@Samet Şenel
arkadaşım zaten yukarıda da bahsettiğim gibi mtb'ler için kadro boyunun daha küçük yol bisikletleri için daha büyük hesaplandığını belirtmiştim. örneğin benim bacak boyum 76.
açıyorum mtbr'nin sitesini buraya bu değerleri giriyorum.
alacağım bisikletin özelliklerini belirtiyorum. burada yol bisikleti için:
Yol Bisikleti
Kadro Boyu 19,91 (inch) Kadro Boyu 50,54 (cm)
Uzun Yol / Trekking Bisikleti
Kadro Boyu 19,68 (inch) Kadro Boyu 50,16 (cm)
değerleri çıkıyor. eğer bu değerlerin güvenilmez olduğunu düşünüyorsanız (ki ben böyle düşünmüyorum)
açıyorsunuz bu sayfayı daha ayrıntılı bazı vücut ölçülerinizi giriyorsunuz.
(link)
The Competitive Fit (cm)
-------------------------------------------
Seat tube range c-c: 49.2 - 49.7
Seat tube range c-t: 50.7 - 51.2
Top tube length: 58.1 - 58.5
Stem Length: 11.8 - 12.4
BB-Saddle Position: 69.2 - 71.2
Saddle-Handlebar: 55.9 - 56.5
Saddle Setback: 2.2 - 2.6
sonra açıyorum bisikletin özellik sayfasını 17.5"(44,5 santim) ve 20" (51 santim) boylarında üretildiğini öğreniyorum. yukardaki değerlerde c-t mesafesi kadro boyunu veriyor.diğer değerleri de karşılaştırdığımda 20" (51 cm) e çok yakın değerler çıkıyor.
sonra trek'in hem amerikadaki müşteri hizmetlerine (Trek Bicycle Corporation| Technical and Customer Services | 801 W. Madison Street, Waterloo) mail gönderip benim için hangi kadro boyunun uygun olacağını soruyorum. onlar da benim için hem 17,5" hem 20" olabileceğini, bunun biraz kişisel tercihle alakalı olduğunu ve almadan önce her iki ölçü bisikleti de mümkünse denememi tavsiye ediyorlar.
sonra alacağım yere (o zaman tanımadığım) Gürsel Akay bey geliyor.
(link)
o da yol bisikletleri için 1-2 cm mesafe, dağ bisikletleri için daha fazla mesafe kalması gerektiği gibi bilgiler veriyor. gene tam sele üzerinde oturduğum zaman ayak uçlarımın ancak yere değecek şekilde olmam gerektiğini söylüyor. ve sele ayarlarını yapıyor.
ben zaten boya göre büyük ya da küçük bisiklet kullanılması taraftarı değilim. en uygun ölçü neyse o kullanılmalı. ama şöyle bir durum var. bisiklet üreticilerinin de artık 1.70 1.71 1.72 .. vs diye her boy için kadro üretmesi mümkün değil.
arkadaşın bacak boyuna göre de 19.44'' ve dağ bisikleti kullandığı için 19" ideal gözüküyor. ancak şöyle bir durum var. bisiklet üreticisinin ürettiği bisikletler bu değerlerden farklı olabilir. o zaman ne yapacak. en yakın 2 ölçüyü deneyecek ve hangisi daha rahat geliyorsa onu seçecek.
boyunuza göre küçük bir kadro almanın dağ bisikleti için de olsa hiç bir mantığı yok. çünkü benim evde boyuma göre küçük bir mtb bisikletim de var. şu an kadro ölçüsünü hatırlamıyorum ama akşama eve gidince yazarım. bir kere o zaman ne oluyor selenin altındaki demir neredeyse güvenlik çizgisine gelecek şekilde yukarda duruyor, kol uzunluğunuz da bisikletin boyuna göre değiştiği için bisiklet sürmek artık bir eziyet haline geliyor. eğer normal boyumda olmuş olsaydı bu demiri de bu kadar kaldırmaya gerek olmayacaktı. normal bir pozisyonda duracaktı. bisiklet sürdükten sonra 1-2 saat da bel, sırt, omuz ve bilimum ağrıları çekiyorsunuz
ama yeni ve boyuma göre aldığım bisikletle örneğin 20-30 km yol yaptım. sonra 5-10 dakika insanın normal dinlenme süresi geçtikten sonra ne bir ağrı ne bir sızı. tecrübeyle sabittir
@bu arada mustafa balbay arkadaşımızın açıklamalarından konuyu bildiği anlaşılıyor. mtb için kullanım amacına göre (artık bunny hop :rolleyes: mu yapacaksınız , downhill (tepe inişi) mi yapacaksınız) bu değerler değişiyorsa bunların ayrıntılarını bilmiyorum. arkadaşın da belirttiği gibi competitive fit, french fit, edy fit gibi sistemler kullanılıyor.