Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Turşu suyu dünyanın en doğal ilacıymış!

Turşu kurmak isteyenler için çok önemli bilgiler! Bunlara dikkat etmezseniz sonuç kötü olabilir..

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan turşu, çeşitli sebze ve meyvelerin sirke ve salamuradan oluşan tuzlu su içerisinde fermantasyona uğrayarak dayanıklı hale gelmesinden oluşur. Kuru fasulye ve bakliyat yemeklerinin en önemli eşlikçisi olan turşu, sofranızın lezzetini artırır.

HEM LEZZETLİ HEM FAYDALI

Kış aylarının soğuğunda sofralarınızı ısıtan turşu, sayısız faydaya sahip. Dikkatli tüketilmesi gereken turşu ile vücudunuzdaki problemlere çözüm bulabilir ve damağınızı şenlendirebilirsiniz.

Sebze ve meyveler içerisinde yer alan vitamin, mineral ve antioksidan zenginliği bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar.

Soğuk algınlığına karşı kalkan görevi görür.

Bakteri açısından zengin olan turşu, bağırsak florasının güçlenmesine destek olur.
K ve B vitaminleri ile de sinir sistemi ve hafıza üzerinde olumlu etkiler yaratır. İçeriği sayesinde, kış mevsiminin gri havasında sizi depresyona girmekten kurtarır.

Yüksek miktarda life sahip olan turşu, yemeğin yanında tüketildiğinde, insülin salınımını ve kan şekerini düzenler.

Antioksidan etkisiyle vücudunuzdaki serbest radikallere karşı güçlü bir şekilde mücadele ederek sizi kansere karşı korur.

Tokluk süresini uzatan turşu, içerisindeki asit ile metabolizmayı hızlandırıp kabızlığa karşı da olumlu etkisini sürdürür. Düşük kalorili olan turşu diyet yapanların lezzetli kurtarıcısı olur.

Turşu içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile kalp ve damar sağlığınızı korur.

TURŞU YAPIMININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Turşu kurarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Adımları doğru bir şekilde uyguladığınızda, tadına doyum olmayan lezzetli mi lezzetli bir sonuç ile kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Seçtiğiniz sebze ve meyvelerin diri, taze ve zedelenmemiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çürümeye başlamış sebze ve meyveler içerisinde zararlı bakteri bulundurabileceği için gıda zehirlenmesine neden olabilir.

İri taneli kaya tuzu kullanarak turşunun yumuşamasının önüne geçebilirsiniz.
Damak tadınıza uygun bir turşu için tuz ayarı çok önemli. Az tuz eklerseniz, su bulanıklaşıp turşuda yumuşama olabilir. Tuzu fazla olursa da, turşunun olgunlaşma süresi uzar ve tadı acı olup içerisinde su tutabilir.

Turşuyu temiz cam kavanoz içerisine kurarak karanlık ve serin bir ortamda, 4 ile 6 hafta arasında bekletmeniz turşunun kıvamını almasını sağlar.
Tuzlu suyu kavanozda bulunan sebze ya da meyvelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Suyu döktükten sonra kavanozun ağzını yarı açık bir şekilde 8 saat bekleterek havanın boşalmasını sağlayabilirsiniz.
Turşuyu kurup belirli aralıklarla üzerinde beyaz bir tabaka oluşup oluşmadığını kontrol edebilirsiniz. Tabakayı almazsanız, turşunun bozulmasına neden olabilirsiniz.

(link)


Not: Palamutlar bollaşınca "Lakerda" tarifimi bekleyiniz...:koptum:
 
Scudo
Baslik her nekadar turşu suyu olsa da turşuyu sadece biber, salatalık vb sebzelerin yıkanıp salamura suyuna yatırılması tarifine karşıyım. Gençler pek bilmeyebilir ama en azından burada tarif veren orta yaşlılar ayıp ediyorsunuz. 😃😃😃Nerede o yarilmis patlıcan içine konan sarımsaklı sebzeli turşular - ki sonrasında yorgan ipiyle dikilerek paketlenir ve kavanozlara konur - Neden kelek tursusundan bahsedilmez. Yada yaz sebzesi olmayan lahanadan... ayrıca yaz turşusu denilen çabuk yapilan turşu da var. Lütfen şu başlık altında gece gece ağız sulandıran paylaşımlar yerine daha derin bilgiler veriniz. Sayın orta yaşlılar rica ediyorum. 😀😀😀
Bu arada rica ediyorum şalgamı alternatif olarak önermeyiniz. Sebze yemeğinin yanında şalgam mi olur ? Turşu ve suyu herşeyin yanında yada tek başına olabilirken şalgam ıllaki kelle ister kokoreç ister söğüş ister ciğer ister et ister........🤪🤪🤪😛😛😛🤤🤤🤤
Not : bir kac sene önce bu başlıkta paylaşmıştım tekrar edeyim. Sıcak yaz günü hararetinizi ne çay ne gazoz ne ayran geçirmiyorsa iyi bir turşu suyu içiniz . Sonuca sasiracaksiniz.
Not: Heykel de Bursaspor tursucusu genç biri vardı .( 25 sene önce ) Hâlâ duruyor mu?
 
