Scudo Sports

13 000 km kullanılan aynakolda aşınan büyük dişli değişimi

Ben de Ayna kol yaprakları için 20000 km civarı ömür biçikdiğini duymuştum. Kullanım şartları ciddi farklılık yaratıyor demek ki.
Bir de bu örnekte geçerli omasa da uzayan zincirin zamanında değiştirilmemesinin ruble ve ayna kol yaptakları için yıpratıcı olduğu söylenir.

Scudo
Aslında 20000 km düşünüldüğünde erken yıpranmış gibi duruyor. Bu şekilde aynakol veya dişli değiştiren arkadaşlar kaç km de değiştirmişlerdir bende merak ediyorum aslında. 3 yıldır kullandığım küçük dişli de resimlerden de görüldüğü üzere pek bir aşınma görülmüyor. Nispi olarak az kullanılmasından olabilir. Bisiklete temiz bakıyorum ve evde duvara asıyorum. Uzun süre wd 40 ile zinciri yağlama yaptım. Bu bir hata mıydı bilmiyorum. Şimdi sıvı sprey gresle yağlıyorum. Bu konuyu araştırmalıyım.
Birde dün kartepeye çıktım bisikleti denemek ve dişlinin alışması için . Çekiş sistemini ve gücün yola aktarımını ciddi bir şekilde etkilediğini gördüm. Fotoları paylaşırım nasipse. Şu var detayların verimliliği ciddi şekilde etkilediğini anladım açıkçası. :)

Wd 40 yağ değildir. 1 yıl temizlik ve yağlama yapmayın dişliler aynen gider. KTM endro motor alan arkadaşım anlamadığı için bakım yapmadı 5000 de periyodik bakımda hallederler diye 5000 dişli ve zinciri değişmek zorunda kaldı. Zincir mazota daldırılarak ruble sökülerek temizlenmeli ve sıvı gresle yaslanmalı. Wd 40 pislenmiş yağ artıklarını temizler ama yağlama yapmaz. Her turdan sonra beze wd 40 sıkıp zinciri silip az miktar sivi gres destekleyip ara bakımlar ile 6 ayda bir ruble zincir ve dişliler sökülüp temizlenmesi iyi bir bakım demek.

Bana göre WD 40 yağ değildir, (Etrafımda inatla yağ olarak kullananlara rağmen) sıvı gress hiç değildir. Toz, toprak, kıl, tüy ne varsa mıknatıs gibi çekiyor nasıl kullanıyorsunuz bilemiyorum ben 1 kere kullandım sonra metal işleri yapan bir esnaf verdim. Zefal'in kuru-ıslak zincir yağlarını kullanıyorum mevsime göre. Würth'den de memnun olan var.

Yaprak değişimini bende ilk kez görüyorum, teşekkürler bilgilendirme için, resimlerde görünene göre diğer yaprağa pek ihtiyaç duymuyorsunuz gibi :)

aslında wd 40 temizlik için kullanıyordum Ama zincire ve dişliye sıktığımda kayganlık oluşturuyordu. Bu yüzden öyle kullandım hataydı sanırım

@Kara Kartal
Sıvı gres çabuk kirlenebilir biraz Kullandığınız yollara bakar ama bal kıvamında olduğu için yağın yüzeyi kirlenir zincirin derinliklerine toz toprak su işlemez. Su en önemlisi çünkü yağmur yada ıslatılmış yolda normalde rüzgârla bisiklete gelemeyecek irilikte kum toz parçaları tekerleklerin sıçratmasıyla zincir dişli aksama çok çabuk gelir. Sıvı gress sudan etkilenmez ve üzerine yapışan maddeler suyla akıp gider. Sıvı gress te diğer yağların yapamadığı önemli şey sıvı gress temiz zincire sıkıldığında normal bir sıvı yağdan çok daha ince kıvamdadır dolayısıyla aralara ve ince noktalara çok çabuk ilerler sıvı gress sıkıldığı an yağlama başlar ama normal yağ bir kaç km kullanılmadan zincire sıvaşmaz. Zefalin yağlarını denedim şimdi çöpteler.

maşallah 13 bin km süpersiniz. kazasız belasız eglenceli nice 13 bin km'lere

Arkadaşlar değiştirdiğim aynakol dişlisini 900 km kadar kullandım . Ancak zincir ve ruble aşınmış olduğundan uyumsuzluk başladı. ( Zincirin aynakola tam olarak oturmaması, zincir tıkırdaması, yeni dişlide aşınma belirtileri). Bu sebeblerden dolayı önce zinciri değiştirdim 50 km kadar kullandım ancak bu seferde 4,5,6, 9 ve 10 nolu ruble dişlileri zinciri kaydırmaya başladığından rubleyide değiştirmek zorunda kaldım.

Netice olarak bu şekilde değiştirme yapmak isteyen arkadaşların bu hususları göz önüne almalarında fayda bulunmaktadır.

Teşkkürler paylaşım için

Geri