Scudo Sports

4 dakikada doğru zincir ve bisiklet temizliği + yağlama

sccetin

SCC
Yönetici
Tepki
5.716
İsim
Serhat C
Herkese iyi bayramlar,

Forumda zincir temizliğiyle ilgili zaman zaman bir kafa karışıklığı oluyor. Yaklaşık 30.000 kilometredir uyguladığım yöntemi sizler için kaydettim :)

Bu süreçte yüz binlerce metre tırmanışa rağmen sadece 1 defa zincir değiştirme gereği doğdu. Bu yüzden gönül rahatlığıyla aynı adımları uygulayabilirsiniz.

Kullandığınız çözücü ya da yağ mutlaka bunlar olmalı, demiyorum; farklı malzemelerle aynı yöntemi izleyip siz de zincirinizle mutlu mesut geçinebilirsiniz :)

Scudo
Çok güzel olmuş abi ellerine sağlık. Daha fazla video bekliyoruz !

• Beğen
Tepkiler: sccetin
@sccetin 30bin demissiniz de kime göre doğru bu uygulama. Belki güvenip bunu uygulayan birinin yolda zinciri kopacak, kaza geçirecek Allah muhafaza.
🤪🤪🤪 Şaka şaka.😁 Bu zincir temizliği konusunda en iyisini bulmaya çalışıyorum hocam. Bu deneyimleriniz önemli bizim için. Paylaştığınız için teşekkürler 😊

• Hahaha
sccetin
hocam eline sağlık gayet pratik bir alet :harika: ben fırçayla yapınca etrafa sıçrıyor,link varsa rica ederim

Aynı yöntemin tersini uyguluyorum.
Yani her bakla birleşimine tane tane, pedalı ters çevirerek ama rubleden önce damlatıyorum yağı.😁

Aynı yöntemin tersini uyguluyorum.
Yani her bakla birleşimine tane tane, pedalı ters çevirerek ama rubleden önce damlatıyorum yağı.😁
Bende her baklaya 1 damla yapıyorum fakat 2-3 dk turluyorum fazla gelen yağı kağıt havlu ile siliyorum tekrardan fazla geliyor :)

@Kimbilirne Hocam bende bu zincir temizleyici üründen alayım diyorum ama gerçekten işe yarıyor mu? Bu tarz bir ürünü tavsiye eder misiniz?

• Beğen
Merhaba arkadaşlar,
Bir sorum olacak. Yeni bisikletimi aldığımdan beri ortalama 10 kez sürüşe çıktım ve bunlardan 2 tanesinde sağanak yağmura yakalandım. Yaklaşık yarım saatlik sürüşlerdi her biri.
Yağmur altında kaldığım için yakın zamanda zinciri yağlayacağım. Çünkü hafiften sesler duymaya başladım.
Bunun dışında yağlamam ya da bakım yapmam gereken yerler var mıdır?

Teşekkürler.

• Beğen
@Hüseyin K Merhaba, hayırlı olsun yeni bisikletiniz kazasız belasız kullanın.
Ben de son 2 sürüşümde yağmura denk geldim. Yaptığım işlemleri yazayım belki yardımcı olabilirim.
- Jantları, vites/fren sistemini ve kadroyu sabunlu su ile yıkayıp, kuruladım.
- Yağlı kalması gereken tüm noktaları tekrar yağladım, özellikle fren/vites telleri.
- Furş takımından kum sesi geldiği için eski yağından arındırıp yeniden yağladım.
- Yağmurun şiddetine göre orta göbeğin yağıda kontrol edilmeli, zinciri sökün eliniz ile çevirdiğinizde akıcı bir şekilde sessiz dönüyorsa sorun yoktur.
- Yağmur sırasında özellikle sele borusundan kadro içine çok su ve pislik kaçar. Bu kısmı da temizlemek gerekiyor.
- Son olarak vidaları kontrol ettim.
Bu işlemleri sürüş sonunda vakit kaybetmeden yapmak bisikletimizin ve donanımının ömrü ve sağlıklı çalışabilmesi için faydalı olur.
Atladığım veya unuttuğum kısımlar olabilir, umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi pedallar..

