Scudo Sports

2. El Bisiklet alırken çalıntı olmadığına ne kadar dikkat ediyorsunuz

Çetin ŞAHİNÖZ

Forum Bağımlısı
Tepki
1.848
Bisiklet
Sedona
Selam Arkadaşlar, çalıntı olayları ve ilanları çok arttı. Şöyle bağla, böyle dikkat et, şu kilidi kullan, eve çıkar gibi çarelerden başak birde aklıma şu geldi bu bisikletleri rahatlıkla satabileceklerine inandıkları için bu kadar çok çalıyorlar.
O zaman olayın kökenine inelim. Bu bisikletleri alanlar çalıntı olmasına ne kadar dikkat ediyor. Kaliteli bisikleti değerinin çok altına bulunca kim ne kadar araştırıyor ve ikna olmaz ise almıyor.
Bu konuda nasıl araştırabileceğimizi ve gerekirse şüphelenince asıl sahibine ulaşmak için neler yapabileceğimiz konuşalım.

Scudo
Hocam ben mesela ilanlara bakıyorum, olmadık fiyatlara acayip setli bisikletler satıyorlar.

@BisikletKolikK Tamam mesela böyle ilan bulunca ne yapıyorsunuz. Acaba bisikletin çalıntı olma ihtimaline karşılık bir başlık açsak(bu başlık ta olabilir) foruma girip te bisikletim çalındı diyenler bulduğumuz şüpheli fiyatlı ilanlara baksalar belki bir kaç tane bisiklet sahibine kavuşur.

Bisikleti alırken detay sorular sormak o kişinin bisikletin sahibi olup olmadığını anlamanızda kolay bir yoldur. Mesela en basitinden kadro boyunu sormak olabilir. Garanti veya Faturası var mı diye sorabilirsiniz. Faturası yoksa bir sözleşme yapmanız sizin için iyi olur. Ben en son aldığım ikinci el bisikleti alırken aldığım kişi ile sözleşme yaparak aldım kişi zaten sözleşme yapmak istemiyorsa şüphelenebilirsiniz. Sözleşmenin bir nüshasını da aldığınız kişiye verin korkmaması için. Ben bisikletin seri numarasını da sözleşmeye yazdım kişinin Tc'si bisikletin hangi tarihte kaç paraya alındığı, kişinin adresi, numarası gibi hususları yazdım. Bunu niye yaptım diye sorarsanız öncelikle bir sıkıntı olduğunda bu kişiyi bulmak için sonra bisikletin çalıntı olup olmadığını anlamak için.

Acaba fiyatının sıra dışı ucuz olması şüphelenmemize yeter mi. Ben bisikleti çalınan arkadaşlara o kadar üzülüyorum ki, 2.el ilanlarını yoğun takip eden forumdaşlar olarak nasıl yardımcı olunabilir onu merak ediyorum

En etkili yöntem elbette FATURA istemektir. Benim Kadro - Maşa - Jant seti - HD Fren gibi parçaların faturaları duruyor. Ama ruble - zincir - vites kolu gibi ürünleri faturasız, sıfır olarak aldım birinden. Belkide çalıntıdır, bilinmez. İkinci el pazarında faturasız çok mal dolaşıyor.

2. seneyi geçen ürünün faturasını yırtıp atanlar bile var, sırf satarken kaç yıllık olduğu bilinmesin diye :) İstemeden, farkında olmadan ; Birinin günahına ortak olabiliyorsun yani.

Ben şöyle bir yolu doğru buluyorum; Öncelikle forumlardan çalıntı ilanlarına bakmalı eğer engel yok ise ve satıcıda fatura yoksa. Satan kişinin kimlik fotokopisine bisikletin markasını ve seri numarasını ardından da kaç paraya kime sattığını kendi el yazısı ile yazmasını istiyorum. Bu çoğu zaman sıkıntıları engelliyor. Zaten ne gerek var kimlik yanımda değil üf püf oluyorsa fazla uzatmaya gerek yok bana müsade demek lazım

Tek çare olarak fatura ya da satın alındığına dair bir bilge isterim, bunun haricinde araştırarak bir bilgiye erişmek pek mümkün durmuyor

@Çetin ŞAHİNÖZ Hocam daha birkaç hafta önce böyle bir ilan gördüm, bisiklet 2. el fiyatının belki de 1/3, 1/4 fiyatına satılıyordu. Daha sonra satıcıya mesaj attım neden bu kadar ucuz satıyorsun diye, ertesi gün ilanı kaldırdı. Aradan birkaç gün geçti aynı bisikleti farklı fotoğraflarla koydu yine yakın fiyatlardan, satıcı ismi değişmişti galiba tam hatırlamıyorum. Üstelik aynı satıcı aynı mekanda çekilmiş çok ucuza yine bisikletler koymuştu. Daha sonra ne oldu bilmiyorum.

