Scudo Sports

Acaba biz mi yanlış yapıyoruz?

Cem Turkpower ile Ahmet Can Yakışıra kesinlikle katılıyorum. Bir şeyin daha iyisine daha pahalısına sahip olma hobisine hiç bir zaman anlam verememişimdir (ihtiyaç ve kullanım durumu farklı elbette). Neye sahipsen O'sun....
Çelik kadrolu eski bisikletimi çok düşük donanımla biraz adam ettikten sonra sağolsun tanıdığım birisi bana scott reflex 30 unu süresiz ödünç verdi, bisiklete bindiğimi onu kullandıktan sonra anladım. Scott u eskitmeme bahanesi ile yine kendi çelik kadrolu, tourneyli, cst lastikli, noname gidonlu kendi bisikletime geri döndüm. Napıyım elimde anahtar, Çin mallarıyla savaşan don kişot türevi olmaktan zevk alıyorum.

Scudo
evet çok haklısınız herkez aynı şeyi diyor bunu alana kadar bir motor alsaydın bisikletle gidilirmi edilirmi.insanlar hep aynı görüşte.geçen bisikletçiye gittim bir sorun için jantlarımı değiştirmiştim.260 lira janta para verdim dedim.delimisin okadar para verilirmi dedi bana adam hiç görmemişki bana normal alü jantları gösteriyor buda jant buda jant diyor.üstünde jantının bir shimano yazıyor diyor.buda kadro buda kadro diyor dedim tamam sen haklısın insanın sinirleri çok bozuluyor.arabaya kaç model jant takıyorlar.ne fark ediyor.aynı mantık.herkez aynı dertten.yakınıyor.çok kötü bir durum toplum açısından.

@koraycan

Acaba Fransa'da böyle diyenler var mıdır?

@Harun Salcı

okadarını bilmem fakat avrupa ülkelerinin her konuda da olmasada böle konularda daha bilgili ve tecrübeli olduğu kesin.kimse buna binilirmi demiyordur.saygıyla bakıyordur.

• Beğen
Tepkiler: Harun.
@koraycan

bunu diyen adam herşeyden önce o iki jantı tartıya koyup bir baksın bakalım. bir jant ne kadar hafif olursa o kadar rahat hızlanır, aynı şekilde o kadar da çabuk durur. arazide de yumruk kadar taşlarla döşeli yolda son sürat iniş yapsan yine bana mısın demez, ama o ucuz jantlar yamulur gider, akortla düzeltilecek hali de kalmaz.

üzerinde shimano yazıyor da, boşuna yazmıyor yani ;)

@Cem TURKPOWER

Tamam bu konu da cogu kisi hemfikir zaten. yalnız doğru dürüst bisikletler 500- 600 den başlıyor bizim insanımız bunu bile pahalı görüyor. Arkadaşın anlatmak istediğide bu canırım hiç 2000- 5000 liralık bisikletlere gitmeye gerek yok o ayrı bi konu zaten.

@Ahmet Can Yakışır

katılıyorum ama bisikletçiler ya laf söyletmiyorlar.birde akord için gidiyorum var az bozukluğu ince yapın diyorum yok diyorlar bana.deli oluyorum istiyorsam yap kardeşim hayret bişi.

• Beğen
Bisiklet konusunda,bazı söylenenlere katılıp bazı söylenenlere katılmıyorum..

Bence de bisikleti eğer sürekli kullanmayacaksan pahalı bir bisiklet almak saçma...Ama tabi ki herkesin kendi bileceği iş...

Ama eğer hafta da en az bir kere binen ve ortalama her çıktığında 70 km yapan birisiyse profesyonel olup olmamasına bakmaksızın, 5000 lira verse neden demem...

Çünkü sürekli ucuz bisikletlerle takıldığım ve çevremdekilerden de kaliteli bisikletlerin nasıl işlediğini gördüğüm için şunu diyebilirim ki,

Evet bacaklarımız bizi götüren fakat yokuş aşağı inerken "daha fazla hızlanmiyim fren patlayabilir geçen de patlamıştı zaten" ya da yokuş çıkarken "vites değiştirmem lazım ama zincir atar mı ki?" ve hatta " lanet olsun gene geçmiyor"
Gibi düşünceler ve sorunlar o kadar çok yıpratıyor ki insanı...
Normalde çok rahat çıktığın bir rampayı bisikletin sorun çıkarmaya başladığın da çıkamıyorsun bile.

