alkol yasağı?

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Merhaba,
Bugün mesai çıkışı eve giderken Babaeski KİPA'ya uğradım. Subayım ve üstümde üniformam vardı. İki bira aldım ve kasaya geldim. Kasadaki kadın üniformalı askerlere içki satışının yasak olduğunu söyledi. "Kamerayla izleniyoruz ve bu konuda daha önce uyarıldık" dedi. Çok şaşırdım. Böyle bir yasağı ilk kez duydum ve karşılaştım. "Alkolü içkiler satış yönetmeliği"ni indirdim okudum ama böyle bir şeye rastlamadım. Konuyla ilgili arkadaşlardan bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Not: 34 yaşındayım ve çok aşağılandığımı hissettim. Önümdeki amca "ben alıyormuşum gibi geçirin" deyince daha da bir acayip hissettim. Ülkenin bu hale gelmesinde kimin emeği varsa (suskunluğumla ben de destek olduysam, ben dahil) hepsi kahrolsun!
 
Scudo

ali bal

Aktif Üye
Kayıt
29 Nisan 2012
Mesaj
106
Tepki
68
Şehir
istanbul
Şaşırtıcı. Kadının gereksizliği. Üzerinde durmayın bence.
 

phrygian

Halaybaşı
Kayıt
3 Nisan 2012
Mesaj
433
Tepki
559
Yaş
35
Şehir
Eskişehir
İsim
Ali Burak
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
bence de kadın işgüzarlık etmiş.
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
O bayan sizi erlerle karıştırmış. Benim bildiğim üniformalı erler alkol alamazlar. Hatta biz nizamiyeden girerken bazen alkol kontrolü yapılırdı.
Hey gidi günler hey
Ben de üniformalı biriyim Faruk Bey. Hatta bu yüzden işe bisikletle gidemiyorum :-(
Kadının Bilgisizliğine verin ve umursamayın
 

Ahmet SARI

Daimi Üye
Kayıt
18 Kasım 2012
Mesaj
315
Tepki
220
Şehir
İstanbul
Konuyu okuduktan sonra merakımdan Ankaradaki Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nu aradım.

Böyle bir şeyi ilk defa duyduklarını ve yaş sınırlamasına vurgu yapıldığını, bunun haricinde memur veyahut belli bir kuruluşa getirilmiş herhangi bir kısıtlama olmadığını söylediler. Açıkçası birazda şaşırdılar??

Kuvvetle muhtemel yukarıda da yazıldığı gibi ER'ler ile daha önce yaşanmış tatsız tecrübeye istinaden "kamuflaj" genellemesinden kaynaklanıyor olabilir?

KİPA'da işin bu kısmını pekte sallamadığından "yassak, serbest piyasa" muhabbeti ile olaya cevap bulmuş.

Alkolle hiç tanışmadım, içimden içinlere de "keşke içmeseler" desem dahi bu durum benim de tuhafıma gitti?
 

Turan Babacan

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Aralık 2013
Mesaj
1.331
Tepki
1.341
Yaş
44
Şehir
İzmir
Bisiklet
Bisan
@MehmetAli07

hahaha kardeşimin olay aklıma geldi.

Kardeşim minyon tiplidir. Kipadan sigara alacak. Kasiyer reşit değil galiba deyip kimlik istemiş. Kardeşimde ehliyetini vermiş. Kasiyer iki saat doğum tarihini aramış durmuş. En sonunda sormuş bunda doğum tarihi nerede. Kardeşimde 18 yaşından küçüklere ehliyet vermiyorlar ne doğum tarihinden bahsediyorsun demiş.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Kuraldan çok kuralcılığa çok güzel bi örnek olmuş.
 

