Scudo Sports

48 Vites | KAZA

öncelikle herkese geçmiş olsun, yorumların içinde o kadar dehşet verici durumlar söz konusu ki , anlamak mümkün değil. empati kurmak ne kadar da zormuş meğer.... çoğumuz kask takıp,reflektör ve ışıldakları yakıp birde kaldırım üstü bisiklet yolundan gidince nasılda izole oluyormuşuz insanlardan, çevremizden vs. yazıkkk. KURAL ,HAK VE YASALAR... NE OLURSA OLSUN İÇİMİZDEKİ İNSANLIK DUYGUSUNU ÖLDÜRMESİN, ÖLDÜREMESİN.

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Scudo
Hepimizin unuttuğu temel bir gerçek var. Bisikletin fark edilmediği bir toplumda yaşıyoruz. Trafikte bisikletlinin fark edilmesi için çağrılar yapıyor, formalarımıza yazılar yazıyor, pankartlar asıyoruz ama kaza hâlinde yayalardan bu farkındalığı maksimum düzeyde bekliyoruz. Kabul etmeliyiz ki, varlığımızdan haberdar olunmayan, zihinlerde yer etmeyen bir topluluğuz. Bu da bizi trafikte çok daha dikkatli ve tedbirli olmaya mecbur kılıyor. Kültürel sorumluluğumuz da toplumsal farkındalığı artırmak için daha uyarıcı, eğitici ve ılımlı olmayı gerektiriyor.

Bu vakada da görüldüğü gibi, yayanın bisiklet aklının ucundan bile geçmiyor, orada bir bisiklet yolu olduğunun bile farkında değil, onun için sadece motorlu araçlar ve cadde trafiği var. Hep söylüyorum, kazada kimin kusurlu olduğunun teknik analizini yapmak yeterli değil, bu bir trafik kazası değil sadece, bir kültürel mesele. Yaşlı kadının tepkisine dikkat edin: "Nerden çıktı bu bisiklet?" Dediğim gibi, orada bir bisiklet yolunun varlığını bile fark etmiyor. Böyle bir durumda siz istediğiniz kadar haklılık tartışması yapın, kusur ölçün, faydası yok. Asıl meselemiz farkında olunmamızı sağlamak, bisikletin trafikteki varlığını ve bisiklet yollarının trafiğe dahil olduğunu zihinlere işlemek. Bizim hiç hatamız olmasa da, kimseler bizi fark etmedikçe, kazayı yapan genç arkadaşımın dediği gibi, hatayı karşıda aramaktan başka seçeneklerimiz de olması lazım. Bu seçenek de, ister istemez, bizi daha sorumlu, dikkatli, tedbirli, ılımlı, uyarıcı, bilgilendirici, eğitici olmaya zorluyor.

Yaşlı insanları dikkatsizlik ve bencillikle suçlayan genç arkadaşımız da yaşlı psikolojisi hakkında biraz gözlemci olup bir şeyler okumalı bence. Unutmayın ki, yaşlılar bu ülkenin en çok ihmal edilen, çağdaş sosyal hizmetlerden en az faydalanan insanlar. Evde oturup torun sevmesi, köşesine çekilip sessiz kalması, ayak altında dolaşmaması istenen insanların sokağa çıktıklarında yaptıkları küçük dikkatsizlikleri ve tedirgin ürkeklikleri nedeniyle dışlayıcı bir söyleme kurban etmenin vicdanen hoşgörülebilir bir yanı yok. Bu kaza videosunda da yaşlı kadının yola çıkmaya hazırlanış anından yere yuvarlanışına ve sonrasındaki tepkilere uzanan süreci dikkatle seyredin bir kez daha. Ben orada bencil ve saldırgan bir insan görmüyorum, şaşkın üzgün ve ürkmüş bir yaşlı görüyorum. Kazayı yapan genç arkadaşım da zaten böyle bir duruma bir şekilde sebebiyet verdiği için çok üzülmüş, belli. Biz de bu kazayı konuşurken daha anlayışlı ve sorumlu olmalıyız bence. Hangi fren daha iyi, kim daha çok hatalı, soruları buradaki asıl meseleyi anlamamıza yetmiyor.

Öncelikle çok geçmiş olsun, ucuz atlatılmış bir kaza.

