Scudo Sports

Acaba Zıplasak ?

İzafiyet ışığın sabit hızı nedeni ile ortaya çıkan bir durum. asansörün içinde yakılan bir fenerin ışığını ister içindeki ister dışındaki ölçsün fener ister aşağı ister yukarı tutulsun ışığın hızı hep aynı ölçülür gibi.
asansör aşağı düşerken içindeki şahıs zıplayarak aşağı çarpa etkisini sönümleyebilir mi ? bu asansörün kaçıncı kattan yani hangi yüksekşlikten yere düştüğüne bağlı yani asansörün yere değerkenki hızına

2. sorunun aslında fizikle de bir ilgisi yok. sıfırın yarısıda iki katıda sıfır.
sıfır yerine 5 derece denseydi de ne yarısı ne de iki katını bilmek mümkün olmazdı. belli bir başlangıç noktası olmayan gerçek şeylerin yarısı ya da iki katı olmaz.

• Beğen
Tepkiler: Piskiletci
Scudo
Bu kokru yalnız sizde olmadığı kesin.Bazen asansörü kullanmamamdaki en
büyük neden bu.. :D
Zıplasanda hoplasanda ne çare yüksek mesafe ise hiç şansın yok.:D
Tedbirli olmak gerekir..Sağolasın...ÖZgürlüğün tadını çıkarın..

Ne gariptirki iki soruda benim kafamıda kurcalamıştır. 2. soruyu bi yerde duymuştum ama 1. soru benimde aklımda olan bişey. Bunu çok düşündüm çok araştırdm. Şu sonuca ulaştım.
1) Eğer hızın sıfır olmasını istiyorsan yaklaşık asansörün geldiği yüksekliğe yükselmen lazım. Bu imkansız birşey ve zaten sonuçta düşüyorsun :)

2) Asansöz yere çarpmadan önce zıplarsan sen yapı olarak asansörden hafifsin. Yani açıkcası gücün çok az bir kısmını absorve edebiliyorsun. Hızın kesilior ama nerdeyse hiç kadar :) Yani sen asansörün içinde 30 km hızla iniyorsun. Zıplayıp tekrar yere düştüğünde hızın en az 29 km hıza inecektir. Çünkü fiziki açıdan sende 30 km hızdasın :).

2. soruya gelirsek bunuda araştırdım. Hava olaylarında farklı bir hesap söz konusu oluyormuş. Yani mesela hava sıcaklığı 30 derece diyelim. Yarın hava sıcaklığı 2 katına cıkacak olursa kaba hesapla 60 derece oluyor. Ama öyle kafadan ikiyle çarpmıyorlar. Farklı bir hesap sistemi varmış. Yanlış hatılamıyorsam yaklaşık -1.90 veya -3.90 dı sıfırın iki katı soğuğu. Oran a vuracak olursak 30 derecede 42 veya 47 dereceye geliyor. Ama bu sadece hava sıcaklığı için geçerli.

Son günlerde aklıma takılan soruda şu var benim : diyelimki deprem oluyor ve sen balkondasın. Bina orantılı bi biçimde yıkılıyor. Yere 2 metre kala atlasan balkondan ne olur?

Bunun cevabıda 1. soruyla aynı. Hatta bir fıkryla anlatalım :D

Temel askerde paraşütcü olmuş. Eğitim için atlamışlar uçaktan. Atlamadan öncede 3 kişi iddiaya girmişler. Kim yere en yakın paraşüt açacak diye. 1. eleman atlamış yere 200 metre kala açmış. 2. eleman atlamış 150 metre kala açmış. Sıra temelde. Atlamış bizimki 200 metre olmuş 100 metre olmuş 50 olmuş yok. Açmıyo. Hiç açmamış paraşütü. Çakılmış yere. Şans eseri hayatta kalmış. Neden açmadın diye sormuşlar bizimkine. Yav demiş rekor kırmak istedim. En son yere 7-8 metre kalasıya aklıma geldi. O sıradada yav biz köyde zaten 7-8 metrelik ağaçlardan düşüyoduk bişey olmuyodu açmayım bari dedim demiş :D:D:D:D Bizimki o hesp :D

• Beğen
hava durumunu bilmiyorum ama asansör olayının neden olmayacağını basit bi şekilde açıklayayım.siz asansörün içinde kendinizi hoplatabilmek için ayaklarınızla yere daha çok kuvvet uygulamış olacaksınız ki bu da asansörü hızlandırmaktan başka bi işe yaramaz iyi forumlar

• Beğen
Düşündükçe aklıma bi sürü şey geliyor ve içlerinde kayboluyorum. Bu huyu nerden edindim bilmiyorum bazen işe yarar şeyle oluyor bazende kafa ağrıtıyor :)

• Beğen
Tepkiler: Abdullah Hakkı
@Abdullah Hakkı
Öhm öhm elektrik demeyelim benim uzmanlık alanım elektronik :D Şaka bi yana bizim diğer mesleklere göre daha fazla düşünmemiz gerekiyor bir hata herşeyi götürür.

ali bunu bende dusunmustum sonra arkadasa sorum kendılerı asansörcüydü asansörün yanlarında frenler oluyormuş halatlar kopunca onlar devreye giriyormus sen bu filmlerdi olaylara bakma yanı :D

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Özkara
@Emre Yıldız
O arkadaşın ismi Burak olmasın :D

K: kinetik enerji (kg.m^2/s^2)
m: kütle (kg)
v: hız (m/s)

buradan hesaplayacak olursak
k=(1/2)*(V*V*M)

k= 0.5(18*18*80)= 12960 eder

bu enerjiden fazla bir güç üretip harcayabilirsen buna bacakların vucudun dayanırsa kurtulabilirsin .

2. sorunun cevabını haliliozturk vermiş zaten.

ha ali sende dazer şeması varmı çalışan ? geçen biri yazmıştı forumda varsa bana özelden bi ulaşsana.

@Ali Menemen

Keşke fizikte bende eğlensem diyorum. Daha ne diyim. :D
Ha gayret sayısalcılar bitmez bizim çilemiz. :D

((Bakkal amca Bana log2 tabanında 2üzeri8 kilo şeker versene)) tarzı şakalarda klasik oldu. :D

Geri