Scudo Sports

29 er sedona 729

Tepki
2
Bisiklet
Whistle
Selam sedona 729 alarak aranıza katıldım belki 10 senedir bisiklet kullanmıyordum uzun araştırmalar ve forumdaki arkadaşların yardımıyla bu modelde karar kıldım fotoğrafları en yakın zamanda ekliycem ancak bir sorunum var boyum 1.70 bisiklet 17 kadro seleye oturduğum zaman ayaklarım pedal çevirirken tam düz konuma kadar gidiyor bense selenin iki üç cm daha aşağı inmesini istiyorum ancak sele borusu aşağıya dayanıyor sanırım suluk yeri için açılan vida yerlerine dayanıyor ve fazla aşağı inmiyor sele borusunu 8cm kadar kesip 3 cm falan daha aşağı alsam sakıncası olur mu .

http://m1305.hizliresim.com/19/v/nj2ls.jpg

http://l1305.hizliresim.com/19/v/nj2n9.jpg

http://s1305.hizliresim.com/19/v/nj2pf.jpg

http://m1305.hizliresim.com/19/v/nj2px.jpg

http://s1305.hizliresim.com/19/v/nj2q5.jpg

bunlarda nacizane bikaç resim ceple çekildiği için pek net değil.

Scudo
Boyunuza oranla düşününce 17 kadronun size yetiyor olması lazım. Selenizin yetmesi lazım, bisikletinizin 17 kadro olduğuna yüzde yüz eminmisiniz? çünki seleyi en aşşağı indirmeseniz bile ayaklarınızın pedalı geçip aşşağı sarkacak kadar iniyor olması lazım. Yada sele borusu çok uzun olabilir bu sebepten dediğin gibi aşşağı inmiyor olabilir ama yinede sana yeticek kadar aşşağı iniyor olması lazım. Yetmiyorsa dikkatlice sele borusunu kısaltabilirsin. Ama çok fazla kısatlma 8 cm az değil.

Kadro üzerinde 17 yazıyor ama ölçmedim her ihtimale karşı bir ölçeyim evet sele borusu uzundu suluk vidalarınin oradan aşağı inmedigi için de çok fazla aşağı inmiyor amacım iki üç parmak aşağı çekmek

Hayırlı olsun ben de 2 ay önce almıştım 21 kadro olanından. Şimdiye kadar bir sorun çıkmadı memnunum.

Kadro 16inch olsaydi daha iyi olurdu ama 17inch olarak'de uyumlu olabilir, yalniz bacak boyunuz nekadar? Belki kadro boyunza uygun olabir ama birde o kadronun üzerindeki aynakolun uzunlugu önemli. 1.70m boyunda birisine mesela 175mm aynakol uzundur, uyumlu olan aynakollar 172,5mm yada 170mm'dir. Selle borusunu kesmek ise yaraya bilir ve sorun olmaz tabiki sele borusunun boyunu bir olcün eger 300mm ise kesilmesi iyi olmaz fazla kisalir. Aslinda bisikleti aldiginiz yer size tam olarak bir geometri uyum ölcüsü yapmasi gerekirdi. Tam boyunuza uygun ve dogru kadro aslinda yukarida dedigim gibi 16inch. Bisiklet sadece boya göre ölcülmez, Boy ve bacak boyu önemlidir bacak boyuna göre'de aynakol boyu önemlidir ve ayrica birde 17inch ve 18inch lerde sele borusunu girdigi borunun boyu vardir mesela 17 inch'lerde 43 ve 44 cm vardir, arada belki 1 cm var ama 1 cm'den neolur demeyin sakin cok sey olur, mesela sizin sele borusundan kesmek istediginiz 2 barmak uzunlugu o 1 cm kurtarirdi. Ayrica kadronun üzerinde ayaklariniz yere basrarak bir ölcüm yapilabilir, bu ölcümde kadronun üst borusu ile bacak arasina en az 4 barmak girmesi gerikir. Umarim yardimci olabilmistirm size.
Son olarak birde sunu söylemek istiyorum, eger bisikletinizi yeni aldiysaniz kendiniz kesib bicme isleri ile ugrasmayin, aldiginiz yere götürün onlar yapsin sonra garantiniz ölebilir.

