Scudo Sports

200 km Yol için günlük nekadar çalışmak gerekir ?

Konuya renk katması için ben de kişisel olarak Avustralyalı Craig Alexander hayranı olduğumu, üç kere dünya triatlon Ironman şampiyonu olan bu sporcudan çok ilham bulduğumu söyleyerek, Ironman triatlonlarındaki 100 mil = 167 kilometre bisiklet etabını dört buçuk saatte aşan bu süpersporculardan öğreneceğimiz çok şey var diye düşünüyorum.
(link)

Scudo
Hocam şimdi üzülmedim demesem yalan olur. Bu yaz Ramazan'dan bir süre önce evden bizim Izmir'de köye(Kemalpaşa'da Ansızca köyü) yol bisikletiyle gitmeyi düşünüyordum. Hesap doğruysa 475km+35km feribot ile toplam 510 km. Feribotlarda, Susurluk'ta Yörsanın Tesisinde falan 3-4 uzun molayla ve birkaç daha kısa molayla ve belki bir gece dinlenmeyle gitmek istiyordum. Anlaşılan aileden izin almayı başarsam da bedenimden pek izin alamayacam :) Belki yorulma sınırına yaklaştığım noktalarda dinlensem veya çadır kursam, ki çabuk kurma-kaldırma için özel çadır planım da var, günde 2 saat 30km/h ortalama ile birkaç günde giderim. Ama bakalım n'olucak. Yıl boyunca bazı hafta sonları 10-15 km yol+yol dışı turlarım var. Bunlardan birinde Kar vardı ve eve dönmemin sebebi dedim"şimdi burda ölürsem o kadar günahım vardı, yok haberlere çıkarım, yok ailem üzülür falan, hiç aksiyona gerek yok", en kötü yol bitene kadar dinlen-yürü gittim. Sonra artık kolay oldu(bir de sefaköyde 30cm kar olmasa). Ama bunlar bana kondisyon olarak ne kattı? Bilmiyorum. Hadi hayırlısı. Sizin de fikirlerinizi almak isterim. Sizce günde o zamana kadar çalışırsam, günde ne kadar giderim? günde 70-80 km çok mu?

@Salih Kü , Aslında ben şunu anladım 60-80 km kime göre ? neye göre ? sormak lazım...

60+ km için yeni başlayanlar için elbette zor sayılır, uzun süre bisiklete binenler için 60+ km hiçbişey...
Zaten daha önceki sayfalarda buna benzer örnekler ve bilgiler verildi.

Ben ilk mesajımda 35 km'de yoruldugumdan bahsetmiştim. 2 gün önce 25 km yaptım , 1 kere mola verdim o da pek mola'da sayılmazdı aslında
eve geldigimde bacaklarda hafif agrı olsada vucut olarak iyi sayılırdım...

ilk binenler için Bi anda 60+ km olmaz ama yavaş yavaş rahatlıkla olur :D

Hocam dün bir ihtiyaç için 14 km gitmek zorunda kaldım, akbil basmamak için, sonra bir de aynı mesafeyi döndüm, yol dışı yerlerden gitmesem ve yol bisikleyi kullansam belki daha kolay olur da bir de 14 km dönünce iş değişti. Farsız ve karanlıkta yol dışı yerlerden gittim, sonunda bittiğinde yorulmuştum. mesafe de gördüğünüz gibi 28km. Haziranın sonuna kadar ne kadar kapasiteye ulaşabilirim hergün 20 km düz yol sürmeye çalışsam?

@Kudret Kurtcebe
Hocam teşekkürler ancak tek gitmek her zaman tercihimdir. Bir işte başkasına bağımlı olmaktan hep sıkılmışımdır. Hem de birkaç günlük turda özellikle, yanımdakiyle kapasitem, isteklerim, ihtiyaçlarım farklı olduğunda ne onu sıkmak, ne de kendim sıkılmak isterim.

Bende Bisikleri Alalı 1 ay Oldu Kron xc 250 2013 Aldım
Hafta İçi İşten Sonra Hergün Düzenli Olarak 15 KM yapıyorum İzinli Günüm Pazar gününde ise 40 km ile 60 km arası değişiyor 1 Yıl Bu Şekilde Devam Edip Uzun Turlar Yapmayı Düşünüyorum Hayırlısı Bakalım :)

@Salih Kü
valla salih 28 km de bitiyorsan ufukta 500 km biraz zor gibi gözükmekte ..haziran sonuna kadar 43 gün var 43 günde 500 km ye hazır olmak ki daha önce bi çalışmanda olmamış bence zor gibi salih,
bence sen kısa mesafelerde çalış 30 km örneğin ve tempo yap kısa mola yalnız geceye kalma farın yok ise..yaşın küçük tabi biraz ailede karışabilir sana ..aman oğlum felan filan anlarsın durumu..

