Scudo Sports

30 Ekim 2020 Ege Denizi Depremi

Scudo
6 ay sokaklarında gezdiğim İzmir'i bu halde görmek beni paramparça etti. Allah hepinizin yardımcısı olsun, geçmiş olsun. Evlere girilemedi bütün gece belki, nereye sığındınız nerde ısındınız gece boyu, onu düşündüm. Sarsıntı sırasında hissettiğiniz korkuyu tahmin bile demiyorum. Allah yardımcınız olsun tekrar göstermesin benzerini, dualarımız sizinle.

Herkese geçmiş olsun. Umarım maddi manevi olarak hiç veya en az hasarla bu afeti geçirirsiniz. Bu gibi ayrımcılık yapanlar sayın @EnginK. nın da söylediği gibi arayı kızıştırmaya çalışanlar. Her ne olursa olsun bu afette zarar gören insandır. Dini, dili, ırkı, ten rengi her ne olursa olsun tek yürek olup beraber ağlamalı beraber sevinmeliyiz çünkü burada zarar gören insan. Hiçbir dinde zorda kalan insanlara yardım eli uzatmamak gibi bir tabirin geçmediği gibi İslam dininde de buna yer yoktur. Dinimizi bu çirkin işler için kullanıp aramızı bozmaya çalışanlar utansın.

GEÇMİŞ OLSUN.

Milletimize geçmiş olsun.Büyüklüğü kimi kaynağa göre 6.8 ,6.9 olarak açıklansada binaların yapısı gereği deprem minumum 7 ve üzeri hissedilmiştir.
Hocam o öyle bir şey değil. 6.6 depremin magnitütü yani büyüklüğü. 7 büyüklüğündeki deprem 6 büyüklüğündeki depremden 1 değil 10 kat daha güçlüdür. 8 büyüklüğündeki deprem 6 büyüklüğündeki depremden 2 değil 100 kat daha güçlüdür. Buradaki değer logaritmik artar. Deprem sonucu ortaya çıkan hasar depremin şiddetidir. 2007 sonrası ve özellikle yapı denetim sonrası yapılan yapılar çoğunlukla bu büyüklükteki depremlerde zarar görmez. Zarar görse bile göçmez. Buna göre tasarlanıyor. Umarım enkaz altındakiler en kısa zamanda sağ salim çıkarılır. Allah kimseye yaşatmasın.

Yabancı birisi için bile yeterince bilgi var :
Bornova, Manavkuyu, Yeşilova, Bostanlı, Pınarbaşı , Çay Mahallesi, .......
Eski sulak tarım arazileri....
Hollanda dakinin tersi isler yapiyoruz yani..

Bisiklete gelinceye kadar daha coooookkkk ekmek yememiz lazim. ( hububat da ithal artık nasıl olacaksa... )
Şaşkın ördek başından değil kuyruğundan dalarmış...

@necmeddin @hamlet2006 Değerli Pedaldaşlarım düşünceniz için teşekkür ederim. Dilekleriniz içinde teşekkür ediyorum.. Doğal afet bu hepimizi başına gelebilir, birbirimizin kıymetini bilmek güzel bişey :) Deprem sırasında tınaztepede sallandık, ilk 3-5 saniye herzamanki gibi deprem bu diyerek bekledim. Durdu gibi olup tersten sallanınca o an anladık yeni bir deprem oldugunu, hemen kendimizi terasa attık (atelye terasta) terasta HVAC sistemleri (yogunbakım, ameliyaathane klimaları) Bu klimalar 1-2 ton agırlıgında beşik gibi sallanıyor, gidebilceğim en güvenli yer terasın açık alanı. Direklere tutunup durmasını bekledik.

Evimiz yeni bine ve zemin taş oldugu için hasar vs olmadı fakat çalıştıgım şirketin bucatıp birimi binada çatlaklar olmuş, duvarkagıtları enlemesie yırtılmış. Oranın atelyenin tavanı 5cm kadar alçalmış. Sabah farkettik, bucada işim oldugu için bucaya geçtim. Kaskım tavana sürttü.. Oraya girmemeye çalışıyoruz. Manavkyudaki eşimin arkadaşının annesinin evi çökmek üzeredeymiş. Muhtemel yan yatan veya ilk 1-2 katı çöken binalardan birindeymiş..