Arif 17" 170 boy için küçük bile, ilk başta zorlanabilirsin, biraz kullan alışırsın. Yine de olmazsa demir testeresi ile 4-5 cm civarında kesersin, keserken borunun etrafına birşey sar, sardığın şeyin bitiminden ilk başta iz yap, sonra izi derinleştir. Fazla aceleci davranmazsan alüminyum dümdüz kesilir. Fakat lastiklerini yenileyeceksen şimdilik kesme. Bu arada hayırlı olsun bisiklet.

Eyvallah abi sağol tüm yardımcı olan arkadaşlarada teşekkürler öncelikle haklısınız ayna kol ölçüleri bile benim için sıkıntı yaratmış olabilir bisiklet ilk aldığımda 29er olmasından sanırım büyük geldi gözüme bisikletin üzerine rahat binebiliyorum ancak ilk bir iki turlamamda tam duracakken ışıklarda falan yanımda bi kaldırım olsa da oraya ayağımı dayasam diye düşündüm ama seleye oturunca kendimi rahat hissediyorum ilk gün kabalarim çürüdü ama alıştım sele borusu epey uzundu o yüzden 4 cm falan kesmenin sıkıntı yaratacağını sanmıyorum 2cm falan da aşağı alırsam daha rahat edecekmişim gibi görünüyor deneyip görücem kaybedecek birşey yok manisa da sedona olmadığı için çok fazla deneme şansım falan olmadı o yüzden şehir dışından sipariş verdim simdilik çok memnunum ama bu ara çok yoğun olduğumdan pek binemiyorum .Emre abi genelde şehir içi kullandığımdan lastik tavsiyesi bekliyorum senden ama bu ara biraz açıldım hemen alamam simdilik bi yan sehpa şart gibi onu almayı düşünüyorum . Fırsat bulunca şu bacak arasıyla üst boru mesafesine bakicam merak ettim bisikletten çok memnunum tek korkum boyuma uygun bir bisiklet seçemedimmi acaba diye düşünüyorum ama bu bisiklette 16 inç görmedim hiç 17 19 21 var diye biliyorum

• Beğen
Tepkiler: volkan rözet
boyuna göre seçemediğini düşünme, 16" yok zaten, 17" kadro boyuna tam, hatta küçük bile sayılabilir. Fakat sele borusu dediğin gibi uzun kalıyorr. Şimdi ben de baktım alttaki boru stobu fazla yukarıda tutuyor. Sen en iyisi 3-4 cm kes.
Ayrıca (link) de 700 x 47c ebadında 2 lastik ve bu ebadı destekleyen 2 iç lastik kargo ile birlikte toplamda 50 euroya geliyor, iyi bir indirim var kaçırma bence.
Biraz daha iyi bir şey ise (link) bunun da 28x1.60'ı var ama 1.75'in altında kullanma bence. Yani 700x47c ve 28x1.75'in altında takmadan iyi bir kevlar lastiği bakabilirsin. Yanlız biraz daha alış bisiklete, lastiği incelttinmi virajlarda sorun yaşarsın, tutunmadan dolayı hakimiyet zorlaşır çünkü.

Eger 17inch sizin boyunuza kücük bile sayilirsa benim diyecek bir seyim yok ve yanlis bilgi verdigim icin özür dilerim. Kusura bakmayin bilgisizlik iste, elimin hamuru ile boyumdan büyük islere karistim. Dediklerimi lütfen ne uygulayin nede deneyin.

16 inch kadro nasıl yok ya :) forumda medyum arkadaşlar var galiba, adamın boy ölçüsünü bacak ölçüsünü vs bilmeden kadro tavsiye etmek iyi iş, bisiklette falcılık son nokta:))) bu arada murat çömez' in önerilerine kulak ver çok güzel ve ayrıntılı bir şekilde anlatmış, tabi uygulamak senin elinde

Mountain Bike Size Sheet
Print Start Over
Use this information as a starting point when shopping for a bicycle.
Rider Details
Adult, male
Height (H)
5' 7"
67"
170 cm
Leg Length (I)
30"
76 cm

Mountain Bike Frame
Mountain bikes are measured in inches, regardless of the style.
Frame Measurement
This is the length of the seat tube, measured from the center of bottom bracket to top of the seat tube. Center to Top C-T:

17"
43 cm
More sizes to consider:
16.5", 17", 17.5"
41cm, 42cm, 43cm, 44cm
Crank Sizes
Longer cranks give you more leverage, while shorter cranks allow you to pedal faster. Cranks are measured from the center of the axle to the center of the pedal hole (L).

