hatlara sahip oluyo sanki en azından maşada öyle

aklıma geldi bozuk yoldada beli oluyo daha sarsıntısız ve sessiz geçiyo alüminyumda ince titreşimli ses cıkıyo kasıst vb karbonda titreşimsiz daha sessiz yanlışım var mı öyle tecrube ettım

Tırnağınla kadroya dokununca anlarsın veya kaynak yerlerinden monobloksa karbondur

• Beğen
Tepkiler: nuruasakir
◘ kaynak yerlerinden yanılma ihtimalimiz olabilir, çünkü yeni nesil aluminyum kadroların kaynak yerleri törpüleniyor :)
◘ işin az-çok içinde olanlar ağırlığında da anlayabilir fakat üsttekine benzer şekilde artık aluminyum kadroların duvar kalınlığı da oldukça inceldiğinden ve kalitesi de artırıldığından alu kadro ile karbon kadro arasında sadece 200-300 gr fark olabiliyor.
◘ fiyat olarak ele verir az çok kendini alu mu karbon mu olduğu.
◘ tıklatarak %99 emin olabilirsiniz. bu testi yaparken özellikle kalın boruları seçin. karbon kadro davul gibi öter :D alu kadro pek ses çıkarmaz. kalın yerleri seçmemizin amacı, kalın borularda karbon katman oldukça ince kullanılır, karbon kadronun her yerinde aynı kalınlıkta kullanılmaz. bu yüzden ince borulardan anlayamazsınız. mesela arka çataldan anlayamazsınız. aluminyum gibi ses gelir. mesela maşanın karbon mu alu mu olduğunu anlamak gerçekten zor. birbirlerine çok ama çok benziyolar. karbon maşalar da oldukça etli olduğundan alu gibi geliyor, tıklatınca ses çıkarmıyor.

http://www.labicicletta.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/1293x798/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/z/i/zipp-firestrike-ccl-wheelset-3.jpg
benzer durum karbon jantlar için de geçerli mesela karbon bir profil jantın yan yüzeyini parmağınızla bastırıp içeri doğru kolayca esnetebilirsiniz. neredeyse kağıt kadar incedir ve tıklattığınızda zaten direk anlarsınız karbon olduğunu

Alüminyum, karbonfibere çok iyi bir ısıl iletkendir. Üstünde boya olsa bile bunu rahatlıkla hissedebilirsiniz. Soğuk havalarda karbona göre daha soğuk, sıcak havalarda daha sıcakmış hissi yaratacaktır...

Geri