Scudo Sports

18.5' mi 19.5' mi ?

Burak YAVRU

Aktif Üye
Tepki
86
Arkadaşlar aslında bu konu hakkında sabit bir topk var biliyorum ama boyum 1.84 -1.85 tabloya baktığımda 18.5'' ideal gibi duruyor fakat bazı arkadaşlar 1.84 boyla 20'' bisiklet kullandıklarını yazmışlar forumda. Haliyle benimde kafam karıştı 19.5'' mi alsam diye yardımlarınızı bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: erdem öncel
Scudo
Mtb mi, yol mu, street mi hangisi ? :)

@Hasan Kuru

hayır aslında daha küçüğü makbul diye bir şey yok. şöyle ki mtb'ler için bu ölçüler daha küçük, yol bisikletleri için daha büyük seçilir.

bunun pratik ölçüsü kadro üzerinde ayağa kalktığınızda yol ve şehir bisikletleri için 1-2 cm, dağ bisikletleri için daha fazla bir mesafe kalması lazım.

tam tersine eğer kişi ara bir ölçüde kalıyorsa uzun yol yapmak için büyük ölçüyü seçebilir. küçük ölçü de daha rahat olduğunu söylüyorlar.

örneğin benim boyum 1.71 cm yol bisikleti için 20" (51 cm) kadro kullanıyorum ve hiç bir yerim ağrımıyor. ama bilinçsizce daha önce benim boyuma göre küçük aldığım dağ bisikletinde bisiklete bindikten sonra her yerim (özellikle bel bölgesi ağrıyordu)

(link)

bu sayfanın sağ tarafında boyunuz ve bacak içi ölçünüzü girerek doğru kadro boyunu hesaplıyor. ama benim tavsiyem eğer kullanıcı her iki boyun arasında kalıyorsa en iyisi deneyerek almak. yukarıda bahsettiğim kadronun üzerinde ayağa kalkarak ölçmek veya mümkünse biraz test sürüşü yapmak.

1.72 boyum var , kilo 63 arkadaşlar sizce kaç " almalıyım , yarın alıyorum inşallah 751 ' i.

@Burak YAVRU

o zaman 19" ya da 20" (51 cm) alabilirsiniz. genelde dağ bisikleti için daha küçük ölçü 19" kullanılıyor. ama siz gene ikisini de deneyin. hangisinde rahat ederseniz ona göre alırsınız. bir de pratik yöntemle kontrol ederseniz hiç sorun olmaz.

zaten bu bisikletin ölçüsü hem acil durumlar için. örneğin önünüze hızla giderken bir yaya çıktı, ya da kırmızı yandı artık pedal çeviremez bir duruma geldiniz. ne yapacaksınız hemen kadronun üzerinde dikilerek durmanız gerecek.

hem de uzun vadede kullanım rahatlığı için. bel ve sırt ağrıları oluşmaması için. bu gün hatta bir bisiklet tamircisiyle tartıştım. adam dedi ki bisikleti boyuna göre büyük almışsın. ya yok dedim bu benim tam boyuma göre. hem burdaki bayisine hem de ingiltere'deki distribütöre (gerçekten sordum :) almadan sordum dedim. yok diyor onlar pazarlama olsun diye satıyorlardır diyor. yani şimdi böyle düşünen birisine ne anlatabilirsin ki. koskoca dünya çapında ürünleri olan bir firmanın avrupa distribütörü yanlış biliyor, sonra bisikleti alırken benim o zaman tanımadığım profesyonel bisikletçi Gürsel Akay vardı (tabi ben tanıştım ama o zaman forumdan herhalde bir yerden gözüm ısırıyor diye düşündüm. daha sonra uzman tv'de bisiklet ile ilgili videolarını seyredince dank etti :bayrak: ) o da bilmiyor amcam biliyor ;)

en azından ben kendimden biliyorum ki doğru ölçülerde bir bisiklet alınca ne bel, ne sırt ne omuz ağrıları hiç bir şey kalmadı :)