175 mm
DISCLAIMER: There are NO GUARANTEES with the information provided here. Every rider is different. Consult your local bike shop for a professional fitting or size recommendation.
Otamatik olarak bi siteden kadro hesaplaması yaptım 170 boy 75-76 cm gibide bacak boyumu ölçtüm ve girdim sonuç olarak bilgiler yukarıdaki gibi 17 inç bsiklet sana uygundur diye bi sonuç çıktı aynakol ölçüsünü de 175mm olarak verdi bu değerlere göre aldığım kadro benim için uygun gibi görünüyor ama 29 er olduğundan mı bilmiyorum bisikletin üzerinde ayakta durdum az önce denedim ayakta ve doğal olarak selenin önünde duruyorum üzerinde değil eğer bu şekilde ölçmem doğru sanırım üst kadro borusu bacak arama değiyo iki ayağım yerdeyken bu konu biraz canımı sıktı

şöyle bi durum daha var bike sizing de classic type ve modern type diye adlandırılan 2 durum var. İtalyanlar, işte kastım bayk yapan amcalar falan, çoğu klasik tip üzerinde duruyor ki bana da mantıklı gelen o. K.O.P.S (Knee Over the Pedal Spindle) a bakarsan daha da netleşir kadro boyu olayı kafanda. Kadronun uygun olmasında femur kemiği uzunluğun falan da önemli ama asıl dikkat etmen gereken kol ve uzunluğu omuz açısı ve üzerinde bulunduğun açı. Makine sana ağrı oluşturmuyorsa sıkıntı yok varsın top tube demiri bacak arana değsin, sıkıntı oluşturuyorsa ufak bir kaç revizyon için öneri verebilirim :) , he birde S kadro ile M kadro arasında 2'' (ınch) = 2.54 x 2 cm vardır, hatta bu yüzden kadrolar genelde 15,5-17-19-21 ya da 16-18-20 .. diye gider ancak kadro profesyonel bır kadro ve arka maşa açıları kaybedilmek istenmiyorsa krank göbekleri arasında 3/4'' =1,9 cm lık bi fark olur. yanı hepı topu kazancınız 3,18 cm olacaktı kadroyu S yapmakla ve bu seleyi indirerek aşabileceğiniz bir mesafe (tamamen profesyonel bır kadro oldugunu farzederek yazıyorum). birde krankınızın uzunluğu var tabi 170 172,5mm falan burada 2.5 mm lik sapmalar sizi çok da fazla etkilemez özellikle o seviye bir makinede :) giydiğiniz kıyafet bile zaten bu farkı oluşturacaktır, onun biraz daha farklı durumları var şimdi laf karmaşası yapmayım. hasılında bisikletinizi uzun bir turda kullanın bel omuz ve boyun ağrılarından her hangi birini çekmiyorsanız sizin boyunuzda birisi için çok da sıkıntı teşkil edecek bir durum yok diye düşünüyorum

@Arif.önder

Neyse ben birseydemek istemiyorum ama sele önünde durarak degiyorsa büyük demekki. Ben size kesinlikle yanlis bilgi vermem ama yinede siz bilirsiniz. Bu ölcümü isterseniz gidin profesiyonel bir bisikletci servisine sorun. O size boy geometri ölcümünü yapsin bakin benim dedigim ölcüler cikmayacakmi. Burada her agazdan bir laf cikiyor fazla güvenmeyin.