@Çetin ŞAHİNÖZ
Ben karşılıklı sözleşme imzalamayı tavsiye ediyorum.

Faturası olmayan bisikleti almam. Faturası olması yetmez, adamın kimliği ile fatura ismi aynı mı diye bakarım. Hatta bu da yetmez bisikletin seri numarası faturadakiyle aynı mı diye bakarım. O zaman alırım. Aksi halde muhtemelen çalıntı bisiklet alıyorsunuz demektir.

• Beğen
Tepkiler: Decsan
2.el bisiklette fatura bulmak zor. Zirâ alan kişi ileri de satarım düşüncesinde olmuyor. Diğer arkadaşların yazdığı gibi de kimlik fotokopisi istemek de kimileri için cazip olmuyor başına iş açılır diye. Malum TC. nosu vermekten bile korkuyor insanlar. Sözleşme yapmak en mantıklısı gibime geliyor. Ben de ikinci elde korkarım çalıntı vs. olmasından. Bisikletimi alırken satan arkadaş garanti belgesini verdi; bir 6 ay garantisi vardı. Ben de araştırmadım en azından çalıntı olsa garanti belgesi olmaz.

@rknsycck

Budur..

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Bir de şöyle bir durum var ki aslında bisikletin değerinin altına satıldığını anlamak, karar vermek zor.
Sonuçta biz de alırken uygun fiyatlı olanını almak isteriz. Ama fiyatın mantıklı olup olmadığına karar vermek oldukça zor.
Mesela 3000 tl edeceğini bildiğimiz bisiklet 1000 tl ye satılıyor ama kullanan o kadar kötü kullanmış ve üzerinde kaliteli setler de olsa çok hırpalanmış olabilir.
Şimdi bunu asıl sahibi mi öyle kullandı yoksa çalan mı satıyor nasıl olacak.

Fatura istemek, sözleşme falan tabii güzel şeyler ama kaç kişi bu şekilde 2.el bisiklet aldı acaba ?

Faturasını göstersin 20.000 liralık bisikleti 1000 liraya bile (değerinin çok altında) alırım.

(Herkes aldığı bisikletin faturasını saklamalı.)

Yalnız fatura konusunda şöyle bi durum var, bisiklet satan dükkanlar pazarlık yapılıyosa fatura kesmek istemiyolar, bunun için de ödemeyi kredi kartından parça parça çekiyolar. Ben alırken de böyle oldu, farklı mağazalarda benim yanımda yapılan alışverişlerde de şahit oldum.

İmzalı kaşeli garanti belgesi varsa tamamdır bence, zaten bisikletler genelde dışarıdan çalınıyo, kaldı ki evden çalınsa bile hırsız garanti belgesi mi arayacak.

• Beğen
Tepkiler: fahrikagan16
ben alırken sözleşme yapar mıyız dedim. zaten yazacağım ben de öyle aldım dedi. ve kimlik fotokopisinin önlü arkalı nüshalarının altına marka, model, seri numarası bilgilerini, satış tarihini, fiyatını yazmış, önce fotoğrafını yolladı.. ve yine aynı belgeyi bisikletin koltuğuna yapıştırıp göndermiş aldığım kişi. teslim alınca aradım helalleştik. alacağınız kişinin tavrı belli ediyor zaten. bir diğeri ise pazarlık kızıştırmaya kalktı. zaten vazgeçtim sonuçta ev almıyoruz, ikinci beğendiğim bisikleti aldım.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Onu bunu bilmem fatura yada iki satır sözleşme yapın. Kaç kişi böyle aldı bilmem ben aldım bu şekilde tavsiye ederim

Beş senedir kullandığım bisikletiminin faturasını taşınma sırasında kaybettim . Satmayı boş geçtim . Çalınsa ispat bile edemem. Zaten kipadan almıştık isme faturası bile yoktu ya hadi neyse . Şimdi ne yapmamı önerirsiniz bana ait olduğunu nasıl kanıtlayabilirim .

@MAERKEK Bu durumda fazla yapılacak bir şey yok gibi. Bisikletinizin fotoğraflarını çekin, mutlaka seri numarasının da fotoları elinizde olsun. En azından belki bir işe yarar. Bende garanti belgesi var ama yine de fotoğrafladım ne olur ne olmaz diye

Geri