@muher

bunun için nasıl bir bisiklet alacağınızı dağ bisikleti mi, yol bisikleti mi ve bacak içi ölçünüz yazmalısınız. bacak içi boyunuzu bacaklarınızın arasına kalın bir kitap koyarak ölçebilirsiniz.

boyum 1.77 L(20") bisiklet kullanıyorum hiçbir sorun yaşamadım ama okuduklarıma göre M olurmuş ,içime kurt düşmedi değil,

@Burak YAVRU

BENCE BAŞKASININ DEDİĞİ DEĞİLDE SİTENİN DEDİĞİ DAHA KANITLANMIŞTIR
ÇÜNKÜ BU TÜR İNC BOY HANGİ BİSİKLET TÜRÜ KONULARI FORUM PROFESSEIONALLARI BİSİSKLETİNDE PRO LARI AÇI O VE O 18.5" İYİDİR
YORUMUNU YAZAN KİŞİDE PROFESYONELDİR SEN BENCE PROLARA GÜVEN 18.5 AL

yol bisikleti değil gezi tur bisikletleri yol bisikleti ölçünüzden büyük alınır.

@erdem öncel

Acaba ben ne demişim. :rolleyes:

1,70 boyla 20" tebrik ederim. Size göre büyük olsada rahat olabilir ama herkes için bu kaide doğru değildir. Milleti yanlış bilgilendirmeyelim lütfen.

• Beğen
@erdem öncel

Resmen saçmalık başka söz bulamıyorum. Sadece yazdıklarınıza gülüyorum. :rolleyes: :D :D

@Hasan Kuru

1.70 değil boyum 1.71. ikincisi bacak ölçüsü boyuna göre aldım. nerenin yanlış olduğunu izah edebilirmisiniz?

(bu arada teşekküre yanlışlıkla bastım :confused: )

@Hasan Kuru

neresi saçmalık. nesine gülüyorsunuz. anlatın da beraber gülelim :04:

• Beğen
Tepkiler: -Paşa-
1.80 küsür boyum var bacaklarımda oldukça uzun,Medium (17.5) inç kullanıyorum ve arazide çok rahatım. Büyük kadro kullanmak arazide resmen eziyet eğer boya uygun değilse.. 1.71 boy ve 20'' kadro :eek:

erdem arkadaşımız 171 boyla 20" yol bisikleti kullandığını söylemiş mtb değil. 171 boya 20" yol bisikleti normal değilmidir?

Kullandığınız sisteme french deniyor. 28 inch Yol Tur bisikletlerinde kullanılır. Bu ölçü sistemine göre 171 boya 20 inch olabilir. ancak mtb'lerle alakasını anlayamadım. YAnlış bilgilendirme değilde gereksiz bilgilendirme diyelim.

Neyse mtb'ler sadece offroad parkur için ise küçüğü olabilir... ancak aynı kadro ile turda canınıza ot tıkanır buna da dikkat etmek gerek. mtb kadrosu küçük olur ifadesi bazı koşullarda geçerli.

• Beğen
@Samet Şenel

arkadaşım zaten yukarıda da bahsettiğim gibi mtb'ler için kadro boyunun daha küçük yol bisikletleri için daha büyük hesaplandığını belirtmiştim. örneğin benim bacak boyum 76.

açıyorum mtbr'nin sitesini buraya bu değerleri giriyorum.

alacağım bisikletin özelliklerini belirtiyorum. burada yol bisikleti için:

Yol Bisikleti
Kadro Boyu 19,91 (inch) Kadro Boyu 50,54 (cm)

Uzun Yol / Trekking Bisikleti
Kadro Boyu 19,68 (inch) Kadro Boyu 50,16 (cm)

değerleri çıkıyor. eğer bu değerlerin güvenilmez olduğunu düşünüyorsanız (ki ben böyle düşünmüyorum)

açıyorsunuz bu sayfayı daha ayrıntılı bazı vücut ölçülerinizi giriyorsunuz.