Bir yol bisikleti var yokuşa gelene kadar çatır çatır yüksek viteste asılıp yokuşta 1 saniyeden çok kısa süre de çatır çatır istediğin vitese geçip yokuşta tempo kaybetmeden devam ettiğin...
Bir yol bisikleti var, vites elciklerine uzan,vitesi attır,atarken bisiklet sanki birisi aynakola tekme atmış gibi sarsılsın, öndeki yokuşu yarılamışken sen daha vites ayarlamakla ayarladıktan sonra gelen zincir sesini kesmek için ince ayar yapmakla uğraşırsın...

Ve ilk dediğim yol bisikletini almak için en az 1000 tl vermen lazım, ikincisini ise 150 TL ya alabiliyorsun...

Eğer markete gidip geleceksen 3-5 km lik işe okula gidip geleceksen,ya da zaten tatil bölgesinde dümdüz yolların olduğu bir bölge de oturuyorsan tabi ki ikinci seçenek çok daha doğru...

Ama bisikletle bir çıktığında üstünde minimum 2 saat geçiriyorsan ilki kesinlikle şart...

Tamam katılıyorum zamanında insanlar neler yapmış, o demir bisikletlerle gördük işte 1953 te adamlar Adana dan İstanbul'a gitmiş...

Ona bakarsan eski insanlar bilmem kaç kilo kaldırıyormuş, bilmem kaç km yol yürüyüp okula öyle gidiyorlarmış, tuvaletler dışardaymış vs.

Yani bugünden bahsedelim ;)

Ha bu arada söyliyim ben hala ikinci seçenekteki bisikleti kullanıyorum.. ;)
Yani eskiden yapılanı bugün de yapabilirsin ama para ayarlayabilen hiç kimsenin de yapmayacağından eminim.. ;)

garip bir tüketim ekonomisinin içindeyiz ve milletçe buna kapılmış gidiyoruz.hem de her konuda...
çoğu tüketici başlangıçta bile en tepeden başlama eğiliminde.bu bisiklette de böyle motosiklet ve otomobilde de,cep telefonunda da.
kullanım amacımıza uygun olmasından ziyade çoğunlukla çevre yönlendirmesiyle,bütçemizin kat kat üstünde alışverişler yapıyoruz.kişisel tatminin dışında,bu çoğu zaman bütçemize "hiç olmaması gereken büyük bir yük"olarak yansıyor,borçlar dağ gibi oluyor ve aldığımız malı satmak zorunda kalıyoruz.
kendimden örnek vereyim;50 yaşına merdiven dayamış biri olarak,ayda yılda 20-30 km.bisiklete binmek için binlerce liralık bisiklet almak yerine 2 yıl önce bir sedona borla aldım,tamamen standart olarak biniyorum.işimi fazlasıyla görüyor.çok daha pahalı ve kaliteli bir bisiklet te aynı işi yapacaktı ve ben bunların arasındaki farkı anlayacak denli uzun sürüşler yapan bir binici değilim.
ne yazık ki çoğumuz,sahip olduğumuz mal,eşya vasıta vs.yı idealize ediyoruz,çevremiz içinde ona sahip olmayı bir gurur vesilesi olarak görüyoruz,onunla övünüyoruz.ihtiyacımız olan şeyi satın almak yerine,düşünüp satın alınacak şeyler icat ediyoruz.
bütün bunlar aile bütçesi ve kişisel bütçemize negatif olarak yansıdığı gibi,çoğu malın ithal olması sebebiyle ülkeye de artık kapanması pek te mümkün olmayan cari açık yükü getiriyor.
bu işi spor olarak yapan genç,dinamik,haftada yüzlerce km.yol yapan ekonomik gücü yerinde arkadaşları bu yazdıklarımın dışında tutuyorum.

@leeroy

İnsanlık öldükçe arta kalan boşluklar kapitalizm tarafından doldurulurken zevk adı altında sunuluyor bize...
Ve artık bilinçaltına yerleşmiş durum da...
Bu saye de de dediğiniz gibi kendi kendimize ihtiyaç yaratıyoruz...Ve bunu hepimiz yapıyoruz... İhtiyaç olmadığı halde koca banyoyu kırdırıp tekrar yaptırmalardan bahsetmişti okulumuzda ki bir fizik profesörü...
Bu dediklerimize paralel bir şey...

