Scudo Sports

3 - 5 sorum var

The UGUR

1317-P.8
Tepki
2.033
İsim
Ugur
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Uzunca bir süreden sonra 2015 model Lapierre Audacio 400 yol bisikleti aldım ilk yol bisikletim olarak.2 gün önce bir şeyler öğreneyim diye arka frenle oynadım ve papuçlarını söktüm bir daha da takamadım.Sonraki gün yani dün, bisikletçiye götürüp taktırdım.Tanıdıktır, iyidir diyerek gittiğim bir bisikletçiydi ancak bir daha işim olmaz.Papuçlar takıldı aynı gün öğlen tekrar sürtmeye başladı bunun üzerine Sirkeci'de aceleyle hallettirdim ama bugün durum yine aynı.Bisiklette bir arkaya çekme durumu var.Sanırım üstüne bindiğim ve sürmeye başladığım zaman papuç sürtüyor.Jant biraz yalpalıyor ancak dikkate alınacak kadar değil, sonuçta malum İstanbul yolları.Tecrübesiz tecrübesiz haldur huldur çukurlara girdim açıkçası bisiklete de hak veriyorum.Neyse bir abim yardımcı olacak ama ben de bir şeyler yapmak istiyorum.Yalnız durum ortada, çok cahilim.Nasıl önleyeceğim şu pabucun sürtmesini, arka freni dağıtmadan?

Ayrıca biliyorum 1000 tane konu var ama hepsinde kafam karıştı, zincir için Würth önerir misiniz? Sonrasında zefal dry lube kullanacağım.Hep böyle yapsam çekiş sistemim sağlıklı olur mu?
Pompa olarak Zefal profil max FP30 ayak pompası ve taşınabilir olarak Zefal Air Micro Alu alacağım.Önerir misiniz?
Cevaplar için teşekkürler şimdiden:hhhhhh:

Scudo
1-) fren ayarlama konusunu bende merak ediyorum. Lazım gelmediği için araştırmamıştım. Fakat youtube da videolar var bir bak hocam
2-) yağ konusu başlı başına tartışma konusu bana göre. O diyor bunu kullan o diyor şunu kullan biri diyor wd40 kullan :). Sonuç her araştıran kişinin kafasında oluşan karışıklık -benim gibi-
Önerim: forumda bir konu var hangi yağı kullanıyorsunuz gibi bir şeydi. Oraya bir bakın en çok tavsiye edileni alın geçin. Fazla araştırınca işin içinden çıkılmıyor.
3-) ayaklı pompa için onlarca lira verip kazıklanmanıza hiç gerek yok. Yakınınızdaki bir Carrefour mağazına gidin 13.95₺ ye metal gövde ayaklı pompa var 100psi basıyor canavar gibi. Tavsiye edetim. Yetmez dersen 23.95₺ ye 160psi lik farklı bir model var.
Birisini al işini görür. Gidip o markalara tavuk gibi ütülmenin alemi yok bence. (Az kalsın bende veriyordum 60-70₺ pompaya)
Taşınabilir pompa işine gelince onda marka bir şey almak gerekli bence o konuda paraya kıyın...

Önceliklle Jant yalpalıyor(sekiz çizmek) ise Jant' ın akort ayarı bozuk demek önce akort ayarının yapılması lazım çünkü bozuk akortta akort daha da bozulacaktır. Jant' ın akortu bozuk ise frenin sürtmesi normal. Akort ayarı yapıldıktan sonra sağ ve sol pabucun janta aynı mesafede olduğuna dikkat ediniz eğer aynı mesafede değilse fren kompenetinin en üstünden iki bacağa eşit güç uygulayarak ortalamanız gerekçek.Bu işlemi maşaya yada kadroya bağlayan alyanı açarak ta yapabilirsiniz ama aynı alyanı sıkarken yine oynama ihtimali var.

En son kontrol etmeniz gereken nokta da dururken freni sıktığınızda jantın sağ yada sola oynamaması gerekir eğer oynuyorsa ya Jantın akortu bozuktur yada pabuç ayarı yada tekerlek mili tam oturmamıştır.

Zinzir yağı için wd 40 kullanmayın sakın, onun haricinde bisiklet zinziri için özel olan yağlar var onlardan ala bilir würth' ünde bu iş için uygun olan yağını kullana bilirsiniz hatta hiç birşey yoksa standart ince makine yağı da kullana bilir sadece daha çok kir tutup zinciriniz ile rubleniz kirlenecektir ve sağ sola bulaşacaktır.

Pompa konusunda dikkat etmeniz gereken nokta ise yol bisikleti kullandığınız için pompanın 9 yada 10 bara kadar hava basa bilme yetisine sahip olması lazım. Mesela ben Zefalin el pompasını kullanıyorum sorunsuz.

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
Jant öyle çok çok 8 çizmiyor ancak şu an baktım ben üstünde olmadan teker dönünce papuç sürtmuyor.Oturunca sürtüyor sanırım tam da göremedim hiç.Bisiklette herhangi bir sıkıntı yok aslında 4 gündür canavar gibi.Ben pabuçları soktum öğreneyim diye böyle oldu sonra.Ben dokunmuyorum dursun böyle halledecegiz abimle o zaman.Pompa olarak gidip o dediklerinize bakayım.Yağ konusu işte yine karışıklık var.Sabit bir fikir lazım bana.Su da olur diye seçenekler turemesinden ziyade biri bunu kullanıyorum iyi dese daha iyi olacak

@Uptown Cyclist
Gobegin icinde bi parca vardi mil mi ne diyolardi onun saglam oldugundan emin misiniz
Edit: @Uptown Cyclist ben de ayni problemden muzdariptim gobek icindeki parcada problem vardi

Bi kere kesinlikle akortu bozuk jantla yola çıkmayın az yada çok çünkü yolda giderken birden tekerleğiniz kitlene bilir. Normalde Janta pabuç sürtmüyorsa oturunca da sürtmemesi gerekir, bisiklet boştayken bisikleti sabit tutup jantınızı sağ sola sallayıp jantın sorunlu olup olmadan emin olmak lazım. Hatta soruna ilişkin bir video yada fotoğraf koya bilirseniz daha kolay yardım alabilirsiniz sanırım.

hocam papuçların yerleşiminden dolayı mı bir sıkıntı var yoksa ince ayarda mı tam bilemediğim için net bir şey diyemem , bir fotoğraf koyabilirseniz çok daha net yorumlar yapabiliriz bence.