@Cemal Ç. İzmirde doğma büyümeyim. Sürekli sallanıyoruz, yaşadığım sürecte geceleri uyandıgım oldu sonra uyudum durunca o derece alışkınız. Bugne kadar 2007 yada 2008 olması lazım ekim depremiydi. Dengemi kaybedip düşüp durmasını bekleyip sonra pc başına oturup oyuna devam ediyordum :) Dünkü olan deprem, izmirde yaşadıgım sürede en şiddetlisiydi. Sallanırken ilk önce annemin evi geldi kuşadasındaki yazlık eski.. Hemde merkez üstü, onlar daha çok sarsılmış.. Babamın binasıda eski, akşam kontrol ettik çatlak vs yok, taş zemin üzerinde kurulu olanlar şanslı.. Manavkuyu alüvyon zemin.. Orası çok sıkıntılı yer, son zamanlarda gökdelenlerin dikilmeside çok riskli

Son düzenleme:
Bayraklı diye geçen yer manavkuyu, yımışacık zemin. Bornovanın devamı. Buraları gediz nehrinin taşıdığı topraklarla oluşmuş alüvyon ovaları. Tarım için mükemmel, yapılaşma için ise berbat. Gediz izmir körfezini doldurmasın diye yatağı insan eliyle değiştirilmiş bir nehir. Eskiler, çook eskiler, Bornova da yetişen meyve ve sebzenin tadını hala sayıklar. Şimdilerde beton tarlası.

@Mehmet Metin Levent Bornovanin bamyası diye hatirliyorum ama doğru ama yanlış. Bir de o kadar dere varken nereye kayboldu bunlar ?
Hayir , Hollanda bisikleti nostalji olsun şekil olsun diye yayginlastirmadi ki. Bizde sekil olsun diye bisiklet yolu sekil olsun diye tramvay yapınca...... yapılan işlerin arkasındaki aklı ve amacı anlamak zor oluyor. Sigara yasağını bile müşteri için zannediyor bizimkiler. Halbuki o yasak çalışanlar için.... Müşteri başka yere yada bölüme gidebilir . Çalisan ise her iki tarafa da hizmet etmek zorunda.....

Yıkılan binalar içerisinde en büyüğü olan,tvlerinde sürekli canlı yayın yaptığı yere gittim akşam iş çıkışı,araçla gidip kalabalık etmemek adına bisikletime atlayıp gittim,durum hakikaten içler acısı,yıkılan binaların yanında hasar gören ve oturulamayacak durumda olan yüzlerce bina var,zaten bakınca dış cephelerin halinden olayın ciddiyetini anlıyorsunuz.Kolonları kesildiği için yan yatan bina korkunç görünüyor,vinçlerle ayakta duruyor.Çok acı heryer matem havası,yakınları çaresiz gözlerle çıkarılacak yakınlarını bekliyor,belki canlı çıkabilir umuduyla,ben orada iken dinleme yapıldı anons geldi sessizlik uygulandı,görevliler çok dikkatli ve ummalı bir şekilde çalışılıyor,kayıp sayısı maalesef 100 leri geçecek gibi,Allah hepsinin yardımcısı olsun,çok üzgünüm.11A699BC-4218-42B3-9318-188F45682B4F.jpeg

Babamlarla konuştum dün eve gelince. Onlarda yeni gelmişti eve, Manisa'dalarmış. Denizli'de bile hissedilmiş sarsıntı. Bizim taraflarda (Karabağlar tarafları) bir şey yokmuş.
Dün profesörün biri konuşuyordu. Meksika da olan deprem Mexico City'den 200-300 km uzakta olmuş ve şehri yerle bir etmiş.
Ağır hasarın olduğu yerler kısmen gevşek zeminin olduğu bölgelermiş. Öyle bölgelere yere direk çakarak beton atmaları gerekiyor benim bildiğim.

