Scudo Sports

1000 kalori ile kaç metre yol alıyoruz?

Ya çok da karışık değil. At 180 libre ağırlık uyguluyormuş ve çoğunluk erkek olduğumuza göre. Herhalde ortalama biz de pedallara bu ağırlığı veriyoruzdur. Ayrıca kadans olarak da 2,4'ü yakalarız gibi geliyor bana. Şimdi tek mesele kalıyor bu kadar tura karşılık 26 jant bir bisiklet ne kadar yol alır. Dur sabah olsun, salim kafayla ben bunu bir hesaplayacam...:)

Kafaya girdi bir kere...

Scudo
ucuz ve sağlıklı kalori kaynağı için bence en iyi seçenek tahin helvasıdır. fiyat bölü birim ağırlık başına kalori (örneğin 100 gr. da) bakımından en iyi uygun değeri tahin helvası veriyor...ayrıca helva, snicker vb. gibi şeker ve yağ bazlı fabrikasyon gıdalardan çok daha sağlıklıdır. bu fabrikasyon gıdalırın bir çoğunda trans yağ vardır ve bir çok araştırma trans yağların kansorejen olduğunu göstermiştir. bunlarla birlikte e300 v türevleri gibi gıda koruyucular da cabası. çikolatalı gofret vb. ürünleri yolda yemesi kolay diyorsanız, helvanın da 100-200 gr. lık paketleri mecvut. ayrıca tahinin ana maddesi olan susam da bol miktarda protein de mecvuttur ve kas gelişiminize faydası olur...

• Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
@Engin Sarı
Fiyat dışında katılıyorum ve bunu ilk sayfada belirtmiştim. Sanırım pekmezi daha da fazlaydı ama değerlerin fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.

Fiyatları ise kesinlikle 50 kuruşluk CocoStar'dan pahalı. Hatta fiyatları 1 TL'ye varan Snickers'dan da öyle. Gerçi iyi aranırsa kilosu 10 TL'ye fındık bulunabileceğini de düşünüyorum. Tadımca'nın fındıklı barı da iyi olmalı. Bakmayın avatar fotoğrafıma Snickers koyduğuma. Özenti işte...;)

Bu arada şurada güzel bilgiler buldum (Aylin'nin iletisi): (link)

Şimdi kadans olarak saniye de 2,4'ü bulamayacağımız düşünüyorum. Ama arka tekeri döndürmede vitesten dolayı bunu yakalayabiliriz. Dolayısıyla en azından sprint yaparken bu 1 beygirlik değeri herhalde yakalayabiliriz.

Son olarak yine aynı sitede bu sefer bir makalede zayıf sporcuların bile yavaş çevrimlerde yağ bile yakabileceğini öğrendim. Bu kaslarda ağrıya neden olmuyormuş ve uzun soluklu sürüş sağlıyormuş. Sprint yaparken ise şeker yakıyormuşuz bu da bize yüksek kadans veriyor ama hemen yoruluyormuşuz.

Dip Not: Burada tartışmaya açtığım konular belki forumda veya güzel bir makalede dile getirilmiş olabilir. Tekrara yol açmışsam kusura bakmayın ama kıymetli bilgiler bunlar...:)

Sevgiler, saygılar...

Güç kavramına açıklık getirmek için bir saptama yapayım.

Dağ etaplarında 0.5 beygir güç üretebilecek 60 kg ağırlığındaki bir bisikletçi TdF podyumunda yer almak için ciddi aday olur.

Şimdi salim kafayla bakıyorum da 2,4 dakikdaki dönüş (RPM) imiş. Peki adım adım gidelim:

Değirmenin çarkının çevresi (23 metre): (link)

Tekerleğimizin çevresi (2,07 metre): (link) inch * Pi

Aynakolda en büyük çarkı (48 dişli), arkada ise en küçük çarkı (13 dişli) varsayarsak ve hissettiğimiz direnci (örneğin yokuş çıkıyoruz!) atın taşı çevirdiği kadar olduğunu düşünürsek tekerleğimiz şu kadar yol alır:

Çark Katsayısı: 48/13=3,692 x 2 metre ise tekerlek yaklaşık 7 metre (738 cm) yol alır. İdeal kadans 60 olduğuna göre göre dakikada (7 x 60) 420 metre yol alırız.

Geldik son hesaba: Güç = (Kuvvet x Yol) / Zaman

Güç = 80 (kg) x 420 (metre) / 60 = 33600 m.kg/Dk.

