Scudo Sports

3x9 Acera'dan 3x10 Deore aynakol geçişi

Arena

Aktif Üye
Tepki
214
İsim
Ahmet
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba,

Bisikletimde Shimano Acera M391 (3x9 48/36/26) aynakol var. Bunun yapraklarını yamulttum. Düzeltsem de bir süre sonra tekrar yamuluyor. Ayrıca dişler de iyice aşındı. Arka aktarıcım Deore (modelini bilmiyorum, 2015 Trek FX'lerin üzerinde gelen model).

Soruma gelince, çok uygun fiyata Shimano Deore FC-T6010 3x10 48/36/26t buldum.

Orta göbek, ön arttırıcı ve ruble değiştirmeye razıyım.

Sizce Acera M391 (3x9) söküp, yerine Deore FC-T6010 (3x10) takarsam sorunsuz (sıkıntısız vites geçişleri) çalıştırabilir miyim?

• Beğen
Tepkiler: everhard
Scudo
Arka aktarıcınız deorenin eski serisidir muhtemelen, 10lu sistemi çalıştırmayabilir. sanırım 3x9 uyumludur.
Bendeki trek 2016 model ve üzerinde alivio 3x8 set vardı, o zamanların aliviosu 8liydi, şu an 9lu.
ön aktarıcıda son ve ilk dişlilerde belki minimal bir sürtme yaşayabilirsiniz ama ince ayarlarla sorunsuz çalışır düşüncesindeyim.
orta göbek hallowtech olacak, vites kolları değişecek, ruble değişecek, ve tabiiki de zincir.
ayrıca bulduğunuz aynakolun fiyatı gerçekten de dediğiniz gibi uygunsa dişleri aşınmış olabilir, buna dikkat edin, çünkü bu dişliler hem pahalı hem de şu an piyasada bulunmuyor. kollar elinizde kalır.
emin olmadan karar vermeyin, aceleye getirmeyin, bu sistem değişikliği size ne getirecek ve hayatınızda neyi değiştirecek bunu düşünerek hareket edin derim.

• Beğen
Tepkiler: Arena ve everhard
Arka aktarıcınız deorenin eski serisidir muhtemelen, 10lu sistemi çalıştırmayabilir. sanırım 3x9 uyumludur.
orta göbek hallowtech olacak, vites kolları değişecek, ruble değişecek, ve tabiiki de zincir.

Hocam 3x10 çalıştırmayacağım, 3x9 çalıştırmayı sürdürmek istiyorum. Benim sorum şu:

- 3x9 48/36/26 aynakol sökülecek
- 3x10 48/36/26 aynakol takılacak

bu durumda bir sıkıntı olur mu? bisikleti 27 vites sürmeye devam edebilir miyim...

ayrıca bulduğunuz aynakolun fiyatı gerçekten de dediğiniz gibi uygunsa dişleri aşınmış olabilir, buna dikkat edin, çünkü bu dişliler hem pahalı hem de şu an piyasada bulunmuyor. kollar elinizde kalır.

takacağım aynakol sıfır, kullanılmamış.

Hocam 3x10 çalıştırmayacağım, 3x9 çalıştırmayı sürdürmek istiyorum. Benim sorum şu:

bu durumda bir sıkıntı olur mu? bisikleti 27 vites sürmeye devam edebilir miyim...
...

3x9 ile 3x10 aynakol arasında ne değişiyor?

- Biri 9'lu, biri 10'lu rubleye uygun, zincirin yatay hareket aralığı ona göre. Ancak 9'lu ruble ile 10'lu ruble arasında genişlik farkı yok, yani zincir aynı aralıkta hareket ediyor, iki sistemde uç dişlilerde zincir aynı konumda.
- Biri 9'lu daha kalın zincire, diğeri 10'lu daha ince zincire uygun. Tersi olsa 10'lu zincir boşlukları 9'lu aynakola biraz dar kalırdı ama 10'lu aynakolda 9'luya uygun zincir çok az boşluklu çalışır.
- En büyük ve en küçük dişlilerin diş sayısı aynı olduğu için üzerindeki ön attırıcının düşey çalışma aralığında sıkıntı yok
- Ön dişli sayısı aynı olduğu için yatay çalışma aralığında ve aşamalarında sıkıntı yok.

Böyle düşününce sıkıntı çıkmaması lazım.

Son düzenleme:
  • Beğen
Ben ön arttırıcı ve ruble değişimine gerek olmaksızın sıkıntı çıkmayacağını düşünüyorum. 3*9 çalıştırmaya devam edeceğinize göre vites kollarının da değiştirilmesine gerek kalmaz.

• Beğen
Tepkiler: Arena

takacağım aynakol sıfır, kullanılmamış.
ben 3x10 çalıştıracaksınız şeklinde algılamıştım, 3x9da sıkıntı çıkmaz diyebilirim.

• Beğen
Hocam, ince zincire geçersem bu sıkıntıyı aşmış olur muyum?

(link) adresindeki bilgilere göre 8'li zincirlerin genişlği 7.1 mm, 9'lunun 6.7 mm, 10'lunun 5.88 mm. İç genişlikler de 8'li zincirde 2.38, 9-12 arasında 2.18 mm.
Ben yukarıdaki "10'lu aynakolda 9'luya uygun zincir çok az boşluklu çalışır. " ifadesini zincir inceldikçe iç genişliği de incelir diye düşünerek yazmıştım ama bu kaynağa göre 9 ve 10'lunun iç genişliği aynıymış. Bu durumda 9'lu zincir 10'lu aynakolda hiç sorunsuz çalışır. 9'lu zinciri 10'lu rublede kullanmak isteseydik zincirin dış genişliği 10'lu rubledeki daha az dişli aralıkları için kalın gelirdi. Sizin durumda ruble 9'lu olduğu için zincir değişikliğine gerek yok.
Bu uyumluluk konuları pratikte değişebiliyor. Shimano'nun uyumlu olmaz dediği bir sürü şey gerçekte gayet uyumlu çalışabiliyor. Örneğin 20 farkla çalışır dediği ön attırıcı 22 farkla çalışabiliyor, en fazla 28 diş ruble kullanılabilir dediği attırıcıda 32 diş ruble çalışıyor v.b. En doğru sonuç için denemek lazım.
Mesela yukarıdaki sayfanın yorumlarında birisi 8'li aynakol, 7'li ruble ile 10'lu zincir kullanıp sorun yaşamadığını yazmış. Teoriye baksak çalışmaması lazım.

Geri