Scudo Sports

1891 yılında bisikletle yapılan Dünya Turundan enfes fotoğraflar

Borntobewild

Aktif Üye
Tepki
659
Bisiklet
b'Twin
Günümüz bisikletli gezginlerin hayallerini süsleyen dünya turu, maalesef herkese nasip olmuyor. Fırsatını bulan gezginler bu turdan nasibini alıyor almasına da, bu fırsatları günümüzde elde etmek o kadar da basit olmuyor. Başta sağlık ve psikolojik hazırlık olmak üzere zaman ve para faktörleri de dünya turunda etkin rol oynuyor. Hele ki bu tur 100 yıl önce yapılıyor ise bu faktörlerin ne kadar da önemli olduğunu varın siz düşünün. 100 yıl önce zaman ve para o kadar önemli olmasa da, sağlık faktörü çok ama çok önemli olacaktır. Farklı bir ülkede yeni bir hastalık kapmak yüksek ihtimal olsa gerek. Aynı zamanda yol yok, iz yok. Peki ne var o zaman? Kervansaray var, kervanlar var, kervancıbaşı var. Yollarda motorlu araçlardan ziyade develer, atlar , eşekler var. Dağların aşılması güç zirveler, yolların katedilmesi uzun ufuklar olduğu zamanlardan bahsediyoruz. İşte bu eski yıllarda, zor yollara koyulan iki kafadarın bisikletle dünya turu öyküsünden enfes fotoğraflar.

William Schatleben(link)ve Thomas Allen'in 1891 yılında bisiklet ile yaptıkları ve Round Trip Bicycling Asia Minors ismini verdikleri Yunanistan'dan Özbekistan'a uzanan tur da bunlardan biridir.

1890 yılında Washington Üniversitesi'nden mezun olan iki kafadar Marco Polo'dan gaza gelip bir seyahate çıkarlar. Önce trenle New York'a varan gençler sonra Londra üzerinden Küçük Asya ismini verdikleri bu tura çıkarlar. Bu turda sırasıyla; Yunanistan, Türkiye, İran ve günümüzde Türkmenistan ve Özbekistan olan diyarları dolaşırlar. Fotoğraflar 28 ocak 1891- 15 mart 1891 arası çekilmiştir. Fotoğrafların en güzel özelliği ise, adeta bir Street View tadında olması ve doğrudan insanlar ile beraber çekilmesi. Kodak kamera ile çekilen yaklaşık 1200 civarında tarihi fotoğrafların bir kısmı şu şekilde görülebilir;

YUNANİSTAN

Atina'nın aşağılarında bir sokak sahnesi.

1.jpg

Türk camii önünde gezginleri bekleyen kalabalık.

2.jpg

Acropolis'te bisiklet sürmek.

3.jpg

TÜRKİYE

Sultan Abdülhamid'in cuma selamlığı.

4.jpg

Sandal ile boğaza giriş.

5.jpg

Sultanahmet

6.jpg

Ayasofya

7.jpg

Galata Köprüsü üzerinde.

8.jpg

Çemberlitaş civarı.

9.jpg

Beypazarı

11.jpg

Sivas

12.jpg

İRAN

Ülkeye giriş kapısı.

13.jpg

Amerikalı bir misyoner.

15.jpg

Tebriz'in güney kapısı.

16.jpg

Halılarıyla meşhur Kazvin şehri girişi.

17.jpg

Türkmenistan ve Özbekistan

Semerkant'ta toplanan halk.

18.jpg

Semerkantlı bir berber.

19.jpg

Taşkent'te bir Rus Ortodosk Kilisesi.

20.jpg

Trans - Hazar bölgesinde bir gözetleme kulesi.

21.jpg

Buhara şehrinde yer alan bir medrese.

22.jpg

Hani en başında Marco Polo'dan esinlenmişler demiştik ya; buralardan sonra Kazakistan'a oradan da gobi çölü üzerinden Çin'e kadar gitmişler. nihayetinde Şangay üzerinden gemi ile Vancouver'a oradan da san Francisco'ya 1892 yılında varabilmişler. Oradan da New York'a giden gezginler sonunda 1893 yılında tam bir turu tamamlamışlar. Her iki gezgin de ilginç şekilde 1950 yılında vefat etmiş.

Sözlük'te oku
(link)

Scudo
Bu haberi foruma taşıyan @Hakan Özcan a teşekkür ediyorum. Bu gezinin diğer fotoğraflarını görebileceğimiz bir yer varmıdır. Dönemin tüm özelliklerini yansıtan güzel fotoğraflar. Heleki giyilen başlıklara takıldım. Fötr şapka, fes, külah ve sarık. Bisikletler ise dönemine göre oldukça modern gözüküyor. Açıkcası ben bayıldım.

Gerçekten takdir edilesi bi durum. Biz günümüzde her türlü imkan varken bahaneler uyduruyoruz. Adamlar taa 100 yıl önce her türlü zorluğa karşı takım elbiselerle Dünya turuna çıkmışlar. Pedli tayt olmadan tura mı çıkılır yahu :D

hayeller hayatlar bu işte. biz şimdi yapamıyoruz adamlar yokluklarda neler yapmış. tek kelimeyle harika. birde detay dikkatimi çekti çemberlitaş fotoğrafında tramvay rayları gayet net biz onları söküp 50 yıl sonra tekrar nasıl yapıcaz derdine düşmüş milletiz ya onada yanıyorum.

pedli tayt olmadan tura çıkılmaz denilenlere , spd ayakkabılara , broks sele ye , shımano vitese - hidrolik frenlere , teri önleyen elbiselere kaskalara eldivenlere inat:) harika fotolar .bisiklet sürmek cesaret ister gerisi laf.helal olsun.ruhu sad olsun.

Paylaşım için teşekkürler. Çemberlitaş fotoğrafında arka plandabisiklet süren başka bir kişi dikkatimi çekti.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Konuyu hortlatayım da daha fazla kişinin görmesini sağlayayım. Gerçekten de fotoğraflar o günün ortam ve şartlarını iyi şekilde açıklıyor.

30 vitesli Fuji Touring yahut Surly olmadan tura çıkılmaz kafasındaki arkadaşların ilgisine sunulur...
Bu tur, İngilizlerin "safety bike" diyerek günümüzün insanının aklıyla alay ettiği frensiz ve vitessiz ilk fixed gear bisikletlerle yapılmıştır.
Thomas Stevens da hemen hemen bu tura yakın bir dönemde aynı yapıdaki bir fixed gear bisiklet ile dünya turuna çıkmıştır.

Not: Her kim hortlatmış ise bu konuyu kendisine teşekkür ediyorum. Devamını diliyorum.

Çok teşekkürler paylaşımınız için. Bizi motive etti.

Geri