Burçin Çoban

Aktif Üye
Kayıt
13 Kasım 2013
Mesaj
151
Tepki
93
Şehir
Bostancı, İstanbul
İsim
Burçin ç.
Bisiklet
Merida
Zor bir durumda kalmışsınız , geçmişolsun diyorum.Kafanıza fazlaca takmayın.Satış cının dengesizliği ve firmanın umursamazlığı olsa gerek.Şu günler de bu halk ve sizin kahrolsun dedikleriniz neleri görmezden gelip,duymuyorlar ve de rahatsız olmuyorlar baksanıza.....
 

Halil EROĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2012
Mesaj
1.747
Tepki
1.082
Şehir
İzmir/Ankara
Bisiklet
Salcano
(link) dosyayı inceleyip madde 22'ye bakın. Ben uğraşmak istemeyenler için aşağıya yapıştırayım metni. Bilmem TSK personelini uyarmıyor mu bu yönetmeliklerle ilgili. Asıl garip olan bu bence...

BÖLÜM 144
ALKOLLÜ İÇKİLER SATIŞ YASASI
ÜÇÜNCÜ KISIM – GENEL KURALLAR
.... Madde 22. Üniformalı askerlere ve 18 Yaşından Küçüklere alkollü içki satılmaması (3(d) 33/1961, 10.4/1989, 9.64/1991, 3/2005)
22. (1) Herhangi bir kişi;
(A) Üniformalı herhangi bir askere, denizciye veya
havacıya, komutanının yazılı izni olmadıkça, her hangi bir alköllü içki
satamaz.
(B) 18 yaşından küçük herhangi bir kişiye herhangi bir alkollü içki satamaz.

(2) Yukarıdaki (1)’inci fıkra kurallarına aykırı hareket eden herhangi bir kişi,
suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde 1000 YTL (Bin Yeni Türk Lirası)’na kadar para cezasına veya üç yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir ve mahkeme, vereceği herhangi bir cezaya ek olarak mahkum olan kişinin alkollü içki satış ruhsatı sahibi olması halinde satış ruhsatının iptal edilmesini emredebilir.

Son bir not ekleyeyim. Bu metnin kaynağı güvenilir değildir. Yorumum şahsidir. Böyle bir yasayı ben bizim satış yasamızda göremedim; ancak madde yıllarından yola çıkarak (1961, 1989, 1991, 2005) ülkemiz sınırlarındaki bir kurumun satış kuralları gibi görünüyor...
 
  • Beğen
Tepkiler: Selami53

Burçin Çoban

Aktif Üye
Kayıt
13 Kasım 2013
Mesaj
151
Tepki
93
Şehir
Bostancı, İstanbul
İsim
Burçin ç.
Bisiklet
Merida
@Burçin Çoban

Evet Halil bey'in bilgilendirmesi sonucu bu yönetmeliklere göre bizde öğrendik doğrusu.Kanun ve yönetmeliklere uymuş firma ve satıcı.
 

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.464
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
@Halil EROĞLU

ben aciklayayim anladigimca.yonetmeligi kaleme alan zat askerligi pek bilmediginden ve genel kurmaya sorma nezaketi de gostermediginden er ve erbaş tanimi yerine sacma sapan askeri sifatlara uymayan unuformali askere denizciye ve havaciya diye sacma sapan bir tanim yazmis.dogal olarak da ucu acik heryere cekilebilir.Anlatilmak istenen er ve erbaştir ama kotu fikirli bir dusunceyle bu cumle rutbeli personeli de kapsayabilir yoruma acik kalmis cunku karsiligi askeri bir unvan rutbe sifat degil.genelkurmay baskani alkol almak istese cumhurbaskanindan mi izin alacak cunku kendisinden yuksek sadece baskomutan cumhurbaskani :)

boyle seyler artik bu ulkede normal kanun yazan uygulayan denetleyen hepsi tek agiz oldugu icin hersey olabilir.