Babamlarla konuştum dün eve gelince. Onlarda yeni gelmişti eve, Manisa'dalarmış. Denizli'de bile hissedilmiş sarsıntı. Bizim taraflarda (Karabağlar tarafları) bir şey yokmuş.
Dün profesörün biri konuşuyordu. Meksika da olan deprem Mexico City'den 200-300 km uzakta olmuş ve şehri yerle bir etmiş.
Ağır hasarın olduğu yerler kısmen gevşek zeminin olduğu bölgelermiş. Öyle bölgelere yere direk çakarak beton atmaları gerekiyor benim bildiğim.
Direk çakmak maliyeti arttırır. Apartman girişi mermer ya da granit olmalı, asansöre kadar da damarlı şekil mermer olmalı. Odalar lambri, duvarlar saten boya olmalı, balkonda barbekü bacası olmalı, doğramalar 11 odacıklı pvc olmalı. Görüntüye önem veririz biz.

Direk çakmak maliyeti arttırır. Apartman girişi mermer ya da granit olmalı, asansöre kadar da damarlı şekil mermer olmalı. Odalar lambri, duvarlar saten boya olmalı, balkonda barbekü bacası olmalı, doğramalar 11 odacıklı pvc olmalı. Görüntüye önem veririz biz.

Bu tanım Yeni Modern Afganistan Mimarisini tanımı.
Yollarda yada kapı önünde yada otoparkta yıldızlı/halkalı arabalar olsa da elde elmalı telefonlar olsa da instada Avrupadan Uzakdoğudan tatil paylaşımları olsa da ...
Ölüm şeklimize bakinca yaşam standardımız belli oluyor.

@Cemal Ç. İzmirde doğma büyümeyim. Sürekli sallanıyoruz, yaşadığım sürecte geceleri uyandıgım oldu sonra uyudum durunca o derece alışkınız. Bugne kadar 2007 yada 2008 olması lazım ekim depremiydi. Dengemi kaybedip düşüp durmasını bekleyip sonra pc başına oturup oyuna devam ediyordum :) Dünkü olan deprem, izmirde yaşadıgım sürede en şiddetlisiydi. Sallanırken ilk önce annemin evi geldi kuşadasındaki yazlık eski.. Hemde merkez üstü, onlar daha çok sarsılmış.. Babamın binasıda eski, akşam kontrol ettik çatlak vs yok, taş zemin üzerinde kurulu olanlar şanslı.. Manavkuyu alüvyon zemin.. Orası çok sıkıntılı yer, son zamanlarda gökdelenlerin dikilmeside çok riskli
Biliyorum sayın @Burak B. İzmir'de doğmadım ama yirmi yılım geçti İzmir'de. Üç yaşında geldim, yirmi üç yaşında ayrıldım.
Daha önce yazmıştım ama gözden kaçırdınız sanırım. Yirmi yılda o kadar deprem yaşadım ama hiç bu kadar ağırını görmemiştim. İzmir için tabi.
Bilirmisiniz bilmiyorum ama aslen Dinar'lıyım ben. 1996 dendiğinde Dinar ve çevresi bir yutkunur.

Maalesef soyleyeceklerimizi yazacaklarimizi tutuyoruz. Siyasetçisi, devlet görevlisi, işadamı,müteahhidi , esnafı, beyaz yakalisi, mavi yakalisi ......hepsi için söylencek şey var. Ve herkes farkında vaziyetin. Ama bunları açıksa söyleyenler kabahatli olacak. Bu yuzden " Bozguncu " muamelesi görmek istemiyoruz. Gerci o tanim 60 70 sene once nispeten insanlarin daha terbiyeli ve olculu olduklari zaman soyleniyormus. Simdi herkes söylediklerinden yada yaptıklarından rahatsız oldukları kimselere kendine göre tanım yapıyor.

1500 sene önce Islamiyetten önce araplar CAHILIYE DEVRI nde kız çocuklarını diri diri toprağa gomerlermis. 2000 senesinde ulkemde ise cocuklar , yaslilar, ...üstüne onca paralar verip maddi sıkıntılar çekilen evlerin içinde ölüyor.

@Cemal Ç. 10 yıl da benim geçti İzmir de yıkılan apartmanların olduğu Bayraklı yı da iyi bilirim eşim Bayraklı Adliyesinde çalışıyordu. Geçen Ağustos ayında da İzmirdeydik her yıl giderim İzmire bir ayağımız İzmir dedir. Güzel izmirin güzel insanlarına geçmiş olsun kayıplar çok acı başımız sağolsun...

Geri