Bu da zaten Wikipedia'daki 32572 değerine çok yakın...

• Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün
muhabbet hoş ve de bilimsel
bi o kadar da bilgilendirici oldu
aramızdaki hendese sahipleri olayı güzelleştirdiler
ancak bazıları
cerebral vagination durumlarına girmiş olabilirler
(kimin umrunda)
:)

konu çorba gibi olmuş,konu başlığı olarak cevabı yok 1000 kalori kaç metre ama nasıl? rüzgar arkadanmı? öndenmi? yokuşmu? düzmü? aşağı eğimlimi? ne kadar zamanda ne kadar mesafe ? hepsinde farklı çıkar,beygir gücübe gelince ,emin olmamakla beraber, bir halterci vs ağrılık kaldırma sırasında 2-3 beygir güce çıktığını okumuştum

@Candan Cığız

neden 2012 de kullanılabilecek ben onu anlamadım :)

@Salih Dinçer

Bilgilendirme için teşekkürler Salih Bey .

16,5 km yi ortalama 37 km / saat hız ile gidebilen bir bisiklet sporcusunun ürettiği güç kaç watt ' dır . Eğim % 0 ve rüzgarsız bir ortam .
Sporcunun kilosu 75 kg .

Şimdiden Teşekkürler .
Tolga Gürgün

@Fırat Dizman

Fırat Bey ,

Arkadaş 1000 kcal ile kaç metre yol alınır diye soruyor . Zaman ve diğer dirençler ihmal edilmeli elbette . Yoksa formüllerle değil güç ölçer ile net sonuç alabiliriz .Üç aşşağı beş yukarı sorunun mutlaka bir cevabı vardır .

Hepsinde farklı çıkar diyorsunuz peki . Şöyle soralım o zaman .

75 kg lık bir bisiklet sporcusu ortalama % 6 eğimde 2,7 km lik yokuşu karşıdan rüzgar 13 km / saat ile eserken 6 dakikada çıkıyor . Bu sporcunun ürettiği watt ne olur ???

Verdiğiniz örnekde , 2 ile 3 beygir gücü arasında ise % 50 fark var ...:)

Saygılar ,
Tolga Gürgün

@Tolga Gürgün

bende hatırladığım kadarı ile olduğunu söyledim ,net ve gerçek bir bilgi olduğu kesin değil zaten.
,ozaman sizden rica edelim 1000cal ile kaç metre yol alınırın cevabını,ben kestiremiyorum bunun orta yolu varsa buyrun:)

• Beğen
@Tolga Gürgün

hesaplayalım:

yol boyunca harcanan enerji= bisikletlinin kazandığı potansiyel enerji + rüzgar direncidir

potansiyel enerji: kütle*yer çekimi ivmesi*kazanılan irtifa

havaya giden enerji:havanın direnç kuvveti*gidilen mesafe

yazımı kolaylaştırmak amacıyla:

m: bisiklet+bisikletçinin kütlesi (kg)
l: gidilen yol (m)
h: çıkılan yükseklik (m)
g: yer çekimi ivmesi (m/s2)

Fd: hava direnç kuvveti (N)
ro: havanın yoğunluğu (kg/m3)
v: bağıl rüzgar hızı (m/s)
cd: hava direnç katsayısı
A: bisiklet+bisikletçinin toplam kesit alanı (m2)

E: toplamda harcanan enerji (Joule)
Eh: potansiyel enerji (J)
Ed: hava direncine harcanan enerji (J)
t: toplam süre (s)
P: harcanan güç (Watt)

böylece:

P=E/t

E=Eh+Ed

Ep=m*g*h

Ed=Fd*l

Fd=(ro*v^2*cd*A)/2

hava eğer 40 derece ise havanın yoğunluğu:
ro=1.127 kg/m3

bisiklet+bisikletçi için hava diren katsayısı yaklaşık:
cd=0.85

bisikletçi 2.7km'yi 6 dakikada çıkıyorsa hızı 7.5 m/s'dir
rüzgar 13km/h hızla esiyorsa rüzgar hızı 3.61 m/s'dir

bisikletçinin hissettiği rüzgar hızı ise toplamda:
v=11.11 m/s (yaklaşık 40km/h)

bisiklet+bisikletçinin kesit alanını ölçemedim, ama kabul edelim ki yaklaşık:
A=0.6 m2