ekleme yapayim er ve erbaslar artik carsi izinlerine sivil kiyafet ile cikiyorlar yani alkol satin alabiliyorlar ama asil onlara satmak da yasak.simdi ilgili maddeyi bulamadim ama yasak oldugunu biliyorum en azindan ic hizmete gore icmeleri yasak :) pek cok kanun ve yasamiz gibi dusuncesizce eksik yarim yamalak yazilmis bir metin.isin en garip tarafi bunu okuyup uygulayan bir kasiyer olmasi :) fikra gibi hele beyamcanin teklifi TSK adina icleracisi bir durum. bunu ancak o elbiseyi uzun suredir giyip nereden ne hale geldigini yasayanlar bilir.20 yildir giydigim uniformami seref ile tasirim ama son yillarda toplumun bize bakisi o kadar degisti ki uzulmemek elde degil.kimlerin hatasiysa hepsini Allaha havale ediyorum agzimi bozmuyorum.
 

Halil EROĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2012
Mesaj
1.747
Tepki
1.082
Şehir
İzmir/Ankara
Bisiklet
Salcano
Ferhat Köse'nin mantığı doğru olabilir. Metne zaten güvenmediğimi belirttim; resmi siteden kaynak bulamadım çünkü. Belki de gerçekten üniforma altındaki tüm askerleri kapsıyordur. Hani kurumun insan sağlığına zararlı bir madde ile ilişkilendirilip küçük düşürülebileceği mantığı düşünülerek böyle birşey eklenmiş olabilir. Askerde sivil mantığı aranmaz sonuçta...
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Halil Beyin bahsettiği metin (link). Ancak bu metnin yasal geçerliliği sanırım yok. Çünkü yürürlükteki yasa ise (link). Orada konuyla alakalı hiç birşey yok. Zaten olmaması da lazım.
Not: Bu arada KİPA'ya durumu bildireyim diye sitelerine girdim ama "Bize Ulaşın" bölümünde şikayet butonu var ama ne yazık ki çalışmıyor.
 

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.464
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
@Halil EROĞLU

metinde kesinlikle hata var mesaisi bitmis evine giden rutbeli bir askeri personelin market alisverisine kimse karisamaz.uniforma ile halka acik yerde alkol icerse yasaktir ama bu kendi ic hizmet yonetmeligimize gore yasaktir cezasi kendi bunyemizde verilir.yine uniforma ile disarida yururken sapkasiz kepsiz dolasmak sigara icmek de yasaktir bizde ama pek uygulanmaz buna ragmen her askeri personel okulda aldigi egitim ile uniformanin hakkini verir dikkatli hareket eder.Ankara guven parkta bekleyen cevik kuvvet polisleri gibi agizda sigara elde tesbih diger elde cep telefonu kafada sapka yok gunes gozlugu takili bir gurup askeri personel goremezsiniz hele hele de amirleri yani komutanlari orada iken.
 
