Scudo Sports

2014 Güney Turlarının Birleştirilmesi

Abdullah.R

Forum Demirbaşı
Tepki
953
İsim
Abdullah Ramazanoğlu
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Arkadaşlar aşağıdaki tur organizasyonları gözüme çarptı. Bu konuyu hem aşağıdaki organizasyonlara hitaben, hem de genel olarak kafasında bir tur planı olan herkese hitaben açıyorum.

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=127049
İstanbul'dan Mersin'e Ege kıyılarından solo tur

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=125001
2014 Mayıs veya Haziran Ayı İzmir - Antalya Turuna Katılmak İsteyen Varmı??

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=124292
Nisan veya Mayıs aylarında tur planlaması

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=121542
2014 Haziran Yalova - Antalya Turu

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=127252
İstanbul bodrum bİsİklet turu

Bunların hepsi de bahar-yaz 2014 tarihli tur planları olup, hepsinin de ortak özelliği şu: Bir arkadaşımız veya küçük bir grup kendi aralarında bir tur planlıyorlar ve bu plana katılım arıyorlar. Rota, zaman, ve bazen konaklanacak yerler bile önceden belirlendiğinden, potansiyel diğer katılımcılar devre dışı kalıyorlar. Neticede dışarıdan katılım olmuyor ve hem planlayıcılar yalnız kalıyor, hem de potansiyel katılımcılar grup bulamıyorlar.

Burada turu ilk planlayan arkadaşların haklı olduğu yanlar çok tabi. Senelik izin günleri, görülmek/gezilmek istenen yerler, tur anlayışı, şahsi tercihler, vb. devreye girince turun zaman/mekan/stil profili netleşiveriyor. Herkesin kendine uyan turlar tasarlaması çok doğal.

Ancak, "tam bana göre" olan bir tur, doğal olarak "yalnız" (veya çekirdek kadroyla) yapılmak zorunda kalınıyor. Bu noktada bir denge sağlayacak teklifim olacak. Amaç belli: grup turlarını daha mümkün hale getirmek. Bunu sağlayacak alternatif teklifleri de bekliyorum.

Benim teklifim şu:

Kişilere bağlı tekil turlar yerine, genel bir organizasyona bağlı "Büyük Tur" planlansın. Büyük Tur, başı sonu çok belli olmayan, yaz boyunca silsileler şeklinde akan bir grup olsun. Bu grubun nerelerden ne zaman geçeceği/geçtiği belli olsun. İsteyen istediği noktadan tura dahil olup, istediği noktada bıraksın. Böylece grup elemanları sürekli değişim gösterirken, grup yaşamaya (ve turlamaya) devam etsin.

İlk denemede 2014 yazında sadece bir adet Büyük Tur düzenlenebilir, ve eğer tutarsa, ilerideki senelerde her yaz değişik tarihlerde tekrarlanmak üzere birkaç adet Büyük Tur düzenlenebilir.

Bu sadece bir fikir. Olur/olmaz, mantıklıdır/saçmadır, bilemem. :)

Burada esas amaç, bir yandan uzun turları herkese erişilebilir yaparken, diğer yandan tur düzenleyicilerin yalnız kalmamalarını sağlamak. Bu amaca yönelik her fikrin başımın üzerinde yeri var.

Ne dersiniz? :)

Scudo
@Abdullah.R

Pedaldaşımın fikrine katılıyorum. Bende bir tur yapmak istiyorum. Ama uygun zaman, uygun rota ve pedaldaş bulmak zor. Abdullah beyin önerdiği şekil yapılabilirse, herkes zamanına uydukça turu yakalayıp pedallayabilir diye düşünüyorum.

Ciddi bir organizasyon gerekir,yapılabilse keşke ne kadar güzel olurdu. tüm bisiklet guruplarının bir araya gelerek plan ve duyuru yapmalarıyla en azından denenebilir diyorum..

Benim de bahar aylarında Mudanya-Manisa hayalim var, o taraflara giden olsa da acemi bir turcu olarak ben de katılsam. Başlığı takip edeceğim.

benim gibi uzun zamandır yapmak isteyip (uyuşukluğundan) bir türlü gerçekleştiremeyenler için kesinlikle süper olur..:)
yani @karmatte nin dediği gibi çok daha büyük bi yük azınlığın omuzlarında olur (büyük bi ihtimalle)
ama herkesin bir şekilde işin ucundan tutması sağlanabilirse ortaya süper bir iş çıkacağından da eminim..
takipçiyim (tüm uyuşukluğumla:)

@NEVRES KME

Biz yazın İzmir-bodrum turunun konusunu burada değil Donanım haber sitesinde açmıştık.Gerekli katılım 7 kişi felandı bir baktık 14-15 olmuş.Tura 4 gün kala bu sayı 5 sonrada bizle beraber toplam 3 indi.3 kişi dolu dolu gerçekleştirdik.Az kişi ile daha rahat ve keyifli oluyor bana göre , hatta yakın arkadaşım olmasa tek başıma yapıcaktım turu.Tek başına çok daha güzel oluyor.Bekleme derdi yok , istediğin zaman mola , lastiğinmi patladı hiç kasma nasıl olsa teksin.

velhasıl kelam burada söylenilen rakamlar tur günü ve ya turdan 2-3 önce çok daha cüzi bi rakama inebilir benden söylemesi....