aslında bisiklete alışacak kadar binecek fırsat bulamadım henüz ama turlamalarımda bisiklet üzerindeyken sıkıntı yaşamadım şimdilik ama top tube demirinin bacak arama değmesi sıkıntı yaratmayacaksa benim açımdan çok da önemli değil ama pedaldan ayağım kayarak veya ani bir durumda demirin üzerinde ayakta durmam gerekirse malum bölgeye falan bi sakatlık çıkarmasın :) gerisi çok önemli değil sanırım dediğiniz gibi.Birde şunu sormak istiyorum seleyle gidonun aynı hizada yada selenin daha yukarıda olduğunu görüyorum fotolarda selenin gidondan birkaç cm aşağıda olması ben bu şekilde daha rahat ediyorsam eğer bi sakınca yaratır mı ve pedal en alt noktadayken bacağım düz konumda basmam gerekiyorsa ayak ortasıyla mı pedala basmam gerekiyor yoksa biraz daha uç parmaklarıma doğru olan kısımlamı bu seviyedeyken bacağımın tam gergin değil de hafif kırık olması beni daha rahat ettirmez mi. Biliyorum bu konuyla ilgili çok soru sordum ama bisikletime en doğru ayarlarla alışmak ve ayarlarımı en doğru şekilde yaparak keyifle binmek istiyorum çünkü yalnış ayarlarla alışıp sürmektense teknik olarak vücut yapıma uygun şekilde rahat ederek kullanarak daha rahat edeceğimi ve bu işten daha çok zevk alacağımı tahmin ediyorum.

Son sorduğun sorulara cevaben ; öncelikle seleler gidondan genel standartta 1.5 cm yükseklikte ayarlanır ama bu bir şart değil, genel açısal standart, ancak tırmanışlarda daha çok randıman açısından (eski yarış bisikletlerine bakarsanız görebilirsiniz) yamuk 7 (curve seven) diye bi hadise var. gidon ne kadar aşağıdaysa bi o kadar aerodinamik pozisyonda oturmuş oluyorsunuz. tabi bu durum her zaman avantajlı değil bacağınızdaki torkun tamamen yola aktarılamamasıyla da sonuçlana biliyor. bu yüzden selenizi biraz daha yüksekte tutarak spacer larla oynayabilirsiniz en rahat pozisyonu bulmak açısından, gidon boğazını aşağıya doğru falan da çevirebilirsiniz ama gidon ne kadar aşağıdaysaysa toraks çıkımında( boyunda omurilikten çıkan sinirler birbirleriyle bir ağ oluşturduktan sonra skalen kaslar köprücük kemiği ve 1. kaburga arasından geçerek koltuk altından kola dağılırlar. Sinirlere bu bölgede kolun ana damarları da eşlik eder. Skalen kaslar köprücük kemiği ve 1. kaburganın oluşturduğu bu aralığa toraks çıkımı adı verilir.) baskı oluşur. Aliştıkça geçiyor ama geçmeye de biliyor. onu kendiniz ayarlayın net birşey söylemek doğru değil.

2. si bacağının tam düz olması da gerekmiyor yaklaşık 5-15 derece arasında bir kırıklık daha doğru bacak arkası sinirlerini germemesi açısından ve bisikleti tarak kemiklerinizle kullanın parmakların 1 cm kadar arkasıyla. spd ler de de bu durum böyle ayarlanıyor zaten. ancak diziniz fazla kırıksa o zaman dizinizin hemen üzerinde bulunan (içe dönük birbirine bakan bir kas yığını var adı aklıma gelmedi gece gece ) kaslara baskı artar ve sıkıntı yaşarsınız :) umarım yardımcı olabilmişimdir

tamam biliyorum boyum uzun değil ama benim standartlarımda ölçülerimde bir sürü kullanıcı var sedonanın bu bisiklette sadece 17 19 21 ölçülerinin olması kendi sitesindende kontrol ettim az önce hangi akla mantığa sığar ben zaten en küçük kadro buyunu aldım ve bu bile bana büyük geliyorsa ki haklı olabilirsiniz Murat bey ben şimdi bu bisikleti geri veremeyeceğime göre bi şekilde kadro üst borusunun bacak arama değmesini sorun etmeden binmekten başka çarem yok gibi zaten bu saatten soonra iade edebileceğimi de sanmıyorum çünkü telefonla aradım alırken boyumu söyledim adam da bana en küçük boyu 17 zaten oda bende var dedi başka alternatifin yok dedi tabi ben bisikletim sedona 729 için görüşmüştüm diğer marka ve modellerde muhtemelen daha küçük kadrolar vardır bende zaten en küçüğü buymuş buda bana olur dedim ve aldım.