- Sizin hatanız bisiklet yolunu bırakmanız. Bisiklet yolunu işgal eden beyfendiyi gördüğünüzde şeridinizi terk etmek yerine hızınızı biraz yavaşlatıp diğer bisikletli arkadaşın arkasına geçebilirdiniz. (Güvenli Sürüşü Tercih Etmek)
- Trafikte kullandığımız araçlardan örnek vermek gerekirse yaptığınız şu sağınızdaki aracı geçmek için emniyet şeridine girip çıkıyorsunuz ve şeride geri döndüğünüzde kaza anı. %100 kusur.
- Trafikte seyrederken öncelik her zaman yayaya aittir, yaya geçidi bile olmasa vurduğunuz an suçlusunuz.
- Bisiklet üstündeki soğuk kanlılığınızı ise tebrik ederim. Tam sağa kırıp diğer arkadaşı yola da atabilirdiniz, sol tarafa kırmaya çalışıp hanımefendiyle birlikte düşedebilirdiniz. Net bir şekilde düz olarak durmaya çalıştınız yani kararsızlık yaşamadınız.
- Trafiktede olduğu gibi yollar neyse bisiklet yolları da o yapmak için yapılıyor. ! Konulan o direkler bisiklet yolunun tam bitişiğinde, bisikletle seyir halinde giderken lastiğiniz patlasa ve savrulup direğe vursanız ? Ya da yola savrulsanız ? Bilinçsizce yapılan uygulamalar ve sonuçları ...

Direk sizi suçlamak istemem, yazım biraz öyle oldu farkındayım yıpratıcı değil yapıcı olmaya çalışıyorum. Bir daha tekrarlanmaması dileğiyle geçmişler olsun.

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Bir video, Bir kaza.. Onlarca şaçma sapan yorum var.

Bisikletlinin o mesafeden hızı düşükte olsa durma şansı yok bunun v fren hidrolik fren ile de alakası yok.

Arkadaş bisiklet yolundan güvenle gidiyorum diye 10/2 dikkatsiz gidiyor ise yaya o yoldan 10/8 daha dikkatli olmalı. Hıza aldanmayın hız ne olursa olsun aracın birim zamanda yaklaşma hızı tabiri caiz ise göz açıp kapayıncaya kadar kısa (üzerinizden geçer) olabilir..

Burada dikkatsizlik yaşlı teyzemizde .. birazcık kafasını çevirip baksaydı en azından insanların yavaşlama ve onunda bekleme şansı olurdu.

Bu arada bisiklet yolunda öküz gibi duran o adama da hiç iyi şeyler söylemedim. Böylelerinin tepesine gök taşı düşer umarım.

Geçmiş olsun Herkese.

• Beğen
Tepkiler: NomadCRY
@Arseyus

Bu arkadaşın videoları çok sakat gibi duruyor :eek: Teşekkürler video için
Videoda resmen eşkiyalık görüyorum :D Birbirlerine çarpıyorlarmış az daha bomboş yolda!

• Beğen
Tepkiler: Yunus İskender
@JusTiMe Merhaba sizi düzeltmek haddime değil ;ama eğer cümlede bir sözcüğü sayısal bir anlam ifade etmiyorsa '1' değil (bir) şeklinde yazılması uygundur.

Geçmiş olsun arkadaşım. Bence hata sende. Çünkü KALDIRIM üzerindeki bisiklet yolunda o kadar hızlı gitmemelisin. Çünkü yayalar ile aynı kaldırımı paylaşıyosun. Allah korusun çimlerde oynayan kaldırımdaki annesine koşmaya karar veren bir çocukda olabilirdi. Kaldırımdan ayrı yol bisikleti olsa o zaman, senin yoluna çıkan kişi kesinlikle hatalı. Tekrar geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: ahmtbag
@Burakcycle teşekkür ederim inatçılığımı söylediğin için :D

eeh be arkadaş a geçmiş olsun v fren konusuna gelirsek :) bisikletimde xt v fren takımı var bu güne kadar frenleme konusunda başarısızlığını görmedim yavaşlarken köküke kadar sıkmak :) sadece gülüyorum bu yoruma en basit olarak tur dan geliyorsun kervan geçmez bi yerdesin düştün disk yamuldu :) ne yapıcaksın çok kıyak bir şey olsaydı dünya turuna çıkan insanalr kullanırdı be onu :)

@ATALAY16 Dünya turuna çıkan adam hızlanmak zorunda durmak zorunda değil.

Armut ile elmayı karıştırmayın. Yol ile şehir içini hiç karıştırmayın!

