Scudo Sports

10 numara alyan gerekli mi, gereksiz mi?

Gezegen

Üye
Tepki
71
Başlangıç
2020—21
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Merhabalar,
İzeltaş'ın 9'lu alyan setini almıştım, bu ikinci bisikletim, ilki toplamaydı, şimdiki Fuji Touring 2016. Şu ana kadar 10 numaralı alyanı kullandığımı hatırlamıyorum. Bisikletten, yedek parçalardan, aksesuarlardan bağımsız soruyorum: 10 numara alyanı taşımaya değer mi bisiklet turlarında? "Set halinde aldım, turlarda yanıma almam, evde dursun" diyemem ben [çünkü evim yok :D] , ya beraberimde taşıcam her zaman ya da atıcam. Ağırlığı nedeniyle kararsız kaldım, taşımaya değer mi değmez mi? Yani işte 6 aydır daha kullandığımı, ihtiyaç duyduğumu hatırlamıyorum, 10 numara alyan gerektirecek parça veya aksesuar bağlantısı yok biiskletimde. Çok genel soruyorum, hiç 10 numara alyan kullananız oldu mu? Ne sıklıkta kullandınız? Yılda 1 kez işim düşecekse koca yıl taşımaya değmez mesela. Fakat set halinde almışım nasılsa, attıktan sonra da bir an gelir, bir durum olur, 10 numara alyan aramayalım yolun/turun ortasında sonra!?

Kısa veya uzun tip, bisiklet parça ve aksuar markalarının alyan setlerinde de 10 numara yok sanırım, XLC'nin bir modeli istisna doğru hatırladığım kadarıyla. Yani bu da 10 numaranın gereksiz olabileceğini destekliyor. Tabii aradığım tecrübeye dayalı bir bilgi. Mesela "30 yıldır türlü bisiklet kullanırım, 10 numara alyan kullanmadım daha" gibi :D

Fotodan 10 numaranın, diğer 8 tanesinin neredeyse ağırlığı kadar olduğunu görebilirsiniz.

Dosyalar

• 10_alyan.jpg
    10_alyan.jpg
    34,9 KB · Okunma: 47
Scudo
Açıkçası kullandığımı hatırlamıyorum.

Edit: biniş esnasında.

Son düzenleme:
Daha dün kullandım, karemil aynakolu yerine takarken.
Bazen ruble anahtarı gibi aletler için de kullanılabiliyor.
Aynakol karemil değilse tur için gereksiz ağırlık.

Anahtarları elinize alıp bisikletin yanına gidin ve yolda yapabileceğiniz her işlemi düşünün. Gerekenleri alın yalnızca. 4 ve 5 mm yeterli olabilir.

Bırak yolda taşımayı evde tutmaya bile gerek yok :)
10mm alyanı ancak çok ekstrem özel bir parça kullanıyor olabilir, öyle bir özel parçanız yoksa gereksiz.
Benim kullandığım en büyük alyan 8mm. O da aynakolu çıkarmak için. Yani evde kullanıyorum, kırk yılın başı

• Beğen
Tepkiler: Gezegen
Hatırladığım kadarıyla freehub'ı sökmek için kullanmıştım bir zamanlar. Yanınızda taşımaya hiç gerek yok.

• Beğen
IMG_20220213_183057.jpg
Elimden geçen mtb tipi üst seviye Sram aynakollarda, raceface aynakollarda ve çift süspansiyon kadroların linkagelarında kullanılan bir ölçü. Size lazım olmayacaktır.

Hatta satılıksa alayım derdim ama güncel kargo fiyatlarıyla pek anlamı olmaz galiba.

• Beğen
Geri