Not: Heykel de Bursaspor tursucusu genç biri vardı .( 25 sene önce ) Hâlâ duruyor mu?
Duruyor olsa bile 25 sene geçmiş,gençlik mi kalır, gençliği gitmiş turşusu çıkmıştır.:ssrtcbya:
 
@hamlet2006 hocam sen de vurma . Bekarin halinden bekar anlar dedik... napalim simdi fabrikasyon tursu/ suyuna mi eyvallah edelim. Karşıyaka çarşıdaki turşucuya mi gitsem ? Yaninda da zalim kelleci / soguscu var . Gerçi kemeraltinda da arabasıyla geçen bir ihtiyar turşucu vardı. Yazın turşu , kışın şambali satardı. ( gerçi o da 10 sene oncesiydi. 😁😁😁)
 
Gerçi kemeraltinda da arabasıyla geçen bir ihtiyar turşucu vardı. Yazın turşu , kışın şambali satardı. ( gerçi o da 10 sene oncesiydi. 😁😁😁)
Galiba devam ediyor. Youtubeda birisi o ağabeyi yayınlamıştı.

Edit büdüt: @Cemal Ç. de gizliden gizliye konuyu takip ediyor.
 
@Çağdaş78 , Erkek Lisesi mezunuyum. Turşucu ağabeyimizden çokça turşu suyu (acılı-hıyarlı) alıp simitle karın doyurmuşluğumuz vardır..
Kendisini bir kaç yıl önce görmüştüm. Polarize gözlüğümün renkte bir tuhaflık olduğunu fark ettirmesiyle birlikte gözlüğü çıkarıp çıplak gözle bakıp:- Artık saçlarını koyu kestaneye boyuyormuş- demiştim...
Kendisinin ömrüne bereket ve varsa kalfasının işlerinde bol kazanç dilerim...
 
Geçen ay Rumelifeneri garipçe rotasını yapmıştık bir arkadaşla oranın tırmanışlarını bilen bilir birde öncesinde üstüne sevgililer ormanı, belgrad ormanı tırmanışlarını da insan gibi tırmanmayıp arkamızdan köpek kovalarcasına tempolu bir şekilde tırmanınca benim mide sabah yediğim şeylerden ötürü bozulmuştu. Dönüşte arkadaşa haydi Kemerburgaz Turşucusuna gidelim, dedim birer bardak tursu suyu içtik yanıma da taşıyacağım boyutta bir bidon turşu aldım. Ordan çıkıp eve giderken birde ne göreyim ne mide bozulması kaldı ne de ne de yorgunluk anında etkisini gösterdi. O günden sonra turşu suyuna bir sempati kazandım.
 
Emekleriniz Ziyan Olmasın: Turşu Suyu Neden Bulanır? Bulanması Nasıl Engellenir?
Kışın kışlık sebzelerden, yazın da o çok sevdiğimiz salatalıklardan, biberlerden, yaz sebzelerinden yapılan çıtır çıtır turşular... Her yemeğin yanında afiyetle yiyoruz ve hepimiz onları çok seviyoruz!
smile.png
Mevsimi olmayan sebzeleri veya meyveleri bir sonraki mevsime taşımanın da en pratik yollarından biri o. Turşuları hazırlamanın en önemli aşaması ise turşu suyunu yapmaktan geçiyor. Turşunun uzunca süreler dayanmasını da lezzetinin güzelliğinin de temel sebebi turşu suları. Ancak kimi zaman bu suların renkleri bulanıyor ve turşuların bozulmasına neden oluyor.