  • Beğen
Tepkiler: Caner Kartalgöz

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Torba değil çuval madde olmuş, üniformalı asker dedin mi tüm kurum girdi işin içine!!!
Bırakın içen adam evinde içiyor mu zikir mi yapıyor; ne edilorsa etsin....
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Katılıyorum
Siyahla belirtilen kısım dava açarak kaldırılabilir veya değiştirilebilir.
Örneğin metne er ve erbaş ayrımı yahut mesai saatler içersinde değişiklikleri getirilebilir. Ancak bunun için dava açmanız gerekecek.
Örneği ben sağlıkla ilgili basit ve yanlış bir maddeden dolayı okulla ilişiğim kesilmişti. Kibarca atılmıştım yani. Dava açtım, mücadele ettim, kazandım. Şu anda yıllardır işimi yapıyorum. Yönetmelikteki madde ise değişti. Şimdi benim gibi kimseyi mağdur edemeyecek.
Konu nerden nereye geldi:-D
Uğraşmak lazım
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
valla arkadaşlar
kusuruma bakmayın ben ne içkiye alışabildim ne de sigaraya benim babam emekli jandarma albayı idi
1960 da onu emekliye ayırdılar
o gençliğindede sigara içer idi içkide içer idi
ama ben rahmetli gibi olamadım bi türlü
bu bisiklet benim hayatımı baştan aşağı değiştirdi
bi şeyi sevdim ben yaşamımda o da bisiklet idi
1976 dan beri sele üstünde olan bi adamım müzik camiasında bana baysikil men derlerdi -türkçe yazdım -
ve hatta diyebilirimki sevgili meslektaşlarım çoğu zaman -yav kardeşim sen içki içmiyorsun sigarada içmiyorsun sen nasıl müzisyensin derler idi
hilafsız hepsi derdi , ama onlar hastane koridorlarında beklerken ben değil hastane hasta bile olmadım ,
bi kere yeşil çay benim yaşantımdan asla çıkmadı yeşil çayın hasını içerim sallama değil ,
beslenmeye gelince öyle sitrik asitmiş mitrik asit benim işim olmaz onlar ile
market kültüründe yüzde 90 sabıkalı olan ürünleri ne aldım ne içtim ne de yedim ,
et kaçmaz tabi,
dana döşten kıyma yaptırırım ve de tavuk yerim ama 45 günde büyüyen değil ,
evet bulgur barbunya mercimek gırla ,brokoli ,karnabahar sebze ve meyveler ha sebze meyvelerde sera çoğunlukta malesef yapılacak bi şey yok ,
evet denge şart bu metabolizma bize kiraya verildi ,
sonra alınacak isteyen hor kullanır istemeyen kullanmaz,
ama sonuçta aynı adreste olacağız
3 metrelik toprak altında ,,
 

Halil EROĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2012
Mesaj
1.747
Tepki
1.082
Şehir
İzmir/Ankara
Bisiklet
Salcano
Daha böyle bir maddenin doğruluğu kanıtlanmamışken yorum yapmaya başlıyoruz. Kafa karıştırmış gibi oldum şimdi ama konuyu açan arkadaş böyle bir yasak göremedim deyince bir tarattım web'de ve bu linke denk geldim. Kimi neyi kapsar, yürürlülükte mi kaldırıldı mı, üniformalı askerden tam kasıt ne bunları irdelemek, araştırmak gerekir. Askerin böyle bir yasaktan haberi yoksa demek ki bu işte bir iş var. Yani böyle bir yasağın mevcudiyeti müphem. Öyle ya da böyle adam içkisini rahat rahat alamamış. Önemli olan bu...
 
  • Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.464
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
@Halil EROĞLU

aynen oyle Halil burada iki onemli mevzu var birisi alisverisin tamamlanamamasi digeri uniformali bir kamu gorevlisinin kasada rencide olmasi.bende alkol alan seven biri degilim senede bir yada iki cok ozel anlarda icerim ama bu konuya beni ceken durum uniformaya yapilan haksizlik.ayni durumun kendi basima geldigini dusunuyorum ve o yuzden biraz tepkiliyim.bu gibi durumlarda hemen kabullenmeyip kasiyer yerine mudur veya firma sahibi ile konusmak resmi belge gostermesini talep etmek gerekiyor.gerekirde is inada binerse merkez komutanligindan veya kendi birliginizin nobetci amirliginden destek alinabilinir.
 

ali bal

Aktif Üye
Kayıt
29 Nisan 2012
Mesaj
106
Tepki
68
Şehir
istanbul
Keşke kadına sorsaydınız hangi yasanın kaçıncı maddesine göre yasak diye. Bizde bunları tartışmaz ablamızdan öğrenmiş olurduk. Yasada öyle bir madde olmadığını biliyorum. Olsaydı bize mutlaka tebliğ edilirdi. Tebliğ edilmese biz okuyan insanlarız bir yerlerde gözümüze çarpardı. Üniformalı olmak büyük dezavantaj üniformam üzerimdeyken biriyle tartışmaya gireceğim biri ters bir şey söyleyecek tartışmak zorunda kalacağım diye hep korkmuşumdur. Arkadaşımızda bu yüzden kadına hakettiğini verememiş zaten. Tam yerini yazarmısınız kipada ki yerini bu çok bilmiş hanımefendinin.