• Beğen
Tepkiler: Sinan H.
2014 Eylül ayında benim de Antalya' dan Bolu - Abant Gölü' ne bir tur niyetim var ancak tek başına gidilecek bir tur değil. Ayrıntılar kesinleşmedi henüz. Birilerini bulmak lazım ancak bakıyorum da herkes istanbul taraflarından buralara geliyor :) Burdan duyurumu da yapayım sizin vasıtanızla

martta istanbul-antalya turu yapacağım..şu an tek kişiyim..isteyen eşlik edebilir...3-4 nisan çanakkalede yapılacak olan 18 mart şehitleri anma etkinliğinede katılacağım..oradan antalyaya doğru devam edeceğim

bende yapmak istiyorum ege veya karadeniz sahil kıyısı her yere giderim

@Ahmet Ayaz
Mayıs 16 ya da 23 çıkışlı tamamı kıyıdan çanakkale-izmir turu planım var. programlarımızı revize edebiliriz.

@osmankitay

Izmir`den mi Canakkale`ye dusunuyorsunuz? Donusude bisikletle mi yapacaksiniz? Ben ekipmanlarimi tamamlamak uzereyim,eger Izmir cikis ise size katilmak isterim mahsuru yoksa.

@morfan
Turumuzda biraz plan değişikliği yaptık. Çanakkale çıkışlı İzmir planlıyorduk. Ancak Son hali ile Çanakkale-Bodrum oldu. İsterseniz İzmir' den katılıp Bodruma kadar bizimle gelebilirsiniz. Yalnız netleşmeyen planımızda İzmirden sonra Sırasıyla Kuşadası 120 km - Didim 85 km. - Bodrum 100 km olarak etapları bitirmeyi planlıyoruz. Kondüsyonunuza güveniyorsanız bekleriz :)

@osmankitay

Farketmez ,birkac eksikligim var henuz ekipmanda. (gunes enerjili sarj cihazi, tibbi malzemeler, yedek bisiklet parcalari vs.) Bunlari tamamladiktan sonra rota cok onemli degil, mesele tecrube edinmek. Sizde onceden tur deneyimleriniz olduysa bunlari yolda gorerekten ogrenmek isterim. Cunku benim ilk ciddi sehirlerarasi turum olacak. Zaten size katilma asamasina gelmeden once tamamlanmis ekipmanlarimla beraber Izmir`in cevre taraflarina kampli tek basima turlar gerceklestirip oyle karar verecegim. Aksilik olmazsa katilmaktan mutluluk duyarim. Ben yolda harcama yapmak istemiyorum o yuzden yanima gerekli ne varsa alacagim.(ocak,yeme ve icme malzemeleri, ocak yakiti vs.) Siz nasil dusunuyorsunuz?

Merhaba , evim İzmir/Aliağa'da, burdan arkadaşlarla bir bisiklet grubumuz var sürekli bu çevreleri geziyoruz ,yazın Balıksesir ,Çanakkale , Bodrum turları yapmayı düşünüyoruz, kendim hem yol bisikleti hem dağ bisikleti kullanıyorum, kondüsyon olarak çok üst düzey olmamakla beraber günlük asfalt hesabı yokuşların fazla olmadığı bir yolda şu an için 200km yi çıkarırım(rüzgarın karşıdan gelmediği varsayılarak) .Tabi bunu her gün yapmak git gide zorlaşacaktır (hem bedensel yorgunluk başlayacak hemde yoldaki rampalar zorluk çıkaracaktır). .Bu gibi turlarda kanaatimce en önemli husus gruptaki katılımcıların kondüsyonu'nun eşit veya yakın seviyede olması aksi takdirde sürekli arkadan geleni bekleme önde gidenler için büyük sorun olabilir .Yazın bu rotada çok fazla bisiklet severin tur yapmak isteyeceğinden eminim ,önemli olan doğru planlama(konaklanıcak ,gezilecek yerlerde ne kadar kalınacağı) ,birbirini tanıma ,uyum (hem kişisel hem performans anlamında)......Katılmaya niyeti olanlar bu başlığı takip etsin....Ege turu yazın zevkli olur.

@morfanBen de yolda yeme içme için çok masraf yapmaktan yana değilimdir, ama ocak-tava vs. konusunda farklı düşünüyorum. Bisiklet kampçılığı başka, karavan kampçılığı başka. Taşıdığım her gramı yüzlerce, binlerce km. boyunca dağlardan tepelerden aşırarak taşıyorum. O yüzden, hem gereksiz fazlalık (giysi vb.), hem de gereksiz teçhizat taşımak istemiyorum.

