Akşamları evde ne yapıyorsunuz?

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
Divana uzanıp, hiç tanımadığınız Amerikalı dedektiflerle hiç tanımadığınız Amerikalı haydutları mı kovalıyorsunuz, yoksa yerli dizilere kaptırıp hiç bilmediğiniz konaklarda yaşanan hayatları mı seyrediyoruz? Dört saat televizyon seyretmenin sekiz saat çalışmak kadar beyni yorduğunu biliyor musunuz ?

İki türlü hayat var:
1. Yaşanan hayat,
2. Seyredilen hayat,

Akşamlarınız televizyona kilitliyse, bilin ki, hayatı sadece seyrediyorsunuz ! Akşamları evde ne yapıyorsunuz? Akşamlarınızı nasıl geçiriyorsunuz? "Pek çoğu gibi biz de çekirdek çıtlatıp saatlerce televizyon izliyoruz" diyorsanız, durup bir düşünün lütfen; dünyaya birkaç kez daha geleceğinize mi inanıyorsunuz? Böyle bir şey olsaydı, şimdiki hayatımızın bir bölümünü ziyan etmek şimdiki kadar acı sonuçlar doğurmayabilirdi belki. Ne çare ki sadece bir hayatımız var. Bu da maalesef, çok kısa. Ortalama altmış yılın yirmi yılı uykuda geçiyor. Kalan kırk yılın yirmi yılı çocukluk, eğitim, vesaire. Son yirmi yılı da ziyan edersek, bize yaşanacak bir şey kalmaz. Akşamlarınızı sadece televizyona veriyorsanız, sayılı nefeslerinizden bir bölümünü çöpe atıyorsunuz demektir! Çünkü televizyon izleyen kişi hayatta değildir, zira hiçbir şey yapmamakta, hiçbir değer üretmemektedir; bu da bir anlamda yaşamamak sayılır.

Ne mi yapmalı?
1. Ailece kitap okuyun, sohbet edin: Nasıl tanıştığınızı, ilk nerede görüştüğünüzü, sıkılıp sıkılmadığınızı, nerede nasıl evlendiğinizi, nikah şahitlerinizi, düğününüzü anlatın çocuklarınıza, onları hem dinleyin, hem de okumaya çalışın.

2. Gezin: Gezmek için ille de bir maksat olması gerekmez, en büyük maksat hayatı paylaşmaktır. Yakınsanız deniz kenarına inin, ayaklarınızı denize sokun ve becerebiliyorsanız taş sektirme yarışına girin. Sonra da güneşin pembe gülücükler saçarak batmasını seyredin. (İnanın televizyon seyretmekten çok daha keyifli ve dinlendiricidir)

Ormanda hep birlikte yürüyün, ağaçlara isim takın, yol boyu açan çiçekleri sevin ve çocuklarınıza bunlarla sevmeyi öğretin. (Ama bilin ki hayat öğrenmek ve öğretmekten ibaret değildir. Dinlenmek, eğlenmek gibi olgular da hayatın bir parçasıdır). Çocuklarınızla ilişkilerinizde asla öğretmen tavrı takınmayın. Onlarla arkadaşlık etmek dünyanın en keyifli işidir.

3. Akraba ve komşularla ilgi bağı kurun: Onlara ya gidin, ya da onları size davet edin. Sohbetiniz televizyonsuz olsun ki tadı çıksın. Birbirinizi gerçekten tanımaya çalışın. Bilirsiniz, "Komşu komşunun külüne muhtaçtır."

4. Oturup uzaktaki aile bireylerine mektup yazın. Biliyor musunuz mektup yazmak insanı çok rahatlatır. Mektup yazarken, her aile bireyinden (başta çocuklar olmak üzere) birkaç cümle isteyin. Yani mektubu ailece yazın. Ama çocuklarınızın cümlelerini beğenmezden gelmeyin.

5. Kültürel ve sanatsal etkinliklere katılın.. (Konferans, seminer, sergi, doğru sinema ve tiyatro) Hayatınızı biraz olsun renklendirecek başka şeyler de bulabilirsiniz. Yeter ki isteyin. Bir şeyi çok isterseniz, Allah sebebini hak eder ve çok istediğiniz şeye ulaşırsınız. "Olmaz ki" diye düşünüp taleplerinizi ertelerseniz, hiçbir yere ulaşamazsınız.

Aile bağlarının güçlenmesi, paylaşacak şeylerin çokluğuyla mümkündür. Ne kadar çok şey paylaşırsanız aileniz o kadar güçlenecek, o kadar diri duracak ve mutlu olacaktır. Hatıra defterine televizyon dizilerini yazamazsınız. Oraya ancak yaşadıklarınızı yazabilirsiniz. Her gün bir şeyler yaşamalı ve bunları deftere geçirerek geleceğe tarih düşürmelisiniz. Bugün öyle bir hayat yaşayın ki, yarına da kalsın. Torunlarınıza filan anlatacaklarınız olsun. Ayrıca unutmayın ki; Hayatı biriktiremezsiniz; ya her anını yaşayacaksınız, ya da ziyan edeceksiniz. Şimdi artık cevap verin: Akşamları ne yapıyorsunuz? Yaşıyor musunuz, yoksa seyrediyor musunuz?
 