29er bisikletleri genellikle uzun kullanıcılar tercih ediyor... belki sedona da kadro tercihini ona yönelik yapmış olabilir ki genel olarak çoğu markaların kadroları da 15-17-19-21-23 diye gidiyor.
teorik olarak kadronun size uygun olmuş olması gerekir. boyunuz sanırım tam 15-17 arasında bir yerlere tekabül ediyor. 16 kadro her markada mevcut değil. üst boru kısmında 4 parmaklık ölçü 26 tekerli bisikletlere göredir. teker çapı büyüyünce doğal olarak da üst boru yükseliyor. kadro ölçülerinde önemli olan yerdeki değil bisikletin üstündeki duruşunuz. seleyi pedala tabanınızla bastığınız noktaya göre ayarlayabiliyorsanız bir sorun yok demektir. olmuyorsa sele borunuzu kesebilir veya 300mm'lik yeni bir sele borusu alabilirsiniz. (sedonanın standart 350mm boru kullandığını farz ediyorum)

@Yasar kahramanValla Sedona fabrikası 729 'da üretmiyor, ayrı bir fabrikanız varsa bilemem. Çok aşağı bir yazışma şekliniz var. İnsan tanımadığı birisine bu şekilde hitap etmemeli bence..Her şey saygı çerçevesinde olmalı.. Konu sahibiyle belki de daha önceden özelden yazıştık bilemezsiniz. Konuyu iyi okuyun.

Sevgili Arif, 29er'lere insanların talebi şimdilik fazla olmadığından, kadro boyları geniş bir yelpazede sunulmuyor. Dediğim gibi kontrol ettiğimde, sele demiri stobu 26"lere göre yukarıda tutuyor. yani bu seni biraz zorlamış olabilir, yoksa kadro boyu senin için küçük bile, genelde asfalt üzerinde kullanacağından ayrıca yol lastiği takmandan dolayı kadro yere biraz daha yaklaşacağından en fazla 3-4 cm kes. Yeni lastiği takınca ne kadar fark edeceğini göreceksin. Geçi sele boruları ucuz, istersen fazla kes, beğenmezsen yenisini alırsın, benim ufaklığın xc750'sinde 2 takım sele ve sel borusu var, . toplam 30 TL tuttular,orjinali kesmiştim. xc750'yi kullanacağım zaman benim takımı takıyorum.

Ek olarak yolda süreceğin bisiklet boyuna göre 1-2" daha fazla olması senin rahatına olur. Dağda kullanacağın ise tam tersi. Onun için yanlış bir seçim yapmadın merak etme. 29er'ye alış. Hiçbirşeyi de kafana takma..

Anlaşılan insanlar oldukça gerilmiş. Ancak benim anlamadığım şey benim boyum 183 ve 17,5 inç (44,5) kadro 29'er Trek Mamba kullanıyorum. 170 cm boyunda birine 17 inç kadro nasıl küçük gelebilir. Cidden kafam karıştı. Son olarak ben olsam Murat Bey'in yorumlarını çok ciddiye alırdım.

Geometry

--------------------------------------------------------------------------------

15.5 in 17.5 in 19 in 21 in 23 in
ASeat tube 39.4 cm 44.5 cm 48.3 cm 53.3 cm 58.4 cm
BSeat tube angle 73.0 ° 72.5 ° 72.0 ° 72.0 ° 72.0 °
CHead tube length 10.3 cm 10.3 cm 10.3 cm 11.8 cm 11.8 cm
DHead angle 69.3 ° 69.3 ° 69.6 ° 69.6 ° 69.6 °
EEffective top tube 57.0 cm 60.2 cm 62.2 cm 64.3 cm 66.3 cm
FBottom bracket height 31.2 cm 31.2 cm 31.2 cm 31.2 cm 31.2 cm
GBottom bracket drop 5.3 cm 5.3 cm 5.3 cm 5.3 cm 5.3 cm
HChainstay length 44.5 cm 44.5 cm 44.5 cm 44.5 cm 44.5 cm
IOffset 5.1 cm 5.1 cm 5.1 cm 5.1 cm 5.1 cm
JTrail 8.3 cm 8.3 cm 8.1 cm 8.1 cm 8.1 cm
KWheelbase 109.0 cm 111.6 cm 112.7 cm 114.8 cm 116.9 cm