Eğer papuçlar iyi konumlandırılmadığından sürtüyorsa sökerken yaptığınız gibi yumuşatın , daha düzgün bir şekilde ( örnek fotoğraflarda vs. olduğu gibi) tekrar sıkın.
Yok eğer papuçların kendi konumundan değilde genel olarak frenlerden kaynaklıysa onuda tellerle oynayarak ayarlayabilirsiniz.

Bir de şu var , bazen freni sıkıp bırakınca yerinden oynuyor ve tek pabuç sürtmeye başlıyor ( üstünde olmadığınızda bunu görmeniz zor çünkü gerekli güç uygulanmıyor papuçlara) böyle bir durumda fren kaliperiyle biraz oynayıp doğru noktayı bulmanız ve anahtarla sıkarak sağlamlaştırmanız gerekebilir.

tabiki bu söylediklerim yalnızca varsayım , kesin bir şey değil malesef.

Bugün baktım da yine ben oturmadan sürtme olmuyor.Otururken hatta sürtmuyor sanırım.Muhtemelen mesele akortta

@Uptown Cyclist

Teker söküp taktiniz mi? Yerine tam oturdugundan emin misiniz?
Teker mandali yeterince sıkılı mı?
Her iki durumda da bisiklete bindiginizda agirlik ve uyguladiginiz guc ile teker oynayarak surtunmeye sebep olabilir...

Akort sorunu yeni bisikletlerde kisa surede ortaya cikabilir ve giderilmesi gerekir ozellikle disk fren degilse!

Siz dahil 3 elden gecip ayarlanan bir pabucun belli bir sure sonra surtuyor olması muhtemelen pabuc ayari kaynakli degildir :(
Fren baglantilarinin gevsemediginden ve birkac frenleme sonrasi oynayip pozisyon degistirmediginden emin olmaya calisin...

• Beğen
teker hiç sokulmedi aslında ve bisiklet ortalama 350 km de şu anda.Papuç sürtmuyor şu an gördüğüm kadarıyla.Suratli bir şekilde çok fazla çukura girdim acemi acemi, Akort gerekli gördüğüm kadarıyla.Bu hafta halledecegiz bi abimle.Simdilik sürmeye vaktim yok zaten o yüzden sorun değil.Ama teker akşam söküp takarim bi aklıma gelmedi Teşekkürler :D

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Şu konu kesin arka sol papuç janta sürtüyor.Surekli değil ama her bir tur dönüşte kesin sürtüyor.Buna ayar çekeceğiz.Bir de şu var zaten hep vardı meraktan soruyorum; ön frene basılı tutarak yokuş inerken pıss gibi bir ses geliyor janttan papuç lar surttukce yani kesik kesik değil.Ama arkada yok bu durum.Sizce bir sorun mu var yoksa her şey yolunda mı?

Belirttiğiniz sorunu sizin anlattığınız tecrübenize göre açıklamak gerekirse ise, bisiklette frenleri kullandığınızda frenleme işleminin % 70 ön fren % 30' unu ise arka fren gerçekleştirmektedir ve bu durum yapılan testlerle de tespit edildimişti diye hatırlıyorum ancak emin olabileceğimiz nokta ön frenlerin arka frenlere göre daha baskın olduğu bir gerçek. Bu durumda ön frenlere daha çok güç bindiği için arka frenlere oranla daha çok ses çıkması normal ancak bu durumda kulaklarınızın ön tekere yakın olmasının da etkeni büyük.

Yukarıda ki yazınızda bazı durumlarda yada sürekli sadece ön frenleri kullanıyormusunuz gibi bir izlenim oluştu. Düz yolda olsun rampa aşağı yada yukarısı fark etmez kesinlikle fren yaparken sadece ön freni yada sadece arka freni kullanmayınız doğrusu her iki freni de aynı anda kullanılmasıdır.

Ayrıca frenlerinizi ön yada arka tekerlek fark etmez tekerlerde kitlenme olmadan en kısa sürede dura bileceğiniz şekilde ayarlamayı unutmayın.

• Beğen
@WantedTurk
yorumunuz için çok teşekkür ederim her zaman 2 freni de birden kullanırım.Ve şunu anladım önden ses gelmesi arkadan gelmemesi normal.Oyle mi ?

Frenleri kullandığınızda ön fren de sürtünmeye bağlı sesi duymanız gayet normal, bende fren yaptığımda ön frenin sürtünme sesini duyuyorum. Arka frenlerden de aynı ses oluyordur ama konum olarak arkamızda kalmasından dolayı fark etmiyoruz. Yani harici bir durum yok ise gayet normal.

• Beğen
@WantedTurk
Iyi bari içim rahatladı.Harici bir durum yok şimdilik neyse ki :D

Arkadaslar istanbulda adam gibi bakın cidden iyi para tuzağı olmayan bir bisikletci var mı? Akort ve pabuçları yaptıracagim.Ihtiyacım var önerilere şimdiden teşekkür ediyorum

Geri