Scudo Sports

Aklı başında olmayanın aklı nerededir?

Scudo
İnsanda hem akıl, hem nefis vardır.

Hayvanda ise akıl yoktur, sadece nefis vardır. Bu nedenle hayvan, iyi kötü, doğru yanlış, adab edep bilmez, canı ne isterse onu yapar. Canı istemediği birşey olduğunda hemen saldırganlaşır. İnsanlar ise ne kadar karşıt görüşlü de olsa istişare ile mutabakata varır, bir orta yol bulur.

İnsan mahlukatın en üstünüdür. Akıl nimeti sadece insana bahşedilmiştir. Ama insan tüm benliğiyle nefsinin arzu ve isteklerine teslim olursa, maalesef akıl devreden çıkar.

İnsanın aklı biryerlere gitmez, insan nefsinin kulu olursa aklını kullanmamış olur.

Gunun anlam ve onemi nedeniyle Robin Williams'dan alinti yapayim.

"Problem sudur ki;
Tanri erkege bir penis ve bir beyin ama ayni anda sadece birini calistirabilecek kadar kan vermistir."
- Robin Williams

@M.Yalınkılıç
Hayvanlarda da akıl vardır. Elbette onlarda düşünebiliyor, avını yakalamak için taktik, strateji geliştirebiliyorlar. Tek farkı biz aklımızı kullanarak hayatta kalan ırk olduğumuz için akıl yani beyin olarak onlardan daha üstün bir seviyedeyiz. Ama bu onların akılsız veya düşüncesiz olduğu anlamına gelmez. Elbette onlarında beyni vardır ve onlarda düşünebiliyorlardır.

ilginç soru ama düşündürücü, düşündükçe insan derinlere gidiyor ,savaş ve uygarlık adında bir belgeseli seyrettim ,5000 yıllık insan tarihi hep savaş üzerine kurulmuş ,savaş hırsızlıktan çıkar diyor belgesel yapım ,mantıklı ,şu koca dünyayı adam gibi eşitçe ve hakça adaletlice paylaşamıyor isek akıl noksanlığı var demektir

@Rotinda A.

1000 kelimenin ne anlama geldigini bilen kopek, yavrusuna neyin nasil yapilacagini anlatan hayvanlar, avlanmak icin alet gelistiren karga, yemek yemek icin icat yapan orangutan.
Bunlarin hepsi bence guzel ornekler, hayvanlarin dusunebildigine dair. Hepsinin de videolarini bulabilirsiniz kisa bir arama ile.

@Gökhan Toros
Hocam ben zaten bunu savunuyorum. Hayvanlar düşünemez demedim. :)

@Rotinda A.

Ben de ayni seyi soyledim. Sorun yok :D

bizim buralarda bi laf vardır bununla ilgili.
sen beni totonla mı dinliyon diye.
aklı orada olabilir.

moskova metrosuyla ilgili bi haber/belgesel seyretmiştim... köpekler metro kullanmayı, hangi durakta ineceklerini falan öğreniyorlar... tavsiye ederim, Google/youtube'da arayarak rahatlıkla bulabilirsiniz...

(ama tabi bunu yapabilmeleri aklı başında insanların yaşadığı bi şehirde yaşamalarıyla mümkün olmuş : ))) )

Bir laf vardır. Delinin biri kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış. Ben kaçar :)

@Gökhan Toros

karga diyince benimde aklıma bu harika video geldi.
(link)

karga dedinizde gerçekten zeki hayvanlar ,evden gözlemlemiş idim cevizi yola bırakıyor sonra üstünden araç geçince aşağı iniyor cevizi yiyor,aracın cevizi kırabileceğini düşünen zeki hayvan karga,birde yunusların zekası,yalnız başımdan kötü bir anı geçmiş idi sahil yolunda kargaya çarptım oracıkta öldü,ama birden çöp torbasının arkasından önüme çıktı, tam boynu tekerin altında kaldı ,iki gün sonrada satılamayan yazlık iyi bir fiat ile satıldı,buda garip bi tesadüf idi.

@Gökhan Toros

Bence o durum 13 -14 yasından sonra bir çoğunda stabil hale geliyor. Yani normal olan kişiler çalıştıracağı bölgeye kendisi karar verebiliyor. Bir de 13-14 yaşından sonra sadece bir bölgesini çalıştıran anormal bir çoğunluk var ve maalesef onlar beyinlerini çalıştırmıyor..

Geri