Scudo Sports

2019 Fransa bisiklet turu

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
316
Bu hafta sonu Fransa turu başlayacak..Yarışla ilgili her şeyi bu konu altında paylaşalım lütfen..

Birkaç saat önce Eurosport Türkiye sitesinde bir yazı yayınlanmış..Buyrun;
"Tour de France'ta yarışmanın eşi benzeri yok"
6 Mayıs'tan itibaren Eurosport ekranlarından canlı olarak ekranlara gelecek Tour de France'ı, daha önce bu yarışta beş etap galibiyeti elde etmiş David Millar anlatıyor.
Bu yazı, The Guardian'ın internet sitesinde 3 Haziran 2019'da David Millar imzasıyla yayımlanmış "There is nothing like riding the Tour de France – and this is why" isimli makalenin çevirisidir.
Tour de France, spor dünyası için büyük öneme sahip. Sizi etkileyen ilk şey, organizasyon kapsamında 4500 kişinin çalışması olacaktır. Üstelik bunların yalnızca 176’sı yarışçı. Evet, Giro ve Vuelta gibi iki büyük tur daha var, ancak kıyaslayınca etkileri Tour de France’ın yanına bile yaklaşamıyor.
Rotadaki koşullarda elbette büyük değişiklikler yok: Yaklaşık 3500 km ve 21 etaptan oluşan yarış, Avrupa’nın en sarp dağ geçitlerinde yaşanan destansı mücadelelere sahne oluyor. Bu 21 etabı en kısa sürede tamamlayan yarışçı, genel klasman liderliğini elde ederek herkesin arzu ettiği sarı mayoyu sırtına geçirmeye hak kazanıyor. Öte yandan bu etapların yalnızca birini bile kazanmak, bir bisikletçinin kariyerinde kilometre taşı olarak değerlendirilmekte.
Sarı mayo, turun başlangıcından bu yana var olan bir gelenek değil. Bu sene, sarı mayo fikrinin ortaya çıkışının 100. yıl dönümü; oysaki yarışın kendisi 116 yaşında. Sarı mayonun tarihi kendisi kadar etkileyici: Sarı kâğıda basılan, turun sponsoru ve fikir babası L’Auto gazetesi, birçokları tarafından pazarlama başyapıtı olarak değerlendirilen bu geleneğin yaratıcısı konumunda. Motorsporları alanında yayıncılık yapan, ancak yeni bir atılım yaparak bisiklet dünyasına yelken açan gazetenin o dönemki editörü Henri Desgrange kendilerine ait bir yarış yaratmanın onlara çok büyük bir ayrıcalık sağlayacağını düşünüyor. Hele de bunu, sporcuların doğal sınırlarını aşmasını gerektiren üç haftalık bir yarış şeklinde gerçekleştirebilirlerse, yaşanacak bu zorlukların çok daha ilginç hikâyeler yaratacağını öngörüyor. Aşk Adası veya Big Brother gibi televizyon programlarının gazete için oluşturulmuş versiyonunu hayal edin...
202481
Halkın çok büyük bir ilgi gösterdiği bu yeni yarış o kadar hızlı bir şekilde toplumun tüm katmanlarına etki etti ki, yarışa katılan isimsiz sporcular, ulusal kahramanlara dönüştü. Artık bisiklet tarihinin en önemli yarışı doğmuştu.
Yarışın neden ve nasıl yaratıldığının cevapları, Tour de France’ın niçin bu kadar önemli hâle geldiğini açıklıyor. Bu yarış hiçbir zaman sonuçlarıyla ilgili değildi. Bu, kazanmanın her şey anlamına geldiği diğer yarışlara benzer bir organizasyon değil. Bu yarış, insanın kendi limitlerini aşmasıyla alakalı. Başarısızlık çoğunlukla bir zafer gibi takdir görebiliyor. Yarış için Paris’e gelebilmiş her bisikletçi, ister sarı mayo sahibi ister genel klasman sonuncusu olsun, herhangi bir bisiklet yarışının çok ötesine geçen duygusal bir deneyim yaşıyor.
Bunlar tam da Tour de France’ta olmanın benim için ifade ettiği şeyler. Bu, spor tarihimizin bir parçası olmak anlamını taşıyor. Yarışı çevreleyen birçok hikâye, efsane ve mit var. Turun bir parçası olmak, etaplardaki en yüksek tepelerden karanlığın en derinlerine kadar yarışın bir bölümünde rol almaya hak kazanmak anlamına geliyor.
İşte bu tarih ve doku, Tour de France’ı diğerler turlardan ayıran ve özel kılan sebep. İşte bu tarih, Hong Kong’da büyüyen küçük bir çocukken bu yarışa aşık olma sebebim.
Yarışın daire çizmek zorunda bırakan yapısı, diğerlerine yaptığı gibi üzerimde baskı oluşturmasının aksine turla ilgi en sevdiğim şeydi. Ve çıkan gürültü, yapmam gerekenlere odaklanmam adına bana hep yardımcı oldu.
Tour de France’la kıyaslayınca diğer tüm yarışlar oldukça gösterişsiz ve sönük kalıyor. Çünkü hiçbir yarış, bu tur gibi bir derinliğe ve tarihe sahip değil. Fransa’da izleyiciler Tour de France yarışçılarını izlemeye gelmiyor, Tour de France organizasyonu izlemeye geliyor.
Bu yıl favorilerde bazı değişiklikler olacak. Turu daha önce dört kez kazanmış olan Chris Froome bu sene beşinci zaferini elde edip Tour de France’ı en çok kazananlar listesinde zirveyi paylaşmayı planlıyordu, ancak Critérium du Dauphiné’de geçen hafta yaptığı korkunç kaza onu hedeflerinden alıkoydu. Yine de Froome’un 2020’de geri döneceğine dair hiçbir şüphem yok.
Bu gelişmeler sonucunda geçen yıl büyük bir hâkimiyetle elde ettiği Tour de France zaferini korumak, tamamen Geraint Thomas’ın kendisine bağlı. Her ne kadar en son hazırlık yarışında kaza yapmış olsa da, neyse ki tura katılmasına engel bir sakatlık yaşamadı. Bu yıl Tour de France’ta derece hedefleyen her yarışçının yenmesi gereken takım Team Ineos olacak. Üç farklı yarışçıyla -o dönemki takım isimleri Team Sky çatısı altında- son yedi turun altısında mutlu sona ulaşan Team Ineos turun nasıl kazanılacağını herkesten daha iyi biliyor.
Yine de yukarıda bahsettiğim gibi turu kimin kazandığının gerçekten çok büyük bir önemi yok. Tour de France herhangi bir bireyden veya onun başarısından çok daha büyük bir anlam taşıyor. Bu tur bir yarışın çok ötesinde. Artık kültürel bir fenomen haline gelen bu yarış, Fransa toplumu için kültürel miras değeri taşıyor. Fransız halkının büyük bir bölümünün yaz hatıraları ve çocukluklarında kaygısız geçen temmuz aylarının en güzel kısımları hep Tour de France’a ait.
Tour de France genellikle bir sirke benzetilir ve belki de onu tanımlamanın en güzel yolu budur: Gelmiş geçmiş en büyük gösteri.
Çeviri: Kemal AKDOĞAN
(link)