• Beğen
@Arseyus
Alttaki müzik komik olmus :D Isin komik tarafi ışık yeni yeşil yaniyor ve bu arkadaş arabanin ucup gitmesini bekler gibi arabanin uzerine suruyor :D Bu arada bu tarz frenlemeleri v frende de cok iyi yapabilirsiniz, papuclariniz janta yakin olsun yeter :D

otomobil sürücülerine ha bire kızıp duruyoruz ya aslında bisikletliler de onlardan aşağı kalır tarafı yok 5 yıldır bisiklet kullanıyorum daha kırmızı ışıkta durup yeşil ışığın yanmasını bekleyen bisikletli görmedim ayrıca en tehlikeli yollar da bisiklet yolları resmen ayrıca bisiklet yollarında maximum hız 25 km olduğunu sanıyorum baştan sona kadar bisiklet sürücüsü hatalı

• Beğen
Tepkiler: ahmtbag
@NomadCRY ileride mtb me kardes olarak yol almak istiyorum ve hidrolikli yol bisikletleri asiri tuzlu. Yani ozel olarak hidrolik almadigim surece o disk benim bisikletimde veya bisikletlerimde olmayacak

@ATALAY16

bukadar ezberci olmayın arkadaşım, maşallah herkez dünya turuna çıkıyor zaten...kaldı kii kullanan çok insan var, bir de şu pencereden bakalım; turdan geliyorsunuz rampa aşağı iniyorsunuz zaten öncesinde sert bir çukur jantınızı yamultmuş , canınızı sıkmış, o zaman ne yapıyorsunuz?

lütfen biraz gerçekçi olalım aksi halde hep yanılır,yanıltırız.

• Beğen
hahaha burası da köpek kavgalı başlıklardaki gibi karışmış.

Freni bwnce yeterince sıkmamissin gibi geldi

@48 Vites Hocam merhaba. Benzer bir olay da yaklaşık 3 ay önce caddebostan-feneryolu arasındaki bisiklet yolunda gelmişti. Günlerden pazar olduğundan malumunuz üzere orası ana-baba günüydü. Feneryolu'ndan caddebostanéa doğru yaklaşık 15-20 Km/h ile seyrederken kadının teki sağına soluna bakmadan atladı bisiklet yoluna ve ben de kendisine çarpmayayım diye her 2 frene de asıldım. Kadına çarpmadım lakin ayaklarımda kayışlı kalpiyeli pedal olduğundan ayaklarımı çıkaramadım ve refleks olarak sol el avuçumun üstüne düştüm ve kolumda bir sızı hissettim. Oradan o kolla eve Suadiye'ye pedalladım. Sonra eve gelip duş aldıktan sonra kolumun ağrısı dayanılamayacak seviyeye gelmişti. Bende hemen hasteneye gittim. Acil'den ortapediye yönlendirdiler ve çekilen film sonucu dirseğimin çatladığını öğrendim. 15 gün askıya alındı kolum (neyse ki kırılmamıştı) ve 1 ay bisiklete binemedim. Hala sol koluma çok yüklenince akşamları sızlıyor ve şınav ve itme kuvveti uygulanan sporları full performans yapamıyorum maalesef...Kısaca söylemeye çalıştığım; suç sende değil. Bu psikolojiden çıkmalısın. Suç aslında üst yapının yani devletindir. Şöyle ki; bisiklet yolunu yapıyorsun lakin orada yayaların dikkatini çekecek bariyer ve uyarı levhaları koymuyorsun. Diğer yandan, Ulaştırma Bakanlığının ulaşım politikası planlamasında bisiklete yer yok denecek kadar az. ((link)). Yani balık baştan kokuyor. Devletin (hükümetin) bisiklete bakışı ve tek ulaşım vasıtası stratejisinin motorlu araçlar olduğu bir ülkenin alt yapısından (halkından) bisiklet ve bisiklete dair farkındalık beklemek çok lüks kaçıyor. O yüzden ben artık bisiklet yolunu kullanmıyorum pek. Karayolundan sürmek, sağ şerit egzoz dumanına ve gürültüye rağmen doğru ekipmanla daha güvenli geliyor. Sonuç olarak, Moralini bozma, pedallamaya devam et. Eğitim hayatında başarılar dilerim...

hidrolik fren tekeri kaydırmadan mı durduruyor ? ani frenlemelerde teker kitleniyorsa bunun v frenden ne farkı var o zaman ?

Geri