@sccetin Faydalı bilgiler için teşekkürler. Çok güzel anlatmışsınız. Ama kafama takılan bir durum var;

Zincir temizliği ile zincirin ömrü niye uzasın onu anlamadım. Bende zincir ölçme aleti var. Kullanıma göre belli bir km sonra zincir uzadığı için ruble ve aynakola zarar vermemesi için değişim yapılması gerekiyor. Ne kadar temiz kullanılırsa kullanılsın zamanı gelince değişim yapılmalı. Zincir temiz durumda olsa bile uzama kaçınılmaz oluyor.

• Beğen
@Hüseyin K Merhaba, hayırlı olsun yeni bisikletiniz kazasız belasız kullanın.
Ben de son 2 sürüşümde yağmura denk geldim. Yaptığım işlemleri yazayım belki yardımcı olabilirim.
- Jantları, vites/fren sistemini ve kadroyu sabunlu su ile yıkayıp, kuruladım.
- Yağlı kalması gereken tüm noktaları tekrar yağladım, özellikle fren/vites telleri.
- Furş takımından kum sesi geldiği için eski yağından arındırıp yeniden yağladım.
- Yağmurun şiddetine göre orta göbeğin yağıda kontrol edilmeli, zinciri sökün eliniz ile çevirdiğinizde akıcı bir şekilde sessiz dönüyorsa sorun yoktur.
- Yağmur sırasında özellikle sele borusundan kadro içine çok su ve pislik kaçar. Bu kısmı da temizlemek gerekiyor.
- Son olarak vidaları kontrol ettim.
Bu işlemleri sürüş sonunda vakit kaybetmeden yapmak bisikletimizin ve donanımının ömrü ve sağlıklı çalışabilmesi için faydalı olur.
Atladığım veya unuttuğum kısımlar olabilir, umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi pedallar..

Teşekkür ederim, çok güzel özetlediniz.
Ancak furş takımını falan ilk etapta sökmeye kıyamam herhalde. Malum 2 haftalık bisiklet. Bilseydim yağmurda en azından şimdilik kullanmazdım. Öte yandan o kısımda herhangi bir ses duymadım.
En güzeli, zincir ve tel kısımlarını yağlayarak başlayım. Zamanla diğerlerine de gireceğim tabi mecburen.

@sccetin Faydalı bilgiler için teşekkürler. Çok güzel anlatmışsınız. Ama kafama takılan bir durum var;

Zincir temizliği ile zincirin ömrü niye uzasın onu anlamadım. Bende zincir ölçme aleti var. Kullanıma göre belli bir km sonra zincir uzadığı için ruble ve aynakola zarar vermemesi için değişim yapılması gerekiyor. Ne kadar temiz kullanılırsa kullanılsın zamanı gelince değişim yapılmalı. Zincir temiz durumda olsa bile uzama kaçınılmaz oluyor.

Rica ederim, ben teşekkür ederim hocam.
Haklısınız; aslında söylemeye çalıştığım şey çok kirli veya paslı zincirin ömrünün kısalacağı veya tam performans gösteremeyeceği... Yoksa temiz zincirin malzemenin ömrünü uzatacak diye bir şey yok tabii; sadece ona biçilen maksimum kullanım süresini optimuma çıkarmak amaç :)

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
@Kimbilirne Hocam bende bu zincir temizleyici üründen alayım diyorum ama gerçekten işe yarıyor mu? Bu tarz bir ürünü tavsiye eder misiniz?
Öyle aman aman bir şey değil,pratik hızlı ayda 1 kullanıyorum temizlik için (mtb) bisikletimde ,yoğun kullandığım zamanlarda mazota atıyorum o sistemle temizliyorum.Ürün f/p olarak başarılı ama çok pratik temizlik yapıyorsun, temiz işçilik 😬

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@Kimbilirne Yol bisikletinde kullanacağım da o yüzden merak ettim. Yani tavsiye ediyorsunuz.? :)

• Beğen
Tepkiler: Kimbilirne
Ben genelde diş fırçası ile temizlediğim için her yağ parçacığı oluyor ve asla 4 dakika da bitiremiyorum :D

Valla ben dün akşam zinciri temizledim, baya vaktimi aldı ama bal dök yala oldu.

Kare haline getirdiğim zinciri, bulaşıl süngeriyle önlü arkalı iyicene köpürtüp duruladım. 2 3 tur gerçekleştirdim böyle, rubleyide lastiği söküp suyun altında temizledim, içime de sindi.

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Geri