Hepimizin unuttuğu temel bir gerçek var. Bisikletin fark edilmediği bir toplumda yaşıyoruz. Trafikte bisikletlinin fark edilmesi için çağrılar yapıyor, formalarımıza yazılar yazıyor, pankartlar asıyoruz ama kaza hâlinde yayalardan bu farkındalığı maksimum düzeyde bekliyoruz. Kabul etmeliyiz ki, varlığımızdan haberdar olunmayan, zihinlerde yer etmeyen bir topluluğuz. Bu da bizi trafikte çok daha dikkatli ve tedbirli olmaya mecbur kılıyor. Kültürel sorumluluğumuz da toplumsal farkındalığı artırmak için daha uyarıcı, eğitici ve ılımlı olmayı gerektiriyor.
Bu vakada da görüldüğü gibi, yayanın bisiklet aklının ucundan bile geçmiyor, orada bir bisiklet yolu olduğunun bile farkında değil, onun için sadece motorlu araçlar ve cadde trafiği var. Hep söylüyorum, kazada kimin kusurlu olduğunun teknik analizini yapmak yeterli değil, bu bir trafik kazası değil sadece, bir kültürel mesele. Yaşlı kadının tepkisine dikkat edin: "Nerden çıktı bu bisiklet?" Dediğim gibi, orada bir bisiklet yolunun varlığını bile fark etmiyor. Böyle bir durumda siz istediğiniz kadar haklılık tartışması yapın, kusur ölçün, faydası yok. Asıl meselemiz farkında olunmamızı sağlamak, bisikletin trafikteki varlığını ve bisiklet yollarının trafiğe dahil olduğunu zihinlere işlemek. Bizim hiç hatamız olmasa da, kimseler bizi fark etmedikçe, kazayı yapan genç arkadaşımın dediği gibi, hatayı karşıda aramaktan başka seçeneklerimiz de olması lazım. Bu seçenek de, ister istemez, bizi daha sorumlu, dikkatli, tedbirli, ılımlı, uyarıcı, bilgilendirici, eğitici olmaya zorluyor.
Yaşlı insanları dikkatsizlik ve bencillikle suçlayan genç arkadaşımız da yaşlı psikolojisi hakkında biraz gözlemci olup bir şeyler okumalı bence. Unutmayın ki, yaşlılar bu ülkenin en çok ihmal edilen, çağdaş sosyal hizmetlerden en az faydalanan insanlar. Evde oturup torun sevmesi, köşesine çekilip sessiz kalması, ayak altında dolaşmaması istenen insanların sokağa çıktıklarında yaptıkları küçük dikkatsizlikleri ve tedirgin ürkeklikleri nedeniyle dışlayıcı bir söyleme kurban etmenin vicdanen hoşgörülebilir bir yanı yok. Bu kaza videosunda da yaşlı kadının yola çıkmaya hazırlanış anından yere yuvarlanışına ve sonrasındaki tepkilere uzanan süreci dikkatle seyredin bir kez daha. Ben orada bencil ve saldırgan bir insan görmüyorum, şaşkın üzgün ve ürkmüş bir yaşlı görüyorum. Kazayı yapan genç arkadaşım da zaten böyle bir duruma bir şekilde sebebiyet verdiği için çok üzülmüş, belli. Biz de bu kazayı konuşurken daha anlayışlı ve sorumlu olmalıyız bence. Hangi fren daha iyi, kim daha çok hatalı, soruları buradaki asıl meseleyi anlamamıza yetmiyor.