@Kudret Kurtcebe
Hocam kusura bakmayın, ben tam anlatamadım gibi geliyor. Yoldışı(offroad) yollarda 1,9km gittim ve bunun 1,7 km'si karanlıktaydı. Mesafenin yol cinsinden hesaplandığını düşünürsekbunu 2 ile çarpıp eklediğimizde 31,8 km çıkıyor ki ben daha yol cinsinden 10-15 km daha giderdim. Yokuşları hiç bir zaman bahane edip yokuşlara, yol dışına yaptığıma benzer muamele yapmayacağım, ki bana göre bu yaşta ve fizikte(65kg, ~1,80cm) bahane etmem mümkün değil. Binebilsem 30-40 km dert değil. Bir de dün sabah kalktığımda yorgun olmamamdan kendimi zorlamadığımı anladım. Eğer alüminyum yol bisikleti alırsam(elimdeki bisklet içn bkz. imzam) 60 km rahat giderim diye düşünüyorum. Slick lastiklerim vardı ancak bugün açmayı düşündüğüm konuda açıklayacağım gibi sağ olsun, adiymiş, yırtılıp 3 yıllık arka iç lastiğimi patlattı. Daha 10-15 km gidebileceğimi daha o gün eve vardığımda sayıklayıp duruyordum. Ondan da eminim yani. Neyse uzatmayayım, her şeye rağmen bu yaz elimden geleni yapmayı düşünüyorum :D Bir de şehirler arası yollar konusunda ailemi ikna edebilirsem...

uzun yollar için bisiklet almak istiyorum en makulu hangi cins bisiklet olabilir peki. sedona 311 lady almayı dusunuyorum

Salih kardeşim, 30 km zaten hafif antreman mesafesi gibi bir şey. Eğer 500 km yapmak istersen bunun için çok çalışman gerektiğini düşünüyorum. Lakin 100+ tur iki kere yaptım ikisinde de sorun olmadı ama düzenli biniyorum. Cumartesi günleri 9 km tırmanış toplam 25km, hafta için salı perşembe 30 km performans yapıyorum ki 3 aydır anca anca kendime güvenim gelmeye başladı. 100+ yı bile hemen denemeni tavsiye etmem ki sen yatmalı uzun turları şimdilik sadece gelecek planı olarak düşün derim... Umarım bir gün istediğin bisiklete ve performansa ulaşırsın... Herkes kendi dilediği performansa ulaşır bunu da unutma... İyi çalış iyi beslen belkide en iyi yolcu sen olursun kim bilir? :)

Edit : Ansızca'ya gelirsen iş yerimize beklerim... :)

salih kardeşim,evet en önemli durum ailenin o.k demesi tabi birde aklında olsun aliminyum hafif olursa uzun yolda avantajlı olur tabi pahalı....

@selin çimrin

seçilen etap asfalt olursa tabiki yol hafif aliminyum olursa daha az yorulma sağlar kişiye..

19 mayıs Pazar günü kadiköy turu planlıyordum :D Şansımada o gün göztepede tüm bisikletçiler toplanmişti...
Toplam 98 km yaptım :D hatta küsüratı bile vardı...

Aslında ilk 50 km iyiydi sıkıntı yoktu. sonra 19 mayıs turuda sorunsuz sıkıntısız geçti
Dönüş yolunda 80 km'den sonra Allahım bi an önce eve gideyim dedim :D
çünki yorulmuştum , sanki bisiklet agırlaşmıştı... en kötüsüde dogru düzgün mola vermemiştim.
belkide hatam bu oluyor dönüşte sadece 15 dakika dinlendim bişeyler atıştırdım... sonra yavaş yavaş arada tempo yaparak eve ulaştım.

vucut olarak yorulmuş olsamda bacaklarda ağrı oldu... genel olarak bugunde iyiyim yani...
birde hesapladım rahatlıkla 4 litreden fazla su tükettim :D

Benim solunum sıkıntım oluyor. Astım gibi oluyorum, soluk borum kuruyunca, nefes alış veriş hızımı yavaşlatıp batma hissini azaltmaya çalışıyorum. Şu an en büyük engelim o. Kendim de böyle bir hedef koymama rağmen, olmasın diye düzenli su yudumlamaktan daha iyi bir çare bulmam gerek. Uzun yolda boğaz kuruluğu çarparsa fena, zaten bırakıp gidiyorum demeye fırsat arıyorum 100 kilometre uzaktayken, daha bir fena yoruyor.

Geri