(link)

The Competitive Fit (cm)
-------------------------------------------
Seat tube range c-c: 49.2 - 49.7
Seat tube range c-t: 50.7 - 51.2
Top tube length: 58.1 - 58.5
Stem Length: 11.8 - 12.4
BB-Saddle Position: 69.2 - 71.2
Saddle-Handlebar: 55.9 - 56.5
Saddle Setback: 2.2 - 2.6

sonra açıyorum bisikletin özellik sayfasını 17.5"(44,5 santim) ve 20" (51 santim) boylarında üretildiğini öğreniyorum. yukardaki değerlerde c-t mesafesi kadro boyunu veriyor.diğer değerleri de karşılaştırdığımda 20" (51 cm) e çok yakın değerler çıkıyor.

sonra trek'in hem amerikadaki müşteri hizmetlerine (Trek Bicycle Corporation| Technical and Customer Services | 801 W. Madison Street, Waterloo) mail gönderip benim için hangi kadro boyunun uygun olacağını soruyorum. onlar da benim için hem 17,5" hem 20" olabileceğini, bunun biraz kişisel tercihle alakalı olduğunu ve almadan önce her iki ölçü bisikleti de mümkünse denememi tavsiye ediyorlar.

sonra alacağım yere (o zaman tanımadığım) Gürsel Akay bey geliyor.

(link)

o da yol bisikletleri için 1-2 cm mesafe, dağ bisikletleri için daha fazla mesafe kalması gerektiği gibi bilgiler veriyor. gene tam sele üzerinde oturduğum zaman ayak uçlarımın ancak yere değecek şekilde olmam gerektiğini söylüyor. ve sele ayarlarını yapıyor.

ben zaten boya göre büyük ya da küçük bisiklet kullanılması taraftarı değilim. en uygun ölçü neyse o kullanılmalı. ama şöyle bir durum var. bisiklet üreticilerinin de artık 1.70 1.71 1.72 .. vs diye her boy için kadro üretmesi mümkün değil.

arkadaşın bacak boyuna göre de 19.44'' ve dağ bisikleti kullandığı için 19" ideal gözüküyor. ancak şöyle bir durum var. bisiklet üreticisinin ürettiği bisikletler bu değerlerden farklı olabilir. o zaman ne yapacak. en yakın 2 ölçüyü deneyecek ve hangisi daha rahat geliyorsa onu seçecek.

boyunuza göre küçük bir kadro almanın dağ bisikleti için de olsa hiç bir mantığı yok. çünkü benim evde boyuma göre küçük bir mtb bisikletim de var. şu an kadro ölçüsünü hatırlamıyorum ama akşama eve gidince yazarım. bir kere o zaman ne oluyor selenin altındaki demir neredeyse güvenlik çizgisine gelecek şekilde yukarda duruyor, kol uzunluğunuz da bisikletin boyuna göre değiştiği için bisiklet sürmek artık bir eziyet haline geliyor. eğer normal boyumda olmuş olsaydı bu demiri de bu kadar kaldırmaya gerek olmayacaktı. normal bir pozisyonda duracaktı. bisiklet sürdükten sonra 1-2 saat da bel, sırt, omuz ve bilimum ağrıları çekiyorsunuz ;)

ama yeni ve boyuma göre aldığım bisikletle örneğin 20-30 km yol yaptım. sonra 5-10 dakika insanın normal dinlenme süresi geçtikten sonra ne bir ağrı ne bir sızı. tecrübeyle sabittir :)

@bu arada mustafa balbay arkadaşımızın açıklamalarından konuyu bildiği anlaşılıyor. mtb için kullanım amacına göre (artık bunny hop :rolleyes: mu yapacaksınız , downhill (tepe inişi) mi yapacaksınız) bu değerler değişiyorsa bunların ayrıntılarını bilmiyorum. arkadaşın da belirttiği gibi competitive fit, french fit, edy fit gibi sistemler kullanılıyor.

Geri