@gok
Gürkan Genç' 26 jant kullanmasının nedeni tel kırma, jantın hasara uğraması gibi tehlikeleri azaltmak, öyle çok hızlı yol almak gibi bir derdi hiç yok zaten. Hatta şu an gittiği istikamete bakarak, kar üzerinde de binlerce kilometre gideceğini iddia edebiliriz. Dolayısıyla gençlerin sorununa istinaden pek uygun bir örnek değil.
Büyük tekerleğin küçük tekerlege göre genel olarak daha kolay döndüğünü, daha kolay yol aldığını biliyoruz. Detaylarına girersek yine uzun bir tartışma çıkabilir diyerek kısa kesiyorum.
İşin iktisadi ve kullanılırlık konusuna gelince; 1975 yılında, 22 yaşımdayken, Fransa' nın Chartres şehrinden yola çıkarak Masif Santral ve Alpler üzerinden geçerek Nis' e kadar gittim ve döndüm. Kullandığım bisiklet 1943 yılından kalma 28 jant vitessiz bir bisiklet idi. Bagaj olarak gemicilerin kullandığı gibi çuvala benzer tek parça bir çantam vardı. Herşeyi içine sıkıştırdım. 1 haftada gittim, 1 hafta kaldım, 1 hafta da döndüm. 1000 km. gidiş, 1000 km. dönüş. Bütçe 250 FF.
Sizin yolunuzda benzeri dağlar yok. Batı Anadolu olması dolayısıyla yol kalitesi de benzerdir. Bisiklet tamiratından anlıyorsanız çok uzun detaya girmenize gerek yok.
Kullandığınız bisikleti sadece böyle seyahat için almayıp, devamını getirmeyi, daha uzun ve zorlu seyahatleri planlıyorsanız, o zaman iş değişir tabii ki. "Gok" un 26-28 jant üzerine yazdıkları da başka bir mana kazanır. Bu şartlarda bütün seyahatçilerin yazdıklarını teker teker incelemenizi tavsiye ederim.