Scudo
Bu yarışı duyunca aklıma hemen lance armstrong geliyor?

Tour öncesi güzel bi söyleşi olmuş, zamanı olanlar keyifle dinleyebilir.

• Beğen
Tepkiler: Noldor
@U.Şengün
Yarış öncesi bu video iyi olmuş,teşekkürler..Caner güzel yorumlamış,Caner'in yarış anlatımını da beğeniyorum..

Ben de favorileri yorumlamak isterim;

AG2R La Mondiale takımının 28 yaşındaki fransız yıldızı Romain Bardet,Tour'un favorilerinden ama agresif olmazsa,kazanacağını sanmıyorum..Üst düzey bir bisikletçi ama o kazanma hırsını göremiyorum ben..Bardet'in sorunu bacaklarda değil,kafada bence..

Astana takımında bu sene adeta şov yapan Jakob Fuglsang,Tour'u kazanır mı?Bu sene iki tur kazandı,klasiklerde hep kürsüdeydi..Bu formunu devam ettirirse ve takımı da yanında yer alırsa,neden olmasın?!Dağlarda ne kadar iyi olacak,mesele bu..

Bahrain Merida takımının İtalyan yıldızı Vincenzo Nibali,bu sene ne etap kazanabildi,ne yarış ama form olarak fena durumda değil..Giro'da ikinci oldu ama birinci Carapaz çok iyi durumdaydı..Nibali,Tour'un favorilerinden..

Bora'nın genç Alman sporcusu Emanuel Buchmann,bu sene iki turda 3.oldu..Tour'a ne kadar dayanır,zamana karşısı filan nasıl,bilmiyorum..

Deceuninck - Quick Step'in genç İspanyol'u Enric Mas'tan da birşeyler beklenebilir..Geçen sene Vuelta'da ikinci olmuş ve çok iyi yarışmıştı..

Groupama FDJ takımının Fransız yıldızı Thibaut Pinot,bu sene iki yarış kazanmış ama tam olarak ne durumda bilmiyorum..Geçen sene,sezon biterken çok iyi durumdaydı..Bir aksilik yaşamazsa,Tour'un en önemli favorisi bence..Takım arkadaşı 22 yaşındaki David Gaudu'de,çok önemli bir başarı kazanabilir..