Scudo

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Mesaja cevap verdiğim şu saat başlı başına bir cevap olabilir mi acaba ? Bu saatte kalkmış, çok uzun süre önce halletmem gereken bir dert olan ingilizce çalışıyorum. ( dert değil , olsun ) Sebebi ise, en azından çevre ülkelere doğru uzatmayı düşüdüğüm bisiklet turları yapmak. Özellikle avrupalı bisikletçilerin hedefi olan Mısır mesela. Nasuh Mahruki nin kitaplarında bahsettiği; Torunlara hikayeler bölümünü biraz geliştirmek için.
:) Bu ara CNBC-e dizilerine bayılıyorum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya AKYILDIZ

ilgin

Üye
Kayıt
6 Aralık 2004
Mesaj
66
Tepki
12
Şehir
istanbul
Çocukluğumdan beri televizyona düşgün bir insan olmadım.. Hatta öyle bir zaman geliyor ki bir arkadaşım televizyon hakkında birşey söylediğinde farkediyorum aylardır televizyona bakmadığımı...
Ama uzun zaman izlemedikten sonra televizyon başına geçip birşeylere bakmak
keyifli olabiliyor...
Benim hayatım yaşanan bir hayat..
Televizyonun eseri değilim...

hatta yüzüne bile bakmıyorum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya AKYILDIZ

gugus

Daimi Üye
Kayıt
17 Mart 2006
Mesaj
242
Tepki
146
Evet, ortalama olarak haftanin 6 gunu evden cikmam ( sakin asosyal oldugumu dusunmeyin :) ).. Televizyon aliskanligim yok. Cnbc-e de pazar gunleri uc dizim var. ama onlari da kaciriyorum..:boese157: televizyon bagimlisi olmamak mukemmel.. Sabahlari kahvaltimi yaparkende bi saat falan jetix izliyorum. Birazda ana haber! Surekli forumda olani biteni takiip ediyorum. Firtina oncesi sessizlik yani :eek: :rolleyes: Bi sure oncesine kadarda arkadaslarla ortak bi'sey yapmis olmak icin haftasonu konserlerinden sonra Beyoglu'na Dorock'a gidiyorduk. Eglenmis ve sinerji yaratmis olmak icin.. :Skull-175 Bu siralar dersten baska bi'sey yapmiyorum. Ama sorarsaniz.. ne yapacagim.. Bisiklet'i yasayacagim.:D
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya AKYILDIZ

_bluessy_

Aktif Üye
Kayıt
24 Şubat 2006
Mesaj
159
Tepki
76
Şehir
İstanbul
valla ben ya deliler gibi dans ediyorum ya da oturup bişiler çiziyorum...ama hiperaktifliğimden dolayı oturduğum pek söylenemez...sonunda da zaten bayılarak uyuyorum :D Bu arada televizyonu sadece (eğer ki bayılarak uyumadıysam) yatağıma uzanıp uykuya dalmak için açıyorum o zamanlarda da cnbc-e izliyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya AKYILDIZ

beverly

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Nisan 2006
Mesaj
433
Tepki
284
Şehir
bursa
Bisiklet
Scott
nerdeyse hic tv izleyecek vaktim olmuyo.cok fazla hobim var+okul ve isim cok fazla zamanimi aliyo.aksamlari genelde bilgisayar basida geciriyorum.
 

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
ben çok fazla televizyon izliyorum. öncelikle 4 tane haber kanalını izliyorum: CNN Turk, TGRT Haber, CNN International, BBC World. Dunyadan haberdar olduktan sonra biraz Discovery izliyorum ama onun tadı pek kalmadı. Extreme Sports TV ve Eurosport'da izliyorum. Eurosport dünyanın bütün büyük yol yarışlarını veriyor. Hiç MTB vermiyor ama olsun. CNBC-e az izliyorum ama onu da izliyorum. Bir de Digiturk'un kanalı Dizimax'deki dizileri izliyorum.

Televizyonun dışınde en büyük hobim Wikipedia. (link) a girip konular arasında sörf yapıyorum. Genelde psikoloji ve psikiyatriyle alakalı konulardan çalışıyorum ama diğer tıp dalları, farklı biyoloji dalları, elektronik ve tarihten de konuları inceliyorum.

Günde en az 3 saat kitap okumaya çalışıyorum.