böylece:
Fd=35.48 N

bisikletli 2.7km yol alıyor ise
l=2700 m

böylece:
Ed=95793 Joule

--
10 kg'lık bisiklet+ 75kg'lık bisikletçinin toplam kütlesi:
m=85kg

yer çekimi ivmesi:
g=9.81 m/s2

%6 eğimde 2700m yol giden bisikletçinin çıktığı yükseklik:
h=161 m

böylece:
Ep= 134249 Joule

o zaman toplam harcanan enerji:
E= 230042 Joule

bu iş 6 dakikada yapılıyorsa
P= 649 Watt

beygir gücüne çevirirsek (1hp=745W)
P=0.85 hp

şimdi burada şöyle bir sıkıntı var, bisiklet+bisikletçinin kesit alanını 0.6m2 kabul ettik. eğer 0.5m2 olsaydı harcanan güç 0.80hp, 0.4m2 olsaydı 0.73hp olacaktı.

eğer bisikletçi 10 değil de 13kg'lık bir bisiklet kullansaydı harcayacağı güç 0.87 hp olacaktı.

eğer hava 20 derece olsaydı hava yoğunluğu 1.205kg/m3 olacağı için harcanan enerji 0,88 hp olacaktı.

ayrıca bisikletteki sürtünmeler ve yol direncinin de ihmal ettik.

bir de 0,7-0,8hp değerleri ne kadar gerçekçi onu da bilemiyorum. gerçek deney sonuçları olan varsa ve bizimle paylaşırsa seviniriz. saygılar

@bençizdim

Merhaba ,

Gayet açık ve doyurucu olan bu cevabınız için teşekkür ederim .

Selamlar,
Tolga Gürgün

Evet, sonucu etkileyecek gerçekten çok faktör var. Sanırım bütün bu faktörlerin şu veya bu şekilde olması durumunda kaçtır dersek iyice çorba olabilir. O yüzden ideal koşullardanın cevabını vermek demek yeterli olabilir...

Sonuçat rüzgar size doğru esiyor ve siz hala pedal çeviriyorsanız yine aynı gücü harcarsınız ama az yol katedersiniz. Ben şahsen bir insanın en az 1 beygir gücü üretebileceğini düşünüyorum. Elektronikçiyim bunu size deney ile ispatlayacağım! Tek yapmam gereken 745 watt'lık bir lamba bulup bunu 220 volt çıkış veren mıknatıslı motoruma bağlamak olacak. Motoru da tekerlek ile irtibatlandıracağım. Ölçü aletim ile de ışık gücünü ölçeceğim. Eğer şehir şebekesinden aldığı enerjiye denk ışık alıyorsam kanıtlanmış olacağım...:)

@Salih Dinçer

onun yerine mıknatıslı motoru boş bir pile bağlayıp şarj ederken akımı ölçseniz daha kolay olmaz mı ki? :) hani ola ki 1 beygir çıkmazsa o kadar düzeneğe ölçüm cihazlarına yazık olur..

@bençizdim
Üreteci bataryaya bağlamak iyi fikir sayılmaz. Her ikisi de enerji kaynağı. Genelde üreteç yüke bağlanır. Eğer aradaki kablo tesisatı yeterli akımı geçirecek şekildeyse yük de o gücü harcayacak nitelikteyse deney başarılı olacaktır.

Bunu musluğa bağlı boru gibi düşünebilirsiniz. Borunun diğer ucunu depo yerine su pompasına bağlarsanız tazyiğin gücünü ölçerek üretecin (su kaynağının) kapasitesi hakkında bir fikir edinebiliriz.

Aslında lamba yerine büyük bir taş direnç veya quartz lambalı soba da bağlayabilirim. Ama lamba ile ölçmek daha hoşuma gitti. Belki de seri ampermetre bağlayıp I kare x R'den gücü bulabiliriz. İnanın bunlar hesap yapmaktan daha kolay...:)

Başarılar...

• Beğen
Tepkiler: bençizdim
27 km/s süratle %6 eğimli bir yokuşu 6 dakikada çıkabilecek bir insan olduğunu sanmıyorum.

@Tolga Gürgün

düzeltme : 7250 gr bir gülleyi 18.19 m uzağa atmak için 6.9beygir güç gerekirken,150kg bir koparma sonucu 4.3 beygir yeterli oluyor
(T.O.BOMPA)

• Beğen
Geri