• Beğen
Tepkiler: leeroy ve Harun.
Arkadaşım size bir tavsiye ben bisiklete para veririm çünkü nerdeyse her gün 50 - 100 km yol yapıyorum zevkle biniyorum ve beni yolda bırakmamasını sinir etmemesini istiyorum o yüzden orta seviye sistemleri topladım ve gayet memnunum size o soruyu sorana benim dediğim gibi siz 200.000 € araba alana niye bu kadar para veriyorsun deli misin diye sordun mu diyorum susuyorlar anlamadan o zevki tatmadan kimse anlamaz o yüzden ben böyle şeylere kafanızı takmamanızı rica ediyorum gönlünüz ve paranız nasıl el veriyorsa o şekilde kendi zevklerinize göre bisikletinizi alın üzerinde değişiklikler yapın ve başkalarını takmayın hayat sizin hayatınız o bisiklet sizin sizden başkası anlayamaz o bisikletin sizin için ne kadar değerli ve önemli olduğunu ben bu yaşıma kadar hiç bir zaman kendi yolumdan şaşmadım başkası bir şey dedi diye hiç o işten soğmadım soğmamda ben yaptığım işten aldığım kararlardan memnunum sizlerde böyle yapın kolay gelsin.

• Beğen
benim ailemle bir derdim yok sağolsunlar bisiklet konusunda hep arkamdalar sen öle dağlara çıkarken biz mutlu oluruz diyorlar. bu bana biraz gaz veriyor tabi işte 5 ay sonrada xc1000 alcam inşallah.ama gerçekten hele burda hiç kimsede 300 ün üstünde bisiklet yok her önüme gelen sorar kaça aldın diye fiyatı söleyinecede salak vs vs gibi şeyler.yazık

• Beğen
@serhat toy

Tamam serhat kardeşim bugünden bahsedelim biraz. Ben İstanbul da yaşıyorum işe bisikletle gidip geliyorum ve kendi çapında kurduğumuz bir grupla ZEVK için şehir içi şehir dışı turlar yapıyoruz. Bisiklet şahsen benim için özgürlük demek. ama İstanbuldaki critical mass olsun veya şehir dışında düzenlenen organize turlara katıldığımda artık bisikletçilerin ormanın içinden geçerken yüzüne çarpan çam kokulu rüzgardan değilde fox maşadan xtr aynakoldan benimki trek onunki connanlade seninki 8.5kg gibi muhabbetleri duymaktan rahatsız oldum. Bisiklet bir pahalı bir spor araba hızlı bir motorsiklet lüks bir yat olmamalı bisiklet sadece bir markalı bir taşıma aracı değil de insanların özgürlüklerini doğayla bağdaştırabildikleri bir yol arkadaşı olmalı. Ben o yüzden bugünde değil de geçmişte yaşamayı sevenlerdenim..

@Cem TURKPOWER

Ben seni gayet iyi anlıyorum merak etme...
Zaten bahsettiğin şeyleri sevdiğim için ucuz bir bisikletim var... hemde çelik eskilerden...
Ve her ne kadar sorun yaşarsam yaşayayım o turlara her çıktığımda yüzüme çarpan rüzgar beni aldı götürdü...

Ama şunu söylemek istiyorum yanlış anlama,sadece sana değil bunu yapan herkese...

Neden uç yaratmaya çalışıyoruz ki?
Yani demek istediğim şu, hem bunları sevip hem de sürüş kalitesi veren bir bisiklet kim istemez ki ?
Sidik yarıştırır gibi parça yarıştıran insanları salla gitsin, ben onları katmıyorum bile zaten bisiklet çatısına... onlar bisikletçi değil başka bir şey... Hedonizm in için de kaybolmuş insanlar...

@Cem TURKPOWER

çok güzel konuşmuşun abi.azı karar çoğu zarar.yolda bırakacak kadar ne adi nede aşırı lüks.sporunu yapmıyorsan.

• Beğen
@serhat toy

evet insanlar kendi performanslarını değil.makenik ve görselliği yarıştırıyorlar.

• Beğen
Tepkiler: leeroy
@KIVANC YILMAZTURK

evet herşeyin tadı başka araba.motor.bisiklet.vs adrenalin dolu herşey gibi.

Bu forumu ilk gördüğümde hiçbirşey bilmiyordum bu insanlar manyak mı diyordum bisikelte bu kadar para verilir mi demiştim kendi kendime sonra araştırdıkça karşıma yeni şeyler çıktı tabi tatmin etti beni ama bütçeden fazlasını almak kesinlikle saçmalık ve halkımız cidden cahil yeni bisiklet alıcam dediğimde, model ve fiyat söylediğimde çoğu kişi manyak mısın o paraya bisiklet mi alınır o fiyata bisiklet mi var diyenler oldu çoğu ailemden birisiydi öncelikle annem babam sonra kuzenlerım (dedem ve anneannemi katmıyorum çünkü onlar yaşlılar) ve arkadaşlarımın çoğu bu tepkiyi verdim hani anlamıyorum sizin aldınığınız telefon vs elektronik alete o kadar veriyorsunuz da bi bisiklete neden 700-800tl vermeyelim di mi ?

Geri