Scudo Sports

2. El bisiklet alırken jantın kondüsyonu?

cihataktag

Aktif Üye
Kayıt
16 Nisan 2013
Mesaj
152
Tepki
60
Şehir
Hatay
İsim
CİHAT
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bir süredir 2. el yol bisikleti arıyorum gördüğüm çoğu ilanda jantların fazla kullanılmadığına sağlam olduguna dikkat çekiliyor. 2. el bisiklet alırken jantların durumunu öğrenmek için nelere bakmalıyız? siz ne yapıyorsunuz bu konuda? Tekeri mi döndürüyoruz, tellere mi bakıyoruz. Aklıma sadece göbeği söküp kontrol etme fikri geliyor ama çok da abes duruyor o_O bilemedim size sorayım dedim
 
Scudo
Tekerlere bakarken ilk olarak döndererek bakarim v frenli ise sizin icin avantaj deneme surusu yapabilir zaten hissedilir teller gergin ise yine anlayabilir bakabilirsiniz ama göbekte mile bakmanizi tavsiye ederim cogu sorun ordan kaynaklaniyor mil yamuk oldu mu anlasabilmesi icin teker dondurun ve arka jant icin soyluyorum ruble de oynama ve sallanma gorurseniz sikintili bir mil var olabilir on tekerde zaten dondürdugunuzde kolayca fark edilir
 
  • Beğen
Tepkiler: cihataktag
fren.jpg

Jantın ne derece kullanıldığını iyi fren yüzeyi belli eder diye düşünüyorum :rolleyes: Resimde çok feci şekilde hor kullanılmış ve eskitilmiş bir jant var mesela :tskler: Stickerları soyuk, çizik içinde. Fren yüzeyinde delik, göçük, ne ararsanız var :snzdglsn:

Jantın diğer bölgelerinin temiz görünümü de önemli. Tertemiz görünen bir jant ya gerçekten çok az kullanılmıştır, ya çok özenli ve titiz kullanılmıştır. Yani her halükarda tercih edilebilir. 5000 km'yi devirip tertemiz görünen jantlar var o_O
Göbek bu durumda yanıltabilir, belki bakım yapılmadığı için göbek kurudu, ve sadece temizlenip yağlanmasına ihtiyaç var, ya da gerçekten rulmanlar ölü durumda :ssrtcbya: Buna emin olamayız (Bilmiyorum bunu anlamanın bir taktiği püfü var mı)

Jant mandalları bisikletle her düşüşümüzde veya bisikleti özensizce bir yere dayayışımızda mutlaka temas alır ve vurur, çizilir. Jant mandalları da bisikletin temiz kullanılıp kullanılmadığını belli edebiliyor.

Tel başlarının paslı olmadığına emin olun.
Tellerden rengi veya yapısı ufak da olsa farklı olan gözünüze çarparsa tel kırmış ve yenisi takılmış bir janttan bahsediyoruz demektir. o_O

Ve jantın en köşeleri, kaldırıma vurduğumuzda direk hasar alır. Bu da fren yüzeyinin şeklini bozar, fren kalitesini düşürür. Buna da dikkat edin, fazla vuruklar veya şekil bozuklukları olmasın bu bölgede:

Onderhoud-schoonmaken-racefiets-MTB-velg-remrand.jpg

Tabiki akordunun düzgün, dönüşlerinin prüzsüz olmasına dikkat edin :harika:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Siz komple bisiklet için sormuşsunuz şimdi fark ettim :bsmagryr:

Ohoo dünya kadar yer var bakmamız gereken :D

11.png
Arka aktarıcı, bisiklet yere her düştüğünde mutlaka darbe alır. Çok kez yere düşmüş bir örnek.

22.png
STI kollar, yere her düştüğünde mutlaka darbe alır.

33.png
SPD pedallar, yere her düştüğüne yan tarafı mutlaka darbe alır. Eğer bisiklette SPD pedal yoksa bu iyiye işarettir ve az kullanıldığını, ciddi kullanılmadığını varsayabiliriz. Ama SPD pedalı asla kullanmak istemeyen, güvenli bulmadığı için kullanmayan sürücüler de var, bu sadece bir varsayımdı.

44.png
Eğer kaldırıma o an o taraftaki pedal yukarıdayken denk gelip çarparsak, direk aynakol darbe alır. Garibim aynakolu nasıl feci çizdiyse sticker yapıştırmış :bsmagryr: Aynakol dişlileri fena durumda değil bu arada

Mesela bu örnekteki bisiklet, çok kullanılmamış ama biraz kötü düşülmüş bir bisikletti :)

Başka bir örnek:

55.png
Jantlar kaldırıma çok kez bodoslama girmiş.

Başka bir örnek, biraz sinir bozucu:

yeniymiş.png
Anasını ağlatmışsın jantın yeni tamam da :acpsnr:


66.png
Sele, yere düşünce mutlaka soyulur :snzdglsn:


77.png
Fren kaliperlerinin temiz görünüşünü asla baz almayın. 20.000 km kullanılmış bir bisikletin fren kaliperleri bile tertemiz görünür. Darbe alması mümkün olmayan bir yerde çünkü. Anca vidalarında pas oluşabilir. Bu arada vida demişken, Özellikle sele kelepçesi vidası, sele vidasi, gidon boğazı vidalarını yakından inceleyin, bisikletin yaşı hakkında doğrudan bilgi verir. Ne kadar yeni görünüyorlarsa bisiklet o kadar da yenidir gerçekten!

88.png
Çook az kullanılmış bir bisiklet örneği, bembeyaz gidon bandı 1 aylık kullanımda bile griye döner. Hele dropbar kısmından 3-5 kere tutmuş zaten :ssrtcbya:
 
@Berat01 çok teşekkürler hocam

@Serkan Mıstınoğlu bu detaylı açıklama için çok teşekkür ederim, 2. el bisiklet alımında büyük bir rehber olacak benim için :harika::harika::harika:
 
Titiz bir bisiklet kullanıcısı, jantlarının akort ayarlarına dikkat eder ve bisikletini akortsuz bir şekilde kullanmaz. Jantlarda ilk kontrol edeceğiniz nokta bu olabilir.

Jant tellerinin jant çemberiyle birleştiği noktalara, yani tel başlarına dikkat etmek lazım. Tel başları gevşek ve yalama olmuş ise, birleşim noktalarında kılcal çatlaklar var ise, o jant ömrünü doldurmuş demektir ve uzak durulması gerekir.
 
  • Beğen
Tepkiler: HasanTiçır
39575684_671054783271126_4503516519753318400_n.jpg

Buna da dikkat edin :naslyany:

---------------------------------------------------------

İlandaki jantlar çakma janta iyi birer örnek :kötü:

(link)

112.png
 
Görünüyormuş, mobilden göremedim. Alıntı yapınca eki görüntüle geldi, o zamn göründü
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Berat01 hocam benim rublede biraz oynama var nerede sıkıntı olabilir ki?
 
@Desert Fox oynama varsa rulman yani ruble anahtarı ile sıkmanızı tavsiye ederim veya bisikletçide bakabilir
 
Geri