Benim çözümüm şöyle. Bisiklet gezim en çok bir kaç ay sürer. Bu müddet zarfında hazır yiyeceklere ağırlık veriyorum, canım pişmiş yemek isterse de durakladığım kasabalarda esnaf lokantalarında yiyorum. Tabi kampta akşam yemeğine çorba ve fasulye olamıyor malesef. Varsın olmasın. Onca ocak-tava teçhizatı taşımaktan kurtulmak buna fazlasıyla değdi benim için.

Hazır yiyecek üstelik çok ekonomik. Ben bim'e abone olmuştum. Kamp alanına varmadan evvel en yakın yerleşim birimindeki bim'e gidip, çantayı şunlarla doldururdum: Yaprak sarma, barbunya pilaki, dilimlenmiş salam, rus salatası, yoğurt, süt, yağlı gevrek, konserve ton balığı, üçgen gravyer peynir, süzme peynir, kaşar, eritme peynir, galeta (ekmeği gezi boyunca bıraktım) vb. ve meyve tezgahlarından meyve. Çok düşük maliyetlerle ön çantaları envai çeşit yiyeceklerle doldurabiliyorum böylece.

Sıcak çorba ve yemekleri de kasaba lokantalarında ekonomik fiyatlara bulmak mümkün.

Yediğiniz önünüzde, yemediğiniz arkanızda, ve acaip ekonomik.

Bunun için bisiklette ocak-tencere taşımaya değmez bence. Motosiklet olsa, veya karavan olsa tamam. Ama bisiklet...

Not: İstisna olarak, çay+kahve için, elektrikli plastik cezve kullandım. 70cl cezve, priz bulduğum herhangi bir yerde suyu kaynatıp içine 2-3 tane demlik poşet çay atıyordum. Kahve de kaynatıyor bu cezveler. (duru su olması şart değil)

@Abdullah.R

Tavalar cok hafıf henuz kullanmaya fırsatım olmadı ama. Birkac gun icersinde deneyecegim. Bir tava,tencere ve tabaktan olusan bir set bu,bir de yanima ufak bir ocak ispirtoyla calisan. 200 gr. `i gececegini dusunmuyorum. Her ne kadar ekonomik olsada restorantlarda hangi ortamda ve ne sartlar altinda yemeklerin yapildigini bilmediginiz icin hastalanma riskiniz var kanimca.O yuzden en guzeli `kendin pisir kendin ye` . Tabii bunlarin yaninda 2 lt.`lik ispirto olacak.

@Mehmet Tuğrul Ersazak

Bu aralar havalar guzel firsat olursa isterseniz ufak capta kampli tur yapabiliriz. Kondisyon konusuna gelirsek 4-5 ay bisikletle kuryelik yaptigim icin Izmir`de girmedigim sokak,cadde kalmadi. Hergun 7-8 saat bisiklet uzerinde oldugumdan dolayi kondisyonum kotu duzeyde oldugunu dusunmuyorum. Tek eksigimin hernekadar eksik birsey almadigimi dusunerekten yola cikmayi planlasamda malzemeyi nasil daha cok verimli kullanmayi bilmemek gibi bir sorunum var,bunuda ufak capta deneme yanilmalarla atlatacagimi dusunuyorum.

@morfan

Abdullah üstad' a bu konuda katılıyorum. Bizim gibi 5-10 günlük turlarda mutfak ekipmanı çok gerekli olmayabilir. Zaten gideceğimiz hat turistik bir yol olduğundan, yeme içmede pek sıkıntı olmaz. Ayrıca güneş enerjili şarj cihazı kısa mesafeler için gerekli değil. Her yerde telefonu şarj ederiz. zaten ben yolda kapatıyorum. Yedek parçalar konusunda da çok detaylı düşünmemek lazım. Mesela geçen turda yedek zincir ve dış lastik götürmüştüm. Sadece ağırlık yapar. Özellikle KAZIKLI köyü noktasında üzerinizdeki her gereksiz parçaya ayrı ayrı küfür edeceğinize garanti verebilirim. Konaklama planım ise (Büyük bir ihtimal arkadaşım Serhat Kapılar da olacak) İzmir hariç, bütün noktalarda çadır kamp kurmak. Yol üstünde kamping noktaları zaten var, oralarda konaklayacağız. Performans konusunda ise ben 38, Serhat 40 yaşında. Ancak hergün 50 km civarı bisiklet sürüyoruz. Yola çıkmadan 150 km lik 2 antreman turu planlıyorum. Uzun yol deneyimine gelirsek, İstanbulda bisiklet sürmekten çok çok daha kolay. Siz yola çıkın, ilk turda hatalarınız neyse size gösterecek. Bence çok detaycı olmamak gerekli. Size de aşağıda bir link vereyim. Uzun turlar için aşağıda vereceğim linki inceleyin isterseniz.
(link)

• Beğen
Tepkiler: baris34ince
Kim kaldırmış be ya? Yedeği bende var ofisten yayınlarım barış.

bende vardı. (link) yükledim.

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
Geri