Emekleriniz ziyan olmasın, turşu sularınızı hazırlarken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
smile.png


Turşu suyu neden bulanır? Nasıl engellenir?
Öncelikle turşu suyu hazırlamak isteyenler ve tam ölçü arayanlar için tüm püf noktalarımızı derlediğimiz yazımıza alalım sizleri:(link)Turşu sularınızı hazırladınız ve kavanozlara pay ettiniz. Bir süre sonra rengi değişmeye başladı. Peki ama bu durum neden olur ve nasıl engellenir dersiniz?
Turşu yapmanın en önemli kuralların başında su, tuz, sirke veya limon oranını çok ayarlamak geliyor. Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Bir diğer nedeni de turşuları hazırlarken içme suyu değil de musluk suyu kullanmak. Musluk suyu kullanıldığı takdirde de turşu sularınızın renginde bulanmalar farkedebilirsiniz. Bunları en aza indirmek için turşularınızı hazırlarken temiz içme suyu kullanmanızı öneririz. Tüm bu bilgiler mutfakta en büyük yardımcınız olsun, keyfi, lezzeti bol olsun!
smile.png

(link)
 
Evet milli ilacımızın 😂Konu başlığı hortlamış, madem şöyle ülke genelinde nam salmış otantik tursucuları yada turşu markalarını (bir mahsuru yoksa) yazında yolumuzun üstünde denk gelirse uğrayıp tadına bakarız
 
  • Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
Gedelek Turşuları, ilçeyle müsemmadır @ErzincanLee ..
 
  • Beğen
Tepkiler: ErzincanLee
@cazci İnsallah bursaya yolumuz düşerse neden olmasın 👍 her il içinde mutlaka bir efsane vardır. işini layıkıyla yapan.
 
  • Beğen
Tepkiler: cazci
@ErzincanLee en iyi turşuyu ya anneanneler yada kayinvalideler yapar 😁😁😁
Not : Bu akşam geçen seferki vaziyetten daha iyi durumdayım. Çay bisküvi yapmıştım. Tursu canım çekmedi o yüzden 😁😁😁
 
@Çağdaş78 Herseyin fazlası zarar o yüzden iyi yapmışsınız. 😃 Ama uzun zaman oldu icmeyeli konuyu başta görünce canım çekiyor 🤣 yeter gedin az başka yerleri hortlatın konumu yok=)))
 
Bu gün haberlere bakarken beni kahreden bu görüntü (link)severleri yasa boğacak cinsten adını şanını bilmediğiniz yerlerden uzak durun =)
 
  • Kızgın
Tepkiler: Çağdaş78
@ErzincanLee dışarıda yemek yenilen yerlerde bu kadar olmasa da durum kötü aslında ama çoğu zaman görmek yada düşünmek istemiyoruz. 😡
 
@Çağdaş78 Bizim oralarda leğende yün yorgan çiğneyen hanımlar teyzler geldi aklıma bu melun'u görünce işine saygın yok bari hadi millete yok nimete olsun 😤😡
 
  • Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@hamlet2006


Maalesef bu acı haberi bu gün Sn. Nejat Yentürk' ün paylaşımı ile öğrendik. Oysa dün vefat ettiği söyleniyor çarşıda. Aşağıdaki anlamlı yazı Nejat beye ait, öyle güzel anlatmış ki, yitirdiğimiz kemeraltı renklerini, bir satırına bile dokunmadan aktarıyorum....
"Kemeraltı, çok önemli bir değerini kaybetti. Turşucu Zafer Öztürk'ün vefat ettiğini üzüntüyle duyururum.
Yaşlı görünürdü ama bunun sebebi, mücadele ettiği amansız hastalıktı; akran olduğumuzu öğrendiğimde inanamamıştım. Son yıllarında yorgunluğu iyice belirginleşmişti... Belediyenin seyyar satıcılar için korunaklı bir mekan açmasını bekliyordu. Ne nafile umuttu onunkisi...
Zafer Usta'yı zabıtasına kovalatan belediye, diğer yandan yapay bir "Kemeraltı Mutfağı", "İzmir Mutfağı" inşa ederek kenti tanıtmaya çalışıyordu.
İzmir'in ünlü 'limonlu'sunun son temsilcisiydi. Eski İzmirlilerin "lemoni" dediği... "Limonlu" sıradan bir turşu suyu değildi. Yolu gözlenen bir yaz serinleticisiydi. Zafer Usta'ya tarifini esirgemeyip paylaştığı için şükran duymalıyız, verdiği tarifi 'Ayaküstü İzmir' kitabımda yayınlamıştım.
Kışın da salep satardı. Yılda iki kere kalaylattığı bakır kazanıyla. Gerçek salep kullanırdı; pastanelerde bulamazdınız onunki ayarında salebi. Tezgahında sadece tarçın değil, çok eski bir âdet olan toz zencefil bile bulundururdu. Diyorum ya, bir geleneğin son temsilcisiydi. Onunla mutfağımızın incelikli bir sayfası daha kapanmış oldu.
Birçok İzmirlinin Kemeraltı'na inme sebeplerinden biriydi. Tanıyanların, sevenlerin, Kemeraltı'nın, İzmir mutfağının başı sağ olsun."
 
Geri