Kalan vakitte de ders çalışıyorum. :D
 

_bluessy_

Aktif Üye
Kayıt
24 Şubat 2006
Mesaj
159
Tepki
76
Şehir
İstanbul
Aaa evet ben unuttum =) nasıl unuturum müziği...o kadar normal ve olması gereken bişi ki evde bulunduğum süre boyunca müziğin açık olması onu ekstra bir aktivite olarak yazmamışım..Eve geldiğim ilk saniye müzik açılır hem de sonuna kadar bir sesle (çünkü bence müzik dinlemek ciddi bir iştir ve müzik fonda kalabilecek bişi değildir ya hakkını vererek dinlersin ya kaparsın) ve uyuduğum ana kadarda açık kalır. Bu hayatımın her anı böyleydi en önemli sınavlara hazırlanırken de gümbür gümbür müzikle çalışırıdım uyurken de (zaten bebekken kolonların arasında uyutuyorlarmış beni ve bu nedenle sessiz ortamları pek sevmem:D)Tv gibi değil müzik setinden müzik dinlemek..Özgürsündür sürekli bir yere kilitlenip bakmak zorunda değilsindir kısacası ruhun özgürdür. Bu nedenle o müziğin sesi sanırım ben oldukça açık olucak :D
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Geçmişten bugüne televizyona olan ilginin nasıl düştüğünü bugün daha iyi anlayabiliyoruz. Artık televizyon sadece diziler için var sanırım. Ben akşamları hep radyo dinlediğim için beni etkileyen bir şey yok, o ayrı.
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.277
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
yıllar oldu tv açmadım desem yeridir. web artık her türlü multimedya ihtiyacını karşılıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Çağdaş78

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Evimde tv yok. Bütün gün bilgisayara baktığım için bilgisayar da açmak gelmiyor içimden. Bisikletforum u okurum, okunmamış bir sürü kitap var ucundan tırtıklarım, youtube da daldan dala atlarım kedi videosundan başlarım bir bakmışım lego ile deneyler yapan bir adamın kanalındayım bir akşam. Öyle öyle zaman geçiyor.
 

Yorgun

Aktif Üye
Kayıt
21 Haziran 2019
Mesaj
103
Tepki
152
Şehir
Kaf dağı
İsim
Tacir
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Dağ bisikleti

Kunget

Forum Demirbaşı
Kayıt
9 Kasım 2017
Mesaj
461
Tepki
389
Yaş
27
Şehir
İzmir
İsim
Emre
Bisiklet
b'Twin
İzmir'de bisiklete binmeyi bırakınca çakıldım bilgisayarın başına :) Okuldan çıkıp yurda geliyorum başlıyorum forum sitelerinde gezmeye, arka planda bir youtube kanalı ses yapsın diye, bazen alışveriş sitelerinde takılıyorum belki bir indirim denk gelir falan diye bu şekilde geçiyor. İnternetin kötü olduğu zamanlar ya ders çalışmaya çalışıyorum, ya kitap okuyorum ya da müzik açıp başlıyorum tütün sarmaya :D
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
- Haftanın belirli günleri asicsrun ile koşu
- Kitap okumaya çalışmaca
- Blog'a tur yazıları hazırlama
- Age of Empire 2
- Counter Strike 1.6
- Güldür Güldür
 

trainspotting35

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ağustos 2015
Mesaj
8.156
Tepki
23.457
Yaş
43
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
How i met your mother 1. sezondan başladık hanımla şimdi 8. sezon ortasındayız. Bundan sonra Friends e dalacağız sonra Big Bang Theory var. Oğlan yattıktan sonra en az 2 bölüm izliyoruz mutlaka.
 

Hidiman

Üye
Kayıt
9 Haziran 2019
Mesaj
62
Tepki
104
Yaş
37
Şehir
istanbul
İsim
Kaan
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Dahon
Bisiklet türü
Katlanır
yemek kitap film müzik uyku
 

Ilter Elmas

Shut Up, Legs!
Kayıt
11 Nisan 2017
Mesaj
1.052
Tepki
1.951
Yaş
38
Şehir
Bursa
İsim
Ilter Elmas
Bisiklet
Carraro
Kitap okuyorum ve film izliyorum.
 

fouray

Üye
Kayıt
9 Mayıs 2015
Mesaj
16
Tepki
29
Yaş
34
Şehir
istanbul
Bisiklet
Bianchi
Kodlama+film. İkisini aynı anda yapınca film daha keyifli izleniyor. Olacakları daha çok merak ediyorsunuz. :D
 

Abdülkadir Ergin

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ocak 2012
Mesaj
2.251
Tepki
7.152
Yaş
44
Şehir
Manisa
İsim
Abdülkadir Ergin
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ivır zıvır işler projeler falan. Bir de normalde Starcraft 2 oynardım akşamları ancak Call Of Duty mobile çıktığından beri akşamları ona takılıyorum, eski günleri yad ediyoruz Captain Price dayı ile :) "XtraPwr" nickim, varsa oynayan eklerse savaşalım..
 
  • Beğen
Tepkiler: Hami Bulut