Benim site yöneticisi ve mesajları düzenleme yetkisine sahip arkadaşlardan bir ricam var. Daha önce başıma geldiğinde farkettiğim "gizli moderasyon" uygulamasının yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Gizli moderasyon ile kastım, yazılan bir mesaj içeriğinin, site kurallarına uygun olmaması ya da benzeri sebepler ile yöneticiler tarafından değiştirilmesi, fakat bununla ilgili mesaja bir not düşülmemesi.
Örnek uyduracak olursak :
Ben bir mesaj yazıyorum. Mesela şu şekilde
"Bugün bisiklet sürerken falanca filanca vs. rastgele yazı ..."
Bir yönetici görüyor ve benim mesajımdaki bisiklet kelimesini uygunsuz buluyor. Mesajı düzenleme yetkisini kullanarak şu hale getiriyor :
"Bugün ikiteker sürerken falanca filanca vs. rastgele yazı ..."
Bu durumda mesajın altında ".... tarafından değiştirildi." ifadesi yer almalı ve moderatörün adı orada bulunmalıdır. Ayrıca değiştirilen sözcük farklı br renk ya da kalın/italik vb. bir şekilde belirtilmelidir. Yani :
"Bugün ikiteker sürerken falanca filanca vs. rastgele yazı ...
Not : Altı çizili kısım Yönetici1 tarafından değiştirildi"
Neden böyle olmalı?
1. Bu ifade olmadan ben isteğim dışında bir yazı yazmış gibi oluyorum. Benim adımı/imzamı taşıyan bir yazıya dışarıdan "çaktırmadan" müdahale edilmesi hak ihlali.
2. İfadede bir kural ihlali varsa bu şeffaf bir şekilde görülür ve bundan haberi olmadan ihlal eden yazar bir dahaki sefere bunu yapmaz.
Şu da görselli örnek (Atrophy isimli moderatör keller10 isimli kullanıcıya müdahale ediyor)
----------------------------------------------------------------------------------
18 Ekim 2016'da açılan başlığa ekleme (17.03.2017)
Yöneticiler müthiş çalışıyor. Mesela son açtığım bir kaza haberinde sadece 2 kelam edip haber linki vermiştim. Yöneticiler müdahale edip içeriğine haberin detaylarını da eklemişler. Gerçekten daha güzel daha bilgilendirici olmuş. Ama konumuz o değil.
Ama gene haber vermek, X tarafından düzeltildi/eklendi demek yok. Sanki ben yazmışım gibi istedikleri gibi benim adımın/takma adımın/imzamın yer aldığı bir metni değiştirme hakkını kendilerinde bulmuşlar. Ne açık ne de bana özel bir bilgilendirme yok. Hatta bunun bir kullanıcı tarafından sorun olması umurlarında bile değil. Bu doğrudan ölü taklidi yapmak, "forum benim uleyn kafama göre takılırım" demek anlamına gelmiyor mu?