Jumbo Visma takımının genel klasmancısı Steven Kruijswijk'ın,rakipleri arasından sıyrılıp kazanması zor ama favoriler arasında da gösterilmeli..

Mitchelton-Scott takımından Simon ve Adam Yates kardeşlerin ne yapabileceğini de göreceğiz..İkisi de kazanabilir Tour'u..

Movistar takımından da iki favorimiz var..Valverde ve Quintana..Bu iki isme Mikel Landa'nın da katkısı olacaktır..Movistar takımı güçlü bir takımla Tour'da yarışacak..

Ineos takımının yıldızı Froome,Tour'da yok..Takımın genç yıldızı Egan Bernal,bu sene iki yarış kazandı ve geçen senenin şampiyonu Geraint Thomas'la birlikte yarışacaklar..Kwiatkowski veya Poels gibi güçlü isimler de takımdalar..Haliyle Tour'un en güçlü takımı Movistar'la birlikte Ineos olarak gözüküyor..

Jakob Fuglsang ve Thibaut Pinot'u,Tour'un en önemli iki favorisi olarak görüyorum ama bu iki sporcunun takımları güçlü değil..Haliyle 3 hafta boyunca,takımlarından az destek alarak zirvede kalmaları zor..Bu bakımdan güçlü gözüken Ineos ve Movistar takımlarından bir ismin kazanması daha rasyonel gibi..Geçen senenin şampiyonu Geraint Thomas yarışı alır gibi..

Yarışa katılacak sporcular şöyle;
(link)

Ayrıca bu sene formsuz gözüken Sagan'ın neler yapabileceğini,bu sene çok iyi durumda olan sprinter Dylan Groenewegen'in kaç etap alacağını(bence en az 2 etap alır),bu sene şov yapan Alaphilippe'in Tour'da neler yapacağını,bu sene kendinden söz ettiren Wout Van Aert'in de neler yapabileceğini izleyeceğiz..

ilk kaza (link) 'dan geldi...
ilk etabın son 20km civarında 43km hızla giderken kaza yaptı... kaza anını göremedik, çok ciddi birş eyi yok gibi kalktı devam ediyor...
sağ dirsek ve dizde ufak açılmalar var... en ciddi görünen yarası ise, sağ kaşında. yüzü kan içinde kaldı...
peleton ile fark 600m'ye kadar çıkmıştı, peletonu yakalamaya çalışıyorlar şu anda takım olarak...

umarım ciddi bir şeyi yoktur...

peletonu yakaladılar son 9km'de...

1.2km kala çok ciddi bir kaza oldu, 7-8 bisikletçi yerde kaldı ama son km olduğu için kameralar oraya odaklanamadı...
şu an kimler düştü öğrenemedik...

yarış sonu ise muhteşem bir sprint oldu... hafif yokuş olduğu için çok hızlı olmasa da rekabet üst seviyedeydi...
etap favorilerinden, (link) 'ın (bora - hansgrohe) muhteşem sprintine, team jumbo-visma'nın domestiği (link) çok güzel bir karşılık verdi... bütün gün önde çalışan teunissen 'den hiç beklenmedik bir efor. fotofinish sonrası teunissen yarışı kazandı ve yarın sarı formayı taşıyacak...

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: karanbatu
visma takımından teunissen diye bi yarışmacı aldı,sagan son anda kaybetti.esasında bora takımı son 5kmye kadar çok iyi yer tuttu ve saganı iyi taşıdı.son 1,5km pelatondaki küçük kaza önemsizdi.ilk yarış olduğu için oldukça diri ve güçlüydüler.saganı artık araki bulasın podyum gördü ya :koptum:

Fransa bisiklet turuna damga vurmasını beklediğim iki isim dün kaza yapmış:krktm:
Bu sene çok formda olan sprinter Dylan Groenewegen ve aynı çekilde çok formda olan ve turu kazanma ihtimali yüksek olan Jakob Fuglsang..Daha ilk etapta kaza yapmaları,yarışın gidişatı açısından kötü..Bu iki ismin gerilerde kalması,hem kendileri açısından çok şanssız bir durum olur,hem de izleyiciler açısından..
Dün yarışı bitirdiler..Umarım önemli bir şeyleri yoktur..

İki kaza olması ve iki önemli ismin kazaya karışması,sprint trenlerini alt üst etti..Haliyle ortaya sürpriz bir isim çıktı..Mike Teunissen..
Dylan Groenewegen için domestiklik yapması gereken Mike,takım liderinin kaza yapması sonucu özgür kaldı ve Sagan gibi bir ismi son anda geçerek yarışı kazandı..
Sagan bu sene kötü/formsuz dedik ama kardeşim,bu kadar da değil artık..Tutup bir domestiğe sprintte geçilmek ne demek:ssrtcbya:Sadece Sagan'da değil,Caleb Ewan veya Michael Matthews gibi isimler de kötü gözüktüler..Gerçi favoriler mi kötüydü,
Mike Teunissen'mi çok iyiydi,oluşan kargaşada bir karar vermekte zor..

İlk etap,Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılmış..Seyirci müthişti..Bugün de aynı yerde zamana karşı etabı var..Yarın Fransa'ya girecekler galiba..

Eurosport Türkiye'de yarışla ilgili güzel yazılar/paylaşımlar var;
(link)
(link)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yorumcuların zırt pırt sagan dan bahsedip durmalarına ayar oluyorum sadece çok tanınmamış bi dünya yetenekli sporcu var kıçlarını yırtıyorlar ayıp !!!

@historiyst
Sagan yeşil mayo sahibi ve yeşil mayo ile özdeşleşmiş birisi..Bisikletçiler arasında en fazla para kazanan isim..Çok yakışıklı ve sempatikte..Haliyle sürekli Sagan muhabbeti dönmesi gayet normal :kedicik:

Az önce takım zamana karşı etabı bitti..Etabı Jumbo Visma takımı kazandı..Dün sarı mayoyu etap galibiyetiyle kazanan Mike Teunissen,bugün takımıyla beraber etabı kazanarak sarı mayoyu korudu..Jumbo Visma,yarışa süper başladı..

Bu arada dün Geraint Thomas'ta düşmüş:krktm: ama bugün iyiydi..Dün düşen ve yaralanan Fuglsang'ta bugün teklemedi,iyi gözüktü..

Merhaba arkadaşlar tour de frace izleyabileceğim internet üzerinde bir web sitesi veya uygulama varmı bulunduğum yerde Eurosport yok

@Bisiklet sever 93
Şöyle bir site var ama Türkçe anlatım yok;
(link)
@serdar080
Zamana karşı da ortalamalar çok yüksek..Hem bisikletleri farklı,hem de motivasyonları..Tırmanış etaplarını ortalama 30-32 km ile bitirdikleri oluyor..Bugün sanırım kabaca 59 km ile bitirdiler..İki katı:)

Ka
@historiyst
Katılıyorum. Başlarda severdim ama sürekli ondan bahsedilmesi sagandan biraz soğumama sebep oldu. Gören de mercx, armstrong, pantani gibi efsane sporculardan sanacak.

Bir an başlık açılmayacak sandım :)

Birkaç yıl önce başlık çok erken açılır ve sıkı takipçilerin yorumları ile yarışlar hakkında epey detaylı bilgiler elde ederdik. Bu geleneğimiz gittikçe zayıflıyor gibi.

Yine de en azından başlık açıldı diyorum :)

İzleyebilmem için ne yapmam gerekiyor ben bu canlı yayınları bulamadım ?

@yavuzkosar

Eurosport türkçe ücretli bir kanal. Abone olmanız gerekmekte.

Geçen yıllar yarışma saatlerinde canlı yayın linki paylaşanlar oluyordu, belki bu sene de paylaşılır.

• Beğen
Tepkiler: yavuzkosar
@yavuzkosar
Ücretsiz olarak buradan izleyebilirsin. Tam full yarışı yayınlamıyor ama yarısından sonuna kadar olan kısmı canlı veriyor. Kaçıranlar içinse sonradan sitesine yüklüyor, şayet etapları kaçırırsan siteden aratıp istediğin etabı sonradanda izleyebilirsin.

(link)

türkçe kanalının canlı yayın linki var mı?

@serdar080
ben düzn biraz izledim 42 43 ortalama hızlar vardı sanki

avrupa birliği binasıda devasa birşeymiş dün onuda görmüş olduk:)

@Arkockutay

Yalnız şöyle bişey var... Sagan 3 sene üstüste dünya şampiyonu oldu. TDF'de dile kolay 6 kere puan mayosunu kazandı. 2 monumental zaferi var. Henüz 29 yaşında. Valverde gibi inatçı bir kişiliğe sahipse nerden baksanız hala üst seviyede performans gösterebileceği 5-6 senesi var. Üstüne Sagan'ın bu zamana kadar doping yaptığına dair herhangi bir suçlama yok. Sagan resmen son 4-5 yılda diğer sprinterlerle karşılaştırdığımızda ciddi öne çıkan bir isim.

Armstrong'tan da olsa olsa efsane dopingçi olur.

Geri